Грађани на потезу, власт понудила стара обећања

Рециклирање истих обећања пред сваке изборе показатељ је колико се у овој земљи озбиљно доживљава дата ријеч и колико се, прије свега, озбиљно доживљавају они којима се ријеч даје. Но, све док грађани не одлуче да са њиховим новцем нико не може да ради шта хоће и како хоће, исти функционери ће и даље бити у својим фотељама, а бирачи на броју.

Република Српска 12.11.2020 | 22:20
Грађани на потезу, власт понудила стара обећања

У финишу предизборне кампање у Требињу, данас је озваничен почетак радова на такозваној источној обилазници коју ће заједно градити Хидроелектране на Требишњици, Путеви Српске и град Требиње. Како је обећано, прво ће бити изграђен мост вриједан 12,2 милиона марака са ПДВ-ом. 

Рок за његову изградњу је двије године, док ће цијела источна обилазница бити изграђена за три, а коштаће више од 28 милиона марака. Но, да ли ће заиста тако и бити, будући да су бројни, помпезно најављивани, милионски пројекти на југу Српске и даље незавршени или једва завршени?

Затворени базен

Обећања о изградњи затвореног базена почела су још у августу 2016. године, пред локалне изборе, али четири године касније он још није завршен. Рокови за изградњу помјерани су неколико пута, међутим, то није сметало СНСД-у да се овим пројектом хвали и на свим наредним изборима.

Тако је у августу 2018. године Жељка Цвијановић, као тадашња предсједница Владе РС, оцијенила да ће затворени базен „дати сасвим нову развојну димензију источној Херцеговини и Требињу које иде крупним корацима напријед“, а тадашњи градоначелник Лука Петровић навео да је ријеч о „највећој инвестицији ХЕТ-а у Требињу од завршетка рата на овим просторима“.

Нови рок за отварање тада је био јун 2019, али је хаварија која се десила у зиму те године, када је вјетар одувао кровну конструкцију базена, ХЕТ-у дала алиби за још једно пролонгирање. Пред ове изборе радови су нагло убрзани, посебно они који се тичу спољашњости објекта и његове околине. Директор ХЕТ-а Гордан Мишељић данас обећава да ће базен прве купаче примити за најдаље три мјесеца.

„Радови су при крају, ради се комплетна инфраструктура, ја рачунам да ћемо у наредним мјесецима, с обзиром на хаварију коју смо имали, завршити комплетан базен. Унутра је урађена расвјета, ради се комплетна инсталација струје, комплетна инсталација воде је завршена и тренутно се раде радови на гријању, односно хлађењу и систему топлотних пумпи. Мислим да ће на крају инвестиција изаћи око 14 милиона с ПДВ-ом, али тачно сада не могу рећи колико је ситуирано у тој вриједности, односно колико је базена тачно завршено“, рекао је Мишељић за „Директ“.

Због пробијања рокова за завршетак радова извођачи – бањалучке фирме „Интегра“ и „Интеграл инжењеринг“, те требињска „Херц градња“, ипак, неће бити кажњени.

„Извођач је отплатио комплетну штету крова која је отприлике 1,5 милиона КМ, то спада у домен класичног уговора, а то је термин који се зове виша сила, па мислим да до сада нисмо имали потребе за било каквим пеналима“, казао је Мишељић за „Директ“.

Пут Тјентиште-Фоча

Милионска обећања пљуштала су и у априлу 2018. године, када се предсједник Србије Александар Вучић у Требињу састао са тадашњим предсједником РС Милорадом Додиком и тадашњим градоначелником Требиња Луком Петровићем. Најављено је, између осталог, да ће Влада Србије са 20 милиона марака финансирати изградњу пута Тјентиште-Фоча који је оцијењен као веома важан за Херцеговину. Петровић је грађанима обећао да ће радови на изградњи пута почети у јесен 2018. године.

Међутим, министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић у јулу 2019. рекао је медијима да се тек ради на изради генералног пројекта за ову саобраћајницу.

“То је приоритет и надам се да ће тај пут релативно брзо доћи на ред”, рекао је тада Трнинић.

Но, на ред још није дошао.

Без обзира на све наведено, градоначелник Требиња Мирко Ћурић тврди да кашњења нема.

„Није кашњење, не треба потцјењивати пројекте. Оно што је пројекат вишемилионски, наравно да је неопходно да се уради и експропријација и изградња пројектне документације. То су итекако захтјевни пројекти, баш бих вас замолио да не потцјењујете пројекте тако велике значајности. Оно што је итекако значајно је да се изради квалитетна пројектна документација и управо сада се ради на томе да се она изгради. Дио средстава је обезбијеђен, а дио средстава очекујемо од надлежног министарства и путева РС“, рекао је Ћурић за „Директ“.

На наше питање какве су сада прогнозе када ће пут бити завршен, Ћурић каже да чекају завршетак пројектне документације.

„И управо у наредном периоду, можда чак и у току сљедеће године, очекујемо да буде завршена документација и да се крене у избор извођача“, одговорио је Ћурић.

Пут Љубиње-Столац и Требиње-Љубиње

У марту 2017. године, поједини источнохерцеговачки интернет портали бомбастично су најављивали реконструкцију пута Љубиње-Столац. Чекану, како су писали, 40 година. У јануару ове године, премијер РС Радован Вишковић у Љубињу је рекао да ће Влада учинити све да се убрза папирологија и што прије крене са реконструкцијом овог магистралног пута, што је, како је казао, велики проблем ове мале херцеговачке општине. До данас ништа није урађено.

Реконструкција пута Требиње-Љубиње најављивана је пред сваке изборе од 2014. године наовамо. Ипак, завршена је тек ове године. Реконструисано је око 60 километара пута за шта су Влада РС и “Путеви РС” издвојили 12,3 милиона марака. Занимљиво је да се требињски СНСД у свом промотивном предизборном видеу недавно похвалио како је ово најдужа дионица пута која је реконструисана у Републици Српској.

Рециклирање истих обећања пред сваке изборе показатељ је колико се у овој земљи озбиљно доживљава дата ријеч и колико се, прије свега, озбиљно доживљавају они којима се ријеч даје. Но, све док грађани не одлуче да са њиховим новцем нико не може да ради шта хоће и како хоће, исти функционери ће и даље бити у својим фотељама, а бирачи на броју.

(Директ) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Децко

12.11.2020 21:44

Мајмуни једни, људи су ГЛАДНИ - Ј3*о вас мост и крузни ток!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД ГАНГСТЕРИЈА

13.11.2020 09:57

КАКВА ЈЕ ТО БАНДА ПА ТО НИЈЕ КОЛУМБИЈА ВИДЈЕЛА.

Name

Па наравно

12.11.2020 21:57

Нису то њихобе паре, него свакога градјанина, тек родјене бебе, а цак највисе јос и не родјених....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико је ова власт

12.11.2020 22:00

Покрала, могла је цио Балкан путно повезати и то квалитетно, криминалци манипулаторски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

13.11.2020 08:30

Бурлин људски шљам у уштирканим шминкерским одијелима по цијелој РС још дрма РС, гдје никоме није ништа добро и нормално као криминалцима у РС.

Name

ЗИМА СТИЗЕ

12.11.2020 22:27

ПРВО СТО ОПОЗИЦИЈА ТРЕБА ДА УРАДИ У РС ДА ОБЈАСНИ ОВОМ СВИЈЕТУ КОЈИ ЈОС УВИЈЕК МИСЛИ ДА ПОЛИТИЦАРИ НЕСТО РАДЕ ОД СВОЈИХ ПАРА ДА СУ ТО ЊИХОВЕ ОАРЕ.И ПОСТО СУ ТО ПАРЕ ГРАДЈАНА ТРЕБА ДА МИСЛЕ КОЛИКО ЊИХ ПОЛА УЗМЕ СЕБИ ,А ПОЛА УЛАXУ У ИНВЕСТИЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асо

12.11.2020 22:39

А ста то ви обећавате ви ни обећања немате камоли несто друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

12.11.2020 22:43

А шта је опозиција , осим клеветања власти и лажи понудила гласачима ?Само износили лажи и трачарења власти , ништа конкретно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.11.2020 08:49

Ана, плитка си за политику. Драско и Јелена износе програм, само сто ментални склоп бота то не разумије. Драско побједјује!!!

Name

Ре

13.11.2020 09:07

Не треба лагати да би неко вас клеветао, довољно је да се заврте обећања која сте ВИ дали у претходном периоду и слијепом буде јасно само глупом НЕ.

Name

Мило

12.11.2020 23:04

Људима требају паре у рукама, да се крецу да тросе. Веце пензије, веце плате, мало привреду трзнути, пољопривреду. Отисли сте са колосека километрима. Снсд власт фасада, крузних токова и паркинга. Уаааааа !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило 2

13.11.2020 11:35

Какве паре у рукама?? Паре кваре људе! Треба Библију и бројалицу носити, новац и плату давати сиротињи, а сам живјети од пољопривреде, сточарства! Скромно, скромно, скромно, qстешки! То је зовем живјети по Библији! Треба дq де иде у цркву, да се пости, да се славе славе, а новац...новац је зло!

Name

Директ

12.11.2020 23:31

Толико су постали безидејни, да у недостатку нових обећања, рециклирају стара. :)))

ОДГОВОРИТЕ
Name

ех

12.11.2020 23:34

па ви изадјите и гласајте за снсд секту Подрзимо Драска за градонацелника у недељу сви на изборе сто прије! ВИСЕ НАС ЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

12.11.2020 23:45

Држава Република Српска не може бити Швајцарска, у окружењу назадне и фундаменталистичке федерације која има све могуће кочнице да заустави било који пројекат па тако и гасовод, и болницу, и ауто - пут све је то њихов витални интерес. Зато престанимо размишљати о бујној машти опозције и подржимо сложно рјешење које стабилизује државу већ 20 година, развија, и гради. Супротни табор не нуди ништа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

13.11.2020 00:09

Лопови! Обецавају деценијама и то увијек пред изборе. На крају ниста од обецања! Само лазу народ а народ глуп па им вјерује и опет гласају за исте лопове. Докле висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

13.11.2020 05:24

Ни коњ се не може увијек ухватити на празну зобницу, а хоћемо ли ми показаће изборни резултати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

13.11.2020 07:54

Нико се није удавил од лази, вјеруј ти народе па после кукај.

Name

Yорк

13.11.2020 08:11

15 година власт вара на усти начин стање никад горе народе српски опамети се нестаће нас са ивих простора политиком обмањивања!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам

13.11.2020 08:20

Ајде јасно ми је откуд паре позицији за изборе и издрзаваје својих цланова који нису на функцији али од куда толике паре опозицији?

ОДГОВОРИТЕ