На данашњи дан преминуо српски Патријарх Павле

Патријарх српски Павле преминуо је на данашњи дан 2009. године, у 10.45, у сну, на Војномедицинској академији у Београду, у 96. години.

Србија 15.11.2020 | 07:00
На данашњи дан преминуо српски Патријарх Павле

На сајту Српске православне цркве објављено је тада да се, после примања свете тајне причешћа, у Господу упокојио архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки, патријарх српски Павле. Сахрањен је четири дана касније. Можда се многи не сећају да је тада у јеку била епидемија свињског грипа. 

Тадашњи министар здравља прогласио је у 11. новембра те године мало пре поднева епидемију новог грипа типа А Х1Н1 на територији Србије и одредио мере за спречавање ширења епидемије. Оне су подразумевале ванредни епидемиолошки надзор, забрану окупљања на јавним местима, укључујући школе и предшколске установе у целој држави или у деловима земље, али по процени надлежних здравствених установа. Број жртава вируса Х1Н1 до тог дана се у Србији попео на девет.

Ево које је поступке тада препоручивала струка: ставите заштитну маску, како бисте спречили инфекцију осталих укућана, останите у стану, ако сте на путу одмах се јавите у најближи дом здравља, назовите дежурни телефон за свињски грип, најближи вашем месту становања. Ако не можете да добијете ову службу, јавите се у вашу локалну амбуланту, дом здравља, на дежурни телефон.

"Немате потребе да ширите инфекцију свињског грипа, личним појављивањем на јавним местима", наводило се на крају.

Поворка од Саборне цркве до Храма светог Саве

Саборна црква, у којој су на целивање били изложени земни остаци патријарха Павла, била је отворена до два сата ујутру. Грађани су и по чест сати чекали у реду како би одали пошту патријарху, у једном тренутку колона верника се протезала од улаза у Саборну цркву, Улицом краља Петра, Кнез Михајловом до палате "Албанија".

Поворка са телом патријарха Павла, тада се из Саборне цркве упутила до Храма светог Саве на Врачару. Отворени ковчег са телом патријарха Павла из цркве су изнели епископи СПЦ, а погребну поворку предводили су црквени великодостојници. Испред погребне поворке крст патријарха носио је његов праунук Душан.

Погребна поворка, која се кретала ка Храму светог Саве, непрекидно је нарастала од народа који се придруживао. Почасну гарду формирали су припадници жандармерије, питомци војне академије, ватрогасци и младићи и девојке обучени у народне ношње из свих крајева Србије.

Многи верници дошли су из Црне Горе, Републике Српске, Хрватске и широм Србије како би присуствовали опелу и сахрани партријарха Павла.

Колона је прошла улицама Кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, преко Зеленог венца, Призренском стигла до Теразија, где је одржан кратак помен. Затим је ишла Улицом краља Милана преко Славије, па Булеваром ослобођења и Крушедолском улицом до Карађорђевог парка, где је ковчег изнет из кола и пренет до Платоа испред Храма светог Саве.

Владика захумско-херцеговачки Григорије изјавио је тада да ће приликом сахране патријарха српског Павла, централни и најважнији догађај бити опело на платоу Светосавског храма и да се ту завршава праћење сахране за јавност и медије. Све остало би требало да буде у складу са животом, скромношћу и жељом патријарха Павла.

Многи су паралелу са сахраном патријарха Павла повукли са сахраном митрополита Амфилохија Радовића, који је преминуо 30. октобра, а чија се сахрана одвијала у време пандемије корона вируса. Црногорски медији пренели су тада да многи верници и свештеници нису поштовали основне мере превенције, као што је ношење маске. Како су пренели локални медији, "огромна маса" људи је тада присуствовала сахрани и опроштају од митрополита Амфилохија.

(Телеграф.рс)

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

вера

15.11.2020 06:51

По мом скромном мишљењу, никад немасмо овакву величину од човјека . Слава му и част ! АМИН !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп.Српска

15.11.2020 07:06

Велики наш Павле! Богу хвала што ме је удостојио,да будем у БГ тада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

15.11.2020 07:06

ВИЈЕЧНА МУ ЈАПАМИЈА И РАЈ НЕБЕСКИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

15.11.2020 07:16

Јос за зивота светац! Имао сам ту привилегију и цаст да га упознам. Нажалост и док је био на овом свијету цесто је био збуњен десавањима у свом непосредном окрузењу. Слава му на вијеке и заувијек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕНИЦАН

15.11.2020 07:35

Слава му и милост блазепоцивси патријарху моли бога за свој србски православни народ и све људе добре вољхе славати и милост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

15.11.2020 08:21

Једини српски црквени поглавар вриједан поштовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговка

15.11.2020 08:30

И АКО ЈЕ ПРОШЛО 11 год МИ НЕПРЕСТАЛНО СЕ ПОДСЈЕЋАМО НА ВАШУ НЕУНИШТИВУ СВЈЕТТЛОСТ ИМУДРОСТ КОЈА НАМ ЈЕ ЈЕДИНИ СПАС.. БУДИМО ЉУДИ....И ЧУВАЈМО СЕ НЕ ЉУДИ и ДА МИ НЕ ПОСТАНЕМО НЕ ЉУДИ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

15.11.2020 08:44

Нико као Павле....НИКО и НИКАД

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

15.11.2020 10:01

ВЕЛИКИ ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ,У СВАКОМ ПОГЛЕДУ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Православац

15.11.2020 11:07

Слава му и милост !Амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

15.11.2020 17:03

Слава му!

ОДГОВОРИТЕ