Србин производи вакцину против вируса корона

Генерални директор швајцарске компаније у трци за вакцину против короне је Србин др Владимир Цмиљановић

Свијет 10.11.2020 | 21:09
Србин производи вакцину против вируса корона

Швајцарска компанија Свисс Роцкетс, која се бави истраживањима на пољу медицине, у трци је за вакцину против корона вируса, а начин на који ће је научници ове куће произвести, апсолутно ће се издвојити од других, због чега се очекује да њихово цјепиво буде најефикасније. Вакцина се зове ракетна, а на челу тима који њоме "пилотира" је наш човјек.

Претклиничка испитивања су већ почела, трајаће осам мјесеци, а пилот др Владимир Цмиљановић, генерални директор компаније и предсједник Управног одбора објашњава да ће у клиничке студије бити укључени и грађани у Србији.

Цмиљановић, у моменту када се свијету на 11 језика шаље саопштење у вези са овим пројектом који је назван ракетна вакцина, објашњава да они праве вакцину по јединственој технологији. Произвели су прави корона вирус синтетичким путем, ослабили га и убацили у ову ињекцију. Не журе да буду први, али да вакцина буде безбједна и најефикаснија.

- Вакцина РВХ-13 је следећа генерација вакцине против короне. Ова прва генерација неће бити довољно ефикасна зато што се за прву генерацију користи само један протеин од корона вируса. То, међутим, није довољно јер корона вирус користи и своје друге протеине са којима инфицира здраве ћелије, и са којима се он скрива од имуног система. Ту, аденовирус технологију, користе Енглези, Руси и Кинези, док Американци користе другу. Они убацују геном, ДНК информацију у људске ћелије, које, затим, прозведу само дио тог виралног спајк проетина од корона вируса, па се онда створе антитела и када дође прави вирус антитело га препозна. Међутим, то није довољно, јер вирус користи и друге протеине. Питање је уопште да ли ће имуни систем да реагује и колико дуго - објашњава Цмиљановић.

За разлику од других, ова компанија користи традиционалну методу, коју до сада нико други није могао да користи.

На питање зашто је то тако, овај љекар који је уједно и пилот одговара:

- Јер нико до сада није успио да произведе вирус синтетичким путем, и ми смо сада први у свијету који то можемо. Најбоље вакцине, традиционално гледано су оне које користе исти вирус који изазива болест само што те вакцине имају ослабљен вирус. То је нама пошло за руком. Успјели смо да произведемо синтетичким путем вирус, а онда смо га ослабили тако што смо му елиминисали протеине са којима се он размножава у тијелу.

- Почела је претклиничка фаза испитивања. Још увијек тестирамо токсичност вакцине на разним животињама, и та претклиничка истраживања завршићемо у року од осам мјесеци. Затим почињемо са клиничким студијама, које би, такође, требало да трају осам мјесеци. Укупно нам треба 16 ракетних мјесеци да завршимо развијање вакцине.

Др Цмиљановић наглашава да хоће да Србији и Швајцарској пружи бржи приступ вакцини, тако што ће организовати клиничке студије и у Србији и у Швајцарској.

- Сада дискутујемо са експертима о томе, али највероватније ћемо узимати људе који су старији од 60 година. Та старосна група је највише угрожена короном. Зато хоћемо прво њих да покријемо. Циљ је да имамо што више људи. Ми бисмо покрили читаву Србију и  Швајцарску, а онда и остатак Европе, па онда читаву Америку и Латинску Америку, и читаву Африку. Имамо невјероватну мрежу клиничких центара по цијелом свијету коју немају друге фармако компаније, зато смо назвали читав пројект ракетна вакцина. Роцкетваx са српским пилотом.

- Још нико до сада није успио да пронађе такву технологију, да створи прави корона вирус, затим да га ослаби, а да је он још увек жив. Постоје мртви и живи вируси. Мртви су они у којима су сви живи протеини уништени тако што се вирус на високој температури скува. У том случају он има протеине које имуни систем препозна, али он не може да зарази унутар људског организма здраву ћелију - каже др Цмиљановић

- Живи вируси могу да заразе, што је још боље, јер онда имамо дупли имуни систем који реагује. Имамо наш вирус који препознаје имуни систем. Наш вирус, пошто је жив, инфицира у првом циклусу здраву ћелију, а када с ето деси програмиран је да више ништа не може да се размножава. Тако смо га ми испрограмирали. То је велика ствар, јер онда имамо имунски систем који препозна вирус пре него што зарази здраву ћелију и имунски систем који се даље активира када види да је здрава ћелија заражена тим вирусом. То би требало да буде сигурна и вакцина до сада са највећом ефикасношћу. 

Др Цмиљановић је први који ће примити нову вакцину против ковида

На питање да ли ће је први примити, др Цимљановић одговара:

- Ја ћу први да је примим, али прво морам да добијем одобрење швајцарске државе, али требало би да будем први који ће је примти.

У соапштењу које је управо издала ова компанија наводи се да је компанија основала друштво РОЦКЕТВАX, које ће развијати вакцину следеће генерације за САРС-ЦоВ-2, као и да је брз развој ефикасне и безбједне вакцине главни њихов приоритет.

Цмиљановић каже да развој вакцине за САРС-ЦоВ-2 могао би бити сложенији него што се мислило, и понавља да прва генерација вакцина можда неће пружати дуготрајну и дјелотворну заштиту неопходну да би се окончале негативне посљедице глобалне пандемије вируса САРС-ЦоВ-2.

- Већи број главних кандидата за вакцину против САРС-ЦоВ-2 користи друге вирусе, као што су аденовируси, обиљежене само једним протеином корона вируса, и то такозваним шиљастим протеином неопходним да би вирус ушао у ћелију. Међутим, мало је вјероватно да ће ове вакцине постићи снажну и дуготрајну заштиту од вируса САРС-ЦоВ-2. Ми вјерујемо у важност развоја вакцина које покривају што већи број протеина вируса САРС-ЦоВ-2, али без икаквог патогеног потенцијала - рекао је др Цмиљановић.

Проф. др Томас Климкајт, виролог на базелском универзитету и руководилац пројекта претклиничког развоја у друштву РоцкетВаx, објашњава да развијају цјелокупан вирус САРС-ЦоВ-2 чије је умножавање блокирано као иновативну вакцину наредне генерације а која у имунолошки систем човјека кроз вирусну честицу уводи све основне саставне дијелове протеина. 

У производњи активног састојка користе се нове методе. Секвенца гена жељеног вјештачког генома вируса, оптимизована за имунолошки одговор, направљена је уз помоћ огромне рачунарске снаге и вјештачке интелигенције. Овако конструисаном геному недостаје један основни елемент вируса неопходан за репликацију.

Овај елемент обезбеђује људска ћелија продуцент, дајући цјелокупну вирусну честицу у лабораторији. "Вештачки вирус" може се производити у великим количинама ради употребе у облику вакцине. Ова технологија омогућава брзу производњу различитих геномских секвенци, што омогућава производњу вакцине с једном секвенцом или мешавином секвенци вируса. Она, такође, омогућава увођење свих релевантних мутација САРС-ЦоВ-2 које би се могле јавити у будућности.

Вакцина ће бити развијана заједно са друштвом Гигабасес и конзорцијумом стручњака са неколико водећих швајцарских универзитета и института.

(Србија данас/Телеграф.рс Фото: Профимедиа) 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Није га ни створио

10.11.2020 20:52

Мој покојни деда. Ствараце се они јос, разни, борба вирусима... Бизнис је то, у сваком слуцају, да не набрајам на који нацин и у корист кога и цега....

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,Њемацка

10.11.2020 21:04

закаснио си србине,пфизер је вец направио вакцину и производи се на велико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.11.2020 22:19

И мени ова прича дјелује шупљикаво.По њему само он ради исправно и нико више.

Name

Опет ти срби

10.11.2020 21:38

Небески народ, па докле висе??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мичко

10.11.2020 22:06

Брате Србине читао сам до пола онда ме глава заболила,превише је то шарено нешто или ми тинтара не може прими све информације..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.11.2020 04:42

Братко, ја нисам ни до пола цитао......????

Name

Андриц

11.11.2020 07:20

Хахахаха,исти сам ти.Ал га закомпликовао...

Name

за

11.11.2020 07:26

а ја само прва три реда хахахха

Name

Србин из БИХ

10.11.2020 22:21

Мој Србине, када будеш од 100 литара шљивовог кома испекао 50 литара добре ракије, онда се јави, а овако...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.11.2020 07:16

Мој Србине из БИХ, ако ти од 100кг кома направис 50л ракије, треба те предлозити за Нобелову награду за хемију!

Name

Торлаковиц

10.11.2020 22:25

Изворни стваралац вакцине против Короне,нас Србин,непроцјењиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дилкос

10.11.2020 22:40

Ништа нама без нас а знаш ти нас је.. ти нас све урадимо тамо негдје и за неког другог а за себе? А знаш ти нас је..ти нас ! Нек се прича додуше можда и буде за 1-2године еее колко ће преживети од “крда” колико ће добити “имунитет крда “ ма ко те пита то србска посла !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви паметни

11.11.2020 08:54

Су разгулили, немају овдје никакакве услове да остваре, никакве да им глупи криминалци и спонзорусе буду надредјени,док пацијенти на камену примају инфузију окацену о трн.

Name

Вакцина

11.11.2020 09:01

Будуцности како схватисмо,једино та.

Name

Квалитет

11.11.2020 01:00

Ако је она као сто је ово креативно написано, дабогда: 'Ја ћу први да је примим, али прво морам да добијем одобрење швајцарске државе, али требало би да будем први који ће је примти.'

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАТО НАМ НЕМА ЕВРОПЕ

11.11.2020 02:04

СВЕ ПРЕВАРАНТ ДО ПРЕВАРАНТА, И ОВАЈ БИ ЛОВУ ДА ДИГНЕ А ВОДУ ДА ПРОИЗВЕДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

11.11.2020 13:24

па камо среце да се само вода или физиолоски раствор...

Name

мики

11.11.2020 05:36

штета докторе сто вам нису ни за хљеба дали оа су пустали таквог доктора да трази хљеб у свијету. Срам да буде срба. требали сте докторе бити члан актуелне власти и подобни, вјероватно би имали и овде посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није са потјернице

11.11.2020 08:58

Тако да ни за хљеб не би имао.

Name

Ди

11.11.2020 05:51

Боже, колико паметних смо пустили да оду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.11.2020 06:11

мозда несто зна кад је напустио ову земљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепп

11.11.2020 06:36

Само вјерујем Оxфордској вакцини а ускоро ће бити ово је све нека врста политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заглавили

11.11.2020 08:56

Али тотално, само извикано,никада нису ни били препаметни, тувсе памет вазда куповала....

Name

Курдија

11.11.2020 14:39

Хахахахахахахахахахахахахахаха, Опет срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хајра

11.11.2020 16:01

Пази болан да ти тај вирус не побјегне прије него га ослабите. Доста нам је тих бјежанија вируса.

ОДГОВОРИТЕ