MUP RS: Brojne kupovine glasova, popunjeni listići...

Štabu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske "Izbori 2020" koji prati i preduzima mjere i radnje u cilju održavanja povoljne bezbjednosne situacije u Republici Srpskoj na dan lokalnih izbora u BiH, prijavljeni su do 15,00 sati sljedeći događaji na glasačkim mjestima:

Republika Srpska 15.11.2020 | 17:30
MUP RS: Brojne kupovine glasova, popunjeni listići...

- Policijskoj stanici Bileća prijavljeno je u 05,55 časova od strane direktora Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bileći Lj.M. da je na objektu područne škole u Mekoj Grudi, gdje se nalazi i glasačko mjesto te mjesne zajednice, polomljeno više stakala.

Odmah je na lice mjesta upućena policijska poatrola, a o događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se izvrši uviđaj.

Glasačko mjesto u Mekoj Grudi otvoreno je u 07,00 časova, a u toku je rad na pronalasku počinioca i dokumentovanja krivičnog djela „Oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari“.

- U 09,10 časova od strane predsjednika Opštinske izborne komisije Novi Grad zatvoreno je glasačko mjesto u Suhači. Predsjednik OIK nije zahtjevao pomoć policije.

- Policijskoj stanici Istočna Ilidža prijavljena su tri slučaja na dva glasačka mjesta na području ove opštine. Naime, u 08,10 časova na glasačkom mjestu u Ulici Nikole Koljevića br.18 došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je S.M. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće.

Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići, a isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža. Na istoj lokaciji u 08,50 časova došlo je od kratke obustave glasanja iz razloga što je lice S.T. pokušala da u glasačku kutiju ubaci popunjene glasačke listiće, a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Ista je pozvana u PS I.Ilidža radi davanja izjave.

Na glasačkom mjestu u Ulici Ravnogorska br.147 u opštini Istočna Ilidža došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je D.P.. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići.

Isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža, a kod lica su nađeni nepopunjeni glasački listići. O događajima je obavješten dežurni tužilac OJT Istočno Sarajevo koji se izjasnio da se radi o KD „Izborna krađa“. U toku je dokumentovanje navedenih KD.

- Policijskoj stanici Ugljevik prijavljeno je da je u 09,19 časova na glasačkom mjestu Donje Zabrđe-Posavci lice B.M. polupao glasačku kutiju. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da se lice liši slobode i da protiv istog dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Sprječavanje održavanja izbora i glasanja“.

- U 11,10 časova u gradskom parku u Doboju došlo je do okupljanja grupe lica, njih oko 200, koje je organizovali lideri opozicionih stranaka u Doboju. Lica su se razišla oko 12,00 časova.

- U 11,10 časova u Policijsku stanicu Petrovo obratio se P.J. iz Petrova i prijavio da je neposredno prije prijave sa suprugom otišao na glasačko mjesto ali da su sa biračkog mjesta vraćeni, iz razloga što ih nema na biračkom spisku.

Isti su se potom obratili nadležnoj opštinskoj Izbornoj komisiji, od kojih su dobili kopiju izjave, gdje su isti izjavili da zbog bolesti nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu, te traže da glasaju putem mobilnog tima kod svoje kuće, a što isti negiraju da su tražili i potpisali.

Po događaju su postupili policijski službenici PS Petrovo i obavijestili dežurnog tužioca OJT Doboj, koji se izjasnio da se radi o KD ''Falsifikovanja isprave''.

-U 09,45 časova Policijsku stanicu Nevesinje prijavilo je NN lice da se lice B.S. nalazi kao predsjednik biračkog mjesta ''Kilavci 3'' u O.Š. ''Risto Proroković'', a da imenovana krši izrečenu mjeru stavljanja u izolacije u periodu trajanja maksimalne inkubacije zarazne bolesti sa danom isteka mjere do 20.11.2020. godine, a koju je imenovana bila dužna provesti na kućnoj adresi.

O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac OJT Trebinje, koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo ''Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije'', te naložio policijskim službenicima da preduzmu sve mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog krivičnog djela;

- U 10,55 časova u Policijsku stanicu Bijeljina 1 obratio se G.F. iz Bijeljine i prijavio NN lice da je u Ulici Neznanih Junaka u Bijeljini, od njemu takođe nepoznatog lica uzeo 100 KM, što isti pretpostavlja da je u pitanju kupljeni glas, a sve se to odvijalo preko puta glasačkog mjesta u OŠ ''Knez Ivo od Semberije''.

Policijski službenici su postupili po prijavi, pronašli prijavljeno lice, koji je izjavio da jeste uzeo novac od svog prijatelja iz Bijeljine za prethodno prodatu trenerku i džemper. Radnici PS Bijeljina 1 su uzeli u rad navedeni događaj, upoznat je dežurni tužilac, koji je naložio da se na navedene okolnosti uzme izjava i da se dostavi izvještaj tužilaštvu o preduzetim mjerama  radnjama;

- U 11,15 časova policijski službenici PS Pale lišili su slobode S.N. iz opštine Pale iz razloga, što se prethodno u neposrednoj blizini glasačkog mjesta u Koran oglušio na zakonito izdato naređenje policijskog službenika da napusti prostor neposredne blizine glasačkog mjesta.

Imanovanom uručen prekršajni nalog iz člana 24. Zakona o javnom redu i miru. Na navedenom biračkom mjestu došlo je do prekida glasanja u vremenu od 10,45 - 10,50 časova;

- U vremenu od 11,45 - 11,50 časova na glasačkom mjestu u opštini Istočna Ilidža, došlo je do prekida glasanja iz razloga što je lice B.M. opština Istočna Ilidža u glasačku kutiju pokušao da ubaci popunjene glasačke listiće a iz objekta da iznese nepopunjene listiće.

Glasački materijal preuzeli pripadnici opštinske izborne komisije Istočna Ilidža. Lice pozvano u PS I. Ilidža radi davanja izjave na navedene okolnosti. O svemu obavjšeten OJT I.Sarajevo koji se izjasnio da se radi o KD „Izborna krađa“.

- Policijskoj stanici Bratunac u 10,30 časova prijavljeno je da su dva lica narušila su javni red i mir fizičkim napadom ispred Doma penzionera u Bratuncu. Lice D.Ž.O. iz Bratunca, fizički je napao i odgurnuo D.S. iz Bratunca. Policijski službenici nastaviće sa daljim radom na dokumentovanju prekršaja iz čl.12 ZOJRM-a.

- Policijskoj stanici Bratunac u 11,15 časova prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred glasačkog mjesta Vihor između G.T. i M.M. oba iz Bratunca, obostranim grubim vrijeđanjem. Policijski službenici će nastaviti rad na dokumentovanju prekršaja po člana 8. ZJRM.

- Policijska stanica Bratunac u 10,00 časova zaprimila je pisanu prijavu R.S., nezavisnog kandidata za načelnika opštine Bratunac koji prijavljuje kršenje Izbornog zakona.

U 13,00 časova je isto lice prijavilo izbornu krađu i kršenje Izbornog zakona i kupovinu glasova od strane načelnika N. M., B. G. i K. G. i drugih. Upoznat OJT Bijeljina koji je naložio dostavljanje izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

A

15.11.2020 17:40

Bajo krade

ODGOVORITE
Name

А

15.11.2020 17:58

То ћемо да видимо ко је хапао

Name

4d

15.11.2020 19:13

Zna se ko krade. To je ova korumpirana vlast.

Name

Re: А

15.11.2020 19:18

Е, па и видјећемо! Ако МУП и покуша заташкати, дознаће се истина од људи који су похватали банду у покушају! Зна се ко овде 2 деценије краде сваке изборе! Хватало се и никоме ништа, јер је све по вертикали било корумпирано до ЦИК-а! Сад су ударили на тврдо!

Name

Nostradamus

16.11.2020 15:59

Pa rezim je samo imao pravo da krade.Sto bi sada bilo drugacije.Pa sjecate se one bake Ljubojevic sto je kupovala glasove za Snsd i svoju unuku.

Name

BL

15.11.2020 17:55

ma ako se Republika Srpska ne izvuce iz zagrljaja sekte, ima da propadne, ne samo finansijski nego i moralno i ljudski.

ODGOVORITE
Name

Cinjenica

15.11.2020 17:58

Izgleda su opozicione stranke i nezavisni kandidati, napokon, shvatili da imaju u rukama mnostvo instrumenata kojima mogu sprijeciti, bar ove direktne, izborne kradje i ukoliko uspiju u 20% slucajeva, bice to veliki korak u koliko toliko fer izborni rezultat. Ocigledno su i direktni ucesnici Izbornog procesa, prije svega posmatraci, dobili konkretne instrukcije i nesto bolju obuku iz nadleznosti i obaveza koje imaju. Do sad su oni bili samo puki, nijemi svjedoci kradje, a pojedinci koji su shvatili ozbiljno svoje obaveze, bili su u beznacajnom broju. Jako je bitno da im se usadi u glavu da oni ne rade za stranke, bez obzira ko ih je delegirao, nego za narod, da omoguce da izborna volja naroda ne bude narusena... naravno tu mislim na one koji ne pripadaju poziciji, njihovi posmatraci rade za stranke i to je klasican posao sa isplatom u cinjenju usluga na stetu drzave...

ODGOVORITE
Name

INSPEKTOR

15.11.2020 18:04

Ovo izgleda da hijene, olos, bagra i ne znam kakav sve ljudski talog se sprema po 2 godine kako bi demonstrirali svoje lopovske sposobnosti i obesmislili izborni proces u ime mafijaske stoke.

ODGOVORITE
Name

Miki

15.11.2020 18:08

Ovo je uzas....nemogu da vjerujem....krade bjeda sama od sebe....kakvi su to ideali...budes na birou...nemas prebijene pare a krades za ljude koji su direktno krivi za to sto zivis na granici kjudskog dostojanstva

ODGOVORITE
Name

re

15.11.2020 18:45

Tako je Miki,jadan je ovaj narod

Name

Ciklon

15.11.2020 21:20

Pa hapsite ih sta cekate

ODGOVORITE
Name

Ozren

16.11.2020 08:46

Ovaj snsd je lopov do lopova nevidena bagra naj veci lopovi nam vode drzavu i pod hitno ih treba ne smjenit nego u zatvor pozatvarat ovo nema ni nadivljem zapadu prisiljavaju ucjenjuju narod da glasa za njih cak idu toliko daleko da gledaju za koga glasas ja sam imo taj slusaj znaci doboj treba ponistit izbore jer su pokradeni a za to treba neke u cuzu