Агенција објавила колико је људи у БиХ остало без посла

Од марта, када је у нашој земљи регистрован први случај заразе корона вирусом до краја августа број незапослених у нашој земљи се повећао за 29.323. Подаци су које је објавила Агенција за статистику БиХ.

Босна и Херцеговина 09.11.2020 | 13:28
Агенција објавила колико је људи у БиХ остало без посла

Ако се пак упореди децембар прошле године с октобром ове године види се да је на нивоу цијеле БиХ 25.647 мање запослених.

Како је Бука раније писала званична статистика Завода за запошљавање РС каже да је од 19. марта, од када посебно прате прилив лица по основу престанка радног односа, до 12.10. 2020. године на евиденецију незапослених пријављено 15.231 лице.

У Заводу су такође нагласили да је 31.03.2020. године на евиденцију незапослених било 84.658 незапослених лица, док је закључно са 31.08.2020. године стање незапослених лица на евидецији Завода 89.760 лица. Разлика по овим показатељима је да у односу на март сада имамо 5.102 лица више на бироу за запошљавање.

Коментар цјелокупне ситуације затражили смо од економисте Зорана Павловића.

Према његовим ријечима ове податке не можемо узети као тачне јер прије свега не узимају у обзир људе који нису ни пријављени, али ни власнике малих бизниса и радњи који упркос смањеном пословању или чак престанку рада, због административне процедуре и наде да ће опет “стати на ноге” и даље воде као запослени.

“Највећи удар је управо на оним микробизнисима којима је то основна и једина дјелатност, једини извор прихода, тако да неко ко има обућарску радњу, и одлучи је привремено затворити неће се одјавити, јер је то и процедура и јер се нада да ће моћи поново да покрене посао када ситуација са пандемијом буде повољнија”, наглашава Павловић и додаје да превелике тензије и стављање у фокус приче о пандемији врло деструктивно утиче на све сегменте нашега живота, а посебно економије:

“Све ово врло деструктивно утиче на потрошњу, на купце, на мале предузетнике, али и на ситуацију гдје људи могу и хоће нешто да инвестирају и покрену као бизнис. Имамо И јако негативан маркетинг медијских кућа око нечега што ће нам бити саставни дио живота док не дође вакцина, тако да уз пооштравање свих ових мјера којима свједочимо ових дана то само може имати само деструктивније посљедице по економију, а самим тим И на број запослених радника”. 

Подсјетимо на крају и на извјештај Европске социјалне политичке мреже која је за потребе Европске комисије, сачинила извјештај о мјерама и дјеловању ентитетских влада- Владе Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине на сузбијању негативних посљедица на економију усљед пандемије вируса корона. 

У извјештају, између осталог, стоји да донесене мјере за сузбијање негативних ефеката пандемије ЦОВИД-19- "Корона закон" у ФБиХ и тромјесечни модел помоћи у РС који се односи на исплату најниже плате, пореза и доприноса радницима фирми које због епидемије вруса корона нису радиле, можда неће бити довољне за очување радних мјеста.

Наводи се такође да су права радника у приватном сектору углавном слабо заштићена у оба ентитета, да преовладавају несигурни радни услови које тренутна криза изазвана пандемијом може само додатно погоршати.

Забиљежено је такође и да су неки послодавци вршили притисак на раднике да потпишу споразумни раскид уговора о престанку радног односа којим радници губе сва права, укључујући и накнаду за незапослене.

(БУКА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Андриц

09.11.2020 13:19

Па и послодавци су глупи,засто тразе споразумни раскид уговора.Зар није паметније договорити се с радником да це му дати отказ као висак радника,да би могао остварити 12 мјесеци накнаду с бироа,али да радник не узима отпремнину од послодавца.Вук сит,овце на броју,фер и постено....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.11.2020 14:40

Можда гријешим али у том случају послодавац нема право запослити новог радника на исто радно мјесто..... Мислим да је то разлог што не желе да отпуштају по том основу.

Name

Е

09.11.2020 14:58

Андрицу ста би ми без тебе!