Лоша ситуација: Угрожено 14.000 радних мјеста

Влада Републике Српске поново је бацила појас за спасавање туризма.

Република Српска 14.11.2020 | 20:36
Лоша ситуација: Угрожено 14.000 радних мјеста

Туристички ваучери, чије је важење требало да истекне данас, моћи ће се користити до краја године.

Уз то, све што остане од пет милиона марака, раније планираних за ваучер понуду, биће усмјерено у подршку овој грани привреде. Коме ће се и на који начин дијелити подстицаји, биће, како је најављено из Владе РС, ствар договора са представницима туристичке привреде.

Да ли ће хотелијери, угоститељи и туристичке агенције и уз овакве мјере испливати и преживјети корона кризу тешко је предвидјети.

Посебно је питање како “оживјети” туризам, усред мртве сезоне, јер вријеме љетњих одмора и путовања је прошло, а права зима са снијегом и скијашким стазама је још далеко.

Неки се надају да ће им какав такав приход донијети Нова година, али новогодишња славља се због пандемије већ увелико отказују.

У Српској је, због катастрофалне ситуације у туризму, која је, да није било подршке из Компензационог фонда и буџета РС, могла бити и гора, озбиљно уздрмано на стотине, махом малих предузетника и угрожено најмање 14.000 радних мјеста, не рачунајући сезонце, пољопривреднике, занатлије, забављаче… који су наслоњени на туризам.

Почетак туристичке сезоне у Републици Српској слутио је на праву катастрофу.

У доба короне ником није било до путовања, а затворене границе и страх од заразе учинили су да страни туристи у широком луку заобилазе и најатрактивније дестинације у Српској, попут рафтинг кампова на Тари, Јахорине, или ријеке Рибник, која је рај за флај фишинг.

–   У мају и почетком јуна, у вријеме када су кампови иначе пуни најхрабријих рафтера, нисмо имали ниједног јединог госта – каже Борко Тодоровић из Рафтинг центра “Дрина Тара”.

Нада за спас је стигла 15. јуна, када је почела подјела туристичких ваучера, с циљем да се подстакне домаћи туризам, јер се странцима више нико није надао.

Из Компеназционог фонда РС издвојено је пет милиона марака за емитовање 50.000 ваучера. Сваки пунољетни грађанин РС добио је право на по један ваучер вриједности 100 КМ, који може искористити за ноћење на туристичким дестинацијама у Српској.

Првобитно је планирано да се ваучери могу користити најкасније до 15. новембра и то за најмање три ноћења са доручком. Како је вријеме одмицало, критерији су бивали све лабавији.

Прво је јесенас одлучено да се број обавезних ноћења са три смањи на два, а потом је, у четвртак, три дана прије истека рока, важење ваучера, одлуком Владе РС, продужено до Нове године.

Учињено је то, признао је премијер РС Радован Вишковић, под притиском хотелијера и угоститеља, који већ мјесецима траже додатне повластице, пријетећи отпуштањем неколико хиљада радника.

– Није тачно да угоститељи и хотелијери нису до сада добили никакаву помоћ, како тврде неки од њих и како се пласира у јавности. Добили су једнако као и други привредни субјекти у марту и априлу, неки накнаду минималних плата, неки плаћене доприносе. Добили су и подршку у виду ваучера – рекао је Вишковић.

Ипак, ваучери нису планули, како су се надали оптимисти. Иако се уз ваучер, на неким дестинацијама, могао добити мини одмор уз доплату од само десетак марака, до сада је преузето и искориштено тек 21.370 ваучера, мање од половине планираног броја. Ипак, у Министарству трговине и туризма РС су задовољни.

– Број страних туриста у протеклом периоду је био занемарив и домаћи угоститељи већином су могли рачунати на приходе које остварују од домаћих туриста, због чега смо се и одлучили за пројекат субвенционисања боравка домаћих туриста.

Број издатих ваучера свједочи да су наши грађани прихватили овај потез, посебно ако узмемо у обзир чињеницу да, упркос очекивањима, није дошло до побољшања епидемиолошке ситуације – кажу у овом министарству.

Да су тренутно у највећој кризи управо угоститељи на југу Херцеговине признају и у Министарству туризма РС. Број туриста опада и у Вишеграду и у Националном парку “Сутјеска”, који су током љета били добро посјећени.

-Са доласком јесени све више туриста интересује се за олимпијску планину Јахорину, док је интересовање бање константно, а ваучери се највише користе у „Бањи Врућица“ у Теслићу, „Бањи Вилина влас“ у Вишеграду и „Бањи Дворови“ у Бијељини – наводе у овом министарству.

Све су прилике, дакле, да ће се каснојесењским ваучерима највише окористити скијаши и пензионери. Или можда ипак хотелијери и угоститељи, који се надају да у ово доба године ником није до ваучера и путовања и да ће лавовски дио од преосталих 2,8 милиона марака из Компензационог фонда бити преусмерено на директне субвенције.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Радован

14.11.2020 20:07

Браво за владу РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки Радован

14.11.2020 21:14

Засто Радоване браво за владу.То су Радоване насе паре од разних пореза и намета,а Влада је дузна да подрзава послодавце и остале привреднике у оваквој ситуацији,не дају они своје вец насе паре,а веци дио ти пара су потрпали себи у дзепове преко разних лазнìх фирми и намјестени тендера и послова,тески по пар милиона еура.

Name

Оптимиста

14.11.2020 20:35

Индустрија, рударство, шумарство, пољопривреда, сточарство, воћарство, све то је пропало, шта фали да поропадне и туризам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.11.2020 20:49

Није то никакав новац , поготово кад се развуче на годину дана , нема ту помоћи никакве ,поготово што то иде највише на Јахорину и у бању Врућица у Теслићу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зага

14.11.2020 22:03

Становништво нема никакве користи од ваучера,јер,већина се бори да се прехрани,а иоле нормална особа треба да зна да условљавање да се троши новац који народ нема неће уродити плодом.Умјесто да не глуматају ваучерима и дају новчану помоћ угоститељима,хтјели би и вукове сите,и овце на броју,што не бива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

14.11.2020 22:26

Ја би код бега Немање,ет овај у Емирград,знаш ако море.

ОДГОВОРИТЕ