Вакцина против короне до марта наредне године

Вакцина против вируса корона могла би да буде доступна до марта наредне године најугроженијима, што би, уз остале напретке, могло довести до промјене курса пандемије, рекао је данас званичник Свјетске здравствене организације (СЗО) Брус Ајлворд.

Свијет 09.11.2020 | 17:37
Вакцина против короне до марта наредне године

Ајлворд је на годишњем министарском састанку СЗО навео да су привремени резултати о вакцини које је објавила фармацеутска компаније “Фајзер” веома позитивни.

Компаније “Фајзер” и “Бајонтек”, које заједно раде на развоју вакцине, раније су саопштиле да је њихова вакцина ефикасна 90 одсто у спречавању обољења ковид 19 у трећој фази испитивања.

Према прелиминарним подацима, заштита пацијента постигнута је седам дана након примања друге дозе и 28 дана послије примања прве дозе.

Генерални директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус, такође, је поздравио охрабрујуће вијести од “Фајзера” и “Бајонтека”.

(Срна) 

Коментари / 25

Оставите коментар
Name

Вакцина за ста?

09.11.2020 16:52

За вирус који долази и одлази сваке године? Овај пут му дали назив "корона" па се сви морамо вакцинисати? Неце да мозе! Мој брат је дао свом сину ону за "птицију "грипу"", исту ону која је садрзавала живу, а иста жива убија цовјека... Онај ко је наиван, он це да је прими, али, ја и неки други имамо право да каземо НЕ! Путујем по Европи задњих годину дана, 10ак земаља, послодавац ме приморава на тестове, а "короне" ни на видику! Кад питам насе докторе у цему је фора, морао сам је покупити...вецина одговори да нисам имао ста да "покупим"!!! А ви остали, сто се бојите, прст на цело и мало размислите! Коме све ово иде у корист? Нама обицним смртницима, не! Њима, све иде у корист! П.С. "Корона" не постоји

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2020 17:58

Богу хвала што ти ниси фасовао овај вирус, или ако јеси онда неки лакши облик. Али, шта ћемо са осталим људима? Поготово са старијим и болеснијим. Нек' умру, је ли то твоја логика и порука? И то су нечији родитељи, баке и дједови. Нажалост, ја знам и за неколико десетина случајева људи у средњим годинама, 30, 40, 50-им, са веома тешком сликом. Некима је било и фатално. Говорим ти о људима који нису имали пратеће болести. И махом су имали такво размишљање као ти: вирус не постоји или је безопасан, измишљотина, превара, завјера, лаж... Да их сад само чујеш, како су промјенили мишљење. Међутим, некима је било касно. Према томе, не ваља ти та саможивост, мени није ништа, мени је добро, баш ме брига за остале. Осврни се око себе. Није људски.

Name

Све је то осмиљено

09.11.2020 18:24

Убијање људи, биолоски и психолоски рат против сироких као "зомби" маса....

Name

Ре Вакцина за ста?

09.11.2020 18:42

Колико год је ова болештина опасна, једнако сте опасни и ви који константно тврдите да она не постоји. Па ко је напунио инфективне клинике, који људи тамо леже и траже помоћ? Измишљени људи, лажни људи, имагинарни људи? Ко су они? Кад се то дешавало, нпр. због сезонског грипа? Никада. Ено, у Београду, Арена пуна, од онолико болница у БГ скоро да више нема мјеста нигдје. Данас у БиХ 73 умрла! Ко су ти умрли? Лажни, измишљени? Је ли могуће да неко вјерује у то? Малоприје сам негдје прочитао да је у Румунији, од вируса, преминула и четверогодишња дјевојчица. Страшно! Вјеруј у шта хоћеш, али немој народ убјеђивати у нешто зашта немаш аргументе. Стварност и чињенице су скроз другачије.

Name

РЕ Ре

09.11.2020 19:33

ТВОЈ МОЗАК ЈЕ ИСПРАН И ВЈЕРОВАТНО ТИ ЈЕ УЗАЛУД БИЛО СТА ПИСАТ. АЛИ ХАЈДЕ РАСПИТАЈ СЕ ,ЈЕ ЛИ ВИСЕ ЉУДИ УМРЛО У ЕВРОПИ, XЈУ, БИХ, СРБИЈИ ... БИЛО ГДЈЕ. ЈЕ ЛИ УМРЛО ВИСЕ ОВЕ ГОДИНЕ ИЛИ ПРОСЛЕ ИЛИ ПРЕТПРОСЛЕ? ПА АКО ЈЕДАН ВИСЕ БУДЕ УМРО ОВЕ ГОДИНЕ ТИ СИ У ПРАВУ. ЦОВЈЕЦЕ СВЕ ЈЕ ИСТО СВАКЕ ГОДИНЕ ,САМО ОВЕ ГРИПАВИ ПРЕХЛАДА ДОБИЛЕ ИМЕ КОРОНА.

Name

Ре ре

09.11.2020 19:41

Мозес ли нам објаснити разлику измедју сезонске грипе (тези слуцај)и "короне"?Баке и деке умиру сваке зиме од грипа и пратецих болести.Конкретно у мом граду је просле и претпросле зиме висе људи умрло од грипе(упале плуца и пратеци симптоми) него ове године од "короне".И засто постоји"цјеновник" медју радницима у здравству?Засто су плацени по броју заразених короном?ето ако мозе кратак одговор.

Name

@Ре

09.11.2020 20:06

Ти си плаценик или доктор! Цовјеце, људи умиру! То је једина цињеница! СВАКИ ДАН! Умирали до сада, а Бога ми и од сада! Поз

Name

Ре Вакцина за ста?

10.11.2020 10:40

Стари имао си велику срецу и ниста висе. Глупости немој сирити друственим мрезама. Незгодна је то болест. Код неког продје и да је не осјети, а други настрадају. Сваки дан у РС умре 16 до 20 стварних људи. Моја супруга је 10 дана имала температуру. Је ли то измисљено?

Name

@Ре Вакцина за ста?

10.11.2020 11:15

Да и? Зена ти имала грипу, па ста!? То као несто ново?

Name

Босанац

09.11.2020 16:58

Вакцина је већ одавно спремна, само још да добије праву цијену, треба још времена. ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

А ко су они

09.11.2020 19:48

За Ре Ти знас неке људе .Онај зна неке људе. Онај зна неке људе које не вјерују у корону.Ти знас неке људе који имају корону. Па добро.Онда докази.Само ја знам није довољно. Ти ко Доктори само тест и то је то.Осим короне за вас друге болести нема. Кад несто прицас дај неко објасњење или било каки аргумент па се онда мозе коментарисат.Овако ако се знање само са тв купи од тога нема ниста.Ко и свака прица има две стране па тако и ова корона. Порука за све је та у доба Интернета се свако мозе информисат и са лакоцом се мозе све превести са компјутером на свој језик ако се несто не разумије.Па нескоди да се цују и нека друга мисљења не само тв и неких доктора који никад нису били доктори а све знају.А за вацину је проблем .Зато сто је за њу потребно до 10 година да се произведе и буде сигурна за народ. То зна и СЗО и сви доктори и цитав свијет.Е сад ако није истина а јесте то потврдјују сви доктори иСЗО па како је могуце?За пар мјесеци готово.То и многе друге ствари цине људе с правом сумњицавим..Морас морас морас не једино сто се мора је то да се умре кад драги Бог позове .Од кад је поцела корона само морате ово морате оно полицијски цас дуге цијеви мозете у куповину 4 ујутру итд.Добро.Ал нико није људима објаснио како и засто сто се казе СТРУЦНО а да јесте сад неби смо имали оваку ситуацију каку имамо. Рецимо да је кон прави струцњак објаснио би народу каква је корона опасност да зна народ ста да се ради.Лијепо мирно и културно.А он висе упласио народ са својим изјавама него сто је то урадила корона.Добро доци це и та вакцина али гдје је лијек против рака паркисона леукемије итд.У обитељи мојој многи су од рака умрли.А задњи је био мој отац.Па г.Ре није било једноставно све то гледат и дозивјети. А ста са дјецом која умиру и осталим народом сто умиру од таквих болести??.Гдје лијек за њих?Ма ајде бре.....надам се да бн неце избрисат коментар

Name

Скептик

09.11.2020 17:14

Таман кад вирус ишчезне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола озрен

09.11.2020 17:36

То они и цекају цитаво вријеме вакцину.Хоце да народ под менталним притиском ових мјера гледа у вакцину која је опасна као спас.Овце на клање се воде.ИЗГИБЕ МОЈ НАРОД ЈЕР ЈЕ БЕЗ ЗНАЊА.ИСУС ХРИСТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Никола озрен

10.11.2020 10:45

Немој је примити. Није за тебе ни намијењена. Намијењена је за здравство, просвјету, полицију, војску. Није за тебе. И да хоцес да је примис ниси на списку. Зато не паници, нико ти је не нуди.

Name

Искрено

09.11.2020 18:21

Мени су сумњиве заразне маске и сви тестови.... Не мислим да је медицинско особље криво, али неко сигурно јесте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

09.11.2020 19:42

Па то је вец свима јасно да нас трују запрасивањем и 5.г мрезом која је забрањена а ипак постоји каква вакцина за ста сви су вам владајуци били позит.па су без таблете презивили молите се богу.

Name

ма наравно

10.11.2020 07:44

тест ницему не слузи осим за сакупљање днк материјала, а резултати се саљу у њемацку тобозе на верификацију...

Name

дрекавац

09.11.2020 19:28

Кад ми неко од "струцњака" објасни како је то прехладјени мравојед са некакве кинеске пијаце заразио 50 милиона људи , онда мозда и пристанем на вакцину , али да објасне да то обицан , просјецан становник ове планете разумије . А све до тада, од*ебите у скоковима и ви и васа вакцина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Груцо

09.11.2020 19:55

Наредне двије седмице су кљуцне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

09.11.2020 21:28

А ко је тај ко одлуцује ција је вакцина добра а ција није,и на основу цега.Колико ми је познато,руси су пустили вакцину у промет прије пар мјесеци,је ли ко доказао да није добра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Андриц

10.11.2020 10:46

Одлуцице код нас велики водја. Он све зна, корона му ниста не мозе, слика се са заразенима и све ок. Он неку тајну зна.

Name

Ја

09.11.2020 22:03

Хвала Богу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.11.2020 22:24

Присталица сам тезе да у овоме треба тражити неку 'златну' средину. Нити је ствар толико алармантна и смртоносна да треба стварати хистерију и панику, али не треба оспоравати ни очигледне ствари. Послије оволиких рестрикција, забрана, полицијских часова, маски итд., у цијелом свијету, релативно је велики број људи заражен и умро. Шта би било да нису биле рестрикције и забране? Био би број бар 10 пута већи. Уствари, највећи би проблем био крах здравственог система, тј. пренатрпаност. С друге стране, мала се пажња посвећује другим здравственим проблемима, другим и горим болестима итд. Готово да се и не помињу неке друге болести. Мислим да је истина негдје у средини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

10.11.2020 07:46

Не мислис добро друзе, јер позитиван пцр тест не показује заразу ницим, и смрти од свега и свацега се воде по короном?? јел контас сада?

Name

КИКИ

10.11.2020 06:28

ВРАТИМО СЕ НАСЛОВУ ВАКЦИНА У МАРТУ ИДУЦЕ ГОДИНЕ . А ГДЈЕ ЈЕ ОНА ВАКЦИНА СТО ЈУ ПРИМИ ПУТИНОВА КЦЕРКА ЈЕСМО ЛИ ЗАИСТА ТОЛИКО ГЛУПИ ?

ОДГОВОРИТЕ