На резултате у сва три велика града утицао Нешићев потез

Политичка аналитичарка Тања Топић тврди да је на резултате у ова три града највише утицало потез ДНС, односно њихова одлука да иступе из владајуће коалиције на нивоу РС, те одлука лидера ДНС Ненада Нешића да позове своје гласаче да подрже кандидате СДС и ПДП.

Република Српска 16.11.2020 | 07:30
На резултате у сва три велика града утицао Нешићев потез

Резултати у Бањалуци, Бијељини и Приједору засјенилили су комплетне локалне изборе у Републици Српској, потез ДНС могао би да се покаже одлучујућим у сва три случаја, а највећи упитник је: ко ће сада да формира скупштинске већине.

Послије двије деценије СНСД је изгубио Бањалуку, ДНС је остао без свог бастиона Приједора, а СДС је успио да сачува градоначелничко мјесто у Бијељини, и поред тога што их је само неколико мјесеци пред изборе напустио тадашњи градоначелник Мићо Мићић и потписао колициони споразум са СНСД.

Много тога се у Републици Српској промијенило на јуче одржаним локалним изворима: СНСД је освојио 41 (градо)начелника, једног више него прије четити године, укључујучи освајање Гацка, кога је одувијек држао СДС.

Партији Милорада Додика припало је и мјесто градоначелника Источног Сарајева, који се по први пут на изборима бирао директно, а гледано статистички, СНСД је имао изборни раст.

Истовремено, СДС је освојила шест општина и градова више него што је имала до сада, а са коалиционим партнерима имају плус девет локалних заједница, међу којима су и неке дугогодишње средине СНСД, попут Дервенте.

Уједињена Српска за себе је уписала два начелника – у Станарима и у Братунцу, с тим што је овај други био каолициони кандидат.

Међутим, резултати у Бањалуци, Приједору и у Бијељини, због свог значаја и симболике, у други план су бацили све остале локалне заједнице.

У највећем граду Српске Игор Радојичић (СНСД) изгубио је од Драшка Станивуковића (ПДП), Далибор Павић (СНСД) побиједио је Драгутина Родића (ДНС) и Мају Драгојевић Стојић (СДС) у Приједору, а у Бијељини је Мићо Мићић, кандидат СДС Семберија, СНСД и још неких партија, поражен од Љубише Петровића – СДС.

Политичка аналитичарка Тања Топић тврди да је на резултате у ова три града највише утицало потез ДНС, односно њихова одлука да иступе из владајуће коалиције на нивоу РС, те одлука лидера ДНС Ненада Нешића да позове своје гласаче да подрже кандидате СДС и ПДП.

– Мислим да су у Бањалуци СНСД изневјерили коалициони партнери, почев од ДНС. То ће се врло јасно видјети када се буду сабирали и одузимали гласови и већ видим поједине назнаке из СНСД да су разочарани управо коалиционим партнерима – тврди Топићева у изјави порталу Српскаинфо.

Она сматра да је један од два кључна фактора који су утицали на резултате избора у Бијељини управо то што је у том граду изостала подршка ДНС Мићи Мићићу.

– Други разлог је била јасна порука грађана да неће да трпе његову „издају“. Тај потез салто мортале и прелазак у други табор очито је био разлог за кажњавање Мићића. Када је ријеч о Приједору, њега је ДНС изгубио на чињеници да кандидаткиња СДС није прихватила позив ДНС на сарадњу и није позвала гласаче СДС да гласају за канидидата ДНС – каже Топићева.

Када се слегне еуфорија због побједа за градоначелнике, почеће се бројати резултати за одборнике, а од тога значи ко ће да формира скупштинске већине. Сам или са коалиционим партнерима. А ту би ситуација могла да буде доста другачија.

Лидер СНСД Милорад Додик избројао је да је СНСД са коалиционим партнерима на изборима у Бањалуци имао капацитет од 60 одсто, али је Радојичић ипак изгубио.

На основу тога, лидер СНСД је закључио да сви партнери нису играли за Радојичића, све уз поруку да онај ко не буде дио скупштинске већине у Бањалуци, неће бити ни дио већине на републичком нивоу.

– Сам градоначелник као градоначелник не значи пуно ако нема подршку скупштине општине односно града. Знамо да га може опозвати, да му може загорчати живот. Биће занимљиво видјети како и ко ће да формира већину у локланим парламентима – каже Топићева.

Изборна ноћ за локалне изборе синоћ није била ни завршена, а лидери опозиције већ су поручивали да је ово само увод у опште изборе 2022.

Да ли је то заиста тако, нарочито ако се сјетимо претпрошлих локалних избора у РС на којима је СДС побиједио, али су двије године касније, на општим, поражени од СНСД.

– Ово јесте једна врста просјека стања. Врло је важно да они који су у власти на нивоу РС и БиХ ово схвате као упозорење, пропитивање начина владања и понашања. Наравно, двије године су увијек јако велики период, али по мени је у цијелој причи најважнији потрес који се десио у Бањалуци. Странка је пораз доживјела након суверене владавине и уз кориштење свих ресурса које су имали, као и уз подршку чак и предсједнице Владе Србије која је дошла у Бањалуку посљедњи дан кампање – сматра Топићева.

Према подацима ЦИК БиХ, излазност на локалним изборима на нивоу цијеле БиХ била је тачно 50 одсто, али је по ентитетима Република Српска имала излазност од 55 процената, а ФБиХ 47 одсто.

(Српскаинфо)

Коментари / 54

Оставите коментар
Name

ВЕЛИКА ГРЕСКА

16.11.2020 06:48

ОГРЈЕСИЛИ СТЕ СЕ У ПРЈЕДОРУ...СТЕТА...ГДИН Н НЕСИЦ ЗАСЛУЗУЈЕ СВАКО ПОСТОВАЊЕ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гага

16.11.2020 08:39

У Бањалуци позиција 22, опозиција 9. Блокада града. Сви запоцети дивни пројекти одосе на цекање до неких нових бољих времена. Исто је у свим градовима

Name

Ре велика грешка

16.11.2020 10:03

Мало је рећи колико је сдс-ова грешка и похлепа ове кокаре коштала грађане овдје у Приједору. Нема сумње да су побједе стигле баш у оном проценту који је добијао ДНС, што се види и по броју делегата. Лажна брига Маје .С нас је у Приједору ставила у велику неизвјесност. Велики гријех опозиција, а највише Шсровић је учинио форсирајући тројанског коња Стојинићку, што се Говедарици сигурно не би догодило. Човјек је у кључном моменту изашао и стао на страну промјена, али је сдс похлепа и лажна брига Маје.С обеталила комплетан дојам.

Name

Ре

16.11.2020 10:35

Није се од Нешица нико огрјешио он је са Додиком, побједу су донијели млади Бања Луке и њихови родитељи а тек СНСД и сателитима слиједи потоп, Драшко и Јелена хвала вам на овом осјећају а знам да као сто рекла наша докторица Маја са лоповима нећемо а побиједицемо опет и поново све до потпуног напретка.

Name

јунга

16.11.2020 10:49

Свака част за Нешића. А што се тиче "дивних пројеката" у БЛ, мостови и фонтане се не једу, јер народ је гладан и треба му дати хљеб и посао у руке а не фонтане. Прескачу се ствари, код нас се кућа ради од крова

Name

Ре ре

16.11.2020 14:46

Како није .ешић однио превагу? То се лако израчуна по броју делегата. На основу броја делегата и Баналуци од ДНС се може видјети превага коју је донио ДНС. Наравно ту су и партије тј.гласови за градоначелника групе правда, те мали број сдс-оваца који су освојили свега 4% гласови у делегатима. Тачно проценат днс када би одизео опозицијо и додао снсд би однио њима уобичајену побједу коју су имали у прошлости. Уважите ту одлуку, јер гледајући на подлаштво лако је могуће да се неко понуди и у скупштини овима на власти.

Name

Па

16.11.2020 06:54

Ви нисте нормални - у Бањалуци СНСД има вецину, добили су Приједор, а у Бијељини имају такодје убједљиву вецину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2020 08:22

Да те питам да су парламентарни избори ко би био побједник јадан ли си и бједан као и Миле синоћ каже освојили смо Гацко алооо Гацкооооо има становника као Бањалучка аутобуска кад није гужва о чему причаш идете на сметлиште неки на робију ускоро ће и закон о поријеклу имовине кола су се отиснула низбрдо ГОТОВ ЈЕ !

Name

Ре

16.11.2020 08:25

Тек ћемо да видимо.

Name

Ре па

16.11.2020 08:32

Па кад си тако паметан ко има већину у Приједору , а најважнија ствар је да сте изгубили Бањалуку и Бијељину за мјесто градоначелника и Бањалука је рекла Снсд у да је крај а то што су странке добиле мандате није то Снсд - ово већ њихово , Снсд је највећи губитник , Снсд је присвојио све и СПС и Сп и Днс и Демос као да је то Снсд , па они сви заједно нису побиједили Драшка Станивуковица , дакле паметњаковицу сабери мало 2+2

Name

Мићо

16.11.2020 09:52

Тражили сте... гледајте.

Name

Рере

16.11.2020 09:53

Да, па Трново и Калиновик. Циме се диците, пустим мјестима.

Name

ВРС

16.11.2020 06:55

Ма причај ти шта хоћеш!!! Он је готов!!! ВИШЕ НАС ЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новотел

16.11.2020 08:38

Ко ти казе да имају вецину? Лопуза је синоц прицала на основу онога цему се он надао да це имати 60% а не на основу стварних резултата.

Name

Боки

16.11.2020 06:56

Ајде не лапрдај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарма

16.11.2020 06:58

Богданиц издува у Теслицу због Селаковог кандидата. Имају и они свој Приједор. Не цвета цвеце ни у насе предузеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта

16.11.2020 06:58

Шта ће Бурле друго него пријетити? Без обзира на скупштинску већину у Бања Луци градоначелник више неће бити слуга у Бурлиним рукама,грађевинске мафије.Да ми је само видјети ко су ти који ће бити дио Додикове скупштинска већине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миса

16.11.2020 08:13

Скинуће они Драшка и то врло брзо.

Name

РАДЕ РАДОЊИЦ

16.11.2020 07:05

ЗНАО САМ ДА ЦЕ СЕМБЕРЦИ РЕЦИ НЕ ОНОМ ЛИКУ СА БУЉАВИМ ОЧИМА.А БОГАМИ ОНИХ 40%СЕМБЕРАЦА НЕКА СЕ ЗАПИТА И У ОГЛЕДАЛО ПОГЛЕДАЈУ И САМИ СЕБИ КАЖУ ДА СУ ИМ ГЛАВЕ ШУПЉЕ И ДА МОЗГА НЕМАЈУ ИЛИ ЈЕ ХОЂА ОДРАДИО ТАКО ДА СУ ЈОШ ПОД УТИСКОМ ХОЂИНОГ ЗАПИСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

победа

16.11.2020 07:07

све цеститке драску само буди постен и немојсе понијет фотељом сједи ти у фотељи немој да фотеља седи у теби и добро знај да има успон и пад и имадни свој цаст и понос и образ србског цовека

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕШО БЛ

16.11.2020 08:11

Јасно је и вама да неце загријати ту фотељу,опозив це га врло брзо снаци,али о том потом.

Name

Соколица

16.11.2020 07:09

Излазност 50% што по мом значи да је народу добро и да им промјене на боље не требају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

16.11.2020 08:44

И Приједору је излазност 40%, значи да је рај небески.

Name

Дијагноза

16.11.2020 07:17

Круцијалну улогу на изборе у Бијељини је одиграла БН ТЕЛЕВИЗИЈА. Нешић у БН нема никакву улогу. Честитке најбољој ТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.11.2020 07:24

Сањам дан када и јутро када це писати цоркан и дајо у затвору , немојте претјеривати са овим Нешићем то је гангстер гори од бурлета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

16.11.2020 08:21

Нема Бн везе са тим.Мицу у Бијељини је побиједио Додик.Стета сто га раније није купио.

Name

АДВОКАТ

16.11.2020 07:39

Браво мали.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сфд

16.11.2020 07:44

е та топицка вец 25 година кења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.11.2020 07:52

Какав Нешић какви барачи.Мали је побиједио јер је то заслужио и што га раја воли. И сам Додик да је изашао добио би мање гласова од Радојчића а о другима да не говорим. Гласање за градоначелника је било демократско и поштено за разлику од одборничког које то није а знамо и зашто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Миркан

16.11.2020 10:07

Побједио је јер је баш снсд коалицији одузето онолико процента колико им је давао днс, а опозицији додато толико проа. Увијек су за толико били кратки, тскође и ПЗД је утицала да се градоначелнику додају гласови.

Name

ниндза

16.11.2020 08:00

Није ДНС пресудио, него то што Мићи није опроштена промјена дреса. А и није помогло то што је имао противкандидата у 35-годишњем доктору, неукаљаном политиком. Оно што чуди је да је Бобан добио +5000 и са Љубишиним 23000-24000 то је 30000 људи који су гласали против Миће. ваљда се неђто сад промјени. Иначе Мићо је требао изгубити 2016, него је украо изборе и побједио за мање од 100 гласова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бољи Зивот

16.11.2020 08:01

Све ово сто је урадио Несиц је могао Марко Павиц пуно година раније.Ово је доказ да само младји људи требају да се баве политиком цаст изузетцима !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бољи живот

16.11.2020 10:57

ДНС је била најбоља и најпоштенија партија са много стручног и некорумпираног кадра, али се Додик препао њиховог раста. Упропастио их је онај угурсуз Чубре и пар непотребних прелетача из сдс. Искрене жеље за опоравак и опрез за коалицију са сдс-ом.

Name

Излазност у ДОБОЈ у 2020

16.11.2020 08:05

113%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.11.2020 12:40

Дакле, фактички, значи, можда чак и више.

Name

Приједорчанин

16.11.2020 08:07

Срам да вас буде опозицијо. Нож у леђа сте нам у Приједору забили. Она Маја је нови Стевандић, Мићић, Петровић треба Шаровић да је избрише гумицом. Срам вас било ДНС вам је дао кључну подршку, а СДС одради у Приједору за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2020 10:17

Сви у Приједору знају да је Маја тројански коњ и интерес је само интересује.

Name

Ненад

16.11.2020 14:02

Тако је

Name

пр

16.11.2020 08:14

Нешић је утицао 10 %, више су снсд издали УС, СП и СПС! У Бања Луци поготово јер у БАЊА ЛУЦИ нешића не прати ни 20 % Днс!Све су то Тадић, Обрадовиц и Нинковић преузели!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.11.2020 09:51

У праву си,100%.

Name

НЕШО БЛ

16.11.2020 08:28

Јел од данас бесплатно све у БЛ???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2020 11:02

Плаци , моли, ту помоци нема...

Name

Ана

16.11.2020 11:53

Па било је досад џабе а од данас се плаћа ??

Name

Б.Н.тв

16.11.2020 08:29

Је једна и једина ,народна телевизија својим постењем и правом информацијом постигла је много у информисању ,,обицног ,,цовјека .Хвала Б.Н.телевизији !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мањача

16.11.2020 08:32

Жао ми Пејине унуке јадна изгубила и родни Теслић и Бања Луку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.11.2020 12:43

Изгубила се и она. Уствари, ко је она уопште?!

Name

БЛука

16.11.2020 08:37

Чему се веселите у Бањ Луци, апсолутан пораз опозиција има а Станивукивић је добио мјесто градоначелника на свој образ и на свој рад а не захваљујући трулој опозицији. ПДП има стандардан проценат а СДС је толика срамота да би морали да тумбају све у својој странци тако да се ви матузалеми не китите Драшковим успјехом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2020 10:29

Ма будимо реални. Народу је доста, а била су два само кандидата. Сад ће настати проблем у одбрани обећаног и очекивањима грађана.

Name

сомеоне

16.11.2020 08:47

па додик је поцео разбијати коалиционе партнере,сад му се то обило о главу,нека је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

16.11.2020 09:45

Ххаххххахаххахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

16.11.2020 10:01

Наравно да је Несиц вазан. Ко је то јос икад ријец рекао а поготово такав корак направио? Сдс мази власт, погледајте Несицев говор. Тога смо зељни. Колико год одбијали, цињеница је да се заваљала грудва промјена коју створисе млади људи у Пдп и ДНС. АлиСДС сваки избори, нови тројански коњ. Брзо цете их истросити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кд

16.11.2020 10:08

Какве глупости људи пису вецину прави онај ко има паре а то је нацелник знаци лако це драско направити вецину без бриге .У РС су била три опизива нацелника и ниједан није опозван тако да је то тхе енд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.11.2020 10:51

Сада треба само додати гас, змија је ударена у главу, копрца се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

17.11.2020 00:17

Особе из Приједора које су гласале за опозицију ће се преселити у БЛ а особе из БЛ које су гласале за СНСД и екипу ће се преселити у Приједор.?

ОДГОВОРИТЕ