Цвјета црно тржиште с лажним резултатима тестова

Будући да број глобалних случајева вируса корона расте, многе земље траже од путника доказ о негативном налазу теста на ковид за прелазак границе, а бројни туристи су одлучили да заобиђу прописе купујући фалсификоване резултате тестова на црном тржишту, пише Вашингтон пост:

Свијет 16.11.2020 | 16:50
Цвјета црно тржиште с лажним резултатима тестова

Пракса фалсификовања и куповине лажних резутата појавила се на многим дестинацијама широм свијета, при чему су случајеви манипулисања резултатима забиљежени у Бразилу, Француској и Великој Британији, наводи лист.

Прошле недјеље су француски надлежи органи разбили групу фалсификатора која је на париском аеродрому "Шарл де Гол" продавала лажне потврде с негативним тестом на корону.

Према агенцији АП, група је наплаћивала дигитални сертификат с негативним резултатом на ковид од 180 до 360 долара (150 до 300 евра).

Полиција је оптужила ову седмочлану групу (шест мушкараца и једна жена) за фалсификовање и превару након спроведене истраге о томе како је један путник из Етиопије дошао до такве лажне потврде на аеродрому у септембру.

Кривотворене потврде су чуване на мобилним телефонима и имале су лого једне медицинске лабораторије из Париза, извијестио је Би-Би-Си.

Полиција у Бразилу је недавно такође ухапсила четворицу домаћих путника с фалсификованим неагтивним резултатима теста на вирус корона, који су намјеравали да приватним авионом отпутују на острво Фернандо де Нороња.

Према писању британске штампе, ова пракса се појавила и у Енглеској:

Лист Ланкшајер Телеграф извијестио је како је разговарао с једном особом која је пријатељу преправила резултат теста у негативан, одштампала га, а он је документ користио за међународна путовања. Такође преноси причу другог путника коме је туристички агент понудио лажну потврду, наводи Вашингтон пост.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Скептик

16.11.2020 16:13

Јел ко платио да буде позитиван?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2020 16:25

Па сви су лажно позитивни! Одеш здрав а они те прогласе болесним!

Name

Зоран

16.11.2020 16:27

Браво, интернационала покрета отпора, реакције су спонтане и аутоматске

ОДГОВОРИТЕ