"Стари студенти" писали Рајчевићу: Траже продужетак рока!

- Поштовани, обраћамо Вам се са молбом, да нам продужите рок и омогућите наставак студирања по програму који је регулисан Законом о универзитету РС („Службени гласник Републике Српске", бр. 12/93, 14/94, 99/04 и 92/05) како бисмо били у могућности, да завршимо студирање по старом програму, јер нам је законски рок за завршетак студија истекао 31.10.2020. године.

Република Српска 20.11.2020 | 18:03
"Стари студенти" писали Рајчевићу: Траже продужетак рока!

Ово је наведено у саопштењу "старих студената" који студирају по Закону о универзитету РС Срђану Рајчевићу министру за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво.

​"Имајући у виду цјелокупну ситуацију изазвану вирусом корона, губитком апсолвентских рокова током ванредног стања, а самим тим и посебне услове спремања и полагања испита, преклапања појединих испитних термина, обимног градива истих и немогућност појединих студената да изађу на испите, јер су због здравствених разлога били спријечени, надамо се да ћете нам изаћи у сусрет и уважити нашу молбу", каже се у саопштењу.

Даље наводе да немали број и студента и професора био је у самоизолацији, неки се налазе и данас, па се поставља питање како ћемо у таквим условима полагати не само испите који су нам остали по старом програму, већ и оне нове додатне, који на појединим факултетима досежу и број (8) осам?!

"​Надамо се, да ћете разумјети наш проблем, јер већини студената који студирају по Закону о универзитету РС су остали један или два испита до окончања додипломских студија, дијели их само неколико мјесеци од дипломирања, а поједине колеге само магистарска теза од окончања њихових постдипломских студија", наводи се у саопштењу.

"Апелујемо на вашу савјест и добру вољу, јер за вас је то мало, а за нас много и тај уступак би најмање 800 будућих академских грађана знало цијенити. Такође, било би нам жао да поједине колеге напусте студирање на јавним универзитетима и пређу на неку од приватних високошколских установа, одустану од наставка школовања или буду принуђени прелазећи на болоњски процес, као разлику предмета полагати још најмање једну академску годину", наглашено је у саопштењу.

"​Обраћали смо се представницима Уније студената РС, као студентском тијелу које представља све студенте, па и нас старе, како би договорили састанак са Вама у циљу рјешавања нашег проблема, али нам је предсједник Уније студената РС господин Стефан Слијепчевић рекао, да сте нам Ви министре поручили да наставимо студирање у Федерацији БиХ и да ни он, а ни Ви немате ништа са нама", каже се у саопштењу и додаје: 

"Министре, ми не желимо и нећемо да идемо у Федерацију БиХ у којој је продужен рок за студирање по старом програму до 2025. године, јер Република Српска је наш ентитет, који су стварали наши родитељи, а неки студенти су и дјеца палих бораца, чије кости су уграђене у настанак наше лијепе Републике Српске." 

"​У нашем блиском окружењу ( Србија, Црна Гора и ентитет Федерације БиХ ) рок за окончање студија по старом програму продужен је, јер су узете у обзир посљедице које је изазвао и још увијек изазива вирус ЦОВИД-19, тако да продужетак рока који би био ријешен измјенама и допунама Закона о високом образовању („Службени гласник Републике Српске", бр. 67/2020) не би био „усамљен случај"", истиче се.

"​Министре, још једном молимо Вас, не ломите крила будућем писцу, пјеснику, филозофу, политикологу, архитекти, судији, тужиоцу, инжењеру... Не ломите крила ни нашој дјеци, јер многи од нас су родитељи присиљени да раде и још увијек студирају, па упркос свим тешкоћам које су неке од нас задесиле нисмо одустали све до сада", каже се у саопштењу "старих студената".

Не дозволите да будемо, како кажу, у неједнаком положају у односу на друге, јер је чланом 38. Устава Републике Српске свима загрантовано право на школовање под једнаким условима. Бирали смо јавне универзитете, бирали смо знање, а не звање, бирали смо тежи, а не лакши пут, и још увијек бирамо. 

(БН)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Милан

20.11.2020 17:42

Ко није завршио до сада треба да то батали. Сада сваки други студент има просјек преко 9,50.:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

20.11.2020 19:11

Требали сте замолити министра проинтера. Мозда би вас тада послусао.

Name

Владо

20.11.2020 19:48

Јел ти радиш у Влади или неком ресору, са куповним....ови би бар да још утврде знање. Да уче...пошенији су од многих са куповним.

Name

Који

20.11.2020 20:53

Који сваки други студент има просјек 9.5 са којих приватних факултета и колико плаћа то? Размисли мало прије него ли лупиш

Name

Иги

21.11.2020 08:46

Пребацити и признати истипте по новоме, разлику нек полазу ако нису оф 94 до сада заврсили, толико тога се промјенуло, имамо цак и мобилне телефоне, стога, ста је исто остаје исто, ста је ново нека полазу испоцетка. Математику сигурно неце али остатак треба да полазу

Name

Фоча

20.11.2020 17:47

Па код нас на факуктету сада има 100 студената који студирају преко 16 година!!!хахахахха ко ли це њих запослити???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зашто

20.11.2020 18:23

Зашто не би запослио, тим што су из неких разлога развукли посљедње испите, не значи да су украли неком нешто, нити да су фалсификовали дипломе као што многи раде и подваљују, људи су уредно полагали јако тешке испите на државном факултету

Name

Квиско

20.11.2020 22:23

Какве везе има ко колико студира? Сколарина колико је опстепознато није бесплатна. Ти сто протрце кроз факултет у ријетким слуцајевима несто и знају, а пракса у свим сферама зивота то јасно и показује. Неком је то мозда додатни студиј, неки успорили због других зивотних околности, или пак имају неку другу сатисфакцију а не само само ухватити сто прије диплому, узети партијски књизицу и запослити се .Према томе...свако има право Уставом загарантовано да се сколује!

Name

Бојан

20.11.2020 17:58

Велика је туга да се студенти морају обраћати масном СНСД крембилу чији је студентски живот био у изнајмљеној вили са базеном у Грчкој, а на печату дипломе Шефилд... Диплому што му је тата поклонио не бих да рачунам, како сви са Правног факултета у БЛ поклањају својој дјеци дипломе, не би било коректно то наводити као неку аномалију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2020 18:13

Ма какви студенти? Сви вец имају по 40 година и студирају 20.... ?????Мало карикирам, али нисам далеко од истине...

Name

Подршка

20.11.2020 18:20

Подршка студентима, и не треба неко ко није двије књиге у животу прочитао да придикује људима који иза себе имају толико положених испита али нажалост кад су стигли пред сами крај из разно разних животних разлога то се развукло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗДАЈИЦЕ

20.11.2020 19:02

СТА ВАС БРИГА КОЛИКО ДУГО СТУДИРАЈУ КАД ЈЕ У ВКАСТИМА И ЈАВНИМ ПРЕДУЗЕЦИМА У УСТАНОВАМА КАО И МИНИСТРИ НИСУ НИ ДАНА ИСЛИ НА ФАКУЛТЕТ .КУПИЛИ ДИПЛОМЕ ЗА НАСЕ ПАРЕ И РАДЕ.ДЈОКИЦ МИНИСТСР У СВИМ МИНИСТАРСТВИМА НИКАД НИЈЕ ОТИСАО НА ФАКУЛТЕТ.КУОИО ДИПЛОМА КОЛИКО ЈЕ ХТИО.

Name

Јелена

21.11.2020 08:13

Какве то има везе колико имају година? Они су те испите својим трудом полозили, не треба осудјивати, никад не знас кога су какви зивотни проблеми удаљили од факултета, а остао један до 2 испита.

Name

Марко

20.11.2020 18:31

Министри нема потребе да показујете осионост и доминацију, пустите људе нек полазу испите. Ако могу свугдје полагати ста сад ви оспоравате и мијесате се у неције зивоте, људима је остало пар испита, то није спрдања, не треба се поигравати са људским зивотима, они су труд улозили у то. Ста треба, да оду ко неки и купе диплому за 10000. Је л им то савјетујете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2020 20:47

Па знање им је подједнако.. Овима сто студирају 20 година и овима сто су купили дипломе... Дајте, уозбиљите се... Факултет трајао 4 године, а он/она студира 20!!!! И јос није заврсио/ла! Које то зивотне околности могу бити криве за то?

Name

смијешно

20.11.2020 21:55

Ма најпаметнији си ти који си склепао једва средњу. Дај поучи их мало како требају полагати испите

Name

Иги

21.11.2020 08:48

Да студирају по новоме и готово! Нема тог стогодисњег факултета, сваке године се несто мјења а оно би да студирају програм од пре 25 година.

Name

20.11.2020 20:33

Шта Рајчевић има са студентима ? Зар то није Милин дупеувлакач који води предизборну кампању и ко фурија руши све пред собом ? Тај је заборавио које министарство води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

20.11.2020 23:55

Мозда их није нико могао сколовати,па су морали радити и сналазити се на разноразне начине да презиве...нпр.

Name

Ванземаљка Петгемрежић

20.11.2020 20:51

Ма дајте молим вас! Ја сам већ 5 година незапослена, славим јубилеј ?. А млађа сам од ових исто толико, па и више, па ви сад видите. Ваљало би да се некако регулише законом да се појединим случајевима гдје су објективне околности допринијеле одужењу студија омогући да заврше студије. Када сам ја студирала било је момака којим је то био трећи факултет на коме су безуспјешно студирали. Имају по 30+, а менталитет тинејџера, жене се бар удају, а они ни да заврше ни да одустану?. Не смета ми нико у принципу, али осим на баш тешком факултетима, студенти имају довољно прилика, ако им је циљ да заврше. Опет кажем част изузецима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Болоњац

20.11.2020 20:59

Ови стари студенти имају завршне предмете на праву по 1500 страна, а по Болоњи то су 3 различита испита по 300. И сад они који су уписали по Болоњи годину касније могу полагати колико хоће и кад хоће, а ови који су уписали годину раније немају права полагати испите уопште. Нема смисла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зна се

20.11.2020 21:36

Можда неће разумјети. Он је са татом и отвореним индексом обилазио професорске кабинете. Па му све чини лако и олако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разгацени

27.11.2020 15:21

Лако је њему

Name

Студенти

21.11.2020 08:18

Ви сте највјернији додикови гласаци. Ваљда ван помогне.

ОДГОВОРИТЕ