МУП РС: Бројне куповине гласова, попуњени листићи...

Штабу Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2020" који прати и предузима мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора у БиХ, пријављени су до 15,00 сати сљедећи догађаји на гласачким мјестима:

Република Српска 15.11.2020 | 17:30
МУП РС: Бројне куповине гласова, попуњени листићи...

- Полицијској станици Билећа пријављено је у 05,55 часова од стране директора Основне школе „Свети Сава“ у Билећи Љ.М. да је на објекту подручне школе у Мекој Груди, гдје се налази и гласачко мјесто те мјесне заједнице, поломљено више стакала.

Одмах је на лице мјеста упућена полицијска поатрола, а о догађају је обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Требиње који је наложио да се изврши увиђај.

Гласачко мјесто у Мекој Груди отворено је у 07,00 часова, а у току је рад на проналаску починиоца и документовања кривичног дјела „Оштећење или одузимање туђе ствари“.

- У 09,10 часова од стране предсједника Општинске изборне комисије Нови Град затворено је гласачко мјесто у Сухачи. Предсједник ОИК није захтјевао помоћ полиције.

- Полицијској станици Источна Илиџа пријављена су три случаја на два гласачка мјеста на подручју ове општине. Наиме, у 08,10 часова на гласачком мјесту у Улици Николе Кољевића бр.18 дошло је до кратке обуставе гласања из разлога што је С.М. у гласачку кутију убацио попуњене гласачке листиће, а из објекта изнио непопуњене гласачке листиће.

Код лица су пронађени непопуњени гласачки листићи, а исти је позван у просторије ПС И.Илиџа. На истој локацији у 08,50 часова дошло је од кратке обуставе гласања из разлога што је лице С.Т. покушала да у гласачку кутију убаци попуњене гласачке листиће, а из објекта да изнесе непопуњене листиће. Иста је позвана у ПС И.Илиџа ради давања изјаве.

На гласачком мјесту у Улици Равногорска бр.147 у општини Источна Илиџа дошло је до кратке обуставе гласања из разлога што је Д.П.. у гласачку кутију убацио попуњене гласачке листиће, а из објекта изнио непопуњене гласачке листиће. Код лица су пронађени непопуњени гласачки листићи.

Исти је позван у просторије ПС И.Илиџа, а код лица су нађени непопуњени гласачки листићи. О догађајима је обавјештен дежурни тужилац ОЈТ Источно Сарајево који се изјаснио да се ради о КД „Изборна крађа“. У току је документовање наведених КД.

- Полицијској станици Угљевик пријављено је да је у 09,19 часова на гласачком мјесту Доње Забрђе-Посавци лице Б.М. полупао гласачку кутију. О догађају је обавјештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Бијељини који се изјаснио да се лице лиши слободе и да против истог достави извјештај о почињеном кривичном дјелу „Спрјечавање одржавања избора и гласања“.

- У 11,10 часова у градском парку у Добоју дошло је до окупљања групе лица, њих око 200, које је организовали лидери опозиционих странака у Добоју. Лица су се разишла око 12,00 часова.

- У 11,10 часова у Полицијску станицу Петрово обратио се П.Ј. из Петрова и пријавио да је непосредно прије пријаве са супругом отишао на гласачко мјесто али да су са бирачког мјеста враћени, из разлога што их нема на бирачком списку.

Исти су се потом обратили надлежној општинској Изборној комисији, од којих су добили копију изјаве, гдје су исти изјавили да због болести нису у могућности да гласају на бирачком мјесту, те траже да гласају путем мобилног тима код своје куће, а што исти негирају да су тражили и потписали.

По догађају су поступили полицијски службеници ПС Петрово и обавијестили дежурног тужиоца ОЈТ Добој, који се изјаснио да се ради о КД ''Фалсификовања исправе''.

-У 09,45 часова Полицијску станицу Невесиње пријавило је НН лице да се лице Б.С. налази као предсједник бирачког мјеста ''Килавци 3'' у О.Ш. ''Ристо Пророковић'', а да именована крши изречену мјеру стављања у изолације у периоду трајања максималне инкубације заразне болести са даном истека мјере до 20.11.2020. године, а коју је именована била дужна провести на кућној адреси.

О наведеном догађају обавијештен је дежурни тужилац ОЈТ Требиње, који је догађај квалификовао као кривично дјело ''Непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије'', те наложио полицијским службеницима да предузму све мјере и радње у циљу документовања наведеног кривичног дјела;

- У 10,55 часова у Полицијску станицу Бијељина 1 обратио се Г.Ф. из Бијељине и пријавио НН лице да је у Улици Незнаних Јунака у Бијељини, од њему такође непознатог лица узео 100 КМ, што исти претпоставља да је у питању купљени глас, а све се то одвијало преко пута гласачког мјеста у ОШ ''Кнез Иво од Семберије''.

Полицијски службеници су поступили по пријави, пронашли пријављено лице, који је изјавио да јесте узео новац од свог пријатеља из Бијељине за претходно продату тренерку и џемпер. Радници ПС Бијељина 1 су узели у рад наведени догађај, упознат је дежурни тужилац, који је наложио да се на наведене околности узме изјава и да се достави извјештај тужилаштву о предузетим мјерама  радњама;

- У 11,15 часова полицијски службеници ПС Пале лишили су слободе С.Н. из општине Пале из разлога, што се претходно у непосредној близини гласачког мјеста у Коран оглушио на законито издато наређење полицијског службеника да напусти простор непосредне близине гласачког мјеста.

Иманованом уручен прекршајни налог из члана 24. Закона о јавном реду и миру. На наведеном бирачком мјесту дошло је до прекида гласања у времену од 10,45 - 10,50 часова;

- У времену од 11,45 - 11,50 часова на гласачком мјесту у општини Источна Илиџа, дошло је до прекида гласања из разлога што је лице Б.М. општина Источна Илиџа у гласачку кутију покушао да убаци попуњене гласачке листиће а из објекта да изнесе непопуњене листиће.

Гласачки материјал преузели припадници општинске изборне комисије Источна Илиџа. Лице позвано у ПС И. Илиџа ради давања изјаве на наведене околности. О свему обавјшетен ОЈТ И.Сарајево који се изјаснио да се ради о КД „Изборна крађа“.

- Полицијској станици Братунац у 10,30 часова пријављено је да су два лица нарушила су јавни ред и мир физичким нападом испред Дома пензионера у Братунцу. Лице Д.Ж.О. из Братунца, физички је напао и одгурнуо Д.С. из Братунца. Полицијски службеници наставиће са даљим радом на документовању прекршаја из чл.12 ЗОЈРМ-а.

- Полицијској станици Братунац у 11,15 часова пријављено је нарушавање јавног реда и мира испред гласачког мјеста Вихор између Г.Т. и М.М. оба из Братунца, обостраним грубим вријеђањем. Полицијски службеници ће наставити рад на документовању прекршаја по члана 8. ЗЈРМ.

- Полицијска станица Братунац у 10,00 часова запримила је писану пријаву Р.С., независног кандидата за начелника општине Братунац који пријављује кршење Изборног закона.

У 13,00 часова је исто лице пријавило изборну крађу и кршење Изборног закона и куповину гласова од стране начелника Н. М., Б. Г. и К. Г. и других. Упознат ОЈТ Бијељина који је наложио достављање извјештаја о предузетим мјерама и радњама.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

А

15.11.2020 16:40

Бајо краде

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

15.11.2020 16:58

То ћемо да видимо ко је хапао

Name

15.11.2020 18:13

Зна се ко краде. То је ова корумпирана власт.

Name

Ре: А

15.11.2020 18:18

Е, па и видјећемо! Ако МУП и покуша заташкати, дознаће се истина од људи који су похватали банду у покушају! Зна се ко овде 2 деценије краде сваке изборе! Хватало се и никоме ништа, јер је све по вертикали било корумпирано до ЦИК-а! Сад су ударили на тврдо!

Name

Нострадамус

16.11.2020 14:59

Па резим је само имао право да краде.Сто би сада било другације.Па сјецате се оне баке Љубојевиц сто је куповала гласове за Снсд и своју унуку.

Name

БЛ

15.11.2020 16:55

ма ако се Република Српска не извуце из загрљаја секте, има да пропадне, не само финансијски него и морално и људски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цињеница

15.11.2020 16:58

Изгледа су опозиционе странке и независни кандидати, напокон, схватили да имају у рукама мноство инструмената којима могу спријецити, бар ове директне, изборне крадје и уколико успију у 20% слуцајева, бице то велики корак у колико толико фер изборни резултат. Оцигледно су и директни уцесници Изборног процеса, прије свега посматраци, добили конкретне инструкције и несто бољу обуку из надлезности и обавеза које имају. До сад су они били само пуки, нијеми свједоци крадје, а појединци који су схватили озбиљно своје обавезе, били су у безнацајном броју. Јако је битно да им се усади у главу да они не раде за странке, без обзира ко их је делегирао, него за народ, да омогуце да изборна воља народа не буде нарусена... наравно ту мислим на оне који не припадају позицији, њихови посматраци раде за странке и то је класицан посао са исплатом у цињењу услуга на стету дрзаве...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНСПЕКТОР

15.11.2020 17:04

Ово изгледа да хијене, олос, багра и не знам какав све људски талог се спрема по 2 године како би демонстрирали своје лоповске способности и обесмислили изборни процес у име мафијаске стоке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

15.11.2020 17:08

Ово је узас....немогу да вјерујем....краде бједа сама од себе....какви су то идеали...будес на бироу...немас пребијене паре а крадес за људе који су директно криви за то сто зивис на граници кјудског достојанства

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.11.2020 17:45

Тако је Мики,јадан је овај народ

Name

Циклон

15.11.2020 20:20

Па хапсите их ста цекате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озрен

16.11.2020 07:46

Овај снсд је лопов до лопова невидена багра нај веци лопови нам воде дрзаву и под хитно их треба не смјенит него у затвор позатварат ово нема ни надивљем западу присиљавају уцјењују народ да гласа за њих цак иду толико далеко да гледају за кога гласас ја сам имо тај слусај знаци добој треба понистит изборе јер су покрадени а за то треба неке у цузу