Niko ne obraća pažnju na stari austrougarski most

Jedan od mostova u Doboju, preko rijeke Bosne ima višestruki značaj kroz svoje postojanje, a napravili su ga Austrougari.

Republika Srpska 09.11.2020 | 16:55
Niko ne obraća pažnju na stari austrougarski most

 Konstrukcija je posebna i više se  takvi mostovi ne prave. Preko njega idu i cijevi toplovoda za gradsku toplanu, a stalno je predmet rasprave među građanima da li je doprinijeo velikoj poplavi 2014-e godine.

Mladi Dobojlija Vladan Varenica pokušava da skrene bilo čiju pažnju na značaj mosta, objasnio nam je zašto preko društvenih mreža pokušava skrenuti pažnju na most.

„Prije svega što me zanima što sam ja odrastao na mostu, odrastao je i moj otac i kompletno naselje Usora. A druga stvar je što ovaj most ima veliki uticaj na grad, prije svega što toplovod za grad ide preko njega i istorijski je. On je izgrađen, po mojim nekim informacijam što sam uspio naći, a jako ih je malo, 1870-e godine od strane Austrougarske“ rekao nam je Vladan.

Šta je tačno problem i zašto bi trebalo sistemski odreagovati.

„Problem kod ovog mosta je što se ne održava. Od 2000-e i neke godine, kada je štitnik kesona odnijela velika voda, nije ništa sanirano i svaka naredna velika voda odnosi sve više kamena i sve više rastura i samim tim dovodi most u neku nestabilnost. Bio je neki od pluseva za poplavu, ali prije svega zato što se ne održava kako treba. Ovdje je nekad bila dubina od tri metra, sad zbog neodržavanja korita i konstantnog nanošenja šljunka, ljeti se može pregaziti", kaže on.

Dodaje da je razlog tome zato što nema tog štitnika i što je keson rasturen, samim tim ne može sam sebi prokopavati i odražavati dubinu koja je potrebna.

"Pokušao sam proteklih pet godina preko drštvenih mreža dijeliti postove, slike u kakvim se stanju nalazi most i ne bi li putem share-ova došao do nekog ko može i hoće nešto uraditi, međutim zasad nisam imao nikakvog uspjeha“, kaže Vladan, koji cijelu sitaciju sa mostom nosi sa sobom.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

!

09.11.2020 16:26

Divno je saznanje da u ovoj selendri od Doboja postoje mladi ljudi sa ovakvim razmišljanjem. Imao je Doboj mnogo toga od austrougara, ali novokomponovana krema grada, ćitaj lopovi, apsolutno za to nemaju sluh, Samo naprijed mladi čovječe, istomišljenike imaš..a za tebe će doći i vrijeme, ako most preživi, da za njega nešto i uradiš

ODGOVORITE
Name

Obren

10.11.2020 17:48

Da se ovaj nije nameracio na moje glasace. ..

Name

Precizna Dijagnoza

09.11.2020 20:22

Nije prioritet zastita od poplava, prioritet je zamjena LED rasvjete, SNSD-ova tenderska "poslastica" u svim lokalnim zajednicama gdje su na vlasti!

ODGOVORITE
Name

Kud plovi ovaj brod

10.11.2020 08:17

Bravo za komentar.Niko od tzv opozicije u Skupštini grada Diboj nije uputio riječ kritike na račun višemilionske pljačke zvane ZAMJENA ULIČNE RASVJETE a niti je pomenuta potreba ZAŠTITE DOBOJA OD POPLAVE!Nevjerovatno a ni u predizbornoj kampanji ova pitanja nisu u fokusu političkih subjekata koji bi da zauzmu mjesta u lokalnom parlamentu.

Name

Kaj ..??

09.11.2020 23:24

Pa ne brinu o novijim "boljim" mostovima kako ce o ovim istoriskim

ODGOVORITE
Name

Mungos

10.11.2020 04:58

Prijatelju,austrija je tek 1878 godine došla u Bosnu,a aneksiju je izvršila 190i8godine,a ne 1870,tako da most nije stariji od 1878!

ODGOVORITE
Name

Srbin

10.11.2020 07:11

Problem je sto je Austrougarski nije ga Dodik naprevio.

ODGOVORITE