Понављају се избори: СДС-у покрадени гласови?

Изборни процес у Новом Граду је проведен нерегуларано, почевши од складиштења бирачког материјала до краја изборног процеса, саопштио је ОО СДС, наглашавајући да се десила велика крађа воље народа и да ће тражити понављање избора.

Република Српска 20.11.2020 | 16:32
Понављају се избори: СДС-у покрадени гласови?

На једном бирачком мјесту у овој општини ЦИК већ је поништила изборе и поново их заказала за 29. новембар.

Центална изборна комисија БиХ поништила је изборе за начелника општине и Скупштину општине Нови Град на бирачком мјесту Сухача, гдје је изборни процес прекинут већ у 9 часова ујутру. То бирачко мјесто обишли су представници Општинске изборне комисије, који су и зауставили гласање. Нови термин за изборе је 29. новембар.

„Примијетио сам да је једна кутија отворена и да је гласачка кутија на пола отворена, што отвара сумњу да је припремљена за нешто, нису до краја дотегнути печати.“, каже Драган Грубљешић, који је био посматрач ОИК-а у Сухачи.

Предсједник Општинске изборне комисије, Љубан Кнежевић појаснио је због чега је заустављен изборни процес на овом гласачком мјесту.

„Предсједник је из мени непознатих разлога није дозволио члану свога одбора да се изврши пребројавање листића у потпуности. Они су пребројали пола задужених листића, пола нису. И уз инсистирање члана одбора да се преброје сви одједном, предсједник је рекао, нећемо све одједном, него ћемо послије кад се овај први бунт истроши. То није правилно.“

Одлука ЦИК БиХ да понови изборе у Сухачи, отвара ново питање. Да ли би и друга бирачка мјеста требала бити предмет истраге? Из СДС-а сматрају да би једина испавна одлука била да се избори у Новом Граду понове. Тврде да је комплетан изборни процес грубо прекршен, од појаве тзв „бугарских возова“, до тога да су нађени гласачки материјали који су били попуњени.

„Морам да кажем да смо имали све вријеме и опструкцију од стране ОИК-е, тако да смо приликом поновног пребројавања гласачких листова на 4 гласачка мјеста, нису нам дозвољени одређени приједлози да чланови наших бирачких одбора буду на том пребројавању персонално, него смо их морали мијењати. А са друге стане од владајуће коалиције били су присутни кандидати за одборнике што је у сваком случају недопустиво“, тврди предсједник ОО СДС-а Нови Град Младен Шумар.

Из СДС-а тврде и да је приликом пријема изборног материјала током изборне ноћи, у просторије Општинске изборне комисије, дошао лично кандидат за начелника општине Нови Град Мирослав Дрљача, што је такође документовано и послато према ЦИК-у. 

„Мислимо да смо грубо покрадени на овим изборима у неколико бирачких мјеста и обзиром да је разлика за ниво начелника општине негдје око 300 гласова, мислимо да то директно утиче на избор начелника Нови Град у сљедећем мандатном периоду и да поставља питање опште легитимитета изборног процеса у Новом Граду.“, рекао је Младен Шумар.

И коалиција „Под лупом“ утврдила је бројне неправилности када је ријеч о изборима у Новом Граду. 

„Оне се прије свега односе на допремање значајног броја врећа које су биле отворене у просторије Општинске изборне комисије. У виду тога да су такође гласачки листићи у трци за начелника и одборнике били заједно паковани у те вреће. Да су обрасци поново преправљани, односно анализирани.“, каже представник Коалиције за слободне и поштене изборе „Под лупом“ Дарио Јовановић.

За отворене вреће са гласачким листићима, из Општинске изборне комисије одговарају да се ради о грешци на коју је ЦИК упозорила за комплетну БиХ, али да то није исправљено.

„То није никаква манипулација, никаква крађа у питању. Једноставно је у правилном паковању материјала. Ако се примијети тај материјал пред свим посматрачима, да се једноставно препакује. Да се ово за начелника одвоји у једну врећу, а ово у другу и ставе печати. То један дио људи није урадио.“, поручује предсједник Општинске изборне комисије Нови Град Љубан Кнежевић.

Из СДС-а кажу да ће сачекати реакцију Централне изборне комисије. Ако не буде рјешења по овом питању, припремили су и кривичне пријаве у намјери да се све истјера на чистац. Уколико буде потребно, не искључују ни протесте.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Мафиозо

20.11.2020 15:56

А ста би са Добоја ту уопсте нису народу дали да гласа..Сањица себи заокрузила колико њој треба ..мислим гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

20.11.2020 16:38

Ајде...

Name

100 %

20.11.2020 16:48

Ко је јамијо јамијо је

Name

Рајка

20.11.2020 22:50

Ма какво понављање нема од тог ниста ни у Добоју.Црвени су имали доброг проданог цовјека из цик .Добио је мито од њих а он њима висак листица висе гласова поједини добили него сто је гласало народа ,мртви су гласали сто су умирали од сад па до 5 година уназад а тако се гласало и у Гламоцу за мртве .

Name

Србо

20.11.2020 16:09

А ЗВОРНИК?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

20.11.2020 17:10

Казе онај клосар из добојског СНСДа ја градонацелник Имам 12000 гласова, а кандидат из СДСа други је и оствојио је око 1500 до 2000 гласова"!! То није крадја?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛО

20.11.2020 18:32

ЦИК се пита и одлучује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

20.11.2020 18:40

Сдс нови град најбољи одбор у крајини

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

20.11.2020 19:34

У Добоју треба поновити изборе јер су то све опозиционе странке тражиле већ око 12 сати изборног дана. Неправилности и нерегуларности су уочене још прије званичног почетка гласања. Исто важи и за Требиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

21.11.2020 05:21

Могу понављати стотину пута и свих стотину це изгубити.

Name

Посматрач

21.11.2020 07:42

И шта, сада ће свако добити накнадну памет иако је потписао записник? А шта ако буде ко у Требињу гдје су Вукановић и СДС покрали СНСД? Или шта ако неко тражи понављање избора за градоначелнике Бање Луке и Бијељине па тамо добију Игор и Мићо, а не оне пубертетлије? У памет се Срби, јер слиједе вунена времена

ОДГОВОРИТЕ