Модерна: Вакцина против ковида ефикасна 94,5%

Фармацеутска компанија Модерна објавила је да је њена експериментална вакцина, која је у касној фази тестирања, 94,5 одсто ефикасна у спречавању Ковида 19. Модерна је тако друга америчка компанија, послије Фајзера, која је пријавила резултат далеко изнад очекивања.

Здравље 16.11.2020 | 14:27
Модерна: Вакцина против ковида ефикасна 94,5%

Заједно са Фајзеровом вакцином, која се показала ефикасном 90 одсто, у САД би већ у децембру могле да се нађу две вакцине за хитну употребу, када добију све потребне безбедносне сертификате. До краја године се процењује да би у САД могло да буде доступно 60 милиона доза вакцина.

Америчка влада би наредне године могла да има приступ чак милијарди доза вакцина са ова два произвођача, што је и више него довољно за земљу од 330 милиона становника.

Вијест о вакцинама стигла је пошто у САД почиње рапидно да расте број заражених, а европске земље уводе строже рестрикције због све већег броја обољелих...

Главна предност вакцине Модерне је у томе што јој није потребно складиштење на екстремно ниским температурама, као што је случај код Фајзерове, што је чини лакшом за дистрибуцију. Модерна саопштава да ће вакцину бити могуће држати на стадарднин температурама од 2 до 8 степени Целзијуса до 30 дана, а за складиштење од шест мјесеци потребна је температура од -20.

Фајзерова вакцина мора да се складишти и транспортује на -70 степени Целзијуса, а у стандардном фрижидеру може да опстане до пет дана.

Такође, код вакцине Модерне се поазало да може да спријечи и озбиљније случајеве Ковида 19, што је остало под знаком питања код Фајзерове вакцине.

Процјењује се да би Модерна до краја године могла да произведе око 20 милиона доза вакцина за САД.

Нуспојаве вакцине су благе или умјерене. Ипак, после узимања друге дозе, неки испитаници су осјетили јаче болове или појачан умор, али те појаве нису дуго трајале, саопштено је из компаније.

Модерна очекује да ће имати довољно безбједносних провјера да би могла да добије одобрење надлежних у САД и почне да дистрибуира вакцину за хитну употребу, преноси Ројтерс.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ајде

16.11.2020 14:44

ма ста ми наприца корисне су за депопулацију то знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2020 16:38

Види се колико знаш.

Name

хм

18.11.2020 12:49

Модифиед РНА Модерна никад није пласирала ниједан фармако производ фирма била од мајкрософта

Name

Никола озрен

16.11.2020 15:18

Само је себи у д...

ОДГОВОРИТЕ