RS u ekonomskom gubitku većem od pola milijarde

 - Ukoliko se ne desi značajno "zaključavanje" ekonomije do kraja godine, može se očekivati da će procijenjeni ekonomski gubitak Republike Srpske u 2020. godini iznositi između 500 i 700 miliona KM.

Republika Srpska 19.11.2020 | 09:16
RS u ekonomskom gubitku većem od pola milijarde

Navode ovo iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, iz koje očekuju pad ekonomske aktivnosti u Republici Srpskoj od pet odsto na godišnjem nivou u 2020. godini.

Njihovo mišljenje, kako su saopštili, formirano je na osnovu panela nezavisnih ekonomista kontaktiranih proteklih dana.

Igor Sekulić, ekonomski analitičar, kaže da treba imati u vidu da problemi privrednika u RS i BiH nisu mnogo drugačiji od problema koje imaju privrednici u regionu i cijeloj Evropi, i da su mjere za koje se vlasti odlučuju dosta slične jer uključuju različite vidove pomoći kroz budžetska davanja.

"Mjere koje su preduzete tokom aprila su dale svoj rezultat kroz zaustavljanje masovnog otpuštanja radnika ili zatvaranja firmi. Da li ćemo imati potrebu za dodatnim mjerama ili za vraćanjem nekih ranijih mjera, zavisiće od situacije. Još se ne zna da li će biti potrebe za novim zatvaranjima jer još ne znamo kakva će biti epidemiološka situacija. Pritom ćemo morati voditi računa o budžetskim rashodima jer se ne smijemo dovesti u situaciju da dođe do velikog opterećenja budžeta", kaže on.

Protekli mjeseci potvrdili su ono što su pokazali i rezultati istraživanja koje je ranije o uticaju kovida-19 sprovela Unija udruženja poslodavaca RS. U najtežoj situaciji su preduzeća sa do 10 odsto zaposlenih, dok su veću otpornost pokazala preduzeća s većim brojem zaposlenih.

Tokom proljećnog lokdauna, samo tri odsto preduzeća u Republici Srpskoj radilo je u punom kapacitetu: njih 26 odsto reklo je tada da ne rade, a 39 odsto da rade djelimično.

Turizam i ugostiteljstvo su najteže pogođeni. Proljetos njih čak 95 odsto nije radilo, a i nakon relaksacija mjera njihov rad odvija se sa znatnim ograničenjima. Nakon turizma, najteže su bili pogođeni sektori tekstila, kože i obuće, gdje ih proljetos čak polovina nije radila.

Gotovo polovina preduzeća ranije se izjasnila da su najteže pogođeni ili činjenicom da je manja tražnja za njihovom robom ili uslugama, ili poremećenim novčanim tokovima usljed čega poslodavci nisu mogli da održe kontinuitet proizvodnih procesa ili izmire obaveze prema radnicima.

Ako kriza bude trajala do polovine naredne godine, četvrtina anketiranih preduzeća proljetos je očekivala pad prihoda između 100.000 i 500.000 maraka, dok je pad veći od pola miliona maraka očekivala petina preduzeća u RS.

Novo istraživanje o uticaju globalne pandemije na rad preduzeća u Republici Srpskoj, čiju skoru promociju je najavila Unija udruženja poslodavaca RS, pokazaće koliko su se ova očekivanja u međuvremenu promijenila.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Deko

19.11.2020 08:55

Čudno bi bilo u RS da kod burle novostvorenog tajkuna sa njegovom novostvorenom milionerskom hobotnicom radi bilo šta normalno u RS bez zaduženi novi stalni i česti kredita.

ODGOVORITE
Name

burke

19.11.2020 09:30

Rekao je vožd iz Laktaša da će povećati plate i penzije...

ODGOVORITE
Name

Ogorcena

19.11.2020 10:14

ZA DVIJE GODINE JOS VLADAVINE VISKOVIC I ZORA CE NAS UNISTITI ZADUZITI POTOPITI VIDE DA SRLJAJU U PROPAST PA DAJ OSTAVKU NISTE KAPACITET DA NESTO URADITE DAJ PALICU NEKOM SZRUCNOM SVETLANA CENIC SPAS BAR BI NESTO POPRAVILA OVI UZAS A SVE IM MED I MLIJEKO STABILNO RAST SVEGA VRIJEDZAJU INTELIGENCIJU GRADZANIMA

ODGOVORITE
Name

Re

19.11.2020 15:05

Ma nemaju sta vise zaduziti, imaju prodati elektroprivredu i onda ti cijena struje bude kolko ti vlasnik kaze, tako da ste pogresno informisani.

Name

Crni gavran

19.11.2020 23:27

Normalno je da prirodni resursi budu na usluzi svih,kada to postane privatna svojina tada ce doci do razgradnje i unistenja od strane onih koji su to i napravili.Pozdrav

Name

Crni Gavran

19.11.2020 23:18

Radnici; bilo to u gradu ili na selu,uvjek su posteno radili i sa platama prolazili bijedno,rukovodstvo i olos[hohstapleri] skidali su kajmak,do danasnjih dana i dalje trljaju ruke vrijedno.

ODGOVORITE