Правна борба са институцијама Српске

Славко Михајловић из Бањалуке, већ 25 година води правну борбу са институцијама Републике Српске око накнаде новчане штете која му није исплаћена, због чињенице да је невин провео у затвору двије године.

Република Српска 18.11.2020 | 20:56
Правна борба са институцијама Српске

Тврди да је новац који му је обећан , завршио у туђим џеповима. Због тога је поднио кривичну пријаву против Министарства правде РС и више НН лица.

У мају 1995. године Славко Михајловић је осуђен на затворску казну због убиства. У затвору је провео двије године, да би половином 1997. године, након жалби, био пуштен да се брани са слободе. У поновљеном поступку, Михајловић је доказао да је невин, и правоснажно је ослобођен у јуну 2005. године.

Због претпљене душевне боли и чињенице да је неосновано провео у затвору двије године, Михајловић је тужио Републику Српску. Вриједност спора по тужби износила је 600 хиљада марака.

У жељи да се спор ријеши мирним путем, Влада РС је по препоруци Министарства правде РС прихватила вансудску нагодбу са Михајловићем.

„Ја сам договорио са бившим министром Селманом, ако се тако може рећи, договорио и био је покојни Бошко Ђукић, да се поравнамо за сву штету коју сам ја претпио на 375 хиљада марака. Моја адвокатица је написала захтјев на тај износ. То је стало. Послије тога, успио сам доћи до неких докумената, односно Закључка Владе РС да се изврши поравнање са мном. Извршено је вјештачење које је износило 499 хиљада марака материјалне штете, плус нематеријална штета плус камата, то изађе малтере милион марака“, каже Славко Михајловић.

Од скоро пола милиона марака, колико је износило ново вјештачење, Правобранилаштво РС је Михајловићу понудило 250 хиљада КМ, што он није прихватио. Тврди да је од самог почетка његов случај опструисан, јер су на њему радили судије и тужиоци, који су били међусобно повезани иблиски властима.

Током трајања процеса, који је завршио и пред судом у Стразбуру, новац који је требао бити исплаћен Михајловићу, отишао је у руке других људи, о чему свједочи и извод о уплати новца на неколико банковних рачуна. Због свега наведеног, Михајловић је поднио кривичну пријаву против Министарства правде РС и више НН лица. 

„Највећи кривац је гдин Џерард Селман, јер су паре пребачене са ескроу рачуна на рачун Министарства правде. Како сам ја сазнао из неких извора, под матичним бројем. На основу закључка који је потписао гдин Милорад Додик, на основу вјештачења које је урадио Драган Салић, паре су пребачене. Направљен је неки дивљи споразум. Ја нисам потписао ништа, нити је моја адвокатица.“, додаје Михајловић.

Из Министарства правде РС кажу да сви грађани имају право да користе све законске могућности, уколико сматрају да им је повријеђено било које право.

„Што се тиче поступања Министарства правде у Влади РС постоји документација у периоду од 2006. до 2011. године.“, поручују из ресорног министарства.

Славко Михајловић прије рата био је познати бањалучки угоститељ. Био је власник једне од првих пицерија у центру Бања Луке. Сада живи од 169 марака помоћи Центра за социјални рад у Бањалуци. 

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тако прође

18.11.2020 22:59

Свако поштен ко “упадне у машину” Додиковог система или је економски уништен или је покојник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Договорои са селманом..

19.11.2020 08:17

Насао је ским це се договарати. То је отисло на првом ловацком пикнику

Name

Поп

19.11.2020 06:04

Правосуђе Је КАТАСТРОФА,све Горе и горе .Узалуд је писање,Све у 99,посто Судије, тужитеље послат у Затвор ово је Више неодрживо, Правна Држава Не постоји,Страхота шта Раде .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

19.11.2020 06:45

Требао си да прихватиш оних 250 хиљада, јер овако, ћеш вјероватно, остати кратких рукава! Оде здравље, прође живот, са рогатим се не можеш бости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква право Зар постоји

19.11.2020 06:55

Право правда и правосуђе не постоји у Републици Српској већ на челу те институције влада мрак корупција безакоње и криминал ту групу чине адвокати судије и тужиоци у спрези а градјанин су оштећени јел они праве дилове то је тако деценијама и то све покрива хоботница ВСТВ на челу са Миланом Тегелтијом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда и Кривда

19.11.2020 08:42

Комшије (дијели нас заједничка међа), нападну мог оца и мајку, тада младе људе, у жељи да им отму њиву, пред то авионски снимање, мислим 72.год! Гледало цијело село, имали смо и свједоке, суђење трајало минимум 20 год, наплаћали се адвоката, да би коначна пресуда била, да отац и комшија подијеле кривицу, условно на пет година! Иако дијете, видио сам већ тад да од те работе нема ништа! Рјешавај сам или ћути!

Name

На жалост

19.11.2020 12:25

Док политика бира судије тужиоце и полицију нема ту круха ни државе а не професија !

ОДГОВОРИТЕ