Srbin proizvodi vakcinu protiv virusa korona

Generalni direktor švajcarske kompanije u trci za vakcinu protiv korone je Srbin dr Vladimir Cmiljanović

Svijet 10.11.2020 | 21:09
Srbin proizvodi vakcinu protiv virusa korona

Švajcarska kompanija Sviss Rockets, koja se bavi istraživanjima na polju medicine, u trci je za vakcinu protiv korona virusa, a način na koji će je naučnici ove kuće proizvesti, apsolutno će se izdvojiti od drugih, zbog čega se očekuje da njihovo cjepivo bude najefikasnije. Vakcina se zove raketna, a na čelu tima koji njome "pilotira" je naš čovjek.

Pretklinička ispitivanja su već počela, trajaće osam mjeseci, a pilot dr Vladimir Cmiljanović, generalni direktor kompanije i predsjednik Upravnog odbora objašnjava da će u kliničke studije biti uključeni i građani u Srbiji.

Cmiljanović, u momentu kada se svijetu na 11 jezika šalje saopštenje u vezi sa ovim projektom koji je nazvan raketna vakcina, objašnjava da oni prave vakcinu po jedinstvenoj tehnologiji. Proizveli su pravi korona virus sintetičkim putem, oslabili ga i ubacili u ovu injekciju. Ne žure da budu prvi, ali da vakcina bude bezbjedna i najefikasnija.

- Vakcina RVH-13 je sledeća generacija vakcine protiv korone. Ova prva generacija neće biti dovoljno efikasna zato što se za prvu generaciju koristi samo jedan protein od korona virusa. To, međutim, nije dovoljno jer korona virus koristi i svoje druge proteine sa kojima inficira zdrave ćelije, i sa kojima se on skriva od imunog sistema. Tu, adenovirus tehnologiju, koriste Englezi, Rusi i Kinezi, dok Amerikanci koriste drugu. Oni ubacuju genom, DNK informaciju u ljudske ćelije, koje, zatim, prozvedu samo dio tog viralnog spajk proetina od korona virusa, pa se onda stvore antitela i kada dođe pravi virus antitelo ga prepozna. Međutim, to nije dovoljno, jer virus koristi i druge proteine. Pitanje je uopšte da li će imuni sistem da reaguje i koliko dugo - objašnjava Cmiljanović.

Za razliku od drugih, ova kompanija koristi tradicionalnu metodu, koju do sada niko drugi nije mogao da koristi.

Na pitanje zašto je to tako, ovaj ljekar koji je ujedno i pilot odgovara:

- Jer niko do sada nije uspio da proizvede virus sintetičkim putem, i mi smo sada prvi u svijetu koji to možemo. Najbolje vakcine, tradicionalno gledano su one koje koriste isti virus koji izaziva bolest samo što te vakcine imaju oslabljen virus. To je nama pošlo za rukom. Uspjeli smo da proizvedemo sintetičkim putem virus, a onda smo ga oslabili tako što smo mu eliminisali proteine sa kojima se on razmnožava u tijelu.

- Počela je pretklinička faza ispitivanja. Još uvijek testiramo toksičnost vakcine na raznim životinjama, i ta pretklinička istraživanja završićemo u roku od osam mjeseci. Zatim počinjemo sa kliničkim studijama, koje bi, takođe, trebalo da traju osam mjeseci. Ukupno nam treba 16 raketnih mjeseci da završimo razvijanje vakcine.

Dr Cmiljanović naglašava da hoće da Srbiji i Švajcarskoj pruži brži pristup vakcini, tako što će organizovati kliničke studije i u Srbiji i u Švajcarskoj.

- Sada diskutujemo sa ekspertima o tome, ali najverovatnije ćemo uzimati ljude koji su stariji od 60 godina. Ta starosna grupa je najviše ugrožena koronom. Zato hoćemo prvo njih da pokrijemo. Cilj je da imamo što više ljudi. Mi bismo pokrili čitavu Srbiju i  Švajcarsku, a onda i ostatak Evrope, pa onda čitavu Ameriku i Latinsku Ameriku, i čitavu Afriku. Imamo nevjerovatnu mrežu kliničkih centara po cijelom svijetu koju nemaju druge farmako kompanije, zato smo nazvali čitav projekt raketna vakcina. Rocketvax sa srpskim pilotom.

- Još niko do sada nije uspio da pronađe takvu tehnologiju, da stvori pravi korona virus, zatim da ga oslabi, a da je on još uvek živ. Postoje mrtvi i živi virusi. Mrtvi su oni u kojima su svi živi proteini uništeni tako što se virus na visokoj temperaturi skuva. U tom slučaju on ima proteine koje imuni sistem prepozna, ali on ne može da zarazi unutar ljudskog organizma zdravu ćeliju - kaže dr Cmiljanović

- Živi virusi mogu da zaraze, što je još bolje, jer onda imamo dupli imuni sistem koji reaguje. Imamo naš virus koji prepoznaje imuni sistem. Naš virus, pošto je živ, inficira u prvom ciklusu zdravu ćeliju, a kada s eto desi programiran je da više ništa ne može da se razmnožava. Tako smo ga mi isprogramirali. To je velika stvar, jer onda imamo imunski sistem koji prepozna virus pre nego što zarazi zdravu ćeliju i imunski sistem koji se dalje aktivira kada vidi da je zdrava ćelija zaražena tim virusom. To bi trebalo da bude sigurna i vakcina do sada sa najvećom efikasnošću. 

Dr Cmiljanović je prvi koji će primiti novu vakcinu protiv kovida

Na pitanje da li će je prvi primiti, dr Cimljanović odgovara:

- Ja ću prvi da je primim, ali prvo moram da dobijem odobrenje švajcarske države, ali trebalo bi da budem prvi koji će je primti.

U soapštenju koje je upravo izdala ova kompanija navodi se da je kompanija osnovala društvo ROCKETVAX, koje će razvijati vakcinu sledeće generacije za SARS-CoV-2, kao i da je brz razvoj efikasne i bezbjedne vakcine glavni njihov prioritet.

Cmiljanović kaže da razvoj vakcine za SARS-CoV-2 mogao bi biti složeniji nego što se mislilo, i ponavlja da prva generacija vakcina možda neće pružati dugotrajnu i djelotvornu zaštitu neophodnu da bi se okončale negativne posljedice globalne pandemije virusa SARS-CoV-2.

- Veći broj glavnih kandidata za vakcinu protiv SARS-CoV-2 koristi druge viruse, kao što su adenovirusi, obilježene samo jednim proteinom korona virusa, i to takozvanim šiljastim proteinom neophodnim da bi virus ušao u ćeliju. Međutim, malo je vjerovatno da će ove vakcine postići snažnu i dugotrajnu zaštitu od virusa SARS-CoV-2. Mi vjerujemo u važnost razvoja vakcina koje pokrivaju što veći broj proteina virusa SARS-CoV-2, ali bez ikakvog patogenog potencijala - rekao je dr Cmiljanović.

Prof. dr Tomas Klimkajt, virolog na bazelskom univerzitetu i rukovodilac projekta pretkliničkog razvoja u društvu RocketVax, objašnjava da razvijaju cjelokupan virus SARS-CoV-2 čije je umnožavanje blokirano kao inovativnu vakcinu naredne generacije a koja u imunološki sistem čovjeka kroz virusnu česticu uvodi sve osnovne sastavne dijelove proteina. 

U proizvodnji aktivnog sastojka koriste se nove metode. Sekvenca gena željenog vještačkog genoma virusa, optimizovana za imunološki odgovor, napravljena je uz pomoć ogromne računarske snage i vještačke inteligencije. Ovako konstruisanom genomu nedostaje jedan osnovni element virusa neophodan za replikaciju.

Ovaj element obezbeđuje ljudska ćelija producent, dajući cjelokupnu virusnu česticu u laboratoriji. "Veštački virus" može se proizvoditi u velikim količinama radi upotrebe u obliku vakcine. Ova tehnologija omogućava brzu proizvodnju različitih genomskih sekvenci, što omogućava proizvodnju vakcine s jednom sekvencom ili mešavinom sekvenci virusa. Ona, takođe, omogućava uvođenje svih relevantnih mutacija SARS-CoV-2 koje bi se mogle javiti u budućnosti.

Vakcina će biti razvijana zajedno sa društvom Gigabases i konzorcijumom stručnjaka sa nekoliko vodećih švajcarskih univerziteta i instituta.

(Srbija danas/Telegraf.rs Foto: Profimedia) 

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Nije ga ni stvorio

10.11.2020 20:52

Moj pokojni deda. Stvarace se oni jos, razni, borba virusima... Biznis je to, u svakom slucaju, da ne nabrajam na koji nacin i u korist koga i cega....

ODGOVORITE
Name

marko,Njemacka

10.11.2020 21:04

zakasnio si srbine,pfizer je vec napravio vakcinu i proizvodi se na veliko

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.11.2020 22:19

I meni ova priča djeluje šupljikavo.Po njemu samo on radi ispravno i niko više.

Name

Opet ti srbi

10.11.2020 21:38

Nebeski narod, pa dokle vise??????

ODGOVORITE
Name

Mičko

10.11.2020 22:06

Brate Srbine čitao sam do pola onda me glava zabolila,previše je to šareno nešto ili mi tintara ne može primi sve informacije..?

ODGOVORITE
Name

Re

11.11.2020 04:42

Bratko, ja nisam ni do pola citao......????

Name

Andric

11.11.2020 07:20

Hahahaha,isti sam ti.Al ga zakomplikovao...

Name

za

11.11.2020 07:26

a ja samo prva tri reda hahahha

Name

Srbin iz BIH

10.11.2020 22:21

Moj Srbine, kada budeš od 100 litara šljivovog koma ispekao 50 litara dobre rakije, onda se javi, a ovako...

ODGOVORITE
Name

re

11.11.2020 07:16

Moj Srbine iz BIH, ako ti od 100kg koma napravis 50l rakije, treba te predloziti za Nobelovu nagradu za hemiju!

Name

Torlakovic

10.11.2020 22:25

Izvorni stvaralac vakcine protiv Korone,nas Srbin,neprocjenjivo.

ODGOVORITE
Name

Dilkos

10.11.2020 22:40

Ništa nama bez nas a znaš ti nas je.. ti nas sve uradimo tamo negdje i za nekog drugog a za sebe? A znaš ti nas je..ti nas ! Nek se priča doduše možda i bude za 1-2godine eee kolko će preživeti od “krda” koliko će dobiti “imunitet krda “ ma ko te pita to srbska posla !!

ODGOVORITE
Name

Svi pametni

11.11.2020 08:54

Su razgulili, nemaju ovdje nikakakve uslove da ostvare, nikakve da im glupi kriminalci i sponzoruse budu nadredjeni,dok pacijenti na kamenu primaju infuziju okacenu o trn.

Name

Vakcina

11.11.2020 09:01

Buducnosti kako shvatismo,jedino ta.

Name

Kvalitet

11.11.2020 01:00

Ako je ona kao sto je ovo kreativno napisano, dabogda: 'Ja ću prvi da je primim, ali prvo moram da dobijem odobrenje švajcarske države, ali trebalo bi da budem prvi koji će je primti.'

ODGOVORITE
Name

ZATO NAM NEMA EVROPE

11.11.2020 02:04

SVE PREVARANT DO PREVARANTA, I OVAJ BI LOVU DA DIGNE A VODU DA PROIZVEDE

ODGOVORITE
Name

hm

11.11.2020 13:24

pa kamo srece da se samo voda ili fizioloski rastvor...

Name

miki

11.11.2020 05:36

šteta doktore sto vam nisu ni za hljeba dali oa su pustali takvog doktora da trazi hljeb u svijetu. Sram da bude srba. trebali ste doktore biti član aktuelne vlasti i podobni, vjerovatno bi imali i ovde posao.

ODGOVORITE
Name

Nije sa potjernice

11.11.2020 08:58

Tako da ni za hljeb ne bi imao.

Name

Di

11.11.2020 05:51

Bože, koliko pametnih smo pustili da odu.

ODGOVORITE
Name

borac

11.11.2020 06:11

mozda nesto zna kad je napustio ovu zemlju.

ODGOVORITE
Name

Pepp

11.11.2020 06:36

Samo vjerujem Oxfordskoj vakcini a uskoro će biti ovo je sve neka vrsta politike.

ODGOVORITE
Name

Zaglavili

11.11.2020 08:56

Ali totalno, samo izvikano,nikada nisu ni bili prepametni, tuvse pamet vazda kupovala....

Name

Kurdija

11.11.2020 14:39

Hahahahahahahahahahahahahahaha, Opet srbi.

ODGOVORITE
Name

Hajra

11.11.2020 16:01

Pazi bolan da ti taj virus ne pobjegne prije nego ga oslabite. Dosta nam je tih bježanija virusa.

ODGOVORITE