Финанасијски проблеми: Спрема ли се смањења плата за око 32.000 корисника буџета?

Други овогодишњи ребаланс буџета Републике Српске, којим ће се извршити потребне корекције на одређеним буџетским ставкама „с циљем успостављања равнотеже између прихода и расхода која је нарушена“, биће завршен до конца новембра, потврђено је за ИнфоРадар из Министарства финансија РС.

Република Српска 10.11.2020 | 12:52
Финанасијски проблеми: Спрема ли се смањења плата за око 32.000 корисника буџета?

Хоће ли то истовремено значити и смањење плата за нешто више од 32.000 запослених у јавној управи, полицији и образовању, питање је које се посљедњих дана у више наврата отворило у јавности.

Наиме, према информацијама из саме Владе РС до којих је дошао наш портал, текућа ликвидност буџета се једва осигурава па би смањење плата од 20 до 25 посто за државне службенике и носиоце функција у јавном сектору, односно до пет посто за полицију, могло да буде сасвим извјесно већ у децембру, одмах након локалних избора.

ИЗ МИНИСТАРСТВА ТВРДЕ ДА ЈЕ СВЕ У РЕДУ

У одговору Министарства финансија РС је наведено како ће ребаланс буџета у Народну скупштину „бити упућен након окончања локалних избора који ће се одржати 15. новембра“, а све како, логична је претпоставка, било какви резови везани за смањивање личних примања не би имали утјецај на сам изборни резултат владајућих странака у овом бх ентитету.

„Актуелна пандемија корона вируса је довела до промјене у структури и износу буџетских средстава и издатака, због чега је Министарство финансија покренуло процедуру израде и доношења другог ребаланса буџета Републике Српске за 2020. годину, која ће се завршити до краја текућег мјесеца.

Ребалансом ће бити извршене потребне корекције на одређеним буџетским ставкама с циљем успостављања равнотеже између прихода и расхода која је нарушена. Наиме, мјере Владе РС за ублажавање штетних посљедица на привреду изазваних корона вирусом, имале су позитиван утицај на кретање прихода од доприноса, тако да ће исти бити остварени у значајно вишем износу у односу на план.

Међутим, приходи од индиректних пореза, као и приходи од дивиденде, учешћа у капиталу и сличних права биће остварени у нижем износу у односу на провобитни план.

Због пандемије су се расходи ка привреди и здравству повећали, због чега је такође ребаланс неопходан како бисмо се адекватно организовали за наредни период и наставили редовно испуњавати буџетске обавезе“, наведено је у образложењу Министарства финансија РС.

Из министарство тврде како „не разматрају смањење плата буџетских корисницима у 2021. години, јер би се то негативно одразило на ниво потрошње, па самим тим на ниво привредне активности“, али је без одговора остало питање хоће ли постојећи ниво плата бити одржан до конца ове године.

Министрица финансија РС Зора Видовић, најављујући нови ребаланс буџета, саопштила да ће се буџетски оквир кретати у износу од 3,4 до 3,5 милијарди КМ. Но, треба подсјетити да је буџет Републике Српске за 2020. годину износио 3,425 милијарди КМ, а првим ребалансом повећан је 188 милиона КМ, те је износио 3,613 милијарди КМ.

Дакле, ако сада буџетски оквир, како тврди Видовић, неће прећи 3,5 милијарди марака, евидентно је да ребаланс доноси смањење буџета.

Економски аналитичар Алекса Милојевић сматра да Влада РС неће посегнути за радикалним мјерама односно смањењем плата у јавној управи, полицији, образовању.

„Судећи по свим досадашњим кретањима, ја мислим да ће у циљу одржавања ликвидности буџета Влада РС ићи ка новим већим задужењима, иако је то већ сада проблематично јер ако у РС зарадимо 300 милиона, враћамо 900 милиона КМ. Односно, уз нова задужења, зарађиваћемо 200 милиона марака, а враћати 1,2 милијарде КМ. То ће бити једно немогуће фИнансијско стање“, сматра Милојевић.

ШТА ЋЕ ЗНАЧИТИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Истовремно наглашава да РС „функционише на дугу“ и да не постоји могућност да се та спирала заустави, „јер имамо систем који није створио основу да приходи долазе из привреде“. Према његовим ријечима, имају ли се у виду посљедице које је изазвала пандемија корона вируса, свако смањење личних прихода грађана довео би до колапса и могућег вала социјалног незадовољства.

„Хоће ли себи то власт дозволити, јер свака велика економска криза је криза власти. Зато је извјесније да нас чека вријеме нових задужења, не питајући за цијену, како би се они на власти одржали“, каже Милојевић.

И предсједница Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић сматра да најављени ребаланс буџета неће довести до смањивања плата у јавној управи, полицији и образовању. Према њеним ријечима, најављени ребаланс буџета је отворено питање.

„Корисници буџета покушавају са својим ресорним министрима да дођу до пројекција и када је у питању ребаланс и још важније буџет за 2021. годину. Оно што је јасан став синдиката јесте да нема никакве погодбе да не смије доћи до смањења плата“, каже Мишић.

Према њеним ријечима, то би било катастрофално из угла радника и синдиката, јер њихове плате ни сада не могу одговорити реалним потребама, а истовремено смањење плата у било којем сектору довело би до смањења јавне потрошње и значило би колапс БДП-а.

„Зато нико не смије размишљати у том правцу, нити Савез синдиката жели да води разговоре на тему смањења плата“, категорична је Мишић. Разговори синдиката и Владе, односно ресорних министарства, навела је Мишић, у нормалним условима већ би се водили и око ребаланса буџета и израде буџета за 2021. годину.

„Сада имамо два реметилачка фактора. То су ЦОВИД и предстојећи локални избори. Тако да у другој половини новембра очекујемо да се преговори отворе“, додала је предсједница ССРС.

И Милојевић и Мишић подсјећају да је због посљедица пандемије корона вируса већ дошло до пада јавне потрошње која у значајној мјери учествује у БДП-у РС-а те су зато „увјерени да никоме ни не пада на памет да смањује плате“.

Из Министарства финансија навели су да ће се приликом израде буџета за 2021. годину „сви носиоци буџетских јединица консултовати о потребама на приходовној и расходовној страни, те је сходно томе сугерисано да се буџету за 2021. годину приступи крајње рестриктивно, имајући прије свега у виду материјалне трошкове, као и ставке које су планиране у наредној години, а које нису приоритетне, пролонгирају док се не стабилизује ситуација са пандемијом“.

Хоће ли се на крају уштеде заснивати на одустајању од куповине нових службених возила, опремања канцеларија, репрезентација, или ће ипак ићи преко леђа запослених у јавном сектору – знаће се до конца ове године.

Посљедње информације које смо добили говоре да је једва прикупљен недостајући дио за исплате октобарских плата запосленима.

(БН/ИнфоРадар)

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

Предизборни трик

10.11.2020 12:10

Слатка И'м бласт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин худ

10.11.2020 12:23

Фрка а, па нека виде паразити како је. Ја би им укинуо плату да мало виде како ми без икаквих примања зивимо или надницаримо. Завукли се пацови у канцеларије, у суво и топло а плата масна и редовна а ниста не раде.

Name

мн

10.11.2020 12:35

само удрите по народу, а ви имате колико вам треба, дабогда вам присјело

Name

Ана

10.11.2020 12:40

Тек цемо видети ста нам ова корупирана власт спрема. Цим избори продју,тада наступа њихова бахатост. Сада само лазу и обецавају.

Name

Борац

10.11.2020 14:47

А где су акцизе од горива? Дал то зна диспецер.

Name

Ре Робин Худ

10.11.2020 15:39

Гдје ти живиш, када су ти смртни непријатељи људи који плату примају из буџета. Много ту има људи који раде тешке послове за мизерну плату. Када те заболи не иди доктору, дјецу не шаљи у школу, када ти неко разлупа ауто не зови полицију. Шта ће ти?

Name

економиста

10.11.2020 16:08

У ово доба али догодине, када се отпоцне вакцинисање ризицних група, це од БиХ финанцијски остати само празна љустура.

Name

Посматрач

10.11.2020 16:28

Отварате ли шампањац...?

Name

Нада

10.11.2020 16:31

Битно је да Проинтер више има а ко мари за биједне службенике, фуј, фуј, народе кога подржаваш тако ти је ..

Name

Ре Ре Робин Худ

10.11.2020 18:23

Извини, али плацањем доприноса на плату стицем право на здравствену застити, плацањем пореза, директних и индиректних, плацањем парафискалних намета уцествујем у пуњењу будзета из којег долазе плате будзетлијама Оног момента кад испуним обавезе стицем и права тако да прица ти је бас глупа и безвезе, у духу једног, преко странке запосленог послусника, који испуњава своје странацке обавезе док сједи у канцеларији владе/водовода/електропирвреде/пореске управе и ботује по порталима независних медија...

Name

Па

10.11.2020 12:23

Како це онда гласати!!за малее новцее!!! Оглодали дрзаву и народ!!па сад морају скресати своја примањаа и привилегијеее!!али није ни то довољно коликооо се задузилооооо и неродјена дјеца це врацати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Саренац

10.11.2020 13:56

Јаа просвјетни радник паразид, е мозгу.

Name

ре

10.11.2020 12:23

само да некако издрже до избора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стане

10.11.2020 12:28

Рацунај да је то јос 7% висе...финансије це и тада бити ублазене...никако спасоносна уколико снсд-овци не буду вадили из дзепова покрадену рс.Или то или дегенек па по лобањама мозгова лудјака и његове екипе...наравно лопова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2020 14:18

Прије це бити по лобањи народа него по лобањи лопова.

Name

Пропаст

10.11.2020 12:38

И треба им смањити плате, пола их ниста не ради. Ово све мора пропасти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

10.11.2020 12:45

Смањити пензије плате здравству све укинути поскупјети струју хљеб акцизе увести само овим доле сто нас бране од бакира све повецат зивјела српска република

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2020 13:43

Ти си болестан.

Name

Нико

10.11.2020 13:56

Ма не треба смањити, треба све укунути. Надам се да си био саркастицан са коментаром

Name

Усуд за ре

10.11.2020 14:04

Човјек је саркАстичан, немој бити буквалан

Name

Посматрач

10.11.2020 12:51

Надам се да ће мо банкротирати, и да ће народ прегазити ову банду што су нас опљачкали и уништили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ццццц

10.11.2020 12:51

Па дајте им плате које имамо ми обични смртници што радимо код приватника,па ћете видјети за колико ће се поправити стање буџета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас тако

10.11.2020 13:47

Смањите и плацајте кредит, знате да је БНКРОТ.

Name

МД

10.11.2020 14:31

Да љекар и професор имају плату као ти физиканеру код приватника. То ти види са својим газдом.

Name

Ре МД

10.11.2020 15:38

Не мисли он на љекаре и професоре, него на оне ухљебе са куповним дипломама.

Name

Ипе

10.11.2020 15:51

Добар инжињер неце у дрзавну слусбу,вец код приватника,плате су дупло веце код приватника него на дрзавним јаслама. Е сад ако мисле на ове са политицким наукама,социологе,новинаре,онда за њих је и плата од 1200км превелика.

Name

Није то само њихов газда

10.11.2020 15:51

Бит це они свацији....

Name

Ре МД

10.11.2020 16:37

Физиканер треба да има вецу плату од професора са неког од факулетета Универизтета у Бањалуци јер студенти са тих факултета добију дипломе које се нигдје не признају, БЛ универзитет је дубоко на дну по свим мјерљивим параметрима, нема их на мапи, на сангајској листи су позиционирани на 4000-ом мјесту...о приватним не треба тросити тастатуру колико су лоси. Фиизкалац уради несто корисно и створи нову вриједност, заради себи плату а и власник предузеца има корист.

Name

Бре

10.11.2020 12:55

Моја колегица са факса за асистента плата 2000км, а ја у лудару пензија 200км а исти факс заврсили, само сто нисам подобан за криминалну власт

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.11.2020 13:51

Ниједан асистент нема плату 2.000. Не измисљај, плате асистената на фаxу су 1.300 или мање. Зависи од степена науцног звања.

Name

Ре БЛ

10.11.2020 16:18

Али онда оне подобне укљуце у неке пројекте наруцене од града или владе, у неке радне групе, измисле разно разне активности које ницему не слузе са би имали разлог да им исплате додатни новац. Тако да тих 1300 у конацници не прими нико, сви приме много, много висе јер вец дуго се зна да ко није партијски полсусник не мозе ни доци до мјеста асистента тако да језик за зубе, мање лапрдај!

Name

А зашто?

10.11.2020 16:29

Зато што сам србин.

Name

Хм

10.11.2020 13:45

Нека смање себи плате ионако у оној скупстини не знаце ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВИСЕ НАС ЈЕ

10.11.2020 13:45

ПРЕКО 100 000 НЕЗАПОСЛЕНИХ. СМАЊЕЊЕ И ОТПУСТАЊЕ НЕГО СТА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.11.2020 13:56

Пола политичара и администратора отпустити, а другој половини политичара преполовити плате и укинути сва остала примања мимо нетто плате. Проблем ријешен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

10.11.2020 14:16

Неце бити смањења плата него дизање цијена свега и свацега и уводјење разних акциза и неких других пореза.Тако је могуце да и плате буду веце,али повецање плате неце моци да прати повецање цијена.Тако це мо имати боље плате,а мању куповну моц то је политицки маркетинг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.11.2020 12:37

Што су дизали, дизали су. Сада могу само да спусте, пошто и разлог за дизање цијена (дијаспора тј. прилив новца из иностранства) је такође пресушио.

Name

Шефилдски ђак

10.11.2020 14:18

А шефилдски ђак Срђан Рајчевић након откривених лажи ботује и крупно лаже да просвјетним радницима неће бити умањена плата од10%.Крупно лаже као његов шеф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

10.11.2020 14:29

Ово је баш радосна вијест за многе, да комшији цркне крава. Српска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто се мене тице

10.11.2020 15:52

Нека идити цркну, а не крава.

Name

Ре

10.11.2020 16:29

Па наравно да је радосна вијест, оно гледас 20 година како се најгори медју нама запосљавају у дрзавну слузбу на нацин да (довољно велика вецина да они који то нису урадили се могу сматрати изузертком) купују дипломе са приватних факсова, плацају радно мјесто, дјевојке сеxом, мускарци парама, сви заједно скупљањем сигурних гласова док терет кредита којим им се обезбједјују плате иде на терет реалног сектора који тај новац враца. Па наравно да је радосна вијест, нама осталим је вец довољно зивот унистен због будзетлија да се бар имамо право радовати сто це њима бити 10 или 20 % мања плата, јер реално, није проблем у Милету, он је један, проблем је 30000 Додиковица који мисле да имају права као он, 30000 мрава или мисева це направити непоправљиву стету а не 30000 будзетлија који само.одлазе на посао док их постено свој посао обавља јако мало, а и ти који свој посоа обављају како треба су такодје криви јер цуте на та силна странацка запосљавања, на фризерке са купљеним факултетом које постају сефице у УКЦ бањалука у немедицинским слузбама јер га добро подудлају директору и осталим руководиоцима. Фуј за цјјели јавни сектор, нема ту 1% нормалних и цеститих, срамота ме сто сам србин кад видим како размисља просјецан будзетлија

Name

Нострадамус

10.11.2020 17:53

Ре.Потписујем

Name

Директ

11.11.2020 12:38

Како гласаш, тако ти и буде.

Name

Хихи

10.11.2020 15:08

Нек раде И Они за минималац ко остали народ.Ја сам за смањење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.11.2020 15:42

Ја сам за то да вама са минималцем и то узму и дају нама, којима 1200 КМ није довољно. Да бар неко има користи.

Name

Реално

10.11.2020 15:23

Плате у јавној управи треба да су у рангу реалног сектора па це се јавна управа трудити да створи амбијент да расту плате у реалном сектору... Овако свака марка коју добију изнад није оправдана....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рwално

10.11.2020 15:55

Ни у рангу,заиста реално нису зарадили..... НИКО. сви на одговорност за ово стање цији су саувесници.... Е тада це бити напретка.... То вази и за убудуце.....

Name

Но наме

10.11.2020 15:25

Хахахаха, па гдје је сад она са 1000 за здравство сто је некидан коментарисала, ниста од тог изгледа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yоее

10.11.2020 17:19

Да би сервисирали дугове и одржали ниво примања у јавном сектору, повецаце ПДВ. Ту це се акцизна коалиција лако договорити. Само тада це опасти потрошња, јер це сиромашни још више стезати каиш. Излаза нема, пропасти нецемо !

Name

Фениx

10.11.2020 15:36

Власт пила грану на којој сједи вец 15 година.Ура! Ура!Па није ми их зао ,кога год знам казе морао сам гласати за владајуце.И тако стални. Мозда це и сад гласати са највецим смањењем плате до сад 25%. Ура!ура!ура! Да запјевамо:Док има оваца неце фалит вуне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин 88

10.11.2020 15:41

Мудра министрица је просле седмице рекла да нема говора да плате иду доле. Дакле, лаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

10.11.2020 16:00

Мислим да нам то свима постаје јадно да це после избора бити кресања плата јер немају другог нацина да надокнаде потросене паре на асфалтирања и прајење мостова дузи е 5 метара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опуштени

10.11.2020 16:06

Плате не смањивати него направити рационалнију организацију у јавној управи.Вишка свугдје има поготово по разним агенцијама ,представниствима ,саветника, помоћника ових и оних итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И једно и друго

10.11.2020 17:17

Тада це бити напретка....

Name

Тртмрт

10.11.2020 16:12

Цаос РС и БХ Пропадате јер нема висе лове од земљака из иностранства а сами да несто створите не иде. Само пљацка. Е Па нема висе готово...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

10.11.2020 16:12

Превисе лијепа вијест да би се смјела прихватити као 100% вјеродостојна. Свакако би било дивно гледати будзетске ухљебе како долазе до сазнања какво је стварно стање у РС...како је радити, са нагласком на радити а не одлазити на посао као сто они цине, и на крају мјесеца добити 600, 700 марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пепи

10.11.2020 19:02

Ĺаж,лаж,лаж....па начелниче наброј ако знаш које су фирме угашене за вријеме твоје владавине.Која си то нова предузећа отворио (осим твојих).Колико година градиш спортску дворану и зашто је ниси отворио,те колико нас је коштала.Срам те било.Лажеш нас а ево и људе који појма немају која си битанга !!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

10.11.2020 20:37

Треба им смањити плате најмање 50%,јер ниста не раде и ниста нису урадили за добро народа од када су на власти,само отимају и харце народну имовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ди

11.11.2020 04:26

Ма треба њима свима смањити на пола. Част изузецима има и таквих. А онда на биро па на посао. Пола старлета само хода ходницима и ништа не раде. Купљене дипломе шефују знању. Јадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

11.11.2020 06:33

Па јел реално да Ненад Стевандиц овако несто изјави, да није било запосљаавања њихових кадрова на измисљена и апсолутно непотребна радна мјеста у постама Српске, Градској развојној агенцији у Бањалуци и осталим дрзавним предузецима и агенцијама Уједињена Српска неби имали ниједан глас. Ал буквално за ту странку нико није дао глас из идеолоских увјерења него због лицног интереса, неко због посла, неко због посла свог родјака, кума или доброг пријатеља а неко за 50 или 100 марака. Ненад Стевандиц еталон за лицемјерје, поред њега Нешић и Ђокић изгледају као моралне вертикале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.11.2020 12:32

Па ви, господо у администрацији, гласајте и даље за СНСД.

ОДГОВОРИТЕ