Zašto su SNSD i SDA izgubili u najvećim gradovima?

Iako su imali razlog za slavlje, jer su pobijedili u zajedno oko 70 lokalnih zajednica, dvije najveće partije u BiH, SNSD i SDA, nisu bile slavljenički raspoložene, jer su izgubile u dva, za njih, najbitnija centra - Banjaluci i Sarajevu.

Republika Srpska 18.11.2020 | 18:06
Zašto su SNSD i SDA izgubili u najvećim gradovima?

Kada je prethodinh godina izgubio u Kantonu Sarajevo, lider SDA Bakir Izetbegović rekao je da mu je bitno da je pobijedio u opštini Centar Sarajevo, jer „ona vrijedi kao 10 drugih“. Upravo zbog toga, sada kada je u ovoj opštini pobijedila opozicija, Izetbegović je priznao da je primio težak udarac, iako je ova stranke pobijedila u mnogim drugim opštinama.

Glavni grad je ipak glavni grad, kažu stručnjaci, a građani već zbijaju šale da je SDA izgubila u svim mjestima koja imaju semafore.

Ni SNSD nije zadovoljan. Lider ove partije je nakon 22 godine izgubio Banjaluku, pa je ovaj poraz izborne noći zasjenio sve ostale pobjede, bar po atmosferi u Glavnom štabu.

Zašto su vladajuće partije izgubile najveće gradove i šta će to značiti za izbore 2022. pitali smo stručnjake, koji su saglasni da je ljudima dosta nacionalističkih tema, potrošenih faca i priča o ratu.

Kuzmanović: Ljudi željni novih lica 

Politikolog Darko Kuzmanović smatra da su lokalni izbori pokazali da su građani definitivno siti tradicionalne politike u BiH. 

– Ono što je najpozitivnije u cijeloj priči jeste činjenica da su se građani očigledno osvijestili, što im je data nada, ali i što su shvatili da Republika Srpska nije jednako SNSD, Ujedinjena Srpska, DEMOS i ostale partije na vlasti. Evidentno je da politička scena i građani BiH vape za novim licima i da žele promjene, a o tome govore i rezultati izbora – ocjenjuje Kuzmanović.

Podsjeća da je SDA je potučena u Sarajevu, SNSD je doživio težak poraz u glavnom uporištu i institucionalnom centru – Banjaluci, u Bijeljini, pa čak i u Derventi, i to nakon 20 godina, a ne treba zaboraviti da je po ko zna koji put izgubljena i bitka za Teslić.

Šta to znači za 2022.

Stručnjaci smatraju da ovi rezultati ohrabruju opoziciju da ima šanse za pobjedu i za dvije godine, dok se u redovima vlasti već osjeća panika. Da li će opozicija to znati iskoristiti?

– Rezultati opozicije, koji su donekle bili i očekivani s obzirom na stanje i atmosferu u kojoj se nalazimo, svakako su ohrabrujući i za demokratiju i za društvo u cjelini. S jedne strane, onu mogu biti snažan vjetar u leđa opoziciji pred opšte izbore 2022, ali isto tako mogu da budu i uvod u totalnu katastrofu ukoliko opozicija ostvarene pobjede ne bude znala da iskoristi. Perspektivu za svijetlu budućnost definitivno ima. Pitanje je samo da li postoji dovoljno znanja i volje za nastavkom borbe na novim, širim frontovima – rekao je Kuzmanović.

(Srpsakinfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Kako

18.11.2020 17:21

Kako izgubio. SNSD izdominirao izbore. Opozicionari mogu samo da pokazu racun otkud im stotine maraka za 20 hiljada birace

ODGOVORITE
Name

Idea

18.11.2020 18:26

Bravo Sarajlije bravo Banjalučani, pošten čovjek nije na prodaju, to neka rade ovi sitni za paštetu i za rolnu toalet papira

Name

Petyr Baelish

18.11.2020 20:10

Izdominirali su u Ribniku, Jezeru, Istočnom Drvaru, Oštroj Luci, Kneževu i ostalim metropolama.

Name

Leka

18.11.2020 17:31

Zato što građanina ne možeš kupiti za sitne pare ko seljaka. A i građani su školovaniji ruku na srce pa se ne primaju na jeftine laži ko polupismeni seljak. To je istina uvrijedio se neko ili ne.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

18.11.2020 18:51

Zato sto kriminalcima fasistima mora doci kraj i to se desilo u Banjaluci i Sarajevu.

Name

Wajatterrp

18.11.2020 17:33

Trenutna atmosfera pokazuje da 2022 god izbori padaju u ruke opozicije,zasto..Zato sto je ovo sada samo jedna koska koja je ubacena narodu da vidi ko je ko,najveci pad za sledece izbore bice Dodikove lude izjave i prijetnje narodu dok iza njegovi ledja stoji presjednica i glavu oborila i nje se ne pita nista,,zasto onda ona nama sluzi,nizasta bas.Druga stvar tu iza ledja Dodika stoji najveca licnost MUP-a koja treba svaku vrstu kriminala i svega protiv naroda i drzave da osudi a taosoba nas Lukac on podrzava Dodikove lude ideje i prijetnje i osude naroda.Ovim cinom su pokazali i dokazali koliko je njima stalo za narod i narodnu bezbijednost ,i narod svata da takva vlast nama nije potrebna..

ODGOVORITE
Name

Tako

18.11.2020 17:40

Je kada nemaš norala ,vraća se istom mjerom.

ODGOVORITE
Name

Gruco

18.11.2020 17:49

Zato sto su glasali gradjani u gradovima, a ne seljaci.

ODGOVORITE
Name

Da je ostao stari CIK

18.11.2020 18:09

Ne bi bilo ni pomaka.....

Name

Deko

18.11.2020 17:51

Narodi prezasićeni previše njihovom bahatošću i kriminalom u BiH .

ODGOVORITE
Name

Hvala CIK

18.11.2020 18:08

Koliko je bilo u vasim mogucnostima, a u okviru zakona kakav je aljkav na snazi, , vi ste se borili da volja gradjana bude koliko je moguve ispostovana.

ODGOVORITE
Name

Bole

18.11.2020 18:27

SNSD ima vlast u 42 od 56 opstina. Jedini kiks je BL, gdje ima vecinu u parlamentu. Bijeljinu svakako nije mogao dobiti. Dug je put do promjena.

ODGOVORITE
Name

Kon

18.11.2020 19:32

Zato što su se domundjavali svo vrijeme .

ODGOVORITE
Name

Izgubili

18.11.2020 22:27

bi oni i u manjim mjestima ali tamo je lako manipulisati glasacima malo se pocasti malo zaprijeti malo ih ima koristi pa glasaju i jedan najkriticniji dio glasaca je nepismen !!!

ODGOVORITE
Name

Fenix

19.11.2020 05:16

Meni lično je dodijalo obiljezavanja svega i svacega iz proteklog rata iako sam boravio 4 godine u zemunici sa pscovima. Dan pada,pa dan oslobadjanja,pa proboja pa dan povlacenja itd itd. A gledam Hrvati su naj jači u tom obilježavanju.Svaki dan im je na vjestima Knin,Vukovar i teme iz proteklog rata.To treba sve skupiti u jedan dan u godini kad se to sve obiljezi i to je to . Gledajmo 364 dana u danas i sytra a taj jedan u juče. U nas je obrnuto,zato smo tu gdje jesmo.

ODGOVORITE