Власт корону користи да оправда лоше економско стање

Доба короне власти користе да оправдају лошу економску ситуацију и са себе скину било какву одговорност за тренутно стање. Најбољи примјер је недавна изјава премијера РС када су у питању дуговања здравственог система Републике Српске која тренутно износе више од милијарду КМ.

Република Српска 09.11.2020 | 19:43
Власт корону користи да оправда лоше економско стање

Појава пандемије ЦОВИД-19 изазвала је бројне негативне економске посљедице које пријете паду бруто домаћег производа, запослености, јавних прихода, инвестиција и извоза. Власт све правда короном, економисти упозоравају да би штете за економију могле бити и много веће од рецесије из 2008. године.

Вирус корона је парализовао привреду. Заковао економију. Закључао инвестиције. Стрмоглави су показатељи и на другим пољима о чему свједоче и многи ни мало оптимистични новински наслови:  

''Приходи од индиректних пореза мањи за 10 одсто у односу на прошлу годину''

''Мањак посла гаси машине''

''Пљуште откази у доба короне'' – само су неки од новинаских наслова.

Доба короне, власти користе да оправдају лошу економску ситуацију и са себе скину било какву одговорност за тренутно стање. Најбољи примјер је недавна изјава премијера РС када су у питању дуговања здравственог система Републике Српске која тренутно износе више од милијарду КМ.

''Тај дуг не угрожава функционисање здравствених установа нити ће угрожавати. Једном ти дугови морају бити ријешени. Како? Биће ријешени и да није било короне до сада би били ријешени'', изјавио је премијер РС Радован Вишковић.

Дугови у здравству су се гомилали годинама и никада нису били ријешени, иако тада није било короне. Тако да је према мишљењу струке ова криза користила властима барем онолико колико им је и отежала.

''Најлакше је наћи оправдање у нечему што је ван домета ваше одговорности. Оно што бих ја могао рећи је да небрига за економију и привреду даје своје најлошије своје резултате и када говоримо о ситуацију коју имамо она је са короном кумулирала'', каже економски аналитичар Зоран Павловић.

Према свим статистичким показатељима, економија у БиХ била је у паду и пред појаву вируса корона. Тако да пандемија није разлог тренутне кризе, већ је исту само додатно продубила.

Економски гледано – државу чекају бројне потешкоће због пада јавних финансија. Пад производње и потрошње водиће смањењу пореза на додату вриједност, а гашење радних мјеста смањиваће обим доприноса за ПИО и здравство.

Прогнозе су биле да би опоравак привреде, али и економије могла да буде наредна година. Ипак, струка тај период продужава.

''Тек 2022. године би могли доћи на ниво индустријске производње прије пандемије, неке прогнозе су биле да ће то бити средина 2021. али то није реално'', каже Александар Љубоја из Удружења економиста СWОТ РС.

Појава пандемије ЦОВИД-19 изазвала је бројне негативне економске посљедице које пријете паду бруто домаћег производа (БДП), јавних прихода, извоза. БИХ је све до појаве короне била на европском зачељу по велићини и развијености економије, запослености, животном стандарду. 

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

11903

09.11.2020 19:18

Бит це им и за изборни пораз тамо гдје се најмање надају крива корона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУД ЗБУЊЕН НОРМАЛАН

09.11.2020 20:34

Корону не спорим, умиру људи, леже по болницама, али је искориштена да се богате државе напокон, без пардона, закључају и изолују од сиромашних, дефинитивно забарикадирају од продора миграната. Брине ме и што смо ми са ове спољне стране бодљикаве жице, а она дјелује као да ће да остане за стално. Гледајте бројке колико људи умире од рака, излива крви у мозак, инфаркта. Кад би у медијима овим интензитетом говорили о тим заиста застрашујућим бројкама свијет би колективно почео да се понаша као да се припрема за Олимпијаду, сви би џогирали, пазили шта једу и пију, нико не би пушио, само би се радила гимнастика и јела зелена салата. Као што рекох, не волим теорије завјере, али зашто нема ниједне ријечи о томе како да подигнемо имунитет? Ово с превентивним мјерама видим као неки перверзно хумани начин да се убрза смањење броја становника на свијету. Укинутом социјализацијом, шоу бизнисом, забавом, туризмом, угоститељством, журкама, фестивалима, драстично се смањује шанса за људском репродукцијом. Теже је данас наћи партнера, орасположити се, загријати, остварити нагон за репродукцијом, за то је потребна блискост, а не видим како то уопште може под изолацијом, рестрикцијама и маскама. Човјек се ипак разликује од мајмуна, потребно му је распалити машту да би му било до репродукције. У супротном, ни мрежасте чарапе, ни халтери, ни штикле се не би производиле, парфеми се не би користили, вино се не би пило, танго се не би играо. Дакле, рестриктивним мјерама смањује се број заражених, али право је питање да ли се смањује број новорођених? Наравно, питали сте ме шта мислим, нисам ни сам сигуран, ослањам се на логику, информацијама се не може више вјеровати, па и ово што ја промишљам прихватите с резервом. Попиздео сам јер је мој основни посао декретом укинут, постао сам вишак као коњ у индустријској револуцији”, 

Name

Смислов

09.11.2020 19:22

Као да они имају потребу да се правдају. Нема критичке масе, народ као овце, могу да раде шта хоће и тако раде. Управо асфалтирају улицу близу мене. Могу мислити шта они мисле о народу када пред сваке изборе крпе рупе и мијењају сијалице, јер су сконтали да је народу то довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимање

09.11.2020 19:23

Аналитицар. Хахахаха. Ко висе плати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

09.11.2020 19:41

Неколико пута сам писао да ће нас корона спасити од ове банде која је гора 1000 пут од короне, тако што ће мо уз њену помоћ тотално пропсти тј. банкротирати, иако смо ми давно пропали у свим сегментима. Колико год банкрот био болан, он ће извести народ на улицу који ће ову банду помести па ће мо полако напријед уз нове поштене људе. А да није овога они би владали још 20 наредних година и уништавали би нас до посљедњег човјека, а овако ће нам остати бар људски потенцијал и ако бог да Енергетски сектор који нас једино извући из глади. Ја мислим да ово шта је банда на власти код нас урадила није виђено у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

09.11.2020 21:20

Одлицан коментар,свака цаст.Тако сигурно размисља огромна вецина народа у РС-у.Надам се да це та вецина изаци на изборе и ову владајуцу банду послати на сметљисте историје.

Name

Босанац

09.11.2020 19:58

Ма какав ковид. Па наши политичари који су на власти су гори од поплаве,пожара и земљотреса заједно? Све што се могло укопат и покраст они су одрадили давно прије ковида.

ОДГОВОРИТЕ