РС у економском губитку већем од пола милијарде

 - Уколико се не деси значајно "закључавање" економије до краја године, може се очекивати да ће процијењени економски губитак Републике Српске у 2020. години износити између 500 и 700 милиона КМ.

Република Српска 19.11.2020 | 09:16
РС у економском губитку већем од пола милијарде

Наводе ово из Уније удружења послодаваца Републике Српске, из које очекују пад економске активности у Републици Српској од пет одсто на годишњем нивоу у 2020. години.

Њихово мишљење, како су саопштили, формирано је на основу панела независних економиста контактираних протеклих дана.

Игор Секулић, економски аналитичар, каже да треба имати у виду да проблеми привредника у РС и БиХ нису много другачији од проблема које имају привредници у региону и цијелој Европи, и да су мјере за које се власти одлучују доста сличне јер укључују различите видове помоћи кроз буџетска давања.

"Мјере које су предузете током априла су дале свој резултат кроз заустављање масовног отпуштања радника или затварања фирми. Да ли ћемо имати потребу за додатним мјерама или за враћањем неких ранијих мјера, зависиће од ситуације. Још се не зна да ли ће бити потребе за новим затварањима јер још не знамо каква ће бити епидемиолошка ситуација. Притом ћемо морати водити рачуна о буџетским расходима јер се не смијемо довести у ситуацију да дође до великог оптерећења буџета", каже он.

Протекли мјесеци потврдили су оно што су показали и резултати истраживања које је раније о утицају ковида-19 спровела Унија удружења послодаваца РС. У најтежој ситуацији су предузећа са до 10 одсто запослених, док су већу отпорност показала предузећа с већим бројем запослених.

Током прољећног локдауна, само три одсто предузећа у Републици Српској радило је у пуном капацитету: њих 26 одсто рекло је тада да не раде, а 39 одсто да раде дјелимично.

Туризам и угоститељство су најтеже погођени. Прољетос њих чак 95 одсто није радило, а и након релаксација мјера њихов рад одвија се са знатним ограничењима. Након туризма, најтеже су били погођени сектори текстила, коже и обуће, гдје их прољетос чак половина није радила.

Готово половина предузећа раније се изјаснила да су најтеже погођени или чињеницом да је мања тражња за њиховом робом или услугама, или поремећеним новчаним токовима усљед чега послодавци нису могли да одрже континуитет производних процеса или измире обавезе према радницима.

Ако криза буде трајала до половине наредне године, четвртина анкетираних предузећа прољетос је очекивала пад прихода између 100.000 и 500.000 марака, док је пад већи од пола милиона марака очекивала петина предузећа у РС.

Ново истраживање о утицају глобалне пандемије на рад предузећа у Републици Српској, чију скору промоцију је најавила Унија удружења послодаваца РС, показаће колико су се ова очекивања у међувремену промијенила.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Деко

19.11.2020 08:55

Чудно би било у РС да код бурле новоствореног тајкуна са његовом новоствореном милионерском хоботницом ради било шта нормално у РС без задужени нови стални и чести кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

19.11.2020 09:30

Рекао је вожд из Лакташа да ће повећати плате и пензије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

19.11.2020 10:14

ЗА ДВИЈЕ ГОДИНЕ ЈОС ВЛАДАВИНЕ ВИСКОВИЦ И ЗОРА ЦЕ НАС УНИСТИТИ ЗАДУЗИТИ ПОТОПИТИ ВИДЕ ДА СРЉАЈУ У ПРОПАСТ ПА ДАЈ ОСТАВКУ НИСТЕ КАПАЦИТЕТ ДА НЕСТО УРАДИТЕ ДАЈ ПАЛИЦУ НЕКОМ СЗРУЦНОМ СВЕТЛАНА ЦЕНИЦ СПАС БАР БИ НЕСТО ПОПРАВИЛА ОВИ УЗАС А СВЕ ИМ МЕД И МЛИЈЕКО СТАБИЛНО РАСТ СВЕГА ВРИЈЕДЗАЈУ ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ ГРАДЗАНИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.11.2020 15:05

Ма немају ста висе задузити, имају продати електропривреду и онда ти цијена струје буде колко ти власник казе, тако да сте погресно информисани.

Name

Црни гавран

19.11.2020 23:27

Нормално је да природни ресурси буду на услузи свих,када то постане приватна својина тада це доци до разградње и унистења од стране оних који су то и направили.Поздрав

Name

Црни Гавран

19.11.2020 23:18

Радници; било то у граду или на селу,увјек су постено радили и са платама пролазили биједно,руководство и олос[хохстаплери] скидали су кајмак,до данасњих дана и даље трљају руке вриједно.

ОДГОВОРИТЕ