SINOD SPC odlučio ko će zamjenjivati patrijarha

Na upravo završenoj sednici Sinoda SPC mitropolit dabrobosanski Hrizostom izabran je za čuvara patrijaršijskog trona, do izbora novog poglavara Crkve, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Republika Srpska 20.11.2020 | 15:23
SINOD SPC odlučio ko će zamjenjivati patrijarha

Mitropolit Hrizostom je još sinoć doputovao u Beograd.
 
Prema pravilima SPC, ulogu čuvara trona preuzima najstariji mitropolit, a to je mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Patrijarh srpski prema Ustavu SPC trebalo bi da bude biran najdalje tri meseca od kako se uprazni presto. Do tada čuvar trona po pravilu je najstariji mitropolit, danas dabrobosanski Hrizostom.

Novi patrijarh biraće se između trojice kandidata izabranih na Saboru tajnim glasanjem i apsolutnom većinom. Budući patrijarh se može birati između aktivnih episkopa koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina. 

Vladika Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovac. Za Mitropolita dabrobosanskog izabran je u maju 2017. godine odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke Sveti Arhijerejski Sinod je izabrao Njegovo Preosveštenstvo Episkopa šumadijskog g. Jovana u skladu sa članom 70 Ustava Srpske Pravoslavne Crkve.

Tijelo blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja biće izloženo u Sabornom hramu Svetog arhangela Mihaila u Beogradu tokom svete Liturgije na dan slave Sabornog hrama, 21. novembra 2020. godine, a poslije toga preneto u hram Svetog Save na Vračaru, gde će vjernici imati priliku da se oproste sa blaženopočivšim Patrijarhom.

Sveta zaupokojena Liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra 2020. godine, u hramu Svetog Save na Vračaru sa početkom u 9 časova. U nastavku svete Liturgije biće služeno opelo a telo Patrijarhovo biće sahranjeno u kripti hrama Svetog Save.

Patrijarh Irinej preminuo je danas u 90 godini. Vijest da je umro patrijarh Irinej  stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srijede i četvrtka.

(BN/Blic)