Lokalni izbori: Uvod u tektonske promjene u Republici Srpskoj

- Prema relevantnim istraživanjima, SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banja Luka (grad neriješenih ubistava), a neizvjestan je ishod u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju gdje su veće šanse za trijumf opozicije.

Republika Srpska 09.11.2020 | 18:01
Lokalni izbori: Uvod u tektonske promjene u Republici Srpskoj

Do nagovještaja tektonskih potresa na političkoj sceni dovela je odluka Demokratskog narodnog saveza (DNS) da napusti vladajuću koaliciju. Dolaskom Nenada Nešića na čelo ova stranka afirmisala je princip institucionalne zaštite interesa Republike Srpske, uz puno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih međunarodnih i domaćih pravnih normi.

Ovo je navedeno u analizi Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

"Građani u Republici Srpskoj i članovi Socijalističke partije žele da vladajuću koaliciju napusti i Socijalistička partija (SP) Petra Đokića, koja se nedavno oslobodila grupe „Dodikovaca", koji su povezani sa kriminalnim miljeom. SP bi izlaskom iz vladajuće koalicije prevagnula u korist rušenja režima Milorada Dodika", kaže se u toj analizi datoj pred loaklne izbore u BiH.

Takođe se navodi da prema relevantnim istraživanjima, SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banja Luka (grad neriješenih ubistava), a neizvjestan je ishod u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju gdje su veće šanse za trijumf opozicije.

Tvrde da su zbog toga intenzivirane aktivnosti SNSD u vezi pritisaka na birače, izbornih prevara, kupovini glasača, ali i nezakonitom registrovanju birača u inostranstvu.

Prema toj analizi, Milorada Dodika čeka neizbježna sudbina Nikole Gruevskog (VMRO-DPMNE) kao i demontaža Dodikovog režima.

U analizi se podsjeća da je režim Gruevskog definitivno poražen na lokalnim izborima u Sjevernoj Makedoniji 15.oktobra 2017. godine i navodi da ulogu Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) kao predvodnika svih građana u demontaži režima u Sjevernoj Makedoniji u Bosni i Hercegovini imaju šansu da preuzmu pojedine opozicione snage u oba bh. entiteta.

"Primijećeno je da Dodik sve resurse ulaže za skidanje sa „crne liste" američke administracije, jer ugrožava američku nacionalnu sigurnost i interese zbog svog dosadašnjeg političkog djelovanja. Dodik je netransparentno potrošio ogromne iznose sumnjivog novca za skidanje sa američke „crne liste", iako je poznato da prema američkim zakonima nije dozvoljeno lobiranje za skidanje sa „crne liste".

Građani očekuju od Đokićeve Socijalističke partije da istupi iz koalicije

Već je došlo do preslagivanja na političkoj sceni Republike Srpske, izlaskom iz vladajuće i najdugovječnije koalicije (SNSD-DNS-SP) Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je dolaskom na čelo te stranke Nenada Nešića izabrao drugačiji politički put, a to je političko djelovanje, koje će biti u interesu građana/birača, jer je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) svoje djelovanje uglavnom temeljio opstankom na vlasti po svaku cijenu i enormnom bogaćenju i pljački društvenih resursa na čelu sa Miloradom Dodikom, članovima njegove porodice i pojedincima oko njega. 

Velika su očekivanja građana u Republici Srpskoj, da vladajuću koaliciju napusti i Socijalistička partija (SP) Petra Đokića, koja se nedavno oslobodila grupe „Dodikovaca" u svojim redovima i koja bi izlaskom iz vladajuće koalicije prevagnula u korist rušenja režima Milorada Dodika.

Socijalistička partija je prva reagovala na Dodikovu primitivnu politiku najavljivanjem uskraćivanja podrške posebno u Banja Luci.

Prema relevantnim istraživanja SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banja Luka, a po svemu sudeći u Bijeljini, Prijedoru i Trebinju kao većim gradovima. Očito je Dodik ignorisao činjenicu, da je Socijalistička partija stabilna partija, koja će poboljšati izborni rezultat kao i DNS.

Koncept Milorada Dodika od prije godinu i više dana je bio, da u uslovima rasta budžeta, plata, penzija, investicija, realne rasti zaposlenosti, da sve uspjehe pripiše sebi, a da druge ključne aktere eliminiše, a te planove mu je pokvario Covid-19 i sada mu je sve to postale veliko breme sa kojim se mora sam nositi.

Njegovi ljudi, kako stoji u analizi, sumnjaju u koncept njegove politike i pronašli su kontakte na drugim stranama.

Simptomatično je, da je Nenad Nešić ekspresno pozvan u Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) kako bi bio saslušan 21.oktobra 2020 u okviru istrage o navodnoj zloupotrebi službenog položaja koju od ranije vodi Uprava kriminalističke policije MUP RS. Nešić se odazvao na poziv, ali je policijskim službenicima odbio dati izjavu. Prema saznanjima saslušanje se odnosilo na navodnu zloupotrebu službenog položaja u vezi s jednim od tendera JP „Putevi Republike Srpske".

Analitičari smatraju, da je prije saslušanja Nenada Nešića trebao biti saslušan Milorad Dodik.

U situaciji kada rejting DNS i Đokićevih Socijalista raste Dodik je spremio scenarij da pokuša oslabiti i nanijeti štetu Socijalističkoj partiji, dok je prije toga jedan manji dio „Dodikovaca" iz Socijalističke partije uz kompletnu Dodikovu podršku i logistiku na kriminalan način sebi formirao novu partiju.

Sve ovo potvrđuje činjenicu, da nema procesuiranja ozbiljnog kriminala i podizanja optužnica nego se radi o senzacijama i/ili montiranim optužnicama.

Analitičari smatraju, da je Dodikov udar na DNS i Socijalističku partiju (SP) najlošiji potez, jer je izgubio najiskrenije i najvjernije političke partnere, a u sistem vlasti je uveo svoje političke protivnike, koji su demotivirali odnose unutar koalicije što se negativno prenijelo i na građane Republike Srpske, konstatuje se u analizi IFIMES-a.

(BN)

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Ko

09.11.2020 17:39

Pero Đokić stari intereždžija da napusti koaliciju sa Dodikom.Socijalistička partija je samo jedna kleptomanska nepotistička organizacija koja ne smije bez Dodikovog signala ništa.

ODGOVORITE
Name

Paranoja

09.11.2020 18:11

Ispovaljivat ce se ko treba, jedan drugoga, napustio ili ne, narod se osvijestio, pljacka izbora umanjena a pospremanje dolazi na velika vrata.....

Name

KO CE DA POBJEDI ??

09.11.2020 18:28

TO NEZNAM , ALI ZNAM KO CE DA IZGUBI .... NAROD JE UVJEK GUBITNIK...

Name

Borac

09.11.2020 18:59

Samo masovno izaci na izbore. Rudonja sigurno pada! Vise nas je!

Name

Re Ko

09.11.2020 19:08

Napustiće Dodika, kad vlast preuzme opozicija.

Name

Miro

09.11.2020 19:32

Ko god na ovim i buducim izborima bude glasao za DNS, SNSD, SP,DEMOS, taj treba da se lijeci.

Name

@KO CE DA POBJEDI ??

09.11.2020 20:27

Tako pise jedan BOT! Mi sto razumijemo to mislimo drugacije! Mi se nadamo za bolje sutra, a ti? Trenutno je ocajno, vecini. Mislis da nije vrijeme da se nesto promjeni? Pa nema sanse da bude gore nego sto je sada. Zao mi te je sto mislis tako, mozda si mlad...jednog dana ces skontati, valjda...

Name

@KO CE DA POBJEDI ??

09.11.2020 21:17

NE NIJE BOT ! PROMJENE ? , APSOLUTNA PODRSKA. NEZABORAVITE , POLITIKA JE SUROV ZANAT.

Name

Re

09.11.2020 22:40

E ovaj ce vas usrecit u opoziciji kao I Mihalhica hahahaha pa nebitna figura obicni lopinas I gleda licni interes al jebat ce mu Drasko mater

Name

Re borac

09.11.2020 23:15

Zbog takvih me sramota pomenut da sam ucenik u otadzbinskom ratu igrom slucaja citav rat sam prove ozrenska vozucko artiste takvi nisu ni b od borca treba ukinuti bilo kakav boracki dodatak svim sposobnim I taj novac usmjeriti invalidima I porodicama poginulih boraca ko god je trazio poso base je a ostalo jefukara kojo misle da su za cetiri godine spavanje po linije I kad zapyca bjezali da imaju sve privilegije I vise nerade takvima treba prisilni rad

Name

Re re borac

10.11.2020 07:23

Ti mora da si obranov.

Name

pero

10.11.2020 17:15

Laktaši nikad ljepsi hvala za sve

Name

Vaske

09.11.2020 17:45

Sve su to igre. Oni su toliko ogrezli u kriminalu,mislim na koaliciju,da tu nema razlaza. Samo prestava za narod...

ODGOVORITE
Name

Istina

09.11.2020 17:47

Ziva istina! Bolje koalicije nije imao od DNS i SP. Sad mora da trpi Selaka i Stevandica, njihove pritiske.

ODGOVORITE
Name

žPali bi u svakom slzcaju

09.11.2020 18:12

Bankrot.

Name

Re

09.11.2020 19:13

Ma odstranice on nji

Name

@žPali bi u svakom slzcaju

09.11.2020 20:09

Bravo, hebes koaliciju, svakako je bankrot!

Name

Aaaaaa

09.11.2020 17:49

Petar Đokić aaaaaaa idiot....

ODGOVORITE
Name

Херцеговац

09.11.2020 17:55

Који је овај чудни аналитичар? "Рејтинг ДНС-а и СПС-а расте"

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

09.11.2020 17:55

DNS u Banjaluka pada, pitanje hoce li cenzus preci, a posle izbora bit ce preletaca i papaka medju njima

ODGOVORITE
Name

Ipsos

09.11.2020 19:07

U Banjaluci cenzus neće preći:SP. SPS, US, DEMOS. Svi su oko 1,5% što je pola od cenzusa i rast od 100% bez teških mahinacija nije realan. DNS se vrti iznad cenzusa i realno je da ga preskoči oko 4,5%. PDP 37%,SNSD 24% i SDS 6% su sigurni da prelaze cenzus.Draško gradonačelnik. U Trebinju je lista Pravda i red Nebojše Vukanovića najjača, pa SNSD, PDP-HP DRAŠKOVIĆ i SDS.Ove 3 liste do sada opozicione liste će biti komotna većina Ostali ispod cenzusa. Ilija Stanković gradonačelnik. Pale- Vuković načelnik Većina SDS-PDP-DNS. Isti slučaj i za grad Istočno Sarajevo. Ovo je relevantan uzorak.

Name

marko,Njemacka

09.11.2020 17:58

Bravo Nesicu,nadamo se da ce biti tektonske promjene i da ce lopovi i kriminalci izgubiti

ODGOVORITE
Name

Dalibor

10.11.2020 13:46

Kud ces većeg lopova od Nešića? Covijek je pokrao puteve da je to čudo, koliko tendera je zajedno sa Milom namjestio. Kakve ste vi budale. Čovijek sebi pravi hotelčinu na Jahorini sigurno od državničke plate. Jadni ste vi koliko nista ne znate.

Name

Krojačica

09.11.2020 18:01

Pa Đokica je veći kriminalac od Rudonje. Neka njega u koaliciji sa njim a ako dragi Bog da neka budu u koaliciji i na Tunjicama.

ODGOVORITE
Name

Ljudi

09.11.2020 18:14

BANKROT JE,sta vam je, samo nije zvanicno proglasen.

ODGOVORITE
Name

Ha

09.11.2020 18:44

Nadaj se nadaj

Name

Ha ziv ti bio

09.11.2020 22:06

Bankrot. Ako imas i gram mozga. BANKROT I TU JE TACKA. STANJE TOLIKO STRAVICNO, GORE NEGO '96,iz sasvim realnih razloga da ne nabrajam.....

Name

Kosmonaut

09.11.2020 18:27

UBICE DAVIDOVE TREBA IZ RESETAKA.POMAGACE I NARUCIOCE ISTO IZA RESETAKA,NA DUGOGODISNJU KAZNU.MILORAD DODIK IDE DA IZJAVI SAUCESCE RODITELJIMA CIJI JE SIN NARKOMA SILEDZIJA I PLJACKAS????? PA ZAR OVA LJUDSKA NAKAZA STVARNO MISLI DA SMO SVI LUDI!!!!

ODGOVORITE
Name

Napred

09.11.2020 18:36

opozicijo,do velike pobjede mladi!???

ODGOVORITE
Name

Ali

09.11.2020 18:36

Koalicija je cvrstoooo povezana kriminalom podjelom plijena tj preduzecaaa pljackanje nije mogla jedna partija nego koaliciona poziciona i opoziciona umrezenaaa mafija u svim partijama !!e sad bjezati u opozicijuu je samo jeftin trik!providan procitan i nema zastite svi ama svi pred zakon za sve jednak!!!pa po redu i zasluzi!!! Pola opozicije je radilo za poziciju i na svim nivoima vlasti za svoj licni interes!!! Samo odblokirati pravosudje!!pljacka od rata do danas traje!!!i tu nemaaa bjezanja vise iz stranke u stranku iz opozicije u poziciju da bi se sakrio kriminal pljacka !!!dosta je !!!

ODGOVORITE
Name

Ognjen

09.11.2020 18:37

Perina stranka-statistička greška, a on kao bitan. Poslije izbora nema ga ni u šaši.

ODGOVORITE
Name

Baš tako

09.11.2020 18:45

Kako da ne... Sve je farsa

ODGOVORITE
Name

pravedno

09.11.2020 19:09

Vrijeme je za prave promjene, nazalost nmg glasati za gradonacelnika Banjaluke ali da mogu sigurno bih dao podrzao Draska Stanivukovica, samo osoba sa nedovoljno informacija ne razume sta snsd rezim radi citavoj drzavi.

ODGOVORITE
Name

Sekovici

09.11.2020 19:22

Sekovici su za Glisica!!!

ODGOVORITE
Name

A

09.11.2020 19:34

AJ sad lijepo napišite gdje SDS i generalno opozicija gube! Šta je tome razlog? Izgleda neobrazovanost/nesposobnost vladajućih na tim pozicijama?

ODGOVORITE
Name

Veselko

09.11.2020 20:29

Svi smo Za Dragica !

Name

Losa procjena

09.11.2020 19:40

Objektivno , Prijedor iskljucivo zavisi od toga kako ce nastupiti SDS tj ako povuče dr Maju u korist DNS ( kao sto je Dns vec dao podrsku u I Sarajevu i sada tu Snsd naprosto kaska sa glasovima jer Snsd ima vecinu samo u Lukavici i Trnovu , Pale i Sokolac uverljivo gube tako da je I Sarajevo u komoletu blaga prednost SDS Pdp i DNs ), dakle ako Sds ne podrzi Dns u Prijedor on pada pod Snsd to je neminovno !! I Sarajevo blaga prednost Sds- Pdp i Dns cini mi se da Rogatica nije u I Sarajevu ali koliko sam ja cuo kandidat Sds bolje stoji zahvaljujuci podrsci privatnog sektora i Dns! ali ponajvise jer je Snsd kandidovao loseg coveka! , Bratunac( imam dosta familije) - Snsd ima velike sanse da izgubi a u Visegradu je egal ! Nevesinje ima velike sanse da izgubi Snsd, Bijeljina- iako je Mico Micic takav kakav jeste i za vjek vjekova papak , prejaku masineriju ima na terenu , mnogo ljudi koji se prodaju za pare, mnogo ljudi radi na lokalnom nivou te podrska Snsd i republickih firmi i smatram da su sanse Mice Trecine dosta velike 60% Trebinje - iako Vukanovic dobro kotira iako ima i podrsak R Draskovica , naprosto prejak inzinjering i mnkgo novca od strane HE i Snsd mnogo blizi pobjedi i na kraju kljucna Banjaluka , egal , i po svim mojim informacijama je egal jer ljudi se naprosto boje, ali srpski narod je sad zaista na ispitu zeli li da pobjedi svoje strahove i krene odlucno naprijed jer niko vas ne moze kontrolisati kada udjete u onu kucicu, pa cak i ako vas natjeraju da slikate vi mozete nakon slikanja ponistiti listic jer cete naknadno prekriziti i drugoga!! Samo VI odlucujete i niko drugi narode

ODGOVORITE
Name

Boki

09.11.2020 20:49

U Bratuncu snsd gubi izbore za nacelnika jer je papak presao iz sds a,alista nikad jadnija jer su svi sa liste promjenili po najmanje 3,4 stranke.

Name

Tako reci

09.11.2020 21:55

Losa ti manipulacija. Pospremanje i ciscenje, veeelikom metlom.... Ajd cao.

Name

Dučić

09.11.2020 19:43

Kao što reče profesor Miodrag Zec ovo je raj za konvertite.

ODGOVORITE
Name

A sada pakao

09.11.2020 22:10

Preobratili su se svi oni do sada u sve sto se moglo. End.

Name

Prijedor

09.11.2020 20:09

Nikada vise Prijedor nece dati glas za SNSD, zelim im svu nesrecu u stranci i da prođu kako zaslužuju.

ODGOVORITE
Name

Jovan

09.11.2020 20:57

Ako se Maja ne povuče SNSD će pregaziti DNS. Evidentno na terenu 100%. DNS u PD je personifikacija SNSD na republickom nivou i nisu imali kapacitet da "podmire" sve ljzde samo u lokalnoj zajednici i previse su ljudi izvarali na lokalu i to ce im se vratiti sada, a i SNSD je sve karte ulozio na Prijedor. SDS pod Tubinovim vodstvom je nula, jer je on srozao solidan SDS u PD na bas niske grane. Lik je bukvalno sitni klosar. Maja je institucija za njega

Name

MD

09.11.2020 20:32

Aktivna vlast gubi i MODRICU .Ovde je sigurna pobijeda SDS nece narod vise tiranije i lazi.

ODGOVORITE
Name

Pobjeda

09.11.2020 20:57

Po istrazivanju koja je obavila vladajuca struktura za Bijeljinu, trenutno vodi dr Ljubisa Petrovic sa 57%. Stranke koje ne prolaze cenzus u Bijeljini su Ujedinjena srpska, SRS dr Vojislav Seselj, Ujedinjena srpska i Socijalisticka partija srpske.

ODGOVORITE
Name

Milan

09.11.2020 21:13

U Prijedoru pobjedjuje DNS za Gradonacelnika a Skupstinsku vecinu ce da napravi sa SDS-om i sa jos po nekom manjom strankom,koje sada nisu uz SNSD u Prijedoru...Stanje na terenu je takvo da je ovo realno za ocekivati i sve ide ka tome...

ODGOVORITE
Name

T

09.11.2020 21:48

Pod hitno treba primjeniti sistem u kojem će svaka vlast biti na testu što češće i fino ih mjenjati, ako zatreba, svake godine. Ovdje odrastaju generacije retardiranih kojima je odgovornost nepoznata a kriminal svih oblika normalno stanje.

ODGOVORITE
Name

Hmm

10.11.2020 05:48

A SNSD proziva svoje clanove vjerne da glasaju do 12:00 i da ponovo stanu u red kakk bi pravili privid vece guzve kako bi ljudi koji dolaze odustajali od straha da ce se zaraziti ili nedostatka vremena kada vide koliko je ljudi... Na sta su sve spremni i kako to razmislja samo da se vara... Ali nece moci mamlazi rumeni

ODGOVORITE
Name

Fenix

10.11.2020 05:50

Dali je to "patka" da po lokalu pokupe vise glasova. Ubrzo cemo saznati. DNS bi mogao sad kao odvojen privuci glasace koji su razocarani u SNSDe a nevole staru opoziciju? Poslje izbora se pomire.?

ODGOVORITE
Name

laktasi

10.11.2020 17:14

Nikad bolji i ljepsi laktasi hvala za uloženi trud

ODGOVORITE
Name

neko

15.11.2020 09:32

Kako se moze glasati a da je neko bolestan, pa ne može ići? Zna li neko?

ODGOVORITE