Cvjeta crno tržište s lažnim rezultatima testova

Budući da broj globalnih slučajeva virusa korona raste, mnoge zemlje traže od putnika dokaz o negativnom nalazu testa na kovid za prelazak granice, a brojni turisti su odlučili da zaobiđu propise kupujući falsifikovane rezultate testova na crnom tržištu, piše Vašington post:

Svijet 16.11.2020 | 16:50
Cvjeta crno tržište s lažnim rezultatima testova

Praksa falsifikovanja i kupovine lažnih rezutata pojavila se na mnogim destinacijama širom svijeta, pri čemu su slučajevi manipulisanja rezultatima zabilježeni u Brazilu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, navodi list.

Prošle nedjelje su francuski nadleži organi razbili grupu falsifikatora koja je na pariskom aerodromu "Šarl de Gol" prodavala lažne potvrde s negativnim testom na koronu.

Prema agenciji AP, grupa je naplaćivala digitalni sertifikat s negativnim rezultatom na kovid od 180 do 360 dolara (150 do 300 evra).

Policija je optužila ovu sedmočlanu grupu (šest muškaraca i jedna žena) za falsifikovanje i prevaru nakon sprovedene istrage o tome kako je jedan putnik iz Etiopije došao do takve lažne potvrde na aerodromu u septembru.

Krivotvorene potvrde su čuvane na mobilnim telefonima i imale su logo jedne medicinske laboratorije iz Pariza, izvijestio je Bi-Bi-Si.

Policija u Brazilu je nedavno takođe uhapsila četvoricu domaćih putnika s falsifikovanim neagtivnim rezultatima testa na virus korona, koji su namjeravali da privatnim avionom otputuju na ostrvo Fernando de Noronja.

Prema pisanju britanske štampe, ova praksa se pojavila i u Engleskoj:

List Lankšajer Telegraf izvijestio je kako je razgovarao s jednom osobom koja je prijatelju prepravila rezultat testa u negativan, odštampala ga, a on je dokument koristio za međunarodna putovanja. Takođe prenosi priču drugog putnika kome je turistički agent ponudio lažnu potvrdu, navodi Vašington post.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

16.11.2020 16:13

Jel ko platio da bude pozitivan?

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2020 16:25

Pa svi su lažno pozitivni! Odeš zdrav a oni te proglase bolesnim!

Name

Zoran

16.11.2020 16:27

Bravo, internacionala pokreta otpora, reakcije su spontane i automatske

ODGOVORITE