Нешић дао кључеве, да ли ће опозиција умјети да откључа врата побједе?

Нагомилано незадовољство, неуспјех у борби са ЦОВИД-ом, бахатост власти и излазак ДНС у опозицију три су џокера у рукама опозиције. Нешић је синоћ показао изузетну политичку зрелост, лидерску храброст и одлучност и дао кључеве победе на недељним изборима.

Република Српска 12.11.2020 | 12:22
Нешић дао кључеве, да ли ће опозиција умјети да откључа врата побједе?

Несналажење у борби са падемијом ЦОВИД-а, десетине хиљада мртвих, десетине милиона Америнакаца који су остали без посла, Доналда Трампа коштало је губитка избора од демократе Џоа Бајдена.  

Слично се може десити СНСД-у Милорада Додика на недељним изборима. Да ли слиједи потоп Додикових кандидата у Приједору, Бања Луци, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу и многим другим општинсма и градовима?!

Рецесија, око десет хиљада осталих без посла, неприпремљене болнице чији су канацитети већ попуњени, напрасна одлука да се затварају школе од следећег дана па исто тако напрасна да су школе ипак сигурне, ПЦР тестирање пацијената са само тежом и средњом клиничком сликом, редови пред ЦОВИД амбулантама, не само да показују несналажење власти у Републици Српској него показују и крајње неодговоран, незналачки однос.

То је оно што и власт зна и чега се боји, па од тог страха срља из грешке у грешку попут нуђења тестирања преко изборних штабова СНСД-а што је само додатно појачало револт у Бања Луци која је најжешће погођена пандемијом.

Додатно, док СНСД срља из грешке у грешку, кандидат опозиције Драшко Станивуковић вјешто сваку ту грешку користи. Нема сумње да опозиција у последње двије деценије никада није била ближа преузимању главног града Српске.

Но, на грешкама опозиције у Бања Луци, ако имају политичке памети, треба и учити и сјетити се локалних избора 2012.године. Тада је опозиција у Бања Луци изашла у двије колоне - Чавић и Стевандић, наспрам једног кандидата власти. Слободан Гаврановић.

Сви у СДС -у знају колико је Стевандић инсистирао на кандидатури и сви у Српској знају гдје и како је послијее завршио?!Да ли ће исту, фаталну грешку и сада починити, само овога пута у Приједору? Наиме, иако Драгутин Родић, кандидат ДНС-а за градоначелника Приједора има солидну предност у односу на кандидата СНСД-а Далибора Павловића, потпуно је беспотребан ризик са трећом колоном – кандидатом СДС-а Мајом Драгојевић-Стојић.

Према истраживањима релевантних београдских агенција, Стојићева не може да побиједи, али може да отежа побједу Родићу. С друге стране, њена подршке на Родићевој страни значи потпуну релаксацију ситуације.

Повлачење Маје Драгојевић-Стојић био би једини исправан потез опозиције, јер не само да би показала да не жели ни промил шансе да Приједор падне у руке СНСД-а, него би и додатно ДНС учврстили уз опозициони блок. Колико је СНСД-у стало да сачува Драгојевић-Стојић у трци говоре и текстови на порталима АТВ и РТРС у којима се она малтене проглашава за фаворита у Приједору. 

И то чудо да се деси, да режимски медији навијају за опозицију!!! 

Дакле, свега неколико дана пред изборе, карте су у рукама опозиционих СДС и ПДП и на њима је да одлуче да ли ће спашавати СНСД или ће ДНС придобити на своју страну и СНСД оставити без Приједора, Бања Луке, Бијељине, Источног Сарајева, Требиња и Српца.

Просто речено, Маја Стојић, не може побиједити у Приједору, али може донијети многе побједе опозицији. На њој и СДС-у је да изаберу, да ли ће бити побједници или губитници?!

Подршка ДНС-о у Источном Сарајеву и његовим општинама значи сигурну побједу кандидата опозиције и резултат о каквом прије мјесец дана нису сањали и какав нису имали у последњих 17 година. Био би то велики пораз СНСД-а и Милорада Додика .

И баш као у случају Источног Сарајева, гласови ДНС-а могу бити пресудни и у Требињу у којем је минорна разлика између два блока, а грађани усталасани незадовољством понашањем групе око Луке Петровића, генсека СНСД-а.

У Бијељини је ситуација пак више него драматична по СНСД и њиховог кандидата Мићу Мићића. 

Иако је очекивао понављање рецепта из Добоја, Додик није рачунао на другачији менталитет Сембераца и снажан отпор феномену прелетача.

Бирачи СНСД-а, с једне стране, никако да прихвате кандидата Мићу Мићића с којим су ратовали више од деценију. С друге стране, Мићић није успио да своју странку озбиљно изгради и налази се на ивици цензуса.

У самом фото финишу предизборне кампање, карте су се тако измијешале да је опозиција ''ни крива ни дужна'' у позицији да, уз мало политичке мудрости, власти приреди изборни цунами.

Нагомилано незадовољство, неуспјех у борби са ЦОВИД-ом, бахатост власти и излазак ДНС у опозицију три су џокера у рукама опозиције. Нешић је синоћ показао изузетну политичку зрелост, лидерску храброст и одлучност и дао кључеве побједе на недељним изборима.

Питање је да ли ће остатак опозиције умјети њима да откључа врата побједе или ће их бацити и помоћи СНСД-у да ничим заслужено опстане. 

Аутор: Жељко Аврамовић, политички аналитичар из Београда

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Хан Пијесак

12.11.2020 11:35

Хоце ли Лапцевиц подрзати опозиционог кандидата и будуцег наценика Слободана Дјурица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

12.11.2020 12:32

Изанализирати понуду Нешића да у понедељак небуде касно!!! Мислим да је Нешић у праву!!! Сијети те се БЛ, кад је издајник Чавић био кандидат!!! Времена више нема , ово је прави тренутак ,и чини ми се искрена подршка Нешића!!! Све за интерес РС!!!

Name

НАДА

12.11.2020 12:56

НЕКА ПОБЈЕДИ ОНАЈ КОГА НАРОД ИЗАБЕРЕ, КО ИМА НАЈВИШЕ ГЛАСОВА А КО ЋЕ ТО БИТИ???? ЗАШТО СТЕ ДА НЕ КАЖЕМ РУЖНУ РИЈЕЧ, ПРВО ОСЈЕЧЕТЕ ПА ОНДА МЈЕРИТЕ. БУДИТЕ ДОСТОЈАНСТВЕНИ . ПОРАЗ БОЛИ, ИСТИНА БОЛИ. САЧЕКАЈТЕ ДА ПРОЂЕ СВЕ ДОСТЈАНСТВЕНО И У МИРУ А ПОБЈЕДНИКА ПРОГЛАСИТЕ У СРИЈЕДУ 18.11. А НА СИГУРНО И СМОУВЈЕРЕНО КАО МИЛОРАД ДОДИК СИНОЋ У ТЕЛЕРИНГУ. ИМА ПУНО БОЛЕСНИХ И БЕЗ КОРОНЕ.

Name

Милош

12.11.2020 13:59

У НОРМАЛНОМ СВЕТУ ИЗБОРИ СЛУЖЕ ДА СЕ НАРОД РИЈЕШИ КРЕТЕНА, ЛОПОВА, НЕЉУДИ А НЕ ДА ИХ ДОБИЈЕ У ДРУГОМ ОБЛИКУ И САСТАВУ.

Name

КОРОНА ИЗБОРИ

12.11.2020 15:22

15 НОВЕМБАР ЈЕ ДАН КАДА МОЗЕМО БИТИ ГОРИ ОД КОРОНЕ , ПАМЕТ У ГЛАВУ ОЛОВКЕ У РУКЕ ПОКАЗИМО ДА ЈЕ ИНТЕРЕС ГРАДЈАНА И СРПСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИЗНАД ТУДЈИХ ИНТЕРЕСА.

Name

Ре ВРС

12.11.2020 15:39

Ако се до суботе не договоре Саровиц, Несиц и Бореновиц и путем медија позову гласаце које заједницке кандидате да подрзе и тако искористе велику сансу која им се указала да разбију ову бахату, одродјену од народа и криминализовану власт сигуран сам да им то народ никад неце опростити. Компромиси морају бити хитно и ефикасно дефинисани и мислим да су веома једноставни и логицни. Свјесни су да могу преузети власт у вецини градова а прије свега: Б.Лука, Приједор, Бијељина, И.Сарајево, Требиње итд. итд.

Name

Ре Ре ВРС

12.11.2020 16:40

И шта народ добија ако ови дођу на власт? Двадесет пет година иста прича, а брод тоне? Сви ови из опозиције имају станове, апартмане, а шта ви ВРС имате? Можда сте и ви нешто са њима лапили кад су били на власти па тако говорите!

Name

Приједор

12.11.2020 11:39

Тројанац у Приједору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитика

12.11.2020 11:52

Одличан текст и анализа. Храбра и одлична одлука ДНС и њеног лидера Ненада Нешића. Извјесне су побједе у великим градовима укључујући БЛ, Приједор и Бијељину. Шаровић мора да покаже став и лидерство и да "натјера" Мају на повлачење кандидатуре у Приједору и давање безрезервне подршке кандидату ДНС Драгутину Родићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.11.2020 11:53

Уз апсолутно уважавање докторке Стојић, подршавам размишљање господина Аврамовића и сматрам да би она требало да лични интерес подреди општем, односно интересу грађана Приједора и РС! Важно је да скинемо ЦРВЕНЕ КМЕРЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН-- ЦЗ...!!!

12.11.2020 14:53

Бања лука....ПОТПУНО СЕ СЛАЖЕМ СА ТОБОМ ПРИЈАТЕЉУ....БОЉЕ ЈЕ ,, ВРАБАЦ,, У РУЦИ НЕГО ,, ГОЛУБ,, НА ГРАНИ...ТО ЈЕ ЈЕДИНСТВЕНА ПРИЛИКА ДА СЕ СКИНЕ ЦРВЕНА СЕКТА СА ВЛАСТИ...АКО ЖЕЛИМО ДОБРО СРБСКОМ И ОСТАЛОМ НАРОДУ КОЈИ ЖИВИ У РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ .....ДОШАО ЈЕ ЧАС ,,,САДА ИЛИ НИКАДА,,, ,,ВИШЕ НАС ЈЕ,,, !!!

Name

!!!

12.11.2020 15:08

Опозиција би вец сад требала да има стратегију и јасан план за 2 године. Ово уз Несицеву помоц иде као по лоју. Ситуација у којој је извјесна побједа садасње опозиције у вецини Херцеговацких опстина, Зворник це резим сва је прилика задрзати, Бијељина, Брцко, Самац, Модрица која је интересантна по томе сто су давно прије избора снсд ту побиједили Додик И Лука Петровиц насилно мијењајуци вољу тамосњег опстинског одбора сто добар дио цланства дозивљава као издају. Даље преко Брода И Србца, Прњавора и Бања Луке би веци дио РС и њеног становниства би било захвацено таласом промјена. Све у свему у недјељу це бити веома интересантно, али не толико напето јер се промјене осјете у ваздуху.

Name

Спс Бијељина

12.11.2020 12:01

Вецерас јос једна бомба у БН, јос једна странка из позиције це јавно подрзати Др Петровица, до побједе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аполо

12.11.2020 12:17

па шта сад ради маја.да ли је стварно нормална.доиће мијесто замјеника начелника поштеном човјеку родићу који ће је сигурно уважавати и поштовати.шаровићу иди у приједор и рјешавај то.хитно хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Аполо

12.11.2020 13:31

Мирко се спремио и за пола сата полазимо у Приједор. Јавићемо ти се чим се нађемо са Мајом и укључићемо те у разговор. Је ли то ОК?

Name

ПД

12.11.2020 13:40

Др Маја Стојиц Драгојевиц је најпостенија и боља од свих њих. Ста год она да одлуци постујемо је. Такав доктор и особа се висе нерадја.

Name

Да

12.11.2020 12:22

Свака ријец тацна. Неповлацење у Приједору бих разумио да постоји санса за побједу др Маје. Ако се не повуку, опозиција це изгубити и Приједор, али и Требиње, Истоцно Сарајево, Бијељину..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Да

12.11.2020 13:28

Можете радити шта хоћете , слиједи оно неминовно, колапс опозиције .Тако је и тачка.

Name

За РЕ ДА

12.11.2020 13:51

Само ти сањај. Видјецес ста це бити када се пробудис.

Name

БЛ

12.11.2020 12:28

СЛАЖЕМ СЕ У ПОТПУНОСТИ СА ТЕКСТОМ. САДА ЈЕ ОПОЗИЦИЈА НА ПОТЕЗУ, ТРЕБА ИГРАТИ МУДРО....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

12.11.2020 13:03

ДНС општине Гацко је уз Милана Радмиловића! Заједно до побједе а након избора ћемо са предсједником Нешићем очистити наш градски одбор! Шолаја и Тепавчевић су нас изварали обећањима али неће дуго!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНС Гацко

12.11.2020 13:04

Милан Радмиловић до побједе! Уз тебе је омладина ДНС-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аца

12.11.2020 13:05

Пружамо руку помирења и подршке Милану Радмиловићу. СДС-ПДП-ДНС за бољи живот грађана РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За аца

12.11.2020 13:27

Тако је, то је једино исправно и нормално!!!

Name

Миодраг Г.

12.11.2020 13:12

Подршка за предсједника Нешића. Упркос саопштењима појединих уцјењених људи из врха нашег одбора, ДНС ће као што је и планирао подржати Милана Радмиловића! Послије избора ћемо очистити наш одбор и кренути у борбу за нашу Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миџи

12.11.2020 13:34

Тако је,, па то је једино и нормално, сад ће рођаци пут тебе,, немој, немој, хаахааа

Name

Санела Л.

12.11.2020 13:12

Подршка за предсједника Нешића. Упркос саопштењима појединих уцјењених људи из врха нашег одбора, ДНС ће као што је и планирао подржати Милана Радмиловића! Послије избора ћемо очистити наш одбор и кренути у борбу за нашу Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

12.11.2020 13:14

Подршка за предсједника Нешића. Упркос саопштењима појединих уцјењених људи из врха нашег одбора, ДНС ће као што је и планирао подржати Милана Радмиловића! Послије избора ћемо очистити наш одбор од људи који су нас преварили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.Т.

12.11.2020 13:15

Подршка за предсједника Нешића. ДНС Гацко подржава Милана Радмиловића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РиТЕ

12.11.2020 13:23

Милане до побједе! Никад већа подршка са РиТЕ Гацко! Доста нам је лопова и криминалаца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истински СНСД

12.11.2020 13:24

Сваки прави СНСД-овац из општине Гацко ће подржати Милана Радмиловића! Срамота нас је "наше" листе на челу са дезертерима, криминалцима, и женама сумњивог морала! Овом се мора стати у крај!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ДНС Гако

12.11.2020 13:31

Па јесте ли ДНС или нисте, ако сте све вам је јасно,, а Жеља и Шолаја и онако незнају шта оће, без них и јесте 1000 пута нормалнији,, како год они вам кваре углед,, па зар нису, знамо се овде бар ми сви у Гацку,, зар није тако????

ОДГОВОРИТЕ
Name

аца

12.11.2020 13:34

Одлетиће Жељко, Дроца и Шолаја врло брзо. За нас је и садашњи и будући начелник Милан Радмиловић!

Name

Гацо.

12.11.2020 13:55

Зивио нас нацелник милан радмиловиц.то је цовјек из народа свакоме је помогао.зивоте је спасавао и здравим и болесним.ми смо поносни сто је милан нас нацелник.

Name

Гацко

12.11.2020 13:37

Имамо подршку предсједника Нешића за подршку Милану Радмиловићу, као и обећање да ћемо формирати нови одбор након избора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије Л.

12.11.2020 13:39

Гацко је уз Милана Радмиловића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шах-мат

12.11.2020 13:48

Јасно је да је Мирко на потезу и да треба поступити као са Мићићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момир

12.11.2020 13:52

Неће Чустовић Гацко владати! ДНС је уз Милана Радмиловића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.11.2020 13:54

потопити Радојцица и показати им гдје им је мјесто ДРАСКО НОВИ ГРАДОНАЦЕЛНИК БАЊА ЛУКЕ,хвала НЕСИЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибар

12.11.2020 14:04

Да, опозиција треба да расди стратешки после ових избора и сигурна побједа 2022 године ће бити почетак новог доба за Републику Српску. Само бих на једну ствар подсјетио господина Нешића, па и све грађане Српске, Слажем се да Српској не треба много партија, да све прелетачевић партије треба од 2022 године " "уништити" на изборима, али је господин Нешић заборавио једну ствар, то је да Српској више данас требају зелени, њихова досљедна национално одговорна прича и програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА. Тако да ће 2022 године у у НСРС, бити побројане партије, ако ДНС остане досљедан ријечима Нешића, али ће зато ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ са својим стратешким програмским партнерима ПДП бити одлучујући фактор у одласку овог режима и формирању ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ВЛАДЕ, владе која има идеју, визију и програм опстанка и развоја Српске за наредне, године и деценије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брко

12.11.2020 14:53

По Приједору се одавно прича како је бајна др. са својим кримосима а ко је из Приједора зна о коме је ријеч узела огромну лову да не повуче кандидатуру.. Она је тројански коњ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пд

12.11.2020 14:54

Др. Маја Драгојевиц има лицни интерес да подрзи СНСД у Приједору, од обецаног мјеста директора болнице и других, па зато она и јесте Тројански коњ који ттеба само да развуце гласове као и Уједињена Српска на нивоу странака... Зато она висе не алуса ни Саровица ни свој градски одбор... Саровиц нема контролу над Мајом!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Пд

12.11.2020 16:33

Све се слажем, али зашто је онда Шаровић не искључи из странке. Какву то Сдс поруку шаље? Маја истрговала, а Мирко тихује. Свака част Вукоти што јој је данас одговорио.

Name

дадо

12.11.2020 15:49

Цијела Бијељина против Мицица издајника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милићи

12.11.2020 16:24

Смије ли Милићки ДНС, подржати кандидата СДС.??? А лижу се са Дукићем и Вишковићем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калиновик

12.11.2020 17:54

Нама у Калиновику је досадио ратни профитер и дезертер Деба. У недељу бирамо кандидата опозиције Мирослава Сладоја. Више нас је!

ОДГОВОРИТЕ