СИНОД СПЦ одлучио ко ће замјењивати патријарха

На управо завршеној седници Синода СПЦ митрополит дабробосански Хризостом изабран је за чувара патријаршијског трона, до избора новог поглавара Цркве, саопштено је из Српске православне цркве.

Република Српска 20.11.2020 | 15:23
СИНОД СПЦ одлучио ко ће замјењивати патријарха

Митрополит Хризостом је још синоћ допутовао у Београд.
 
Према правилима СПЦ, улогу чувара трона преузима најстарији митрополит, а то је митрополит дабробосански Хризостом.

Патријарх српски према Уставу СПЦ требало би да буде биран најдаље три месеца од како се упразни престо. До тада чувар трона по правилу је најстарији митрополит, данас дабробосански Хризостом.

Нови патријарх бираће се између тројице кандидата изабраних на Сабору тајним гласањем и апсолутном већином. Будући патријарх се може бирати између активних епископа који управљају епархијом најмање пет година. 

Владика Хризостом, митрополит дабробосански, рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровац. За Митрополита дабробосанског изабран је у мају 2017. године одлуком Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

За администратора упражњене Архиепископије београдско-карловачке Свети Архијерејски Синод је изабрао Његово Преосвештенство Епископа шумадијског г. Јована у складу са чланом 70 Устава Српске Православне Цркве.

Тијело блаженопочившег патријарха српског Иринеја биће изложено у Саборном храму Светог архангела Михаила у Београду током свете Литургије на дан славе Саборног храма, 21. новембра 2020. године, а послије тога пренето у храм Светог Саве на Врачару, где ће вјерници имати прилику да се опросте са блаженопочившим Патријархом.

Света заупокојена Литургија биће служена у недељу, 22. новембра 2020. године, у храму Светог Саве на Врачару са почетком у 9 часова. У наставку свете Литургије биће служено опело а тело Патријархово биће сахрањено у крипти храма Светог Саве.

Патријарх Иринеј преминуо је данас у 90 години. Вијест да је умро патријарх Иринеј  стигла је након 15 дана тешке борбе са корона вирусом, коју је патријарх изгубио пошто му је здравствено стање нагло погоршано у ноћи између сриједе и четвртка.

(БН/Блиц)