Građani na potezu, vlast ponudila stara obećanja

Recikliranje istih obećanja pred svake izbore pokazatelj je koliko se u ovoj zemlji ozbiljno doživljava data riječ i koliko se, prije svega, ozbiljno doživljavaju oni kojima se riječ daje. No, sve dok građani ne odluče da sa njihovim novcem niko ne može da radi šta hoće i kako hoće, isti funkcioneri će i dalje biti u svojim foteljama, a birači na broju.

Republika Srpska 12.11.2020 | 22:20
Građani na potezu, vlast ponudila stara obećanja

U finišu predizborne kampanje u Trebinju, danas je ozvaničen početak radova na takozvanoj istočnoj obilaznici koju će zajedno graditi Hidroelektrane na Trebišnjici, Putevi Srpske i grad Trebinje. Kako je obećano, prvo će biti izgrađen most vrijedan 12,2 miliona maraka sa PDV-om. 

Rok za njegovu izgradnju je dvije godine, dok će cijela istočna obilaznica biti izgrađena za tri, a koštaće više od 28 miliona maraka. No, da li će zaista tako i biti, budući da su brojni, pompezno najavljivani, milionski projekti na jugu Srpske i dalje nezavršeni ili jedva završeni?

Zatvoreni bazen

Obećanja o izgradnji zatvorenog bazena počela su još u avgustu 2016. godine, pred lokalne izbore, ali četiri godine kasnije on još nije završen. Rokovi za izgradnju pomjerani su nekoliko puta, međutim, to nije smetalo SNSD-u da se ovim projektom hvali i na svim narednim izborima.

Tako je u avgustu 2018. godine Željka Cvijanović, kao tadašnja predsjednica Vlade RS, ocijenila da će zatvoreni bazen „dati sasvim novu razvojnu dimenziju istočnoj Hercegovini i Trebinju koje ide krupnim koracima naprijed“, a tadašnji gradonačelnik Luka Petrović naveo da je riječ o „najvećoj investiciji HET-a u Trebinju od završetka rata na ovim prostorima“.

Novi rok za otvaranje tada je bio jun 2019, ali je havarija koja se desila u zimu te godine, kada je vjetar oduvao krovnu konstrukciju bazena, HET-u dala alibi za još jedno prolongiranje. Pred ove izbore radovi su naglo ubrzani, posebno oni koji se tiču spoljašnjosti objekta i njegove okoline. Direktor HET-a Gordan Mišeljić danas obećava da će bazen prve kupače primiti za najdalje tri mjeseca.

„Radovi su pri kraju, radi se kompletna infrastruktura, ja računam da ćemo u narednim mjesecima, s obzirom na havariju koju smo imali, završiti kompletan bazen. Unutra je urađena rasvjeta, radi se kompletna instalacija struje, kompletna instalacija vode je završena i trenutno se rade radovi na grijanju, odnosno hlađenju i sistemu toplotnih pumpi. Mislim da će na kraju investicija izaći oko 14 miliona s PDV-om, ali tačno sada ne mogu reći koliko je situirano u toj vrijednosti, odnosno koliko je bazena tačno završeno“, rekao je Mišeljić za „Direkt“.

Zbog probijanja rokova za završetak radova izvođači – banjalučke firme „Integra“ i „Integral inženjering“, te trebinjska „Herc gradnja“, ipak, neće biti kažnjeni.

„Izvođač je otplatio kompletnu štetu krova koja je otprilike 1,5 miliona KM, to spada u domen klasičnog ugovora, a to je termin koji se zove viša sila, pa mislim da do sada nismo imali potrebe za bilo kakvim penalima“, kazao je Mišeljić za „Direkt“.

Put Tjentište-Foča

Milionska obećanja pljuštala su i u aprilu 2018. godine, kada se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Trebinju sastao sa tadašnjim predsjednikom RS Miloradom Dodikom i tadašnjim gradonačelnikom Trebinja Lukom Petrovićem. Najavljeno je, između ostalog, da će Vlada Srbije sa 20 miliona maraka finansirati izgradnju puta Tjentište-Foča koji je ocijenjen kao veoma važan za Hercegovinu. Petrović je građanima obećao da će radovi na izgradnji puta početi u jesen 2018. godine.

Međutim, ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić u julu 2019. rekao je medijima da se tek radi na izradi generalnog projekta za ovu saobraćajnicu.

“To je prioritet i nadam se da će taj put relativno brzo doći na red”, rekao je tada Trninić.

No, na red još nije došao.

Bez obzira na sve navedeno, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić tvrdi da kašnjenja nema.

„Nije kašnjenje, ne treba potcjenjivati projekte. Ono što je projekat višemilionski, naravno da je neophodno da se uradi i eksproprijacija i izgradnja projektne dokumentacije. To su itekako zahtjevni projekti, baš bih vas zamolio da ne potcjenjujete projekte tako velike značajnosti. Ono što je itekako značajno je da se izradi kvalitetna projektna dokumentacija i upravo sada se radi na tome da se ona izgradi. Dio sredstava je obezbijeđen, a dio sredstava očekujemo od nadležnog ministarstva i puteva RS“, rekao je Ćurić za „Direkt“.

Na naše pitanje kakve su sada prognoze kada će put biti završen, Ćurić kaže da čekaju završetak projektne dokumentacije.

„I upravo u narednom periodu, možda čak i u toku sljedeće godine, očekujemo da bude završena dokumentacija i da se krene u izbor izvođača“, odgovorio je Ćurić.

Put Ljubinje-Stolac i Trebinje-Ljubinje

U martu 2017. godine, pojedini istočnohercegovački internet portali bombastično su najavljivali rekonstrukciju puta Ljubinje-Stolac. Čekanu, kako su pisali, 40 godina. U januaru ove godine, premijer RS Radovan Višković u Ljubinju je rekao da će Vlada učiniti sve da se ubrza papirologija i što prije krene sa rekonstrukcijom ovog magistralnog puta, što je, kako je kazao, veliki problem ove male hercegovačke opštine. Do danas ništa nije urađeno.

Rekonstrukcija puta Trebinje-Ljubinje najavljivana je pred svake izbore od 2014. godine naovamo. Ipak, završena je tek ove godine. Rekonstruisano je oko 60 kilometara puta za šta su Vlada RS i “Putevi RS” izdvojili 12,3 miliona maraka. Zanimljivo je da se trebinjski SNSD u svom promotivnom predizbornom videu nedavno pohvalio kako je ovo najduža dionica puta koja je rekonstruisana u Republici Srpskoj.

Recikliranje istih obećanja pred svake izbore pokazatelj je koliko se u ovoj zemlji ozbiljno doživljava data riječ i koliko se, prije svega, ozbiljno doživljavaju oni kojima se riječ daje. No, sve dok građani ne odluče da sa njihovim novcem niko ne može da radi šta hoće i kako hoće, isti funkcioneri će i dalje biti u svojim foteljama, a birači na broju.

(Direkt) 

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Decko

12.11.2020 21:44

Majmuni jedni, ljudi su GLADNI - J3*o vas most i kruzni tok!

ODGOVORITE
Name

СНСД ГАНГСТЕРИЈА

13.11.2020 09:57

КАКВА ЈЕ ТО БАНДА ПА ТО НИЈЕ КОЛУМБИЈА ВИДЈЕЛА.

Name

Pa naravno

12.11.2020 21:57

Nisu to njihobe pare, nego svakoga gradjanina, tek rodjene bebe, a cak najvise jos i ne rodjenih....

ODGOVORITE
Name

Koliko je ova vlast

12.11.2020 22:00

Pokrala, mogla je cio Balkan putno povezati i to kvalitetno, kriminalci manipulatorski.

ODGOVORITE
Name

RE

13.11.2020 08:30

Burlin ljudski šljam u uštirkanim šminkerskim odijelima po cijeloj RS još drma RS, gdje nikome nije ništa dobro i normalno kao kriminalcima u RS.

Name

ZIMA STIZE

12.11.2020 22:27

PRVO STO OPOZICIJA TREBA DA URADI U RS DA OBJASNI OVOM SVIJETU KOJI JOS UVIJEK MISLI DA POLITICARI NESTO RADE OD SVOJIH PARA DA SU TO NJIHOVE OARE.I POSTO SU TO PARE GRADJANA TREBA DA MISLE KOLIKO NJIH POLA UZME SEBI ,A POLA ULAXU U INVESTICIJE.

ODGOVORITE
Name

Aso

12.11.2020 22:39

A sta to vi obećavate vi ni obećanja nemate kamoli nesto drugo

ODGOVORITE
Name

Ana

12.11.2020 22:43

A šta je opozicija , osim klevetanja vlasti i laži ponudila glasačima ?Samo iznosili laži i tračarenja vlasti , ništa konkretno .

ODGOVORITE
Name

Re

13.11.2020 08:49

Ana, plitka si za politiku. Drasko i Jelena iznose program, samo sto mentalni sklop bota to ne razumije. Drasko pobjedjuje!!!

Name

Re

13.11.2020 09:07

Ne treba lagati da bi neko vas klevetao, dovoljno je da se zavrte obećanja koja ste VI dali u prethodnom periodu i slijepom bude jasno samo glupom NE.

Name

Milo

12.11.2020 23:04

Ljudima trebaju pare u rukama, da se krecu da trose. Vece penzije, vece plate, malo privredu trznuti, poljoprivredu. Otisli ste sa koloseka kilometrima. Snsd vlast fasada, kruznih tokova i parkinga. Uaaaaaa !!!

ODGOVORITE
Name

Milo 2

13.11.2020 11:35

Kakve pare u rukama?? Pare kvare ljude! Treba Bibliju i brojalicu nositi, novac i platu davati sirotinji, a sam živjeti od poljoprivrede, stočarstva! Skromno, skromno, skromno, qsteški! To je zovem živjeti po Bibliji! Treba dq de ide u crkvu, da se posti, da se slave slave, a novac...novac je zlo!

Name

Direkt

12.11.2020 23:31

Toliko su postali bezidejni, da u nedostatku novih obećanja, recikliraju stara. :)))

ODGOVORITE
Name

eh

12.11.2020 23:34

pa vi izadjite i glasajte za snsd sektu Podrzimo Draska za gradonacelnika u nedelju svi na izbore sto prije! VISE NAS JE!

ODGOVORITE
Name

Maki

12.11.2020 23:45

Država Republika Srpska ne može biti Švajcarska, u okruženju nazadne i fundamentalističke federacije koja ima sve moguće kočnice da zaustavi bilo koji projekat pa tako i gasovod, i bolnicu, i auto - put sve je to njihov vitalni interes. Zato prestanimo razmišljati o bujnoj mašti opozcije i podržimo složno rješenje koje stabilizuje državu već 20 godina, razvija, i gradi. Suprotni tabor ne nudi ništa

ODGOVORITE
Name

Pinokio

13.11.2020 00:09

Lopovi! Obecavaju decenijama i to uvijek pred izbore. Na kraju nista od obecanja! Samo lazu narod a narod glup pa im vjeruje i opet glasaju za iste lopove. Dokle vise!

ODGOVORITE
Name

Petar

13.11.2020 05:24

Ni konj se ne može uvijek uhvatiti na praznu zobnicu, a hoćemo li mi pokazaće izborni rezultati.

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

13.11.2020 07:54

Niko se nije udavil od lazi, vjeruj ti narode pa posle kukaj.

Name

York

13.11.2020 08:11

15 godina vlast vara na usti način stanje nikad gore narode srpski opameti se nestaće nas sa ivih prostora politikom obmanjivanja!?

ODGOVORITE
Name

Pitam

13.11.2020 08:20

Ajde jasno mi je otkud pare poziciji za izbore i izdrzavaje svojih clanova koji nisu na funkciji ali od kuda tolike pare opoziciji?

ODGOVORITE