Nešić dao ključeve, da li će opozicija umjeti da otključa vrata pobjede?

Nagomilano nezadovoljstvo, neuspjeh u borbi sa COVID-om, bahatost vlasti i izlazak DNS u opoziciju tri su džokera u rukama opozicije. Nešić je sinoć pokazao izuzetnu političku zrelost, lidersku hrabrost i odlučnost i dao ključeve pobede na nedeljnim izborima.

Republika Srpska 12.11.2020 | 12:22
Nešić dao ključeve, da li će opozicija umjeti da otključa vrata pobjede?

Nesnalaženje u borbi sa pademijom COVID-a, desetine hiljada mrtvih, desetine miliona Amerinakaca koji su ostali bez posla, Donalda Trampa koštalo je gubitka izbora od demokrate Džoa Bajdena.  

Slično se može desiti SNSD-u Milorada Dodika na nedeljnim izborima. Da li slijedi potop Dodikovih kandidata u Prijedoru, Banja Luci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju i mnogim drugim opštinsma i gradovima?!

Recesija, oko deset hiljada ostalih bez posla, nepripremljene bolnice čiji su kanaciteti već popunjeni, naprasna odluka da se zatvaraju škole od sledećeg dana pa isto tako naprasna da su škole ipak sigurne, PCR testiranje pacijenata sa samo težom i srednjom kliničkom slikom, redovi pred COVID ambulantama, ne samo da pokazuju nesnalaženje vlasti u Republici Srpskoj nego pokazuju i krajnje neodgovoran, neznalački odnos.

To je ono što i vlast zna i čega se boji, pa od tog straha srlja iz greške u grešku poput nuđenja testiranja preko izbornih štabova SNSD-a što je samo dodatno pojačalo revolt u Banja Luci koja je najžešće pogođena pandemijom.

Dodatno, dok SNSD srlja iz greške u grešku, kandidat opozicije Draško Stanivuković vješto svaku tu grešku koristi. Nema sumnje da opozicija u poslednje dvije decenije nikada nije bila bliža preuzimanju glavnog grada Srpske.

No, na greškama opozicije u Banja Luci, ako imaju političke pameti, treba i učiti i sjetiti se lokalnih izbora 2012.godine. Tada je opozicija u Banja Luci izašla u dvije kolone - Čavić i Stevandić, naspram jednog kandidata vlasti. Slobodan Gavranović.

Svi u SDS -u znaju koliko je Stevandić insistirao na kandidaturi i svi u Srpskoj znaju gdje i kako je poslijee završio?!Da li će istu, fatalnu grešku i sada počiniti, samo ovoga puta u Prijedoru? Naime, iako Dragutin Rodić, kandidat DNS-a za gradonačelnika Prijedora ima solidnu prednost u odnosu na kandidata SNSD-a Dalibora Pavlovića, potpuno je bespotreban rizik sa trećom kolonom – kandidatom SDS-a Majom Dragojević-Stojić.

Prema istraživanjima relevantnih beogradskih agencija, Stojićeva ne može da pobijedi, ali može da oteža pobjedu Rodiću. S druge strane, njena podrške na Rodićevoj strani znači potpunu relaksaciju situacije.

Povlačenje Maje Dragojević-Stojić bio bi jedini ispravan potez opozicije, jer ne samo da bi pokazala da ne želi ni promil šanse da Prijedor padne u ruke SNSD-a, nego bi i dodatno DNS učvrstili uz opozicioni blok. Koliko je SNSD-u stalo da sačuva Dragojević-Stojić u trci govore i tekstovi na portalima ATV i RTRS u kojima se ona maltene proglašava za favorita u Prijedoru. 

I to čudo da se desi, da režimski mediji navijaju za opoziciju!!! 

Dakle, svega nekoliko dana pred izbore, karte su u rukama opozicionih SDS i PDP i na njima je da odluče da li će spašavati SNSD ili će DNS pridobiti na svoju stranu i SNSD ostaviti bez Prijedora, Banja Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Trebinja i Srpca.

Prosto rečeno, Maja Stojić, ne može pobijediti u Prijedoru, ali može donijeti mnoge pobjede opoziciji. Na njoj i SDS-u je da izaberu, da li će biti pobjednici ili gubitnici?!

Podrška DNS-o u Istočnom Sarajevu i njegovim opštinama znači sigurnu pobjedu kandidata opozicije i rezultat o kakvom prije mjesec dana nisu sanjali i kakav nisu imali u poslednjih 17 godina. Bio bi to veliki poraz SNSD-a i Milorada Dodika .

I baš kao u slučaju Istočnog Sarajeva, glasovi DNS-a mogu biti presudni i u Trebinju u kojem je minorna razlika između dva bloka, a građani ustalasani nezadovoljstvom ponašanjem grupe oko Luke Petrovića, genseka SNSD-a.

U Bijeljini je situacija pak više nego dramatična po SNSD i njihovog kandidata Miću Mićića. 

Iako je očekivao ponavljanje recepta iz Doboja, Dodik nije računao na drugačiji mentalitet Semberaca i snažan otpor fenomenu preletača.

Birači SNSD-a, s jedne strane, nikako da prihvate kandidata Miću Mićića s kojim su ratovali više od deceniju. S druge strane, Mićić nije uspio da svoju stranku ozbiljno izgradi i nalazi se na ivici cenzusa.

U samom foto finišu predizborne kampanje, karte su se tako izmiješale da je opozicija ''ni kriva ni dužna'' u poziciji da, uz malo političke mudrosti, vlasti priredi izborni cunami.

Nagomilano nezadovoljstvo, neuspjeh u borbi sa COVID-om, bahatost vlasti i izlazak DNS u opoziciju tri su džokera u rukama opozicije. Nešić je sinoć pokazao izuzetnu političku zrelost, lidersku hrabrost i odlučnost i dao ključeve pobjede na nedeljnim izborima.

Pitanje je da li će ostatak opozicije umjeti njima da otključa vrata pobjede ili će ih baciti i pomoći SNSD-u da ničim zasluženo opstane. 

Autor: Željko Avramović, politički analitičar iz Beograda

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Han Pijesak

12.11.2020 11:35

Hoce li Lapcevic podrzati opozicionog kandidata i buduceg nacenika Slobodana Djurica?

ODGOVORITE
Name

ВРС

12.11.2020 12:32

Изанализирати понуду Нешића да у понедељак небуде касно!!! Мислим да је Нешић у праву!!! Сијети те се БЛ, кад је издајник Чавић био кандидат!!! Времена више нема , ово је прави тренутак ,и чини ми се искрена подршка Нешића!!! Све за интерес РС!!!

Name

NADA

12.11.2020 12:56

NEKA POBJEDI ONAJ KOGA NAROD IZABERE, KO IMA NAJVIŠE GLASOVA A KO ĆE TO BITI???? ZAŠTO STE DA NE KAŽEM RUŽNU RIJEČ, PRVO OSJEČETE PA ONDA MJERITE. BUDITE DOSTOJANSTVENI . PORAZ BOLI, ISTINA BOLI. SAČEKAJTE DA PROĐE SVE DOSTJANSTVENO I U MIRU A POBJEDNIKA PROGLASITE U SRIJEDU 18.11. A NA SIGURNO I SMOUVJERENO KAO MILORAD DODIK SINOĆ U TELERINGU. IMA PUNO BOLESNIH I BEZ KORONE.

Name

Miloš

12.11.2020 13:59

U NORMALNOM SVETU IZBORI SLUŽE DA SE NAROD RIJEŠI KRETENA, LOPOVA, NELJUDI A NE DA IH DOBIJE U DRUGOM OBLIKU I SASTAVU.

Name

KORONA IZBORI

12.11.2020 15:22

15 NOVEMBAR JE DAN KADA MOZEMO BITI GORI OD KORONE , PAMET U GLAVU OLOVKE U RUKE POKAZIMO DA JE INTERES GRADJANA I SRPSKE REPUBLIKE IZNAD TUDJIH INTERESA.

Name

Re VRS

12.11.2020 15:39

Ako se do subote ne dogovore Sarovic, Nesic i Borenovic i putem medija pozovu glasace koje zajednicke kandidate da podrze i tako iskoriste veliku sansu koja im se ukazala da razbiju ovu bahatu, odrodjenu od naroda i kriminalizovanu vlast siguran sam da im to narod nikad nece oprostiti. Kompromisi moraju biti hitno i efikasno definisani i mislim da su veoma jednostavni i logicni. Svjesni su da mogu preuzeti vlast u vecini gradova a prije svega: B.Luka, Prijedor, Bijeljina, I.Sarajevo, Trebinje itd. itd.

Name

Re Re VRS

12.11.2020 16:40

I šta narod dobija ako ovi dođu na vlast? Dvadeset pet godina ista priča, a brod tone? Svi ovi iz opozicije imaju stanove, apartmane, a šta vi VRS imate? Možda ste i vi nešto sa njima lapili kad su bili na vlasti pa tako govorite!

Name

Prijedor

12.11.2020 11:39

Trojanac u Prijedoru

ODGOVORITE
Name

Analitika

12.11.2020 11:52

Odličan tekst i analiza. Hrabra i odlična odluka DNS i njenog lidera Nenada Nešića. Izvjesne su pobjede u velikim gradovima uključujući BL, Prijedor i Bijeljinu. Šarović mora da pokaže stav i liderstvo i da "natjera" Maju na povlačenje kandidature u Prijedoru i davanje bezrezervne podrške kandidatu DNS Dragutinu Rodiću.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

12.11.2020 11:53

Uz apsolutno uvažavanje doktorke Stojić, podršavam razmišljanje gospodina Avramovića i smatram da bi ona trebalo da lični interes podredi opštem, odnosno interesu građana Prijedora i RS! Važno je da skinemo CRVENE KMERE!

ODGOVORITE
Name

BANJALUČANIN-- CZ...!!!

12.11.2020 14:53

Banja luka....POTPUNO SE SLAŽEM SA TOBOM PRIJATELJU....BOLJE JE ,, VRABAC,, U RUCI NEGO ,, GOLUB,, NA GRANI...TO JE JEDINSTVENA PRILIKA DA SE SKINE CRVENA SEKTA SA VLASTI...AKO ŽELIMO DOBRO SRBSKOM I OSTALOM NARODU KOJI ŽIVI U REPUBLICI SRBSKOJ .....DOŠAO JE ČAS ,,,SADA ILI NIKADA,,, ,,VIŠE NAS JE,,, !!!

Name

!!!

12.11.2020 15:08

Opozicija bi vec sad trebala da ima strategiju i jasan plan za 2 godine. Ovo uz Nesicevu pomoc ide kao po loju. Situacija u kojoj je izvjesna pobjeda sadasnje opozicije u vecini Hercegovackih opstina, Zvornik ce rezim sva je prilika zadrzati, Bijeljina, Brcko, Samac, Modrica koja je interesantna po tome sto su davno prije izbora snsd tu pobijedili Dodik I Luka Petrovic nasilno mijenjajuci volju tamosnjeg opstinskog odbora sto dobar dio clanstva dozivljava kao izdaju. Dalje preko Broda I Srbca, Prnjavora i Banja Luke bi veci dio RS i njenog stanovnistva bi bilo zahvaceno talasom promjena. Sve u svemu u nedjelju ce biti veoma interesantno, ali ne toliko napeto jer se promjene osjete u vazduhu.

Name

Sps Bijeljina

12.11.2020 12:01

Veceras jos jedna bomba u BN, jos jedna stranka iz pozicije ce javno podrzati Dr Petrovica, do pobjede.

ODGOVORITE
Name

apolo

12.11.2020 12:17

pa šta sad radi maja.da li je stvarno normalna.doiće mijesto zamjenika načelnika poštenom čovjeku rodiću koji će je sigurno uvažavati i poštovati.šaroviću idi u prijedor i rješavaj to.hitno hitno

ODGOVORITE
Name

Re Apolo

12.11.2020 13:31

Mirko se spremio i za pola sata polazimo u Prijedor. Javićemo ti se čim se nađemo sa Majom i uključićemo te u razgovor. Je li to OK?

Name

PD

12.11.2020 13:40

Dr Maja Stojic Dragojevic je najpostenija i bolja od svih njih. Sta god ona da odluci postujemo je. Takav doktor i osoba se vise neradja.

Name

Da

12.11.2020 12:22

Svaka rijec tacna. Nepovlacenje u Prijedoru bih razumio da postoji sansa za pobjedu dr Maje. Ako se ne povuku, opozicija ce izgubiti i Prijedor, ali i Trebinje, Istocno Sarajevo, Bijeljinu..

ODGOVORITE
Name

Re Da

12.11.2020 13:28

Možete raditi šta hoćete , slijedi ono neminovno, kolaps opozicije .Tako je i tačka.

Name

Za RE DA

12.11.2020 13:51

Samo ti sanjaj. Vidjeces sta ce biti kada se probudis.

Name

BL

12.11.2020 12:28

SLAŽEM SE U POTPUNOSTI SA TEKSTOM. SADA JE OPOZICIJA NA POTEZU, TREBA IGRATI MUDRO....

ODGOVORITE
Name

Горан

12.11.2020 13:03

ДНС општине Гацко је уз Милана Радмиловића! Заједно до побједе а након избора ћемо са предсједником Нешићем очистити наш градски одбор! Шолаја и Тепавчевић су нас изварали обећањима али неће дуго!

ODGOVORITE
Name

DNS Gacko

12.11.2020 13:04

Milan Radmilović do pobjede! Uz tebe je omladina DNS-a.

ODGOVORITE
Name

aca

12.11.2020 13:05

Pružamo ruku pomirenja i podrške Milanu Radmiloviću. SDS-PDP-DNS za bolji život građana RS.

ODGOVORITE
Name

Za aca

12.11.2020 13:27

Tako je, to je jedino ispravno i normalno!!!

Name

Miodrag G.

12.11.2020 13:12

Podrška za predsjednika Nešića. Uprkos saopštenjima pojedinih ucjenjenih ljudi iz vrha našeg odbora, DNS će kao što je i planirao podržati Milana Radmilovića! Poslije izbora ćemo očistiti naš odbor i krenuti u borbu za našu Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Midži

12.11.2020 13:34

Tako je,, pa to je jedino i normalno, sad će rođaci put tebe,, nemoj, nemoj, haahaaa

Name

Sanela L.

12.11.2020 13:12

Podrška za predsjednika Nešića. Uprkos saopštenjima pojedinih ucjenjenih ljudi iz vrha našeg odbora, DNS će kao što je i planirao podržati Milana Radmilovića! Poslije izbora ćemo očistiti naš odbor i krenuti u borbu za našu Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Novak

12.11.2020 13:14

Podrška za predsjednika Nešića. Uprkos saopštenjima pojedinih ucjenjenih ljudi iz vrha našeg odbora, DNS će kao što je i planirao podržati Milana Radmilovića! Poslije izbora ćemo očistiti naš odbor od ljudi koji su nas prevarili.

ODGOVORITE
Name

S.T.

12.11.2020 13:15

Podrška za predsjednika Nešića. DNS Gacko podržava Milana Radmilovića.

ODGOVORITE
Name

RiTE

12.11.2020 13:23

Milane do pobjede! Nikad veća podrška sa RiTE Gacko! Dosta nam je lopova i kriminalaca!

ODGOVORITE
Name

Istinski SNSD

12.11.2020 13:24

Svaki pravi SNSD-ovac iz opštine Gacko će podržati Milana Radmilovića! Sramota nas je "naše" liste na čelu sa dezerterima, kriminalcima, i ženama sumnjivog morala! Ovom se mora stati u kraj!

ODGOVORITE
Name

Za DNS Gako

12.11.2020 13:31

Pa jeste li DNS ili niste, ako ste sve vam je jasno,, a Želja i Šolaja i onako neznaju šta oće, bez nih i jeste 1000 puta normalniji,, kako god oni vam kvare ugled,, pa zar nisu, znamo se ovde bar mi svi u Gacku,, zar nije tako????

ODGOVORITE
Name

aca

12.11.2020 13:34

Odletiće Željko, Droca i Šolaja vrlo brzo. Za nas je i sadašnji i budući načelnik Milan Radmilović!

Name

Gaco.

12.11.2020 13:55

Zivio nas nacelnik milan radmilovic.to je covjek iz naroda svakome je pomogao.zivote je spasavao i zdravim i bolesnim.mi smo ponosni sto je milan nas nacelnik.

Name

Gacko

12.11.2020 13:37

Imamo podršku predsjednika Nešića za podršku Milanu Radmiloviću, kao i obećanje da ćemo formirati novi odbor nakon izbora!

ODGOVORITE
Name

Vasilije L.

12.11.2020 13:39

Gacko je uz Milana Radmilovića!

ODGOVORITE
Name

Šah-mat

12.11.2020 13:48

Jasno je da je Mirko na potezu i da treba postupiti kao sa Mićićem.

ODGOVORITE
Name

Momir

12.11.2020 13:52

Neće Čustović Gacko vladati! DNS je uz Milana Radmilovića!

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

12.11.2020 13:54

potopiti Radojcica i pokazati im gdje im je mjesto DRASKO NOVI GRADONACELNIK BANJA LUKE,hvala NESICU

ODGOVORITE
Name

рибар

12.11.2020 14:04

Да, опозиција треба да расди стратешки после ових избора и сигурна побједа 2022 године ће бити почетак новог доба за Републику Српску. Само бих на једну ствар подсјетио господина Нешића, па и све грађане Српске, Слажем се да Српској не треба много партија, да све прелетачевић партије треба од 2022 године " "уништити" на изборима, али је господин Нешић заборавио једну ствар, то је да Српској више данас требају зелени, њихова досљедна национално одговорна прича и програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА. Тако да ће 2022 године у у НСРС, бити побројане партије, ако ДНС остане досљедан ријечима Нешића, али ће зато ЗЕЛЕНИ СРПСКЕ са својим стратешким програмским партнерима ПДП бити одлучујући фактор у одласку овог режима и формирању ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ВЛАДЕ, владе која има идеју, визију и програм опстанка и развоја Српске за наредне, године и деценије.

ODGOVORITE
Name

Brko

12.11.2020 14:53

Po Prijedoru se odavno priča kako je bajna dr. sa svojim krimosima a ko je iz Prijedora zna o kome je riječ uzela ogromnu lovu da ne povuče kandidaturu.. Ona je trojanski konj.

ODGOVORITE
Name

Pd

12.11.2020 14:54

Dr. Maja Dragojevic ima licni interes da podrzi SNSD u Prijedoru, od obecanog mjesta direktora bolnice i drugih, pa zato ona i jeste Trojanski konj koji tteba samo da razvuce glasove kao i Ujedinjena Srpska na nivou stranaka... Zato ona vise ne alusa ni Sarovica ni svoj gradski odbor... Sarovic nema kontrolu nad Majom!!!

ODGOVORITE
Name

Re Pd

12.11.2020 16:33

Sve se slažem, ali zašto je onda Šarović ne isključi iz stranke. Kakvu to Sds poruku šalje? Maja istrgovala, a Mirko tihuje. Svaka čast Vukoti što joj je danas odgovorio.

Name

dado

12.11.2020 15:49

Cijela Bijeljina protiv Micica izdajnika.

ODGOVORITE
Name

Milići

12.11.2020 16:24

Smije li Milićki DNS, podržati kandidata SDS.??? A ližu se sa Dukićem i Viškovićem.

ODGOVORITE
Name

Kalinovik

12.11.2020 17:54

Nama u Kalinoviku je dosadio ratni profiter i dezerter Deba. U nedelju biramo kandidata opozicije Miroslava Sladoja. Više nas je!

ODGOVORITE