Локални избори: Увод у тектонске промјене у Републици Српској

- Према релевантним истраживањима, СНСД на локалним изборима губи у граду Бања Лука (град неријешених убистава), а неизвјестан је исход у Бијељини, Приједору и Требињу гдје су веће шансе за тријумф опозиције.

Република Српска 09.11.2020 | 18:01
Локални избори: Увод у тектонске промјене у Републици Српској

До наговјештаја тектонских потреса на политичкој сцени довела је одлука Демократског народног савеза (ДНС) да напусти владајућу коалицију. Доласком Ненада Нешића на чело ова странка афирмисала је принцип институционалне заштите интереса Републике Српске, уз пуно поштивање Дејтонског мировног споразума и свих међународних и домаћих правних норми.

Ово је наведено у анализи Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане.

"Грађани у Републици Српској и чланови Социјалистичке партије желе да владајућу коалицију напусти и Социјалистичка партија (СП) Петра Ђокића, која се недавно ослободила групе „Додиковаца", који су повезани са криминалним миљеом. СП би изласком из владајуће коалиције превагнула у корист рушења режима Милорада Додика", каже се у тој анализи датој пред лоаклне изборе у БиХ.

Такође се наводи да према релевантним истраживањима, СНСД на локалним изборима губи у граду Бања Лука (град неријешених убистава), а неизвјестан је исход у Бијељини, Приједору и Требињу гдје су веће шансе за тријумф опозиције.

Тврде да су због тога интензивиране активности СНСД у вези притисака на бираче, изборних превара, куповини гласача, али и незаконитом регистровању бирача у иностранству.

Према тој анализи, Милорада Додика чека неизбјежна судбина Николе Груевског (ВМРО-ДПМНЕ) као и демонтажа Додиковог режима.

У анализи се подсјећа да је режим Груевског дефинитивно поражен на локалним изборима у Сјеверној Македонији 15.октобра 2017. године и наводи да улогу Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) као предводника свих грађана у демонтажи режима у Сјеверној Македонији у Босни и Херцеговини имају шансу да преузму поједине опозиционе снаге у оба бх. ентитета.

"Примијећено је да Додик све ресурсе улаже за скидање са „црне листе" америчке администрације, јер угрожава америчку националну сигурност и интересе због свог досадашњег политичког дјеловања. Додик је нетранспарентно потрошио огромне износе сумњивог новца за скидање са америчке „црне листе", иако је познато да према америчким законима није дозвољено лобирање за скидање са „црне листе".

Грађани очекују од Ђокићеве Социјалистичке партије да иступи из коалиције

Већ је дошло до преслагивања на политичкој сцени Републике Српске, изласком из владајуће и најдуговјечније коалиције (СНСД-ДНС-СП) Демократског народног савеза (ДНС), који је доласком на чело те странке Ненада Нешића изабрао другачији политички пут, а то је политичко дјеловање, које ће бити у интересу грађана/бирача, јер је Савез независних социјалдемократа (СНСД) своје дјеловање углавном темељио опстанком на власти по сваку цијену и енормном богаћењу и пљачки друштвених ресурса на челу са Милорадом Додиком, члановима његове породице и појединцима око њега. 

Велика су очекивања грађана у Републици Српској, да владајућу коалицију напусти и Социјалистичка партија (СП) Петра Ђокића, која се недавно ослободила групе „Додиковаца" у својим редовима и која би изласком из владајуће коалиције превагнула у корист рушења режима Милорада Додика.

Социјалистичка партија је прва реаговала на Додикову примитивну политику најављивањем ускраћивања подршке посебно у Бања Луци.

Према релевантним истраживања СНСД на локалним изборима губи у граду Бања Лука, а по свему судећи у Бијељини, Приједору и Требињу као већим градовима. Очито је Додик игнорисао чињеницу, да је Социјалистичка партија стабилна партија, која ће побољшати изборни резултат као и ДНС.

Концепт Милорада Додика од прије годину и више дана је био, да у условима раста буџета, плата, пензија, инвестиција, реалне расти запослености, да све успјехе припише себи, а да друге кључне актере елиминише, а те планове му је покварио Цовид-19 и сада му је све то постале велико бреме са којим се мора сам носити.

Његови људи, како стоји у анализи, сумњају у концепт његове политике и пронашли су контакте на другим странама.

Симптоматично је, да је Ненад Нешић експресно позван у Министарство унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) како би био саслушан 21.октобра 2020 у оквиру истраге о наводној злоупотреби службеног положаја коју од раније води Управа криминалистичке полиције МУП РС. Нешић се одазвао на позив, али је полицијским службеницима одбио дати изјаву. Према сазнањима саслушање се односило на наводну злоупотребу службеног положаја у вези с једним од тендера ЈП „Путеви Републике Српске".

Аналитичари сматрају, да је прије саслушања Ненада Нешића требао бити саслушан Милорад Додик.

У ситуацији када рејтинг ДНС и Ђокићевих Социјалиста расте Додик је спремио сценариј да покуша ослабити и нанијети штету Социјалистичкој партији, док је прије тога један мањи дио „Додиковаца" из Социјалистичке партије уз комплетну Додикову подршку и логистику на криминалан начин себи формирао нову партију.

Све ово потврђује чињеницу, да нема процесуирања озбиљног криминала и подизања оптужница него се ради о сензацијама и/или монтираним оптужницама.

Аналитичари сматрају, да је Додиков удар на ДНС и Социјалистичку партију (СП) најлошији потез, јер је изгубио најискреније и највјерније политичке партнере, а у систем власти је увео своје политичке противнике, који су демотивирали односе унутар коалиције што се негативно пренијело и на грађане Републике Српске, констатује се у анализи ИФИМЕС-а.

(БН)

Коментари / 51

Оставите коментар
Name

Ко

09.11.2020 17:39

Перо Ђокић стари интережџија да напусти коалицију са Додиком.Социјалистичка партија је само једна клептоманска непотистичка организација која не смије без Додиковог сигнала ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Параноја

09.11.2020 18:11

Исповаљиват це се ко треба, један другога, напустио или не, народ се освијестио, пљацка избора умањена а поспремање долази на велика врата.....

Name

КО ЦЕ ДА ПОБЈЕДИ ??

09.11.2020 18:28

ТО НЕЗНАМ , АЛИ ЗНАМ КО ЦЕ ДА ИЗГУБИ .... НАРОД ЈЕ УВЈЕК ГУБИТНИК...

Name

Борац

09.11.2020 18:59

Само масовно изаци на изборе. Рудоња сигурно пада! Висе нас је!

Name

Ре Ко

09.11.2020 19:08

Напустиће Додика, кад власт преузме опозиција.

Name

Миро

09.11.2020 19:32

Ко год на овим и будуцим изборима буде гласао за ДНС, СНСД, СП,ДЕМОС, тај треба да се лијеци.

Name

@КО ЦЕ ДА ПОБЈЕДИ ??

09.11.2020 20:27

Тако писе један БОТ! Ми сто разумијемо то мислимо другације! Ми се надамо за боље сутра, а ти? Тренутно је оцајно, вецини. Мислис да није вријеме да се несто промјени? Па нема сансе да буде горе него сто је сада. Зао ми те је сто мислис тако, мозда си млад...једног дана цес сконтати, ваљда...

Name

@КО ЦЕ ДА ПОБЈЕДИ ??

09.11.2020 21:17

НЕ НИЈЕ БОТ ! ПРОМЈЕНЕ ? , АПСОЛУТНА ПОДРСКА. НЕЗАБОРАВИТЕ , ПОЛИТИКА ЈЕ СУРОВ ЗАНАТ.

Name

Ре

09.11.2020 22:40

Е овај це вас усрецит у опозицији као И Михалхица хахахаха па небитна фигура обицни лопинас И гледа лицни интерес ал јебат це му Драско матер

Name

Ре борац

09.11.2020 23:15

Због таквих ме срамота поменут да сам уценик у отадзбинском рату игром слуцаја цитав рат сам прове озренска возуцко артисте такви нису ни б од борца треба укинути било какав борацки додатак свим способним И тај новац усмјерити инвалидима И породицама погинулих бораца ко год је тразио посо басе је а остало јефукара којо мисле да су за цетири године спавање по линије И кад запyца бјезали да имају све привилегије И висе нераде таквима треба присилни рад

Name

Ре ре борац

10.11.2020 07:23

Ти мора да си обранов.

Name

перо

10.11.2020 17:15

Лакташи никад љепси хвала за све

Name

Васке

09.11.2020 17:45

Све су то игре. Они су толико огрезли у криминалу,мислим на коалицију,да ту нема разлаза. Само престава за народ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.11.2020 17:47

Зива истина! Боље коалиције није имао од ДНС и СП. Сад мора да трпи Селака и Стевандица, њихове притиске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

жПали би у сваком слзцају

09.11.2020 18:12

Банкрот.

Name

Ре

09.11.2020 19:13

Ма одстранице он њи

Name

@жПали би у сваком слзцају

09.11.2020 20:09

Браво, хебес коалицију, свакако је банкрот!

Name

Аааааа

09.11.2020 17:49

Петар Ђокић ааааааа идиот....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

09.11.2020 17:55

Који је овај чудни аналитичар? "Рејтинг ДНС-а и СПС-а расте"

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

09.11.2020 17:55

ДНС у Бањалука пада, питање хоце ли цензус преци, а после избора бит це прелетаца и папака медју њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипсос

09.11.2020 19:07

У Бањалуци цензус неће прећи:СП. СПС, УС, ДЕМОС. Сви су око 1,5% што је пола од цензуса и раст од 100% без тешких махинација није реалан. ДНС се врти изнад цензуса и реално је да га прескочи око 4,5%. ПДП 37%,СНСД 24% и СДС 6% су сигурни да прелазе цензус.Драшко градоначелник. У Требињу је листа Правда и ред Небојше Вукановића најјача, па СНСД, ПДП-ХП ДРАШКОВИЋ и СДС.Ове 3 листе до сада опозиционе листе ће бити комотна већина Остали испод цензуса. Илија Станковић градоначелник. Пале- Вуковић начелник Већина СДС-ПДП-ДНС. Исти случај и за град Источно Сарајево. Ово је релевантан узорак.

Name

марко,Њемацка

09.11.2020 17:58

Браво Несицу,надамо се да це бити тектонске промјене и да це лопови и криминалци изгубити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далибор

10.11.2020 13:46

Куд цес већег лопова од Нешића? Цовијек је покрао путеве да је то чудо, колико тендера је заједно са Милом намјестио. Какве сте ви будале. Човијек себи прави хотелчину на Јахорини сигурно од државничке плате. Јадни сте ви колико ниста не знате.

Name

Кројачица

09.11.2020 18:01

Па Ђокица је већи криминалац од Рудоње. Нека њега у коалицији са њим а ако драги Бог да нека буду у коалицији и на Туњицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

09.11.2020 18:14

БАНКРОТ ЈЕ,ста вам је, само није званицно прогласен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха

09.11.2020 18:44

Надај се надај

Name

Ха зив ти био

09.11.2020 22:06

Банкрот. Ако имас и грам мозга. БАНКРОТ И ТУ ЈЕ ТАЦКА. СТАЊЕ ТОЛИКО СТРАВИЦНО, ГОРЕ НЕГО '96,из сасвим реалних разлога да не набрајам.....

Name

Космонаут

09.11.2020 18:27

УБИЦЕ ДАВИДОВЕ ТРЕБА ИЗ РЕСЕТАКА.ПОМАГАЦЕ И НАРУЦИОЦЕ ИСТО ИЗА РЕСЕТАКА,НА ДУГОГОДИСЊУ КАЗНУ.МИЛОРАД ДОДИК ИДЕ ДА ИЗЈАВИ САУЦЕСЦЕ РОДИТЕЉИМА ЦИЈИ ЈЕ СИН НАРКОМА СИЛЕДЗИЈА И ПЉАЦКАС????? ПА ЗАР ОВА ЉУДСКА НАКАЗА СТВАРНО МИСЛИ ДА СМО СВИ ЛУДИ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напред

09.11.2020 18:36

опозицијо,до велике побједе млади!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

09.11.2020 18:36

Коалиција је цврстоооо повезана криминалом подјелом плијена тј предузецааа пљацкање није могла једна партија него коалициона позициона и опозициона умрезенааа мафија у свим партијама !!е сад бјезати у опозицијуу је само јефтин трик!провидан процитан и нема застите сви ама сви пред закон за све једнак!!!па по реду и заслузи!!! Пола опозиције је радило за позицију и на свим нивоима власти за свој лицни интерес!!! Само одблокирати правосудје!!пљацка од рата до данас траје!!!и ту немааа бјезања висе из странке у странку из опозиције у позицију да би се сакрио криминал пљацка !!!доста је !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огњен

09.11.2020 18:37

Перина странка-статистичка грешка, а он као битан. Послије избора нема га ни у шаши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако

09.11.2020 18:45

Како да не... Све је фарса

ОДГОВОРИТЕ
Name

праведно

09.11.2020 19:09

Вријеме је за праве промјене, назалост нмг гласати за градонацелника Бањалуке али да могу сигурно бих дао подрзао Драска Станивуковица, само особа са недовољно информација не разуме ста снсд резим ради цитавој дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сековици

09.11.2020 19:22

Сековици су за Глисица!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.11.2020 19:34

АЈ сад лијепо напишите гдје СДС и генерално опозиција губе! Шта је томе разлог? Изгледа необразованост/неспособност владајућих на тим позицијама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Веселко

09.11.2020 20:29

Сви смо За Драгица !

Name

Лоса процјена

09.11.2020 19:40

Објективно , Приједор искљуциво зависи од тога како це наступити СДС тј ако повуче др Мају у корист ДНС ( као сто је Днс вец дао подрску у И Сарајеву и сада ту Снсд напросто каска са гласовима јер Снсд има вецину само у Лукавици и Трнову , Пале и Соколац уверљиво губе тако да је И Сарајево у комолету блага предност СДС Пдп и ДНс ), дакле ако Сдс не подрзи Днс у Приједор он пада под Снсд то је неминовно !! И Сарајево блага предност Сдс- Пдп и Днс цини ми се да Рогатица није у И Сарајеву али колико сам ја цуо кандидат Сдс боље стоји захваљујуци подрсци приватног сектора и Днс! али понајвисе јер је Снсд кандидовао лосег цовека! , Братунац( имам доста фамилије) - Снсд има велике сансе да изгуби а у Висеграду је егал ! Невесиње има велике сансе да изгуби Снсд, Бијељина- иако је Мицо Мициц такав какав јесте и за вјек вјекова папак , прејаку масинерију има на терену , много људи који се продају за паре, много људи ради на локалном нивоу те подрска Снсд и републицких фирми и сматрам да су сансе Мице Трецине доста велике 60% Требиње - иако Вукановиц добро котира иако има и подрсак Р Драсковица , напросто прејак инзињеринг и мнкго новца од стране ХЕ и Снсд много близи побједи и на крају кљуцна Бањалука , егал , и по свим мојим информацијама је егал јер људи се напросто боје, али српски народ је сад заиста на испиту зели ли да побједи своје страхове и крене одлуцно напријед јер нико вас не мозе контролисати када удјете у ону куцицу, па цак и ако вас натјерају да сликате ви мозете након сликања понистити листиц јер цете накнадно прекризити и другога!! Само ВИ одлуцујете и нико други народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

09.11.2020 20:49

У Братунцу снсд губи изборе за нацелника јер је папак пресао из сдс а,алиста никад јаднија јер су сви са листе промјенили по најмање 3,4 странке.

Name

Тако реци

09.11.2020 21:55

Лоса ти манипулација. Поспремање и цисцење, веееликом метлом.... Ајд цао.

Name

Дучић

09.11.2020 19:43

Као што рече професор Миодраг Зец ово је рај за конвертите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сада пакао

09.11.2020 22:10

Преобратили су се сви они до сада у све сто се могло. Енд.

Name

Приједор

09.11.2020 20:09

Никада висе Приједор неце дати глас за СНСД, зелим им сву несрецу у странци и да прођу како заслужују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

09.11.2020 20:57

Ако се Маја не повуче СНСД ће прегазити ДНС. Евидентно на терену 100%. ДНС у ПД је персонификација СНСД на републицком нивоу и нису имали капацитет да "подмире" све љзде само у локалној заједници и превисе су људи изварали на локалу и то це им се вратити сада, а и СНСД је све карте улозио на Приједор. СДС под Тубиновим водством је нула, јер је он срозао солидан СДС у ПД на бас ниске гране. Лик је буквално ситни клосар. Маја је институција за њега

Name

МД

09.11.2020 20:32

Активна власт губи и МОДРИЦУ .Овде је сигурна побиједа СДС неце народ висе тираније и лази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побједа

09.11.2020 20:57

По истразивању која је обавила владајуца структура за Бијељину, тренутно води др Љубиса Петровиц са 57%. Странке које не пролазе цензус у Бијељини су Уједињена српска, СРС др Војислав Сесељ, Уједињена српска и Социјалистицка партија српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.11.2020 21:13

У Приједору побједјује ДНС за Градонацелника а Скупстинску вецину це да направи са СДС-ом и са јос по неком мањом странком,које сада нису уз СНСД у Приједору...Стање на терену је такво да је ово реално за оцекивати и све иде ка томе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

09.11.2020 21:48

Под хитно треба примјенити систем у којем ће свака власт бити на тесту што чешће и фино их мјењати, ако затреба, сваке године. Овдје одрастају генерације ретардираних којима је одговорност непозната а криминал свих облика нормално стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

10.11.2020 05:48

А СНСД прозива своје цланове вјерне да гласају до 12:00 и да поново стану у ред какк би правили привид веце гузве како би људи који долазе одустајали од страха да це се заразити или недостатка времена када виде колико је људи... На ста су све спремни и како то размисља само да се вара... Али неце моци мамлази румени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

10.11.2020 05:50

Дали је то "патка" да по локалу покупе висе гласова. Убрзо цемо сазнати. ДНС би могао сад као одвојен привуци гласаце који су разоцарани у СНСДе а неволе стару опозицију? Посље избора се помире.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

лактаси

10.11.2020 17:14

Никад бољи и љепси лактаси хвала за уложени труд

ОДГОВОРИТЕ
Name

неко

15.11.2020 09:32

Како се мозе гласати а да је неко болестан, па не може ићи? Зна ли неко?

ОДГОВОРИТЕ