Зашто су СНСД и СДА изгубили у највећим градовима?

Иако су имали разлог за славље, јер су побиједили у заједно око 70 локалних заједница, двије највеће партије у БиХ, СНСД и СДА, нису биле слављенички расположене, јер су изгубиле у два, за њих, најбитнија центра - Бањалуци и Сарајеву.

Република Српска 18.11.2020 | 18:06
Зашто су СНСД и СДА изгубили у највећим градовима?

Када је претходинх година изгубио у Кантону Сарајево, лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да му је битно да је побиједио у општини Центар Сарајево, јер „она вриједи као 10 других“. Управо због тога, сада када је у овој општини побиједила опозиција, Изетбеговић је признао да је примио тежак ударац, иако је ова странке побиједила у многим другим општинама.

Главни град је ипак главни град, кажу стручњаци, а грађани већ збијају шале да је СДА изгубила у свим мјестима која имају семафоре.

Ни СНСД није задовољан. Лидер ове партије је након 22 године изгубио Бањалуку, па је овај пораз изборне ноћи засјенио све остале побједе, бар по атмосфери у Главном штабу.

Зашто су владајуће партије изгубиле највеће градове и шта ће то значити за изборе 2022. питали смо стручњаке, који су сагласни да је људима доста националистичких тема, потрошених фаца и прича о рату.

Кузмановић: Људи жељни нових лица 

Политиколог Дарко Кузмановић сматра да су локални избори показали да су грађани дефинитивно сити традиционалне политике у БиХ. 

– Оно што је најпозитивније у цијелој причи јесте чињеница да су се грађани очигледно освијестили, што им је дата нада, али и што су схватили да Република Српска није једнако СНСД, Уједињена Српска, ДЕМОС и остале партије на власти. Евидентно је да политичка сцена и грађани БиХ вапе за новим лицима и да желе промјене, а о томе говоре и резултати избора – оцјењује Кузмановић.

Подсјећа да је СДА је потучена у Сарајеву, СНСД је доживио тежак пораз у главном упоришту и институционалном центру – Бањалуци, у Бијељини, па чак и у Дервенти, и то након 20 година, а не треба заборавити да је по ко зна који пут изгубљена и битка за Теслић.

Шта то значи за 2022.

Стручњаци сматрају да ови резултати охрабрују опозицију да има шансе за побједу и за двије године, док се у редовима власти већ осјећа паника. Да ли ће опозиција то знати искористити?

– Резултати опозиције, који су донекле били и очекивани с обзиром на стање и атмосферу у којој се налазимо, свакако су охрабрујући и за демократију и за друштво у цјелини. С једне стране, ону могу бити снажан вјетар у леђа опозицији пред опште изборе 2022, али исто тако могу да буду и увод у тоталну катастрофу уколико опозиција остварене побједе не буде знала да искористи. Перспективу за свијетлу будућност дефинитивно има. Питање је само да ли постоји довољно знања и воље за наставком борбе на новим, ширим фронтовима – рекао је Кузмановић.

(Српсакинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Како

18.11.2020 17:21

Како изгубио. СНСД издоминирао изборе. Опозиционари могу само да показу рацун откуд им стотине марака за 20 хиљада бираце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеа

18.11.2020 18:26

Браво Сарајлије браво Бањалучани, поштен човјек није на продају, то нека раде ови ситни за паштету и за ролну тоалет папира

Name

Петyр Баелисх

18.11.2020 20:10

Издоминирали су у Рибнику, Језеру, Источном Дрвару, Оштрој Луци, Кнежеву и осталим метрополама.

Name

Лека

18.11.2020 17:31

Зато што грађанина не можеш купити за ситне паре ко сељака. А и грађани су школованији руку на срце па се не примају на јефтине лажи ко полуписмени сељак. То је истина увриједио се неко или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

18.11.2020 18:51

Зато сто криминалцима фасистима мора доци крај и то се десило у Бањалуци и Сарајеву.

Name

Wајаттеррп

18.11.2020 17:33

Тренутна атмосфера показује да 2022 год избори падају у руке опозиције,засто..Зато сто је ово сада само једна коска која је убацена народу да види ко је ко,највеци пад за следеце изборе бице Додикове луде изјаве и пријетње народу док иза његови ледја стоји пресједница и главу оборила и ње се не пита ниста,,засто онда она нама слузи,низаста бас.Друга ствар ту иза ледја Додика стоји највеца лицност МУП-а која треба сваку врсту криминала и свега против народа и дрзаве да осуди а таособа нас Лукац он подрзава Додикове луде идеје и пријетње и осуде народа.Овим цином су показали и доказали колико је њима стало за народ и народну безбиједност ,и народ свата да таква власт нама није потребна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

18.11.2020 17:40

Је када немаш норала ,враћа се истом мјером.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Груцо

18.11.2020 17:49

Зато сто су гласали градјани у градовима, а не сељаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да је остао стари ЦИК

18.11.2020 18:09

Не би било ни помака.....

Name

Деко

18.11.2020 17:51

Народи презасићени превише њиховом бахатошћу и криминалом у БиХ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хвала ЦИК

18.11.2020 18:08

Колико је било у васим могуцностима, а у оквиру закона какав је аљкав на снази, , ви сте се борили да воља градјана буде колико је могуве испостована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

18.11.2020 18:27

СНСД има власт у 42 од 56 опстина. Једини кикс је БЛ, гдје има вецину у парламенту. Бијељину свакако није могао добити. Дуг је пут до промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кон

18.11.2020 19:32

Зато што су се домундјавали сво вријеме .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изгубили

18.11.2020 22:27

би они и у мањим мјестима али тамо је лако манипулисати гласацима мало се поцасти мало запријети мало их има користи па гласају и један најкритицнији дио гласаца је неписмен !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

19.11.2020 05:16

Мени лично је додијало обиљезавања свега и свацега из протеклог рата иако сам боравио 4 године у земуници са псцовима. Дан пада,па дан ослобадјања,па пробоја па дан повлацења итд итд. А гледам Хрвати су нај јачи у том обиљежавању.Сваки дан им је на вјестима Книн,Вуковар и теме из протеклог рата.То треба све скупити у један дан у години кад се то све обиљези и то је то . Гледајмо 364 дана у данас и сyтра а тај један у јуче. У нас је обрнуто,зато смо ту гдје јесмо.

ОДГОВОРИТЕ