Нико не обраћа пажњу на стари аустроугарски мост

Један од мостова у Добоју, преко ријеке Босне има вишеструки значај кроз своје постојање, а направили су га Аустроугари.

Република Српска 09.11.2020 | 16:55
Нико не обраћа пажњу на стари аустроугарски мост

 Конструкција је посебна и више се  такви мостови не праве. Преко њега иду и цијеви топловода за градску топлану, а стално је предмет расправе међу грађанима да ли је допринијео великој поплави 2014-е године.

Млади Добојлија Владан Вареница покушава да скрене било чију пажњу на значај моста, објаснио нам је зашто преко друштвених мрежа покушава скренути пажњу на мост.

„Прије свега што ме занима што сам ја одрастао на мосту, одрастао је и мој отац и комплетно насеље Усора. А друга ствар је што овај мост има велики утицај на град, прије свега што топловод за град иде преко њега и историјски је. Он је изграђен, по мојим неким информацијам што сам успио наћи, а јако их је мало, 1870-е године од стране Аустроугарске“ рекао нам је Владан.

Шта је тачно проблем и зашто би требало системски одреаговати.

„Проблем код овог моста је што се не одржава. Од 2000-е и неке године, када је штитник кесона однијела велика вода, није ништа санирано и свака наредна велика вода односи све више камена и све више растура и самим тим доводи мост у неку нестабилност. Био је неки од плусева за поплаву, али прије свега зато што се не одржава како треба. Овдје је некад била дубина од три метра, сад због неодржавања корита и константног наношења шљунка, љети се може прегазити", каже он.

Додаје да је разлог томе зато што нема тог штитника и што је кесон растурен, самим тим не може сам себи прокопавати и одражавати дубину која је потребна.

"Покушао сам протеклих пет година преко дрштвених мрежа дијелити постове, слике у каквим се стању налази мост и не би ли путем схаре-ова дошао до неког ко може и хоће нешто урадити, међутим засад нисам имао никаквог успјеха“, каже Владан, који цијелу ситацију са мостом носи са собом.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

!

09.11.2020 16:26

Дивно је сазнање да у овој селендри од Добоја постоје млади људи са оваквим размишљањем. Имао је Добој много тога од аустроугара, али новокомпонована крема града, ћитај лопови, апсолутно за то немају слух, Само напријед млади човјече, истомишљенике имаш..а за тебе ће доћи и вријеме, ако мост преживи, да за њега нешто и урадиш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрен

10.11.2020 17:48

Да се овај није намерацио на моје гласаце. ..

Name

Прецизна Дијагноза

09.11.2020 20:22

Није приоритет застита од поплава, приоритет је замјена ЛЕД расвјете, СНСД-ова тендерска "посластица" у свим локалним заједницама гдје су на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куд плови овај брод

10.11.2020 08:17

Браво за коментар.Нико од тзв опозиције у Скупштини града Дибој није упутио ријеч критике на рачун вишемилионске пљачке зване ЗАМЈЕНА УЛИЧНЕ РАСВЈЕТЕ а нити је поменута потреба ЗАШТИТЕ ДОБОЈА ОД ПОПЛАВЕ!Невјероватно а ни у предизборној кампањи ова питања нису у фокусу политичких субјеката који би да заузму мјеста у локалном парламенту.

Name

Кај ..??

09.11.2020 23:24

Па не брину о новијим "бољим" мостовима како це о овим историским

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

10.11.2020 04:58

Пријатељу,аустрија је тек 1878 године дошла у Босну,а анексију је извршила 190и8године,а не 1870,тако да мост није старији од 1878!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

10.11.2020 07:11

Проблем је сто је Аустроугарски није га Додик напревио.

ОДГОВОРИТЕ