"Stari studenti" pisali Rajčeviću: Traže produžetak roka!

- Poštovani, obraćamo Vam se sa molbom, da nam produžite rok i omogućite nastavak studiranja po programu koji je regulisan Zakonom o univerzitetu RS („Službeni glasnik Republike Srpske", br. 12/93, 14/94, 99/04 i 92/05) kako bismo bili u mogućnosti, da završimo studiranje po starom programu, jer nam je zakonski rok za završetak studija istekao 31.10.2020. godine.

Republika Srpska 20.11.2020 | 18:03
"Stari studenti" pisali Rajčeviću: Traže produžetak roka!

Ovo je navedeno u saopštenju "starih studenata" koji studiraju po Zakonu o univerzitetu RS Srđanu Rajčeviću ministru za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

​"Imajući u vidu cjelokupnu situaciju izazvanu virusom korona, gubitkom apsolventskih rokova tokom vanrednog stanja, a samim tim i posebne uslove spremanja i polaganja ispita, preklapanja pojedinih ispitnih termina, obimnog gradiva istih i nemogućnost pojedinih studenata da izađu na ispite, jer su zbog zdravstvenih razloga bili spriječeni, nadamo se da ćete nam izaći u susret i uvažiti našu molbu", kaže se u saopštenju.

Dalje navode da nemali broj i studenta i profesora bio je u samoizolaciji, neki se nalaze i danas, pa se postavlja pitanje kako ćemo u takvim uslovima polagati ne samo ispite koji su nam ostali po starom programu, već i one nove dodatne, koji na pojedinim fakultetima dosežu i broj (8) osam?!

"​Nadamo se, da ćete razumjeti naš problem, jer većini studenata koji studiraju po Zakonu o univerzitetu RS su ostali jedan ili dva ispita do okončanja dodiplomskih studija, dijeli ih samo nekoliko mjeseci od diplomiranja, a pojedine kolege samo magistarska teza od okončanja njihovih postdiplomskih studija", navodi se u saopštenju.

"Apelujemo na vašu savjest i dobru volju, jer za vas je to malo, a za nas mnogo i taj ustupak bi najmanje 800 budućih akademskih građana znalo cijeniti. Takođe, bilo bi nam žao da pojedine kolege napuste studiranje na javnim univerzitetima i pređu na neku od privatnih visokoškolskih ustanova, odustanu od nastavka školovanja ili budu prinuđeni prelazeći na bolonjski proces, kao razliku predmeta polagati još najmanje jednu akademsku godinu", naglašeno je u saopštenju.

"​Obraćali smo se predstavnicima Unije studenata RS, kao studentskom tijelu koje predstavlja sve studente, pa i nas stare, kako bi dogovorili sastanak sa Vama u cilju rješavanja našeg problema, ali nam je predsjednik Unije studenata RS gospodin Stefan Slijepčević rekao, da ste nam Vi ministre poručili da nastavimo studiranje u Federaciji BiH i da ni on, a ni Vi nemate ništa sa nama", kaže se u saopštenju i dodaje: 

"Ministre, mi ne želimo i nećemo da idemo u Federaciju BiH u kojoj je produžen rok za studiranje po starom programu do 2025. godine, jer Republika Srpska je naš entitet, koji su stvarali naši roditelji, a neki studenti su i djeca palih boraca, čije kosti su ugrađene u nastanak naše lijepe Republike Srpske." 

"​U našem bliskom okruženju ( Srbija, Crna Gora i entitet Federacije BiH ) rok za okončanje studija po starom programu produžen je, jer su uzete u obzir posljedice koje je izazvao i još uvijek izaziva virus COVID-19, tako da produžetak roka koji bi bio riješen izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju („Službeni glasnik Republike Srpske", br. 67/2020) ne bi bio „usamljen slučaj"", ističe se.

"​Ministre, još jednom molimo Vas, ne lomite krila budućem piscu, pjesniku, filozofu, politikologu, arhitekti, sudiji, tužiocu, inženjeru... Ne lomite krila ni našoj djeci, jer mnogi od nas su roditelji prisiljeni da rade i još uvijek studiraju, pa uprkos svim teškoćam koje su neke od nas zadesile nismo odustali sve do sada", kaže se u saopštenju "starih studenata".

Ne dozvolite da budemo, kako kažu, u nejednakom položaju u odnosu na druge, jer je članom 38. Ustava Republike Srpske svima zagrantovano pravo na školovanje pod jednakim uslovima. Birali smo javne univerzitete, birali smo znanje, a ne zvanje, birali smo teži, a ne lakši put, i još uvijek biramo. 

(BN)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Milan

20.11.2020 17:42

Ko nije završio do sada treba da to batali. Sada svaki drugi student ima prosjek preko 9,50.:)

ODGOVORITE
Name

Ana

20.11.2020 19:11

Trebali ste zamoliti ministra prointera. Mozda bi vas tada poslusao.

Name

Vlado

20.11.2020 19:48

Jel ti radiš u Vladi ili nekom resoru, sa kupovnim....ovi bi bar da još utvrde znanje. Da uče...pošeniji su od mnogih sa kupovnim.

Name

Koji

20.11.2020 20:53

Koji svaki drugi student ima prosjek 9.5 sa kojih privatnih fakulteta i koliko plaća to? Razmisli malo prije nego li lupiš

Name

Igi

21.11.2020 08:46

Prebaciti i priznati istipte po novome, razliku nek polazu ako nisu of 94 do sada zavrsili, toliko toga se promjenulo, imamo cak i mobilne telefone, stoga, sta je isto ostaje isto, sta je novo neka polazu ispocetka. Matematiku sigurno nece ali ostatak treba da polazu

Name

Foča

20.11.2020 17:47

Pa kod nas na fakuktetu sada ima 100 studenata koji studiraju preko 16 godina!!!hahahahha ko li ce njih zaposliti???

ODGOVORITE
Name

Zašto

20.11.2020 18:23

Zašto ne bi zaposlio, tim što su iz nekih razloga razvukli posljednje ispite, ne znači da su ukrali nekom nešto, niti da su falsifikovali diplome kao što mnogi rade i podvaljuju, ljudi su uredno polagali jako teške ispite na državnom fakultetu

Name

Kvisko

20.11.2020 22:23

Kakve veze ima ko koliko studira? Skolarina koliko je opstepoznato nije besplatna. Ti sto protrce kroz fakultet u rijetkim slucajevima nesto i znaju, a praksa u svim sferama zivota to jasno i pokazuje. Nekom je to mozda dodatni studij, neki usporili zbog drugih zivotnih okolnosti, ili pak imaju neku drugu satisfakciju a ne samo samo uhvatiti sto prije diplomu, uzeti partijski knjizicu i zaposliti se .Prema tome...svako ima pravo Ustavom zagarantovano da se skoluje!

Name

Бојан

20.11.2020 17:58

Велика је туга да се студенти морају обраћати масном СНСД крембилу чији је студентски живот био у изнајмљеној вили са базеном у Грчкој, а на печату дипломе Шефилд... Диплому што му је тата поклонио не бих да рачунам, како сви са Правног факултета у БЛ поклањају својој дјеци дипломе, не би било коректно то наводити као неку аномалију.

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2020 18:13

Ma kakvi studenti? Svi vec imaju po 40 godina i studiraju 20.... ?????Malo karikiram, ali nisam daleko od istine...

Name

Podrška

20.11.2020 18:20

Podrška studentima, i ne treba neko ko nije dvije knjige u životu pročitao da pridikuje ljudima koji iza sebe imaju toliko položenih ispita ali nažalost kad su stigli pred sami kraj iz razno raznih životnih razloga to se razvuklo.

ODGOVORITE
Name

IZDAJICE

20.11.2020 19:02

STA VAS BRIGA KOLIKO DUGO STUDIRAJU KAD JE U VKASTIMA I JAVNIM PREDUZECIMA U USTANOVAMA KAO I MINISTRI NISU NI DANA ISLI NA FAKULTET .KUPILI DIPLOME ZA NASE PARE I RADE.DJOKIC MINISTSR U SVIM MINISTARSTVIMA NIKAD NIJE OTISAO NA FAKULTET.KUOIO DIPLOMA KOLIKO JE HTIO.

Name

Jelena

21.11.2020 08:13

Kakve to ima veze koliko imaju godina? Oni su te ispite svojim trudom polozili, ne treba osudjivati, nikad ne znas koga su kakvi zivotni problemi udaljili od fakulteta, a ostao jedan do 2 ispita.

Name

Marko

20.11.2020 18:31

Ministri nema potrebe da pokazujete osionost i dominaciju, pustite ljude nek polazu ispite. Ako mogu svugdje polagati sta sad vi osporavate i mijesate se u necije zivote, ljudima je ostalo par ispita, to nije sprdanja, ne treba se poigravati sa ljudskim zivotima, oni su trud ulozili u to. Sta treba, da odu ko neki i kupe diplomu za 10000. Je l im to savjetujete?

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2020 20:47

Pa znanje im je podjednako.. Ovima sto studiraju 20 godina i ovima sto su kupili diplome... Dajte, uozbiljite se... Fakultet trajao 4 godine, a on/ona studira 20!!!! I jos nije zavrsio/la! Koje to zivotne okolnosti mogu biti krive za to?

Name

smiješno

20.11.2020 21:55

Ma najpametniji si ti koji si sklepao jedva srednju. Daj pouči ih malo kako trebaju polagati ispite

Name

Igi

21.11.2020 08:48

Da studiraju po novome i gotovo! Nema tog stogodisnjeg fakulteta, svake godine se nesto mjenja a ono bi da studiraju program od pre 25 godina.

Name

WV

20.11.2020 20:33

Šta Rajčević ima sa studentima ? Zar to nije Milin dupeuvlakač koji vodi predizbornu kampanju i ko furija ruši sve pred sobom ? Taj je zaboravio koje ministarstvo vodi.

ODGOVORITE
Name

Re re

20.11.2020 23:55

Mozda ih nije niko mogao skolovati,pa su morali raditi i snalaziti se na raznorazne načine da prezive...npr.

Name

Vanzemaljka Petgemrežić

20.11.2020 20:51

Ma dajte molim vas! Ja sam već 5 godina nezaposlena, slavim jubilej ?. A mlađa sam od ovih isto toliko, pa i više, pa vi sad vidite. Valjalo bi da se nekako reguliše zakonom da se pojedinim slučajevima gdje su objektivne okolnosti doprinijele oduženju studija omogući da završe studije. Kada sam ja studirala bilo je momaka kojim je to bio treći fakultet na kome su bezuspješno studirali. Imaju po 30+, a mentalitet tinejdžera, žene se bar udaju, a oni ni da završe ni da odustanu?. Ne smeta mi niko u principu, ali osim na baš teškom fakultetima, studenti imaju dovoljno prilika, ako im je cilj da završe. Opet kažem čast izuzecima!

ODGOVORITE
Name

Bolonjac

20.11.2020 20:59

Ovi stari studenti imaju završne predmete na pravu po 1500 strana, a po Bolonji to su 3 različita ispita po 300. I sad oni koji su upisali po Bolonji godinu kasnije mogu polagati koliko hoće i kad hoće, a ovi koji su upisali godinu ranije nemaju prava polagati ispite uopšte. Nema smisla

ODGOVORITE
Name

Zna se

20.11.2020 21:36

Možda neće razumjeti. On je sa tatom i otvorenim indeksom obilazio profesorske kabinete. Pa mu sve čini lako i olako.

ODGOVORITE
Name

Razgaceni

27.11.2020 15:21

Lako je njemu

Name

Studenti

21.11.2020 08:18

Vi ste najvjerniji dodikovi glasaci. Valjda van pomogne.

ODGOVORITE