Pravna borba sa institucijama Srpske

Slavko Mihajlović iz Banjaluke, već 25 godina vodi pravnu borbu sa institucijama Republike Srpske oko naknade novčane štete koja mu nije isplaćena, zbog činjenice da je nevin proveo u zatvoru dvije godine.

Republika Srpska 18.11.2020 | 20:56
Pravna borba sa institucijama Srpske

Tvrdi da je novac koji mu je obećan , završio u tuđim džepovima. Zbog toga je podnio krivičnu prijavu protiv Ministarstva pravde RS i više NN lica.

U maju 1995. godine Slavko Mihajlović je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ubistva. U zatvoru je proveo dvije godine, da bi polovinom 1997. godine, nakon žalbi, bio pušten da se brani sa slobode. U ponovljenom postupku, Mihajlović je dokazao da je nevin, i pravosnažno je oslobođen u junu 2005. godine.

Zbog pretpljene duševne boli i činjenice da je neosnovano proveo u zatvoru dvije godine, Mihajlović je tužio Republiku Srpsku. Vrijednost spora po tužbi iznosila je 600 hiljada maraka.

U želji da se spor riješi mirnim putem, Vlada RS je po preporuci Ministarstva pravde RS prihvatila vansudsku nagodbu sa Mihajlovićem.

„Ja sam dogovorio sa bivšim ministrom Selmanom, ako se tako može reći, dogovorio i bio je pokojni Boško Đukić, da se poravnamo za svu štetu koju sam ja pretpio na 375 hiljada maraka. Moja advokatica je napisala zahtjev na taj iznos. To je stalo. Poslije toga, uspio sam doći do nekih dokumenata, odnosno Zaključka Vlade RS da se izvrši poravnanje sa mnom. Izvršeno je vještačenje koje je iznosilo 499 hiljada maraka materijalne štete, plus nematerijalna šteta plus kamata, to izađe maltere milion maraka“, kaže Slavko Mihajlović.

Od skoro pola miliona maraka, koliko je iznosilo novo vještačenje, Pravobranilaštvo RS je Mihajloviću ponudilo 250 hiljada KM, što on nije prihvatio. Tvrdi da je od samog početka njegov slučaj opstruisan, jer su na njemu radili sudije i tužioci, koji su bili međusobno povezani ibliski vlastima.

Tokom trajanja procesa, koji je završio i pred sudom u Strazburu, novac koji je trebao biti isplaćen Mihajloviću, otišao je u ruke drugih ljudi, o čemu svjedoči i izvod o uplati novca na nekoliko bankovnih računa. Zbog svega navedenog, Mihajlović je podnio krivičnu prijavu protiv Ministarstva pravde RS i više NN lica. 

„Najveći krivac je gdin Džerard Selman, jer su pare prebačene sa eskrou računa na račun Ministarstva pravde. Kako sam ja saznao iz nekih izvora, pod matičnim brojem. Na osnovu zaključka koji je potpisao gdin Milorad Dodik, na osnovu vještačenja koje je uradio Dragan Salić, pare su prebačene. Napravljen je neki divlji sporazum. Ja nisam potpisao ništa, niti je moja advokatica.“, dodaje Mihajlović.

Iz Ministarstva pravde RS kažu da svi građani imaju pravo da koriste sve zakonske mogućnosti, ukoliko smatraju da im je povrijeđeno bilo koje pravo.

„Što se tiče postupanja Ministarstva pravde u Vladi RS postoji dokumentacija u periodu od 2006. do 2011. godine.“, poručuju iz resornog ministarstva.

Slavko Mihajlović prije rata bio je poznati banjalučki ugostitelj. Bio je vlasnik jedne od prvih picerija u centru Banja Luke. Sada živi od 169 maraka pomoći Centra za socijalni rad u Banjaluci. 

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Tako prođe

18.11.2020 22:59

Svako pošten ko “upadne u mašinu” Dodikovog sistema ili je ekonomski uništen ili je pokojnik!

ODGOVORITE
Name

Dogovoroi sa selmanom..

19.11.2020 08:17

Nasao je skim ce se dogovarati. To je otislo na prvom lovackom pikniku

Name

Pop

19.11.2020 06:04

Pravosuđe Je KATASTROFA,sve Gore i gore .Uzalud je pisanje,Sve u 99,posto Sudije, tužitelje poslat u Zatvor ovo je Više neodrživo, Pravna Država Ne postoji,Strahota šta Rade .

ODGOVORITE
Name

Odgovor

19.11.2020 06:45

Trebao si da prihvatiš onih 250 hiljada, jer ovako, ćeš vjerovatno, ostati kratkih rukava! Ode zdravlje, prođe život, sa rogatim se ne možeš bosti!

ODGOVORITE
Name

Kakva pravo Zar postoji

19.11.2020 06:55

Pravo pravda i pravosuđe ne postoji u Republici Srpskoj već na čelu te institucije vlada mrak korupcija bezakonje i kriminal tu grupu čine advokati sudije i tužioci u sprezi a gradjanin su oštećeni jel oni prave dilove to je tako decenijama i to sve pokriva hobotnica VSTV na čelu sa Milanom Tegeltijom!

ODGOVORITE
Name

Pravda i Krivda

19.11.2020 08:42

Komšije (dijeli nas zajednička međa), napadnu mog oca i majku, tada mlade ljude, u želji da im otmu njivu, pred to avionski snimanje, mislim 72.god! Gledalo cijelo selo, imali smo i svjedoke, suđenje trajalo minimum 20 god, naplaćali se advokata, da bi konačna presuda bila, da otac i komšija podijele krivicu, uslovno na pet godina! Iako dijete, vidio sam već tad da od te rabote nema ništa! Rješavaj sam ili ćuti!

Name

Na žalost

19.11.2020 12:25

Dok politika bira sudije tužioce i policiju nema tu kruha ni države a ne profesija !

ODGOVORITE