Vlast koronu koristi da opravda loše ekonomsko stanje

Doba korone vlasti koriste da opravdaju lošu ekonomsku situaciju i sa sebe skinu bilo kakvu odgovornost za trenutno stanje. Najbolji primjer je nedavna izjava premijera RS kada su u pitanju dugovanja zdravstvenog sistema Republike Srpske koja trenutno iznose više od milijardu KM.

Republika Srpska 09.11.2020 | 19:43
Vlast koronu koristi da opravda loše ekonomsko stanje

Pojava pandemije COVID-19 izazvala je brojne negativne ekonomske posljedice koje prijete padu bruto domaćeg proizvoda, zaposlenosti, javnih prihoda, investicija i izvoza. Vlast sve pravda koronom, ekonomisti upozoravaju da bi štete za ekonomiju mogle biti i mnogo veće od recesije iz 2008. godine.

Virus korona je paralizovao privredu. Zakovao ekonomiju. Zaključao investicije. Strmoglavi su pokazatelji i na drugim poljima o čemu svjedoče i mnogi ni malo optimistični novinski naslovi:  

''Prihodi od indirektnih poreza manji za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu''

''Manjak posla gasi mašine''

''Pljušte otkazi u doba korone'' – samo su neki od novinaskih naslova.

Doba korone, vlasti koriste da opravdaju lošu ekonomsku situaciju i sa sebe skinu bilo kakvu odgovornost za trenutno stanje. Najbolji primjer je nedavna izjava premijera RS kada su u pitanju dugovanja zdravstvenog sistema Republike Srpske koja trenutno iznose više od milijardu KM.

''Taj dug ne ugrožava funkcionisanje zdravstvenih ustanova niti će ugrožavati. Jednom ti dugovi moraju biti riješeni. Kako? Biće riješeni i da nije bilo korone do sada bi bili riješeni'', izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Dugovi u zdravstvu su se gomilali godinama i nikada nisu bili riješeni, iako tada nije bilo korone. Tako da je prema mišljenju struke ova kriza koristila vlastima barem onoliko koliko im je i otežala.

''Najlakše je naći opravdanje u nečemu što je van dometa vaše odgovornosti. Ono što bih ja mogao reći je da nebriga za ekonomiju i privredu daje svoje najlošije svoje rezultate i kada govorimo o situaciju koju imamo ona je sa koronom kumulirala'', kaže ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prema svim statističkim pokazateljima, ekonomija u BiH bila je u padu i pred pojavu virusa korona. Tako da pandemija nije razlog trenutne krize, već je istu samo dodatno produbila.

Ekonomski gledano – državu čekaju brojne poteškoće zbog pada javnih finansija. Pad proizvodnje i potrošnje vodiće smanjenju poreza na dodatu vrijednost, a gašenje radnih mjesta smanjivaće obim doprinosa za PIO i zdravstvo.

Prognoze su bile da bi oporavak privrede, ali i ekonomije mogla da bude naredna godina. Ipak, struka taj period produžava.

''Tek 2022. godine bi mogli doći na nivo industrijske proizvodnje prije pandemije, neke prognoze su bile da će to biti sredina 2021. ali to nije realno'', kaže Aleksandar Ljuboja iz Udruženja ekonomista SWOT RS.

Pojava pandemije COVID-19 izazvala je brojne negativne ekonomske posljedice koje prijete padu bruto domaćeg proizvoda (BDP), javnih prihoda, izvoza. BIH je sve do pojave korone bila na evropskom začelju po velićini i razvijenosti ekonomije, zaposlenosti, životnom standardu. 

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

11903

09.11.2020 19:18

Bit ce im i za izborni poraz tamo gdje se najmanje nadaju kriva korona.

ODGOVORITE
Name

LUD ZBUNJEN NORMALAN

09.11.2020 20:34

Koronu ne sporim, umiru ljudi, leže po bolnicama, ali je iskorištena da se bogate države napokon, bez pardona, zaključaju i izoluju od siromašnih, definitivno zabarikadiraju od prodora migranata. Brine me i što smo mi sa ove spoljne strane bodljikave žice, a ona djeluje kao da će da ostane za stalno. Gledajte brojke koliko ljudi umire od raka, izliva krvi u mozak, infarkta. Kad bi u medijima ovim intenzitetom govorili o tim zaista zastrašujućim brojkama svijet bi kolektivno počeo da se ponaša kao da se priprema za Olimpijadu, svi bi džogirali, pazili šta jedu i piju, niko ne bi pušio, samo bi se radila gimnastika i jela zelena salata. Kao što rekoh, ne volim teorije zavjere, ali zašto nema nijedne riječi o tome kako da podignemo imunitet? Ovo s preventivnim mjerama vidim kao neki perverzno humani način da se ubrza smanjenje broja stanovnika na svijetu. Ukinutom socijalizacijom, šou biznisom, zabavom, turizmom, ugostiteljstvom, žurkama, festivalima, drastično se smanjuje šansa za ljudskom reprodukcijom. Teže je danas naći partnera, oraspoložiti se, zagrijati, ostvariti nagon za reprodukcijom, za to je potrebna bliskost, a ne vidim kako to uopšte može pod izolacijom, restrikcijama i maskama. Čovjek se ipak razlikuje od majmuna, potrebno mu je raspaliti maštu da bi mu bilo do reprodukcije. U suprotnom, ni mrežaste čarape, ni halteri, ni štikle se ne bi proizvodile, parfemi se ne bi koristili, vino se ne bi pilo, tango se ne bi igrao. Dakle, restriktivnim mjerama smanjuje se broj zaraženih, ali pravo je pitanje da li se smanjuje broj novorođenih? Naravno, pitali ste me šta mislim, nisam ni sam siguran, oslanjam se na logiku, informacijama se ne može više vjerovati, pa i ovo što ja promišljam prihvatite s rezervom. Popizdeo sam jer je moj osnovni posao dekretom ukinut, postao sam višak kao konj u industrijskoj revoluciji”, 

Name

Smislov

09.11.2020 19:22

Kao da oni imaju potrebu da se pravdaju. Nema kritičke mase, narod kao ovce, mogu da rade šta hoće i tako rade. Upravo asfaltiraju ulicu blizu mene. Mogu misliti šta oni misle o narodu kada pred svake izbore krpe rupe i mijenjaju sijalice, jer su skontali da je narodu to dovoljno.

ODGOVORITE
Name

Zanimanje

09.11.2020 19:23

Analiticar. Hahahaha. Ko vise plati.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

09.11.2020 19:41

Nekoliko puta sam pisao da će nas korona spasiti od ove bande koja je gora 1000 put od korone, tako što će mo uz njenu pomoć totalno propsti tj. bankrotirati, iako smo mi davno propali u svim segmentima. Koliko god bankrot bio bolan, on će izvesti narod na ulicu koji će ovu bandu pomesti pa će mo polako naprijed uz nove poštene ljude. A da nije ovoga oni bi vladali još 20 narednih godina i uništavali bi nas do posljednjeg čovjeka, a ovako će nam ostati bar ljudski potencijal i ako bog da Energetski sektor koji nas jedino izvući iz gladi. Ja mislim da ovo šta je banda na vlasti kod nas uradila nije viđeno u svijetu.

ODGOVORITE
Name

Max

09.11.2020 21:20

Odlican komentar,svaka cast.Tako sigurno razmislja ogromna vecina naroda u RS-u.Nadam se da ce ta vecina izaci na izbore i ovu vladajucu bandu poslati na smetljiste istorije.

Name

Bosanac

09.11.2020 19:58

Ma kakav kovid. Pa naši političari koji su na vlasti su gori od poplave,požara i zemljotresa zajedno? Sve što se moglo ukopat i pokrast oni su odradili davno prije kovida.

ODGOVORITE