На удару продаја луксузне одјеће, накита, козметике

Продаја луксузне одјеће, накита и производа за љепоту ове године ће пасти скоро за четвртину због пандемије, која уништава више од šшест година раста тог сектора.

Свијет 19.11.2020 | 15:47
На удару продаја луксузне одјеће, накита, козметике

Ово пише у студији коју је објавила америчка консултантска кућа Баин.

Пад ће, изгледа, бити мањи од прогнозе од 35 одсто очекиваних прољетос, јер се опоравило тржиште у Кини, гдје се прода готово трећина све луксузне робе у свијету, преноси Сеебиз.

Очекује се да ће тај сектор ове године остварити 217 милијарди евра прихода, то је двије милијарде евра мање него 2014. и 64 милијарде мање у односу на 2019. годину, каже “Баин” у полугодишњој студији припремљеној за италијанско удружење произвођача луксузне робе “Алтагама”.

То је прво смањење прихода сектора луксузне робе од финанасијске кризе 2009. године, кад је та индустрија претрпела пад од девет одсто, од чега се опоравила већ сљедеће године.

Сада је процјена времена за опоравак од пандемије неизвесна, јер поновно јачање ширења корона вируса наводи државе да опет затворе небитну малопродају и забране путовања широм свијета.

Опоравак индустрије од тога ће у великој мјери зависити када ће се појавити вакцина, рекла је Клаудиа Д”Арпизио из Баина.

Она очекује да ће изгледи постати јаснији у другом кварталу идуће године, када ће бити лакше схватити колика је потрошња у Кини, какав је утицај стимулативних мјера у САД и Европи, као и да ли ће бити промјене пореске политике послије избора за америчког предсједника, јер ако то буде Џо Бајден, вјероватно ће оштрије бити опорезовани они који зарађују више.

– Много је неизвјесности у сљедећој години – рекла је Клаудиа Д”Арпизио.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар