Ponavljaju se izbori: SDS-u pokradeni glasovi?

Izborni proces u Novom Gradu je proveden neregularano, počevši od skladištenja biračkog materijala do kraja izbornog procesa, saopštio je OO SDS, naglašavajući da se desila velika krađa volje naroda i da će tražiti ponavljanje izbora.

Republika Srpska 20.11.2020 | 16:32
Ponavljaju se izbori: SDS-u pokradeni glasovi?

Na jednom biračkom mjestu u ovoj opštini CIK već je poništila izbore i ponovo ih zakazala za 29. novembar.

Centalna izborna komisija BiH poništila je izbore za načelnika opštine i Skupštinu opštine Novi Grad na biračkom mjestu Suhača, gdje je izborni proces prekinut već u 9 časova ujutru. To biračko mjesto obišli su predstavnici Opštinske izborne komisije, koji su i zaustavili glasanje. Novi termin za izbore je 29. novembar.

„Primijetio sam da je jedna kutija otvorena i da je glasačka kutija na pola otvorena, što otvara sumnju da je pripremljena za nešto, nisu do kraja dotegnuti pečati.“, kaže Dragan Grublješić, koji je bio posmatrač OIK-a u Suhači.

Predsjednik Opštinske izborne komisije, Ljuban Knežević pojasnio je zbog čega je zaustavljen izborni proces na ovom glasačkom mjestu.

„Predsjednik je iz meni nepoznatih razloga nije dozvolio članu svoga odbora da se izvrši prebrojavanje listića u potpunosti. Oni su prebrojali pola zaduženih listića, pola nisu. I uz insistiranje člana odbora da se prebroje svi odjednom, predsjednik je rekao, nećemo sve odjednom, nego ćemo poslije kad se ovaj prvi bunt istroši. To nije pravilno.“

Odluka CIK BiH da ponovi izbore u Suhači, otvara novo pitanje. Da li bi i druga biračka mjesta trebala biti predmet istrage? Iz SDS-a smatraju da bi jedina ispavna odluka bila da se izbori u Novom Gradu ponove. Tvrde da je kompletan izborni proces grubo prekršen, od pojave tzv „bugarskih vozova“, do toga da su nađeni glasački materijali koji su bili popunjeni.

„Moram da kažem da smo imali sve vrijeme i opstrukciju od strane OIK-e, tako da smo prilikom ponovnog prebrojavanja glasačkih listova na 4 glasačka mjesta, nisu nam dozvoljeni određeni prijedlozi da članovi naših biračkih odbora budu na tom prebrojavanju personalno, nego smo ih morali mijenjati. A sa druge stane od vladajuće koalicije bili su prisutni kandidati za odbornike što je u svakom slučaju nedopustivo“, tvrdi predsjednik OO SDS-a Novi Grad Mladen Šumar.

Iz SDS-a tvrde i da je prilikom prijema izbornog materijala tokom izborne noći, u prostorije Opštinske izborne komisije, došao lično kandidat za načelnika opštine Novi Grad Miroslav Drljača, što je takođe dokumentovano i poslato prema CIK-u. 

„Mislimo da smo grubo pokradeni na ovim izborima u nekoliko biračkih mjesta i obzirom da je razlika za nivo načelnika opštine negdje oko 300 glasova, mislimo da to direktno utiče na izbor načelnika Novi Grad u sljedećem mandatnom periodu i da postavlja pitanje opšte legitimiteta izbornog procesa u Novom Gradu.“, rekao je Mladen Šumar.

I koalicija „Pod lupom“ utvrdila je brojne nepravilnosti kada je riječ o izborima u Novom Gradu. 

„One se prije svega odnose na dopremanje značajnog broja vreća koje su bile otvorene u prostorije Opštinske izborne komisije. U vidu toga da su takođe glasački listići u trci za načelnika i odbornike bili zajedno pakovani u te vreće. Da su obrasci ponovo prepravljani, odnosno analizirani.“, kaže predstavnik Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ Dario Jovanović.

Za otvorene vreće sa glasačkim listićima, iz Opštinske izborne komisije odgovaraju da se radi o grešci na koju je CIK upozorila za kompletnu BiH, ali da to nije ispravljeno.

„To nije nikakva manipulacija, nikakva krađa u pitanju. Jednostavno je u pravilnom pakovanju materijala. Ako se primijeti taj materijal pred svim posmatračima, da se jednostavno prepakuje. Da se ovo za načelnika odvoji u jednu vreću, a ovo u drugu i stave pečati. To jedan dio ljudi nije uradio.“, poručuje predsjednik Opštinske izborne komisije Novi Grad Ljuban Knežević.

Iz SDS-a kažu da će sačekati reakciju Centralne izborne komisije. Ako ne bude rješenja po ovom pitanju, pripremili su i krivične prijave u namjeri da se sve istjera na čistac. Ukoliko bude potrebno, ne isključuju ni proteste.

BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Mafiozo

20.11.2020 15:56

A sta bi sa Doboja tu uopste nisu narodu dali da glasa..Sanjica sebi zaokruzila koliko njoj treba ..mislim glasova.

ODGOVORITE
Name

RE

20.11.2020 16:38

Ajde...

Name

100 %

20.11.2020 16:48

Ko je jamijo jamijo je

Name

Rajka

20.11.2020 22:50

Ma kakvo ponavljanje nema od tog nista ni u Doboju.Crveni su imali dobrog prodanog covjeka iz cik .Dobio je mito od njih a on njima visak listica vise glasova pojedini dobili nego sto je glasalo naroda ,mrtvi su glasali sto su umirali od sad pa do 5 godina unazad a tako se glasalo i u Glamocu za mrtve .

Name

Srbo

20.11.2020 16:09

A ZVORNIK?

ODGOVORITE
Name

Decko

20.11.2020 17:10

Kaze onaj klosar iz dobojskog SNSDa ja gradonacelnik Imam 12000 glasova, a kandidat iz SDSa drugi je i ostvojio je oko 1500 do 2000 glasova"!! To nije kradja?!

ODGOVORITE
Name

ALO

20.11.2020 18:32

CIK se pita i odlučuje.

ODGOVORITE
Name

Stanko

20.11.2020 18:40

Sds novi grad najbolji odbor u krajini

ODGOVORITE
Name

Boris

20.11.2020 19:34

U Doboju treba ponoviti izbore jer su to sve opozicione stranke tražile već oko 12 sati izbornog dana. Nepravilnosti i neregularnosti su uočene još prije zvaničnog početka glasanja. Isto važi i za Trebinje

ODGOVORITE
Name

Grunf

21.11.2020 05:21

Mogu ponavljati stotinu puta i svih stotinu ce izgubiti.

Name

Посматрач

21.11.2020 07:42

И шта, сада ће свако добити накнадну памет иако је потписао записник? А шта ако буде ко у Требињу гдје су Вукановић и СДС покрали СНСД? Или шта ако неко тражи понављање избора за градоначелнике Бање Луке и Бијељине па тамо добију Игор и Мићо, а не оне пубертетлије? У памет се Срби, јер слиједе вунена времена

ODGOVORITE