Loša situacija: Ugroženo 14.000 radnih mjesta

Vlada Republike Srpske ponovo je bacila pojas za spasavanje turizma.

Republika Srpska 14.11.2020 | 20:36
Loša situacija: Ugroženo 14.000 radnih mjesta

Turistički vaučeri, čije je važenje trebalo da istekne danas, moći će se koristiti do kraja godine.

Uz to, sve što ostane od pet miliona maraka, ranije planiranih za vaučer ponudu, biće usmjereno u podršku ovoj grani privrede. Kome će se i na koji način dijeliti podsticaji, biće, kako je najavljeno iz Vlade RS, stvar dogovora sa predstavnicima turističke privrede.

Da li će hotelijeri, ugostitelji i turističke agencije i uz ovakve mjere isplivati i preživjeti korona krizu teško je predvidjeti.

Posebno je pitanje kako “oživjeti” turizam, usred mrtve sezone, jer vrijeme ljetnjih odmora i putovanja je prošlo, a prava zima sa snijegom i skijaškim stazama je još daleko.

Neki se nadaju da će im kakav takav prihod donijeti Nova godina, ali novogodišnja slavlja se zbog pandemije već uveliko otkazuju.

U Srpskoj je, zbog katastrofalne situacije u turizmu, koja je, da nije bilo podrške iz Kompenzacionog fonda i budžeta RS, mogla biti i gora, ozbiljno uzdrmano na stotine, mahom malih preduzetnika i ugroženo najmanje 14.000 radnih mjesta, ne računajući sezonce, poljoprivrednike, zanatlije, zabavljače… koji su naslonjeni na turizam.

Početak turističke sezone u Republici Srpskoj slutio je na pravu katastrofu.

U doba korone nikom nije bilo do putovanja, a zatvorene granice i strah od zaraze učinili su da strani turisti u širokom luku zaobilaze i najatraktivnije destinacije u Srpskoj, poput rafting kampova na Tari, Jahorine, ili rijeke Ribnik, koja je raj za flaj fišing.

–   U maju i početkom juna, u vrijeme kada su kampovi inače puni najhrabrijih raftera, nismo imali nijednog jedinog gosta – kaže Borko Todorović iz Rafting centra “Drina Tara”.

Nada za spas je stigla 15. juna, kada je počela podjela turističkih vaučera, s ciljem da se podstakne domaći turizam, jer se strancima više niko nije nadao.

Iz Kompenazcionog fonda RS izdvojeno je pet miliona maraka za emitovanje 50.000 vaučera. Svaki punoljetni građanin RS dobio je pravo na po jedan vaučer vrijednosti 100 KM, koji može iskoristiti za noćenje na turističkim destinacijama u Srpskoj.

Prvobitno je planirano da se vaučeri mogu koristiti najkasnije do 15. novembra i to za najmanje tri noćenja sa doručkom. Kako je vrijeme odmicalo, kriteriji su bivali sve labaviji.

Prvo je jesenas odlučeno da se broj obaveznih noćenja sa tri smanji na dva, a potom je, u četvrtak, tri dana prije isteka roka, važenje vaučera, odlukom Vlade RS, produženo do Nove godine.

Učinjeno je to, priznao je premijer RS Radovan Višković, pod pritiskom hotelijera i ugostitelja, koji već mjesecima traže dodatne povlastice, prijeteći otpuštanjem nekoliko hiljada radnika.

– Nije tačno da ugostitelji i hotelijeri nisu do sada dobili nikakavu pomoć, kako tvrde neki od njih i kako se plasira u javnosti. Dobili su jednako kao i drugi privredni subjekti u martu i aprilu, neki naknadu minimalnih plata, neki plaćene doprinose. Dobili su i podršku u vidu vaučera – rekao je Višković.

Ipak, vaučeri nisu planuli, kako su se nadali optimisti. Iako se uz vaučer, na nekim destinacijama, mogao dobiti mini odmor uz doplatu od samo desetak maraka, do sada je preuzeto i iskorišteno tek 21.370 vaučera, manje od polovine planiranog broja. Ipak, u Ministarstvu trgovine i turizma RS su zadovoljni.

– Broj stranih turista u proteklom periodu je bio zanemariv i domaći ugostitelji većinom su mogli računati na prihode koje ostvaruju od domaćih turista, zbog čega smo se i odlučili za projekat subvencionisanja boravka domaćih turista.

Broj izdatih vaučera svjedoči da su naši građani prihvatili ovaj potez, posebno ako uzmemo u obzir činjenicu da, uprkos očekivanjima, nije došlo do poboljšanja epidemiološke situacije – kažu u ovom ministarstvu.

Da su trenutno u najvećoj krizi upravo ugostitelji na jugu Hercegovine priznaju i u Ministarstvu turizma RS. Broj turista opada i u Višegradu i u Nacionalnom parku “Sutjeska”, koji su tokom ljeta bili dobro posjećeni.

-Sa dolaskom jeseni sve više turista interesuje se za olimpijsku planinu Jahorinu, dok je interesovanje banje konstantno, a vaučeri se najviše koriste u „Banji Vrućica“ u Tesliću, „Banji Vilina vlas“ u Višegradu i „Banji Dvorovi“ u Bijeljini – navode u ovom ministarstvu.

Sve su prilike, dakle, da će se kasnojesenjskim vaučerima najviše okoristiti skijaši i penzioneri. Ili možda ipak hotelijeri i ugostitelji, koji se nadaju da u ovo doba godine nikom nije do vaučera i putovanja i da će lavovski dio od preostalih 2,8 miliona maraka iz Kompenzacionog fonda biti preusmereno na direktne subvencije.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Radovan

14.11.2020 20:07

Bravo za vladu RS

ODGOVORITE
Name

Zoki Radovan

14.11.2020 21:14

Zasto Radovane bravo za vladu.To su Radovane nase pare od raznih poreza i nameta,a Vlada je duzna da podrzava poslodavce i ostale privrednike u ovakvoj situaciji,ne daju oni svoje vec nase pare,a veci dio ti para su potrpali sebi u dzepove preko raznih laznìh firmi i namjesteni tendera i poslova,teski po par miliona eura.

Name

Optimista

14.11.2020 20:35

Industrija, rudarstvo, šumarstvo, poljoprivreda, stočarstvo, voćarstvo, sve to je propalo, šta fali da poropadne i turizam.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

14.11.2020 20:49

Није то никакав новац , поготово кад се развуче на годину дана , нема ту помоћи никакве ,поготово што то иде највише на Јахорину и у бању Врућица у Теслићу .

ODGOVORITE
Name

Zaga

14.11.2020 22:03

Stanovništvo nema nikakve koristi od vaučera,jer,većina se bori da se prehrani,a iole normalna osoba treba da zna da uslovljavanje da se troši novac koji narod nema neće uroditi plodom.Umjesto da ne glumataju vaučerima i daju novčanu pomoć ugostiteljima,htjeli bi i vukove site,i ovce na broju,što ne biva.

ODGOVORITE
Name

Posteno

14.11.2020 22:26

Ja bi kod bega Nemanje,et ovaj u Emirgrad,znaš ako more.

ODGOVORITE