Како ћемо гласати: Иду избори, а бројна питања неријешена

Централна изборна комисија БиХ (ЦИК БиХ) је на 77. сједници одржаној 10. новембра 2020. године усвојила измјене и допуне Правилника о проведби избора у БиХ у дјели који се односи на остваривање права гласа бирача који су ЦОВИД-19 позитивни и/или су у изолацији односно који су хоспитализовани.

Босна и Херцеговина 11.11.2020 | 10:06
Како ћемо гласати: Иду избори, а бројна питања неријешена

Наведеној категорији бирача је омогућено да остваре право гласа путем посебног мобилног тима уколико уз захтјев који достављају надлежној градској изборној комисији доставе одговарајући акт надлежне установе или органа (медицински налаз или акт о изолацији).

Централна изборна комисија БиХ је ранијим одредбама Правилника о проведби избора у БиХ, које су јуче брисане, настојала омогућити остваривање права гласа и бирачима који не посједују акт надлежног органа уколико се њихово име налази у евиденцији података надлежних институција о овим категоријама бирача.

Међутим, након остварених контаката и посланих упита према надлежним институцијама, немамо цјеловиту повратну информацију о вођењу евиденција о поменутој категорији бирача.

Општинске/градске изборне комисије углавном немају информација нити могу утврдити који надлежни органа води ажурне евиденције о ЦОВИД-19 позитивним особама и особама којима је одређена мјера изолације.

Због свега наведеног, Централна изборна комисија БиХ је одлучила измјенити Правилник о проведби избора у БиХ и на тај начин омогућити да се бирачко право остварује под истим условима на цијелој територији Босне и Херцеговине а истовремено спријечити и евентуалне злоупотребе.

Особе које се налазе у изолацији због заразе вирусом ЦОВИД-19 или због изречене мјере самоизолације своје бирачко право могу остварити активном регистрацијом код надлеженог изборног повјеренства основне изборне јединице, на начин да се упути захтјев (писани, путема маила, факса) уз достављене доказе о изреченој мјери изолације (рјешење, медицински налаз).

Иако су до гласања остало још само четири дана, јасне слике о томе како ће оно што је прописано на папиру бити проведено у пракси, заправо још нема.

На наше питање да ли су испоштовани сви предвиђени рокови и реализоване све активности за Локалне изборе, како теку припреме за изборни дан да ли ће, у кадровском и материјалном смислу бити могуће осигурати све оно што је предвиђено Правилником, а односи се на мобилне тимове, у чијим би саставима требао бити и по један медицински радник и сл... одговора из ЦИК-а нема данима.

Није одговорено ни на питање како ће бити испоштована одредба о присуству медицинског радника у мобилним тимовима, јер, као што је познато, ових дана се ионако суочавају с огромним обимом посла у здравственим установама.

Међутим, о овим недоумицама расправља се на сједницама ЦИК-а, а на једној од њих, одржаној прије неколико дана, чланица Вања Бјелица-Прутина потенцирала је управо питање о томе како омогућити да гласају и они који су суспектни, али немају рјешење о изолацији. Подсјетила је да надлежне службе по том питању нису баш ажурне.

“Који су разлози за то ја не желим да улазим, али је евидентно да постоји значајан број грађана који имају право гласа, у изолацији су, а немају код себе одговарајуће рјешење. Да би смо и таквим омогућили да гласају, рекли смо да је потребно да се они налазе у евиденцији надлежних органа. Имали смо низ покушаја, покушали да сазнамо које службе воде те евиденције, у којим случајевима се издају рјешења и какав је проценат оних којима нису издата рјешења”, казала је Бјелица-Прутина.

Она је тада предложила да се надлежним министарствима здравља достави допис у којем би од њих тражили да се обрате надлежним органима на својим територијама са прецизним захтјевом да су дужни- ако то већ не раде, водити и ажурирати евиденцију заражених и суспектних на ЦОВИД те да те податке доставе изборној комисији на њихов захтјев, како би одредбе из правилника могле бити инмплементиране.

“Важно је да ово што смо ми прописали буде проведено. Да ли ће бити проведено – да ли надлежни органи воде евиденцију, да ли је ажурирају и да ли ће је доставити ОИК-у, ми не можемо судити то није наша одговорност. Међутим, мислим да ми с наше стране требамо учинити све да надлежне институције упознамо с њиховим обавезама”, казала је Бјелица-Прутина на 73. сједници ЦИК-а, одржаној 4. новембра.

С њеним констатацијама сложио се предсједник ЦИК-а Жељко Бакалар, казавши да треба да обавијесте и локалне изборне комисије да оне требају да се образе министарствима, заводима за јавно здравство, домовима здравља…

“Имамо информације, према ономе што смо ми успјели прикупити с терена да је у различитим административним јединицама различито поступање по питању чињенице ко води и ажурира те евиденције. Да ни губили вријеме и трагали за надлежним институцијама, предлажем да поред тога што ћемо се ми обратити надлежним министсратвима - заводима за јавно здравство смо се већ обратили и имамо неке повратне информације - упутимо и један циркуларни допис изборним комисијама основних изборних комисија, да и они покушају ступити у контакт у својим општинама и градовима са надлежним институцијама како би се детектовало која је права адреса, да се до дана избора доставе ти спискови”, навео је тада Бакалар.

Подсјећамо, Локални избори у Босни и Херцеговини на којима се бира локална власт одржаће се 15. новембра ове године. Такође, ове године коначно ће се одржати и избори у Мостару, и то 20. децембра.

(Агенције)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ад

11.11.2020 09:25

Гласат као и досад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дака

11.11.2020 10:40

Шта це нам гласање и избори послије њих за министарку додје Наталија Тривић конкубина! Приватни факултет за умјетност има купљен у БГ? Ми нека генерација средњих година знамо ко је он, кад је она то студирала, наравно нигдје. Сад смо у позицију да некад лаке дјевојке народски речено курве постају функционерке, помоћнице министара, шефице кабинета, начелнице одјељења, па понекад и министри. Оне некад питање дал су имале и редовну средњу школу, појавише се приватни факултети па им они који их и спонзоришу купише и дипломе фалш факултета. Колико је таквих у институцијама, а знамо добро ми из БЛ шта су биле некад. Лаке дјевојке, елементарно неписмене као и сад. Једина разлика што су се сад мало осилиле и добиле по који стан од спонзора.

Name

Ре дака

11.11.2020 11:58

Сад кад се препознају бањалучке рибице па рашире ногице за глас.

Name

Приједор-Центар

11.11.2020 12:09

Гласат цемо тако да добро отворимо оци и уси инаце нестајемо и људски и економски. Градјани не требају да насједају на обецања "пет до 12" које дају неодговорно политицари као нпр. Павловић Далибор (СНСД): "Договорена инвестиција од шест милиона КМ за заштиту од поплава". Од куда њему 3 мил. еура, па то је смјесно од овог назови младог и перспективног муљатора!

Name

Ја Знам

11.11.2020 09:38

Један велики икс преко целог папира. Ти су ми нај дражи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

11.11.2020 09:49

Нема недоумица..Ови који нас воде,само це наставити..Тако треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку нама

11.11.2020 10:32

Па ако наставе ови стоси Нас досад водили па боље Дана'с КОРОНА СВЕ потамани.

Name

Директ

11.11.2020 16:01

До посљедњег становника РС и БиХ. :)))

Name

Луис

11.11.2020 10:16

Неуредјена земља безакоња лази насиља неправде и силе,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

11.11.2020 10:34

Ја колико сам обавјестен, сви це гласати за СНСД! Никад досад ни од кога нисам цуо да це гласати за СДС или ПДП! Једни казу Додик им обецао расвјету, другима је обецао пут, трецима је обецао посао, неком је запријетио да це се лосе провести ако не гласају за њега, па је цак и оформио "бугарске возове" на одредјеним подруцјима! Мени нико ниста није обецао, па нецу ни гласати СНСД побједјује 100 %! Браво Срби! За друге понеки казу "продали вјеру за вецеру", а сви смо исто -Имате доказе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДЕЦКО

11.11.2020 12:29

ЕВО ЈА ГЛАСАМ ЗА ДРАШКА СТАНИВУКОВИЋА И ОДМА НИЈЕ ПОБЈЕДА СНСД 100%. САМО С....

Name

Директ

11.11.2020 16:03

Лоше си обавијештен. :)))

Name

гласајте

11.11.2020 11:15

Подрзите Драска Станивуковица за градонацелника Бањалуке! #висенасје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОП 1982

11.11.2020 11:17

Доста је лаксе остати куци или ици позитиван гласати! Бас це нека баба или дјед слати е-маил. Ово су требали разјаснити прије двадесет дана а не цетири дана пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

11.11.2020 12:12

Како да гласају цланови посаде на бродовима, а који су уговоре добили након истека рока за пријаву за гласање из иностранства? Нас закон није препознао као гласаце? ЦИК нас не види као градјане БиХ? По мени је ово директно крсење мог уставног права као дрзављана БиХ и укидање права на глас. Ми оцито имамо право само на пасос те немарне и неуредне дрзаве, и да спакујемо зивоте у кофере, одемо на дуге уговоре у нездраву и по зивот опасну средину, и да те теско зарадјене новце саљемо породицама да презиве. Од тог свега профитирају иностране банке, и наравно будзет дрзаве јер све те паре остају у БиХ кроз јавну потросњу. Али механизам за нас да гласамо не постоји. Градјани ЕУ нпр могу да гласају из било које дрзаве унутар ЕУ. У цему је проблем да се нама одобри да гласамо електронским путем нпр, уз доставу лицних података путем застицених интернет протокола? Имам ли ја сад право да тузим тај ЦИК или дрзаву или који вец надлезни орган, јер нам није обезбиједио механизам за гласање? Ако има неко струцан да остави коментар био бих му захвалан. Хвала и порталу бн на извјеставању и на објави коментара. Најбољи сте и само тако наставите. Велики поздрав свима са хладног Балтика

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

11.11.2020 16:04

Колико год да је хладно, не враћај се. За гласање је бар лако, ако те нема, свеједно ће неко други да гласа у мјесто тебе. Човјече, опусти се и уживај. Кад брод успори ти мало забаци штапове.

Name

Игор

11.11.2020 20:05

Xе xе: тебе нисам питао за мишљење већ ако има неко стручан. Ако ти се ужива на минусу и на вјетру на балтичком мору, дођи слободно и уживај и ти. Можеш и ту ћуницу малу да забациш у море и у пловидби и у луци папак један. Ради се о томе што не желим да мој глас украде тако нека цинична фукара попут тебе и оних за које гласају такви попут тебе.