Na udaru prodaja luksuzne odjeće, nakita, kozmetike

Prodaja luksuzne odjeće, nakita i proizvoda za ljepotu ove godine će pasti skoro za četvrtinu zbog pandemije, koja uništava više od ššest godina rasta tog sektora.

Svijet 19.11.2020 | 15:47
Na udaru prodaja luksuzne odjeće, nakita, kozmetike

Ovo piše u studiji koju je objavila američka konsultantska kuća Bain.

Pad će, izgleda, biti manji od prognoze od 35 odsto očekivanih proljetos, jer se oporavilo tržište u Kini, gdje se proda gotovo trećina sve luksuzne robe u svijetu, prenosi Seebiz.

Očekuje se da će taj sektor ove godine ostvariti 217 milijardi evra prihoda, to je dvije milijarde evra manje nego 2014. i 64 milijarde manje u odnosu na 2019. godinu, kaže “Bain” u polugodišnjoj studiji pripremljenoj za italijansko udruženje proizvođača luksuzne robe “Altagama”.

To je prvo smanjenje prihoda sektora luksuzne robe od finanasijske krize 2009. godine, kad je ta industrija pretrpela pad od devet odsto, od čega se oporavila već sljedeće godine.

Sada je procjena vremena za oporavak od pandemije neizvesna, jer ponovno jačanje širenja korona virusa navodi države da opet zatvore nebitnu maloprodaju i zabrane putovanja širom svijeta.

Oporavak industrije od toga će u velikoj mjeri zavisiti kada će se pojaviti vakcina, rekla je Klaudia D”Arpizio iz Baina.

Ona očekuje da će izgledi postati jasniji u drugom kvartalu iduće godine, kada će biti lakše shvatiti kolika je potrošnja u Kini, kakav je uticaj stimulativnih mjera u SAD i Evropi, kao i da li će biti promjene poreske politike poslije izbora za američkog predsjednika, jer ako to bude Džo Bajden, vjerovatno će oštrije biti oporezovani oni koji zarađuju više.

– Mnogo je neizvjesnosti u sljedećoj godini – rekla je Klaudia D”Arpizio.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar