Сједињене Америчке Државе као партнер грађанима БиХ

Сједињене Државе су поуздан партнер и пријатељ Босне и Херцеговине у посљедњих двадесет пет година. Обезбиједиле су око двије милијарде долара помоћи од 1995. године за реконструкцију, хуманитарну помоћ, модернизацију одбрамбеног сектора, економски развој и образовање, саопштено је Амбасаде САД у БиХ.

Босна и Херцеговина 20.11.2020 | 18:33
Сједињене Америчке Државе као партнер грађанима БиХ

Ова помоћ, додају, наставила се и током пандемије ЦОВИД-19 у облику медицинских средстава и средстава за дезинфекцију, те улагања више од 3,7 милиона долара у подршку лабораторијским системима и јавном здравству.

И даље окренути ка будућности, дајемо овдје само преглед начина на које Сједињене Државе настављају свој ангажман у подршци грађанима Босне и Херцеговине:

Подршка младим лидерима 

Амбасада је у новембру 2019. године покренула пројекат БОЛД (Бх. омладински лидери) којим је наша подршка проширена на сљедећу генерацију лидера. БОЛД је сада мрежа од преко двије и по хиљаде младих људи од 18-35 година старости спремних да дају свој допринос будућности БиХ. БОЛД даје подршку овим лидерима кроз стипендије у Сједињеним Државама, грантове који су подршка њиховим пројектима, менторство, радионице у БиХ, итд.

Подршка економском развоју

УСАИД је у августу 2020. године покренуо петогодишњи Пројекат развоја одрживог туризма у Босни и Херцеговини, познат под називом Туризам, кроз који ће се обезбиједити двадесет милиона долара за подршку развоју туризма у БиХ.

УСАИД је такође покренуо активности с циљем јачања локалног цивилног друштва у БиХ кроз пет иницијалних грантова локалним организацијама, у опсегу од петсто хиљада до два милиона долара за сваку. ЛоцалWоркс/ Снага локалног промовира одрживи развој тако што помаже локалним заједницама да идентифицирају и ријеше своје проблеме.

Све до краја 2022. године, Биро за енергетске ресурсе америчког Стате Департмента (Министарства вањских послова) наставит ће давати помоћ у јачању капацитета Федерације Босне и Херцеговине да би се обезбиједио ефикасан преглед раних истраживања и развоја у новом хидрокарбонском сектору земље, остварили потенцијални приходи од развоја гасног и нафтног сектора, те побољшала заштита околиша и заједница које се налазе у регијама експлоатације нафте.

УСАИД даје подршку енергетској сигурности БиХ кроз техничку помоћ реформама у области закона о енергији и гасу да би се БиХ интегрисала у Европску енергетску заједницу, као и кроз студије изведивости за гасовод Јужне интерконекције према Хрватској.

Борба против корупције 

ИНЛ, Агенција за међународну борбу против трговине наркотицима и проведбу закона при Стате Департменту (Министарство вањских послова САД), сваке године улаже 3 милиона америчких долара за подршку владавини права и борби против корупције у БиХ.

Програм за међународни развој, помоћ и обуку за тужилаштва при америчком Министарству правде пружа обуку и помоћ тужиоцима на државном нивоу у раду на предметима корупције, а ИНЛ допуњава ову обуку кроз програм грантова за организације цивилног друштва у сврху јачања свијести о корупцији.

Посредством програма ЈАЦА (Програм за борбу правосуђа са корупцијом), УСАИД такође пружа подршку одабраним институцијама из сектора правосуђа за јачање борбе против корупције, привредног и организованог криминала, те ради на оснаживању и промоцији цивилног друштва као најкредибилнијег актера за борбу против корупције у земљи, тако омогућавајући значајне активности усмјерене против корупције.

Подршка безбједности  

Недавно је Стате Департмент додијелио Босни и Херцеговини 2,5 милиона америчких долара посредством инструмента за војно финансирање (Фореигн Милитарy Финанцинг) с циљем унапређења капацитета комуникационе мреже у Министарству одбране БиХ.

Сједињене Америчке Државе учествују са 34 милиона америчких долара у набавци хеликоптера Хуеy-2 (УХ-2) коју проводи Министарство одбране БиХ, а која ће омогућити Оружаним снагама БиХ пружање пријеко потребне подршке цивилним властима у случају природних катастрофа.

Оружане снаге Босне и Херцеговине (ОСБиХ) биће домаћин билатералне војне вјежбе између ОСБиХ и европских трупа Војске САД у мају 2021. године. Око 800 америчких војника учествоваће у вјежби “Непосредни одговор 21” која ће се изводити на три локације у БиХ. Ово ће бити највећа икад билатерална вјежба чији су домаћин ОСБиХ.

Здравље и сигурност  

Америчка агенција за заштиту околиша (ЕПА) пружа званичне податке о квалитети ваздуха, у стварном времену, како би информисала креаторе политика и цивилно друштво о најбољим праксама у области редуковања узрочника загађености ваздуха и ублажавања посљедица по здравље људи.

Сједињене Америчке Државе пружају помоћ БиХ у напорима које чини у правцу проведбе Државне стратегије за БиХ за борбу против трговине људима, обезбјеђују средства за финансирање обуке судија, тужилаца и припадника служби за проведбу закона у области пружања помоћи и заштите жртава, као и гоњење оних који се баве овим гнусним криминалом.

Сједињене Америчке Државе једини су донатор за пројекат Сарајево без мина, који ће бити окончан у првом дијелу наредне године. До данас, Сједињене Америчке Државе финансирале су деминирање више од 35,7 милиона квадратних метара земљишта које је на тај начин враћено локалном становништву у Босни и Херцеговини, каже се у саопштењу Амбасаде САД у БиХ.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Игор

20.11.2020 17:50

Зашто нијемо посматрате КРИМИНАЛ ДОДИКА И ЊЕГОВИХ ЉУДИ, није довољно забранити му улазак у САД а нас овдје и даље свађа и краде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.11.2020 18:08

Зато сто је он њихив играц, потписао је улазак у НАТО, дрзи земљу неразвијену, подизао масу кредита код њих итд. Зато му је дозвољено да ради ста хоце

Name

СрбИН

20.11.2020 18:25

Зато сто је он њихов

Name

Ре

20.11.2020 18:40

Ма забранили му улазак да буду сигурни да це остати у РС па се ви са њим борите

Name

Добој

20.11.2020 23:36

Економија је на дну, здравство такодје, криминал и корупција на врхунцу, а тузиластва и судови не реагују. Знаци, улагали сте у јацање насе пропасти до сада, а с обзиром да нам и лидере садасње и будуце плацате и обуцавате моземо закљуцити да нам се не писе добро, да це бити јос горе. Немојте нам помагати висе, молим вас!

Name

Диxие

20.11.2020 19:31

Кад видим ове америцке бљувотине поврацам аутоматски. Они могу бити партнер само сотони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.11.2020 05:28

Теби мозе бити партнер само медвјед и то из твога села

Name

Колонија се

20.11.2020 21:51

Се назива "лазни партнер".

ОДГОВОРИТЕ