Zajednička izjava o očuvanju mira i Dejtona

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine usvojili su večeras zajedničku izjavu o očuvanju mira i dogovorili zajedničko obilježavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma.

Bosna i Hercegovina 20.11.2020 | 09:10
Zajednička izjava o očuvanju mira i Dejtona

Zajedničko obilježavanje godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma članovima Predsjedništva je još u septembru predložio pomoćnik državnog sekretara SAD Metju Palmer, tokom posjete BiH.

U tekstu izjave se ističe da obeležavanje 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja događaj od najvećeg značaja za BiH, cijeli region Zapadnog Balkana, ali i Evropu u celini.

"Predsjedništvo BiH izražava punu spremnost i opredeljenost za poštovanje odredbi Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava BiH koji je njegov sastavni deo. Izražavamo zahvalnost svim međunarodnim partnerima koji su dali doprinos uspostavljanju i očuvanju mira kao i rekonstrukciji BiH", navodi se u izjavi.

Dodaje se da je danas jedinstvena prilika "da pošaljemo poruku kojom ćemo na pravi način ukazati na važnost jačanja povjerenja, mira i međusobnog poštovanja među svim narodima i građanima u BiH u svim njenim dijelovima".

Ukazuje se na obavezu svih nivoa vlasti u BiH da pojačaju napore kako bi osigurali narodima i građanima da mogu da žive dostojanstveno uz međusobno uvažavanje i razumijevanje.

"Danas je prilika da podsjetimo na obavezu da se saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata", poručili su članovi Predsjedništva BiH.

Potvrdili su predanost izgradnji dobrosusjedskih odnosa u regionu "na osnovu međusobnog poštovanja i uvažavanja u skladu sa međunarodnim pravom".

Istakli su da je u ovom vremenu pandemije neophodno unaprediti saradnju sa svim međunarodnim partnerima u odlučnoj borbi protiv terorizma, pandemije virusa kovid-19, kao i u pogledu migrantske krize.

Godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH od 1992. do 1995. godine, obiljležava se 21. novembra.

(Agencije)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BL

20.11.2020 08:36

Dodoik ce sutra davat druge i kontra izjave. Dvije stvari su sigurne, smrt, i Dodikove lazi.

ODGOVORITE
Name

Flojd

20.11.2020 10:28

Pod zastavom srpske ???

Name

Borac

20.11.2020 11:04

Gde izgubi zastavu?

Name

Banjaluka

20.11.2020 09:14

Evo zašto je Banjaluka glasala protiv Dodika i tek sad će ga dokrajčiti , ovakav snob i lažov i izdajnik još nije rođen u Republici Sroskoj , pogledajte sad ko je najveći izdajnik Srpskog naroda , sad mu Sarajevo lijepo , marš pizdo jedna!!! Banjalučani te organski više ne mogu smisliti sad se pridruži Cvijanovićki , Tegeltiji , Špiriću , tek sad ćeš osjetiti glas Banjalučana , i oni koji su morali glasati u institucijama sve ti jbu po spisku koliki si kreten i lažov i izdajnik,!!

ODGOVORITE
Name

Decko

20.11.2020 09:39

Koliko si ti lud, smiri se malo! Zar si mislio da ces dozivjeti referendum?!

Name

Debilu!

20.11.2020 09:41

Dodik je rođen u BiH!

Name

Jovan Mikić

20.11.2020 09:52

Dodik nije ništa on je jahač na magli. Nema on ni politiku niti Program Plani kli Viziju. Sve će uraditi da ostane na vlasi laga će varaće plaka će pjevaće voli će mrzi će P meni dodik postaje opasan po region zbo toga sto je zaglibio duboko u Kriminal i Korupciju . Oko njega se nalaze opasni ljudi .Da bi zadrzao postojeće nesnošljivo stanje . Izdaje prijetnje pa čak i nasilje njemu su legalne opcije . Čovjek je zastranio i to debelo .

Name

re

20.11.2020 10:04

po tvom komentaru vidi se dobro da ti nisi iz Banjaluke i da si neki dosljo

Name

Sarajevo jeste lijepo!

20.11.2020 09:43

Sta bi trebalo da je BG ili Zg??? Oni jesu lijepi, ali na svoj način! Politika im je loša! Niste ovako pričali kada je otišao u Zg? Vama su uskoro ustaše nešto veličanstveno, a to ste pokazali 1992-1995!

ODGOVORITE
Name

Deni SA

20.11.2020 12:31

Evo mene stvarno zanima, ako moze iskren odgovor od ljudi, zbog cega i kako vidite da je razumno i normalno da podrzavate sve ovo sto dodik radi protivb sopstvene drzave sa Covicem, suruje sve dogovara sa hdz-om ide u ZG Plenkovicu na noge i nista vam to nije problem ali sa Sarajevom i Bosnjacima kad treba imati normalne odnose eh to je nemoguce, ni pod koju cijenu to ne treba. Jel moguce da vi Srbi imate neki fetiš na ustaše, jel ih obozavate, jel im se divite, valjda zalite sto niste i vi uspjesni bili u ratnim ciljevima kao oni, umjesto da se ogradite i izdizete one slavne stvari iz proslosti i ljude i vojnike koji su vam na ponos i koje i ja toliko postujem. Ja u porodici imam zaista izmijesano sve ali primijetio sam taj neki cudan odnos i mrznju prema bosnjacima valjda sto toliko vole Bosnu, a koju nikad ne pokazujete prema ustasama, a cesto govorite kako eto mi smo 'bivsi Srbi' pa ako jesmo, zasto mi onda ne pokazete da ste mi blizi i da me volite i prihvatate kao svog i sve bosnjake u Bosni. Molim vas za iskren odgovor i ovo je sve zaista iz duse i najbolje namjere bez zelje da ikoga povrijedim. ja vas zaista osjecam kao svoje, zasto to isto ne osjetim nazad nego samo odbijanje, gazenje i ljubav i priklanjanje nacionalistickom konceptu, hdz-u, Covicu, itd. Mozete li se vi sami zapitati na dubljem, psihloskom nivou odakle crpite toliku mrznju prema Bosni i Bosnjacima.

ODGOVORITE
Name

Re Denis Sa

20.11.2020 13:17

Niko u Republci Srpskoj nema ništa protiv Sarajeva i BiH , svako normalan želi miran i lijep život u Bosni Hercegovini i život kao prije rata , međutim krivo im je kad ovakvi kreteni i idioti kao Dodik , Izetbegović i Čović pokrali svu državu i lažu narod a narod glup pa za njima , bar većina ,zato se piše protiv Dodika jedno priča narodu a ustvari on je ljigavac koji bi prodao sve i svakog za fotelju i pare , dakle lažov! Svako normalan radi živi i voli i Sarajevo i Banjaluku i Mostar samo to većina mora shvatiti i početi živjeti normalno a ovu trojicu oteti im sve instrpati ih u zatvor !

Name

Murija

20.11.2020 14:51

Ne dati Rudonji alkohol na fešti on trosi tablete protiv ludila.

ODGOVORITE