Na rezultate u sva tri velika grada uticao Nešićev potez

Politička analitičarka Tanja Topić tvrdi da je na rezultate u ova tri grada najviše uticalo potez DNS, odnosno njihova odluka da istupe iz vladajuće koalicije na nivou RS, te odluka lidera DNS Nenada Nešića da pozove svoje glasače da podrže kandidate SDS i PDP.

Republika Srpska 16.11.2020 | 07:30
Na rezultate u sva tri velika grada uticao Nešićev potez

Rezultati u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru zasjenilili su kompletne lokalne izbore u Republici Srpskoj, potez DNS mogao bi da se pokaže odlučujućim u sva tri slučaja, a najveći upitnik je: ko će sada da formira skupštinske većine.

Poslije dvije decenije SNSD je izgubio Banjaluku, DNS je ostao bez svog bastiona Prijedora, a SDS je uspio da sačuva gradonačelničko mjesto u Bijeljini, i pored toga što ih je samo nekoliko mjeseci pred izbore napustio tadašnji gradonačelnik Mićo Mićić i potpisao kolicioni sporazum sa SNSD.

Mnogo toga se u Republici Srpskoj promijenilo na juče održanim lokalnim izvorima: SNSD je osvojio 41 (grado)načelnika, jednog više nego prije četiti godine, uključujuči osvajanje Gacka, koga je oduvijek držao SDS.

Partiji Milorada Dodika pripalo je i mjesto gradonačelnika Istočnog Sarajeva, koji se po prvi put na izborima birao direktno, a gledano statistički, SNSD je imao izborni rast.

Istovremeno, SDS je osvojila šest opština i gradova više nego što je imala do sada, a sa koalicionim partnerima imaju plus devet lokalnih zajednica, među kojima su i neke dugogodišnje sredine SNSD, poput Dervente.

Ujedinjena Srpska za sebe je upisala dva načelnika – u Stanarima i u Bratuncu, s tim što je ovaj drugi bio kaolicioni kandidat.

Međutim, rezultati u Banjaluci, Prijedoru i u Bijeljini, zbog svog značaja i simbolike, u drugi plan su bacili sve ostale lokalne zajednice.

U najvećem gradu Srpske Igor Radojičić (SNSD) izgubio je od Draška Stanivukovića (PDP), Dalibor Pavić (SNSD) pobijedio je Dragutina Rodića (DNS) i Maju Dragojević Stojić (SDS) u Prijedoru, a u Bijeljini je Mićo Mićić, kandidat SDS Semberija, SNSD i još nekih partija, poražen od Ljubiše Petrovića – SDS.

Politička analitičarka Tanja Topić tvrdi da je na rezultate u ova tri grada najviše uticalo potez DNS, odnosno njihova odluka da istupe iz vladajuće koalicije na nivou RS, te odluka lidera DNS Nenada Nešića da pozove svoje glasače da podrže kandidate SDS i PDP.

– Mislim da su u Banjaluci SNSD iznevjerili koalicioni partneri, počev od DNS. To će se vrlo jasno vidjeti kada se budu sabirali i oduzimali glasovi i već vidim pojedine naznake iz SNSD da su razočarani upravo koalicionim partnerima – tvrdi Topićeva u izjavi portalu Srpskainfo.

Ona smatra da je jedan od dva ključna faktora koji su uticali na rezultate izbora u Bijeljini upravo to što je u tom gradu izostala podrška DNS Mići Mićiću.

– Drugi razlog je bila jasna poruka građana da neće da trpe njegovu „izdaju“. Taj potez salto mortale i prelazak u drugi tabor očito je bio razlog za kažnjavanje Mićića. Kada je riječ o Prijedoru, njega je DNS izgubio na činjenici da kandidatkinja SDS nije prihvatila poziv DNS na saradnju i nije pozvala glasače SDS da glasaju za kanididata DNS – kaže Topićeva.

Kada se slegne euforija zbog pobjeda za gradonačelnike, počeće se brojati rezultati za odbornike, a od toga znači ko će da formira skupštinske većine. Sam ili sa koalicionim partnerima. A tu bi situacija mogla da bude dosta drugačija.

Lider SNSD Milorad Dodik izbrojao je da je SNSD sa koalicionim partnerima na izborima u Banjaluci imao kapacitet od 60 odsto, ali je Radojičić ipak izgubio.

Na osnovu toga, lider SNSD je zaključio da svi partneri nisu igrali za Radojičića, sve uz poruku da onaj ko ne bude dio skupštinske većine u Banjaluci, neće biti ni dio većine na republičkom nivou.

– Sam gradonačelnik kao gradonačelnik ne znači puno ako nema podršku skupštine opštine odnosno grada. Znamo da ga može opozvati, da mu može zagorčati život. Biće zanimljivo vidjeti kako i ko će da formira većinu u loklanim parlamentima – kaže Topićeva.

Izborna noć za lokalne izbore sinoć nije bila ni završena, a lideri opozicije već su poručivali da je ovo samo uvod u opšte izbore 2022.

Da li je to zaista tako, naročito ako se sjetimo pretprošlih lokalnih izbora u RS na kojima je SDS pobijedio, ali su dvije godine kasnije, na opštim, poraženi od SNSD.

– Ovo jeste jedna vrsta prosjeka stanja. Vrlo je važno da oni koji su u vlasti na nivou RS i BiH ovo shvate kao upozorenje, propitivanje načina vladanja i ponašanja. Naravno, dvije godine su uvijek jako veliki period, ali po meni je u cijeloj priči najvažniji potres koji se desio u Banjaluci. Stranka je poraz doživjela nakon suverene vladavine i uz korištenje svih resursa koje su imali, kao i uz podršku čak i predsjednice Vlade Srbije koja je došla u Banjaluku posljednji dan kampanje – smatra Topićeva.

Prema podacima CIK BiH, izlaznost na lokalnim izborima na nivou cijele BiH bila je tačno 50 odsto, ali je po entitetima Republika Srpska imala izlaznost od 55 procenata, a FBiH 47 odsto.

(Srpskainfo)

Komentari / 54

Ostavite komentar
Name

VELIKA GRESKA

16.11.2020 06:48

OGRJESILI STE SE U PRJEDORU...STETA...GDIN N NESIC ZASLUZUJE SVAKO POSTOVANJE??

ODGOVORITE
Name

Gaga

16.11.2020 08:39

U Banjaluci pozicija 22, opozicija 9. Blokada grada. Svi zapoceti divni projekti odose na cekanje do nekih novih boljih vremena. Isto je u svim gradovima

Name

Re velika greška

16.11.2020 10:03

Malo je reći koliko je sds-ova greška i pohlepa ove kokare koštala građane ovdje u Prijedoru. Nema sumnje da su pobjede stigle baš u onom procentu koji je dobijao DNS, što se vidi i po broju delegata. Lažna briga Maje .S nas je u Prijedoru stavila u veliku neizvjesnost. Veliki grijeh opozicija, a najviše Šsrović je učinio forsirajući trojanskog konja Stojinićku, što se Govedarici sigurno ne bi dogodilo. Čovjek je u ključnom momentu izašao i stao na stranu promjena, ali je sds pohlepa i lažna briga Maje.S obetalila kompletan dojam.

Name

Re

16.11.2020 10:35

Nije se od Nešica niko ogrješio on je sa Dodikom, pobjedu su donijeli mladi Banja Luke i njihovi roditelji a tek SNSD i satelitima slijedi potop, Draško i Jelena hvala vam na ovom osjećaju a znam da kao sto rekla naša doktorica Maja sa lopovima nećemo a pobijedicemo opet i ponovo sve do potpunog napretka.

Name

junga

16.11.2020 10:49

Svaka čast za Nešića. A što se tiče "divnih projekata" u BL, mostovi i fontane se ne jedu, jer narod je gladan i treba mu dati hljeb i posao u ruke a ne fontane. Preskaču se stvari, kod nas se kuća radi od krova

Name

Re re

16.11.2020 14:46

Kako nije .ešić odnio prevagu? To se lako izračuna po broju delegata. Na osnovu broja delegata i Banaluci od DNS se može vidjeti prevaga koju je donio DNS. Naravno tu su i partije tj.glasovi za gradonačelnika grupe pravda, te mali broj sds-ovaca koji su osvojili svega 4% glasovi u delegatima. Tačno procenat dns kada bi odizeo opozicijo i dodao snsd bi odnio njima uobičajenu pobjedu koju su imali u prošlosti. Uvažite tu odluku, jer gledajući na podlaštvo lako je moguće da se neko ponudi i u skupštini ovima na vlasti.

Name

Pa

16.11.2020 06:54

Vi niste normalni - u Banjaluci SNSD ima vecinu, dobili su Prijedor, a u Bijeljini imaju takodje ubjedljivu vecinu!

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2020 08:22

Da te pitam da su parlamentarni izbori ko bi bio pobjednik jadan li si i bjedan kao i Mile sinoć kaže osvojili smo Gacko alooo Gackooooo ima stanovnika kao Banjalučka autobuska kad nije gužva o čemu pričaš idete na smetlište neki na robiju uskoro će i zakon o porijeklu imovine kola su se otisnula nizbrdo GOTOV JE !

Name

Re

16.11.2020 08:25

Tek ćemo da vidimo.

Name

Re pa

16.11.2020 08:32

Pa kad si tako pametan ko ima većinu u Prijedoru , a najvažnija stvar je da ste izgubili Banjaluku i Bijeljinu za mjesto gradonačelnika i Banjaluka je rekla Snsd u da je kraj a to što su stranke dobile mandate nije to Snsd - ovo već njihovo , Snsd je najveći gubitnik , Snsd je prisvojio sve i SPS i Sp i Dns i Demos kao da je to Snsd , pa oni svi zajedno nisu pobijedili Draška Stanivukovica , dakle pametnjakovicu saberi malo 2+2

Name

Мићо

16.11.2020 09:52

Тражили сте... гледајте.

Name

Rere

16.11.2020 09:53

Da, pa Trnovo i Kalinovik. Cime se dicite, pustim mjestima.

Name

ВРС

16.11.2020 06:55

Ма причај ти шта хоћеш!!! Он је готов!!! ВИШЕ НАС ЈЕ!!!

ODGOVORITE
Name

Novotel

16.11.2020 08:38

Ko ti kaze da imaju vecinu? Lopuza je sinoc pricala na osnovu onoga cemu se on nadao da ce imati 60% a ne na osnovu stvarnih rezultata.

Name

Boki

16.11.2020 06:56

Ajde ne laprdaj

ODGOVORITE
Name

Sarma

16.11.2020 06:58

Bogdanic izduva u Teslicu zbog Selakovog kandidata. Imaju i oni svoj Prijedor. Ne cveta cvece ni u nase preduzece.

ODGOVORITE
Name

Šta

16.11.2020 06:58

Šta će Burle drugo nego prijetiti? Bez obzira na skupštinsku većinu u Banja Luci gradonačelnik više neće biti sluga u Burlinim rukama,građevinske mafije.Da mi je samo vidjeti ko su ti koji će biti dio Dodikove skupštinska većine?

ODGOVORITE
Name

Misa

16.11.2020 08:13

Skinuće oni Draška i to vrlo brzo.

Name

RADE RADONJIC

16.11.2020 07:05

ZNAO SAM DA CE SEMBERCI RECI NE ONOM LIKU SA BULJAVIM OČIMA.A BOGAMI ONIH 40%SEMBERACA NEKA SE ZAPITA I U OGLEDALO POGLEDAJU I SAMI SEBI KAŽU DA SU IM GLAVE ŠUPLJE I DA MOZGA NEMAJU ILI JE HOĐA ODRADIO TAKO DA SU JOŠ POD UTISKOM HOĐINOG ZAPISA.

ODGOVORITE
Name

pobeda

16.11.2020 07:07

sve cestitke drasku samo budi posten i nemojse ponijet foteljom sjedi ti u fotelji nemoj da fotelja sedi u tebi i dobro znaj da ima uspon i pad i imadni svoj cast i ponos i obraz srbskog coveka

ODGOVORITE
Name

NEŠO BL

16.11.2020 08:11

Jasno je i vama da nece zagrijati tu fotelju,opoziv ce ga vrlo brzo snaci,ali o tom potom.

Name

Sokolica

16.11.2020 07:09

Izlaznost 50% što po mom znači da je narodu dobro i da im promjene na bolje ne trebaju...

ODGOVORITE
Name

MD

16.11.2020 08:44

I Prijedoru je izlaznost 40%, znači da je raj nebeski.

Name

Dijagnoza

16.11.2020 07:17

Krucijalnu ulogu na izbore u Bijeljini je odigrala BN TELEVIZIJA. Nešić u BN nema nikakvu ulogu. Čestitke najboljoj TV.

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.11.2020 07:24

Sanjam dan kada i jutro kada ce pisati corkan i dajo u zatvoru , nemojte pretjerivati sa ovim Nešićem to je gangster gori od burleta

ODGOVORITE
Name

Nikola

16.11.2020 08:21

Nema Bn veze sa tim.Micu u Bijeljini je pobijedio Dodik.Steta sto ga ranije nije kupio.

Name

ADVOKAT

16.11.2020 07:39

Bravo mali.?

ODGOVORITE
Name

sfd

16.11.2020 07:44

e ta topicka vec 25 godina kenja

ODGOVORITE
Name

Mirkan

16.11.2020 07:52

Kakav Nešić kakvi barači.Mali je pobijedio jer je to zaslužio i što ga raja voli. I sam Dodik da je izašao dobio bi manje glasova od Radojčića a o drugima da ne govorim. Glasanje za gradonačelnika je bilo demokratsko i pošteno za razliku od odborničkog koje to nije a znamo i zašto.

ODGOVORITE
Name

Re Mirkan

16.11.2020 10:07

Pobjedio je jer je baš snsd koaliciji oduzeto onoliko procenta koliko im je davao dns, a opoziciji dodato toliko proa. Uvijek su za toliko bili kratki, tskođe i PZD je uticala da se gradonačelniku dodaju glasovi.

Name

nindza

16.11.2020 08:00

Nije DNS presudio, nego to što Mići nije oproštena promjena dresa. A i nije pomoglo to što je imao protivkandidata u 35-godišnjem doktoru, neukaljanom politikom. Ono što čudi je da je Boban dobio +5000 i sa Ljubišinim 23000-24000 to je 30000 ljudi koji su glasali protiv Miće. valjda se neđto sad promjeni. Inače Mićo je trebao izgubiti 2016, nego je ukrao izbore i pobjedio za manje od 100 glasova.

ODGOVORITE
Name

Bolji Zivot

16.11.2020 08:01

Sve ovo sto je uradio Nesic je mogao Marko Pavic puno godina ranije.Ovo je dokaz da samo mladji ljudi trebaju da se bave politikom cast izuzetcima !!!

ODGOVORITE
Name

Re bolji život

16.11.2020 10:57

DNS je bila najbolja i najpoštenija partija sa mnogo stručnog i nekorumpiranog kadra, ali se Dodik prepao njihovog rasta. Upropastio ih je onaj ugursuz Čubre i par nepotrebnih preletača iz sds. Iskrene želje za oporavak i oprez za koaliciju sa sds-om.

Name

Izlaznost u DOBOJ u 2020

16.11.2020 08:05

113%

ODGOVORITE
Name

Re:

16.11.2020 12:40

Дакле, фактички, значи, можда чак и више.

Name

Prijedorčanin

16.11.2020 08:07

Sram da vas bude opozicijo. Nož u leđa ste nam u Prijedoru zabili. Ona Maja je novi Stevandić, Mićić, Petrović treba Šarović da je izbriše gumicom. Sram vas bilo DNS vam je dao ključnu podršku, a SDS odradi u Prijedoru za SNSD.

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2020 10:17

Svi u Prijedoru znaju da je Maja trojanski konj i interes je samo interesuje.

Name

Nenad

16.11.2020 14:02

Tako je

Name

pr

16.11.2020 08:14

Nešić je uticao 10 %, više su snsd izdali US, SP i SPS! U Banja Luci pogotovo jer u BANJA LUCI nešića ne prati ni 20 % Dns!Sve su to Tadić, Obradovic i Ninković preuzeli!

ODGOVORITE
Name

Mirkan

16.11.2020 09:51

U pravu si,100%.

Name

NEŠO BL

16.11.2020 08:28

Jel od danas besplatno sve u BL???????

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2020 11:02

Placi , moli, tu pomoci nema...

Name

Ana

16.11.2020 11:53

Pa bilo je dosad džabe a od danas se plaća ??

Name

B.N.tv

16.11.2020 08:29

Je jedna i jedina ,narodna televizija svojim postenjem i pravom informacijom postigla je mnogo u informisanju ,,obicnog ,,covjeka .Hvala B.N.televiziji !!!

ODGOVORITE
Name

Manjača

16.11.2020 08:32

Žao mi Pejine unuke jadna izgubila i rodni Teslić i Banja Luku.

ODGOVORITE
Name

Re:

16.11.2020 12:43

Изгубила се и она. Уствари, ко је она уопште?!

Name

BLuka

16.11.2020 08:37

Čemu se veselite u Banj Luci, apsolutan poraz opozicija ima a Stanivukivić je dobio mjesto gradonačelnika na svoj obraz i na svoj rad a ne zahvaljujući truloj opoziciji. PDP ima standardan procenat a SDS je tolika sramota da bi morali da tumbaju sve u svojoj stranci tako da se vi matuzalemi ne kitite Draškovim uspjehom.

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2020 10:29

Ma budimo realni. Narodu je dosta, a bila su dva samo kandidata. Sad će nastati problem u odbrani obećanog i očekivanjima građana.

Name

someone

16.11.2020 08:47

pa dodik je poceo razbijati koalicione partnere,sad mu se to obilo o glavu,neka je

ODGOVORITE
Name

Pale

16.11.2020 09:45

Hhahhhhahahhahaha

ODGOVORITE
Name

Da

16.11.2020 10:01

Naravno da je Nesic vazan. Ko je to jos ikad rijec rekao a pogotovo takav korak napravio? Sds mazi vlast, pogledajte Nesicev govor. Toga smo zeljni. Koliko god odbijali, cinjenica je da se zavaljala grudva promjena koju stvorise mladi ljudi u Pdp i DNS. AliSDS svaki izbori, novi trojanski konj. Brzo cete ih istrositi.

ODGOVORITE
Name

kd

16.11.2020 10:08

Kakve gluposti ljudi pisu vecinu pravi onaj ko ima pare a to je nacelnik znaci lako ce drasko napraviti vecinu bez brige .U RS su bila tri opiziva nacelnika i nijedan nije opozvan tako da je to the end.

ODGOVORITE
Name

Marko

16.11.2020 10:51

Sada treba samo dodati gas, zmija je udarena u glavu, koprca se...

ODGOVORITE
Name

Sandra

17.11.2020 00:17

Osobe iz Prijedora koje su glasale za opoziciju će se preseliti u BL a osobe iz BL koje su glasale za SNSD i ekipu će se preseliti u Prijedor.?

ODGOVORITE