Смрћу патријарха Српска изгубила великог пријатеља

Телеграме саучешћа поводом смрти патријарха Иринеја упутили су предсједавајући Предсјендиштва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић...

Република Српска 20.11.2020 | 09:26
Смрћу патријарха Српска изгубила великог пријатеља

- Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је искрено саучешће свим архијерејима Српске православне цркве /СПЦ/, монаштву, свештенству и вјерном народу поводом упокојења Његове светости патријарха српског господина Иринеја.

"Њаговим одласком наша Црква је изгубила великог молитвеника и истинског пастира свог народа, а ми у Републици Српској и великог пријатеља, који је са нама дијелио добро и зло од како је ступио на патријаршијски трон", навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да се Њагова светост патријарх Иринеј преселио у вјечност одакле ће и даље својим молитвама пазити на свој народ, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

"Остајемо вјечно захвални за сву љубав, пажњу и благослове које смо као народ и Република добијали од патријарха Иринеја", нагласио је Додик.

Њагова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски Иринеј /Гавриловић/ упокојио се јутрос у 7.07 часова у Војној ковид болници "Карабурма" у Београду

 И предсјендица Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је данас поводом смрти Њагове светости патријарха српског Иринеја, телеграм саучешћа Светом архијерејском синоду Српске православне цркве, свим архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном православном српском народу.

"Са дубоким жаљењем и тугом примила сам вијест о смрти Њагове светости патријарха српског Иринеја. Одлазак Њагове светости представља огроман губитак и жалост за Српску православну цркву, српски народ, али и за цијели хришћански свијет", наводи се у телеграму.

Цвијановићева је додала да је патријарх Иринеј вјерујућем народу и свештенству и у тешким и изазовним временима, показивао пут мира, правде и мудрости.

Телеграме саучешћа упутили су и остали званичници Републике Српске.

(БН/Срна)