Smrću patrijarha Srpska izgubila velikog prijatelja

Telegrame saučešća povodom smrti patrijarha Irineja uputili su predsjedavajući Predsjendištva BiH Milorad Dodik, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović...

Republika Srpska 20.11.2020 | 09:26
Smrću patrijarha Srpska izgubila velikog prijatelja

- Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve /SPC/, monaštvu, sveštenstvu i vjernom narodu povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

"Njagovim odlaskom naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama dijelio dobro i zlo od kako je stupio na patrijaršijski tron", naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da se Njagova svetost patrijarh Irinej preselio u vječnost odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Ostajemo vječno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja", naglasio je Dodik.

Njagova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ upokojio se jutros u 7.07 časova u Vojnoj kovid bolnici "Кaraburma" u Beogradu

 I predsjendica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je danas povodom smrti Njagove svetosti patrijarha srpskog Irineja, telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.

"Sa dubokim žaljenjem i tugom primila sam vijest o smrti Njagove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njagove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za cijeli hrišćanski svijet", navodi se u telegramu.

Cvijanovićeva je dodala da je patrijarh Irinej vjerujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Telegrame saučešća uputili su i ostali zvaničnici Republike Srpske.

(BN/Srna)