Заједничка изјава о очувању мира и Дејтона

Чланови Председништва Босне и Херцеговине усвојили су вечерас заједничку изјаву о очувању мира и договорили заједничко обиљежавање 25. годишњице Дејтонског споразума.

Босна и Херцеговина 20.11.2020 | 09:10
Заједничка изјава о очувању мира и Дејтона

Заједничко обиљежавање годишњице парафирања Дејтонског мировног споразума члановима Предсједништва је још у септембру предложио помоћник државног секретара САД Метју Палмер, током посјете БиХ.

У тексту изјаве се истиче да обележавање 25. годишњице Дејтонског мировног споразума представља догађај од највећег значаја за БиХ, цијели регион Западног Балкана, али и Европу у целини.

"Предсједништво БиХ изражава пуну спремност и опредељеност за поштовање одредби Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава БиХ који је његов саставни део. Изражавамо захвалност свим међународним партнерима који су дали допринос успостављању и очувању мира као и реконструкцији БиХ", наводи се у изјави.

Додаје се да је данас јединствена прилика "да пошаљемо поруку којом ћемо на прави начин указати на важност јачања повјерења, мира и међусобног поштовања међу свим народима и грађанима у БиХ у свим њеним дијеловима".

Указује се на обавезу свих нивоа власти у БиХ да појачају напоре како би осигурали народима и грађанима да могу да живе достојанствено уз међусобно уважавање и разумијевање.

"Данас је прилика да подсјетимо на обавезу да се саосјећамо са болом и патњама припадника свих народа и грађана, те обавезу да искажемо поштовање према свим невиним жртвама рата", поручили су чланови Предсједништва БиХ.

Потврдили су преданост изградњи добросусједских односа у региону "на основу међусобног поштовања и уважавања у складу са међународним правом".

Истакли су да је у овом времену пандемије неопходно унапредити сарадњу са свим међународним партнерима у одлучној борби против тероризма, пандемије вируса ковид-19, као и у погледу мигрантске кризе.

Годишњица парафирања Дејтонског споразума, којим је окончан рат у БиХ од 1992. до 1995. године, обиљлежава се 21. новембра.

(Агенције)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БЛ

20.11.2020 08:36

Додоик це сутра дават друге и контра изјаве. Двије ствари су сигурне, смрт, и Додикове лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Флојд

20.11.2020 10:28

Под заставом српске ???

Name

Борац

20.11.2020 11:04

Где изгуби заставу?

Name

Бањалука

20.11.2020 09:14

Ево зашто је Бањалука гласала против Додика и тек сад ће га докрајчити , овакав сноб и лажов и издајник још није рођен у Републици Сроској , погледајте сад ко је највећи издајник Српског народа , сад му Сарајево лијепо , марш пиздо једна!!! Бањалучани те органски више не могу смислити сад се придружи Цвијановићки , Тегелтији , Шпирићу , тек сад ћеш осјетити глас Бањалучана , и они који су морали гласати у институцијама све ти јбу по списку колики си кретен и лажов и издајник,!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

20.11.2020 09:39

Колико си ти луд, смири се мало! Зар си мислио да цес дозивјети референдум?!

Name

Дебилу!

20.11.2020 09:41

Додик је рођен у БиХ!

Name

Јован Микић

20.11.2020 09:52

Додик није ништа он је јахач на магли. Нема он ни политику нити Програм Плани кли Визију. Све ће урадити да остане на власи лага ће вараће плака ће пјеваће воли ће мрзи ће П мени додик постаје опасан по регион збо тога сто је заглибио дубоко у Криминал и Корупцију . Око њега се налазе опасни људи .Да би задрзао постојеће несношљиво стање . Издаје пријетње па чак и насиље њему су легалне опције . Човјек је застранио и то дебело .

Name

ре

20.11.2020 10:04

по твом коментару види се добро да ти ниси из Бањалуке и да си неки досљо

Name

Сарајево јесте лијепо!

20.11.2020 09:43

Ста би требало да је БГ или Зг??? Они јесу лијепи, али на свој начин! Политика им је лоша! Нисте овако причали када је отишао у Зг? Вама су ускоро усташе нешто величанствено, а то сте показали 1992-1995!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дени СА

20.11.2020 12:31

Ево мене стварно занима, ако мозе искрен одговор од људи, због цега и како видите да је разумно и нормално да подрзавате све ово сто додик ради противб сопствене дрзаве са Цовицем, сурује све договара са хдз-ом иде у ЗГ Пленковицу на ноге и ниста вам то није проблем али са Сарајевом и Босњацима кад треба имати нормалне односе ех то је немогуце, ни под коју цијену то не треба. Јел могуце да ви Срби имате неки фетиш на усташе, јел их обозавате, јел им се дивите, ваљда залите сто нисте и ви успјесни били у ратним циљевима као они, умјесто да се оградите и издизете оне славне ствари из прослости и људе и војнике који су вам на понос и које и ја толико постујем. Ја у породици имам заиста измијесано све али примијетио сам тај неки цудан однос и мрзњу према босњацима ваљда сто толико воле Босну, а коју никад не показујете према устасама, а цесто говорите како ето ми смо 'бивси Срби' па ако јесмо, засто ми онда не показете да сте ми близи и да ме волите и прихватате као свог и све босњаке у Босни. Молим вас за искрен одговор и ово је све заиста из дусе и најбоље намјере без зеље да икога повриједим. ја вас заиста осјецам као своје, засто то исто не осјетим назад него само одбијање, газење и љубав и приклањање националистицком концепту, хдз-у, Цовицу, итд. Мозете ли се ви сами запитати на дубљем, психлоском нивоу одакле црпите толику мрзњу према Босни и Босњацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Денис Са

20.11.2020 13:17

Нико у Републци Српској нема ништа против Сарајева и БиХ , свако нормалан жели миран и лијеп живот у Босни Херцеговини и живот као прије рата , међутим криво им је кад овакви кретени и идиоти као Додик , Изетбеговић и Човић покрали сву државу и лажу народ а народ глуп па за њима , бар већина ,зато се пише против Додика једно прича народу а уствари он је љигавац који би продао све и сваког за фотељу и паре , дакле лажов! Свако нормалан ради живи и воли и Сарајево и Бањалуку и Мостар само то већина мора схватити и почети живјети нормално а ову тројицу отети им све инстрпати их у затвор !

Name

Мурија

20.11.2020 14:51

Не дати Рудоњи алкохол на фешти он троси таблете против лудила.

ОДГОВОРИТЕ