Како је Бајден побиједио Трампа

Како је Џо Бајден побиједио Доналда Трампа: Ово је пет разлога који су донијели побједу на предсједничким изборима у Америци.

Свијет 08.11.2020 | 15:49
Како је Бајден побиједио Трампа

Његова кампања није била предвидива. Одвијала се усред пандемије и незапамћених друштвених немира у САД-у у новије вријеме. Противкандидат му је био неконвенционални предсједник, али Бајденов тим је упркос свему успио доћи до побједе.

ББЦ је стога навео пет разлога због којих је Бајдену и његову тиму то пошло за руком.

1. Корона вирус

ББЦ као први разлог Бајденове побједе наводи корона вирус. Пандемија у којој је више од 230.000 Американаца изгубило животе промијенила је политику и свакодневицу САД као и свих дугих земаља на свијету.

У посљедњим данима кампање, чак је и Трамп говорио о корони.

– С медијима за лажне вијести све је о корони, корони, корони – рекао је Трамп на једном скупу у Висконсину.

Медијски фокус на корона вирус је био рефлексија фокуса јавности на пандемију, с којом се Трамп није баш најбоље носио. Анкета проведена прошлог мјесеца од стране Пју Рисерча, открила је како је Бајден имао 17 посто већу подршку од Трампа када се радило о борби с корона вирусом.

Корона вирус је избио из Трампову поруку економског раста и просперитета, а није му помогло ни преиспитивање научног приступа. Осим тога, анкета Галупа је открила како је Трампу рејтинг због корона вируса пао за 38 одсто током љета.

2. Мање гафона него иначе

Бајден је током своје каријере изградио углед политичара који се причом ували у невоље. Имао је пуно гафова који су му били проблематични 1987. године као и 2007. године.

У трећем покушају да дође до Бијеле куће, имао је неколико гафова, али много мањих, па нису постали проблем. Но, важно је напоменути и да се кандидовао против човјека који је имао пуно више гафова. Осим тога, у фокусу су биле и вијести о протестима, корона вирусу и Џорџу Флојду, па простора за Бајденове гафове и није било.

3. Људи су жељели било кога осим Трампа

У недјељи уочи избора, Бајденова кампања је пустила посљедње изборне видео снимке на ТВ. Порука је била слична ономе што су понудили када се тек кандидовао. ишли су са слоганом како су ови избори “борба за душу Америке” као и прилика да се нација уједини након четири године хаоса.

Бајденова кампања је рачунала на то да Трамп ствара превише подијела.

Бајденова коначна порука је била једноставна, а та је да он није попут Трампа.

4. Држао се центра

Током кампање за кандидата демократа, Бајденови супарници су били с љевице. Сандерс и Ворен су имали организоване кампање које су привлачиле људе као да долазе на концерт, не на политички скуп, преноси Индеx.

Упркос притиску, Бајден се задржао стратегије центра и одбио да подржи универзално здравство за све, бесплатне студије и порез на богатство. То му је омогућило да заграби и у дио републиканског бирачког тијела.

Али, да то надомјести, као замјеницу је узео Камалу Харис која је ближа љевици од њега. Једино мјесто гдје је близак љевици су климатска питања и очуване околине, чиме се покушао приближити млађим бирачима.

5. Више новца

На почетку године, Бајденова кампања није имала новца. Ушао је трку у којој је фаворит био Трамп, а он је имао цијеле четири године у којима је спроводио кампању за свој реизбор.

Али, од априла надаље Бајденова кампања је прикупила пуно новца и на крају је имала више средстава од Трампа. На почетку октобра имали су 144 милиона долара више од Трампове кампање па су си могли приуштити хрпу ТВ кампања у готово свим кључним државама.

Поређења ради, Хилари Клинтон је 2016. имала више новца од Трампа, али се то није показало довољним. Но, у вријеме корона вируса су Американци проводили много више времена код кућа, па су телевизијске кампање и кампање преко друштвених мрежа значиле више.

Повратак споразумима

Сједињене Америчке Државе би под предсједавањем Џозефа Бајдена могле поново да уђу у Париски климатски споразум, придруже се Свјетској трговинског организацији и ангажују се у глобалном одговору на пандемију корона вируса, оцјењује ББЦ.

Бајденов изборни штаб то описује као план обнове америчког лидерства и обећање да ће “поништити реметилачке, унилатералистичке инстинкте предсједника Доналда Трампа”.

Бајден, наводи ББЦ, озбиљно схвата модрице нанете савезницима и поправљање штете било би на врху његове листе приоритета, чак иако неки кључни политички захтјеви као што су притисак на чланице НАТО да издвајају два одсто БДП на одбрану, остају исти.

Али дошло би и до оштрог политичког заокрета као што су снажан фокус на рјешавање климатских промјена и повећање пријема избјеглица.

Такође, пише ББЦ, може се очекивати и промјена на Блиском истоку, прије свега када је ријеч о Ирану и Саудијској Арабији.

Бајден би поново ушао у нуклеарни споразум са Ираном ако Техеран настави да испуњава своје обавезе. А рекао је и да ће окончати америчку подршку рату који води Саудијска Арабија у Јемену.

Нови амерички предсједник има дугогодишње спољнополитичко искуство, дуго година је био члан и предсједник сенатског Одбора за спољну политику, а и као потпредсједник Барака Обаме ишао је у спољнополитичке мисије, преноси Тањуг.

Такође, за разлику од Доналда Трампа, склонији је поштовању међународних договора и жели поправљање односа с традиционалним савезницима, прије свега са ЕУ и НАТО.

(Блиц)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Скептик

08.11.2020 15:15

Ма дај, постоји САМО ЈЕДАН разлог, ПОКРАО ЈЕ ИЗБОРЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗА СКЕПТИК

08.11.2020 15:37

ТАЦНО. И ТО ЦЕ СЕ И ДОКАЗАТИ. ЈЕР У АМЕРИЦИ СУД РАДИ СВОЈ ПОСАО. ЦУЈ, ТРАМП УБЈЕДЉИВО ВОДИ ДОК СЕ РЕГУЛАРНО ГЛАСАЛО, КАД ЈЕ ПОЦЕЛА ПОСТА И ЗАМЈЕНА ВРЕЦА СВЕ СЕ ОКРЕЦЕ. ХАЈТЕ ,МОЛИМ ВАС ДОСТА САТАНИСТИЦКЕ ПРОПАГАНДЕ.

Name

Ре ма не

08.11.2020 15:39

3. Људи су жељели било кога осим Трампа. Ето, могао си и ти побиједити. Ја не, али ти.

Name

Браво

08.11.2020 15:42

Брате.

Name

Херц

08.11.2020 15:48

Наравно,екипа из сјене је покрала ,глобалисти Сорош ,власници фабрика оружја,медијске куће и фармацеути. Подцијенили су Трампа против Клинтонице па је побједио сад су све снаге упрли да се то не понови,а чича Бајден ће се скоро повући па ће према уставу афро жена бити ВД пресједница заправу лутка на концу оних истих који су покрали изборе

Name

Ре

08.11.2020 17:51

Јесте вам Биден трн у оку али незнам засто . Ја волим сто је побиједио да укроти додика и слицне њему тј овај трио који влада у Босни.

Name

Херц

08.11.2020 15:36

Излазност на неким мјестима 90% и више ,гласали мртви,50% гласова дошло поштом ,у кључним државама стотине хиљада гласова дошло поштом и гле случаја готово све за Бајдена, листичи долазили након престанка гласања и то све након шта је Трамп водио са огромном разликом од неколко стотина хиљада гласова Па зар је један сенилни чича у пар мјесеци постао толико популаран који ако буде службено изабран ће препустити мјесто замјеници због година и болести.Мислим да ће судови одлучити побједника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

08.11.2020 17:30

Херц, у неколико држава гласало је више људи него што их је било на бирачком спуску.

Name

ја није

08.11.2020 18:14

у америци се гласа постом јос од времена робовласниства

Name

Цуј како

08.11.2020 15:50

Покрао његове гласове, ето како!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

08.11.2020 16:00

Трамп није био спреман за такву врсте игре, и тешко да ће онда и нешто доказати. Овај пут су га узели као почетника.

Name

Спремите Се

08.11.2020 15:55

На сузе, крв и зној, фабрике наоружања у Америци има да раде у четири смјене. Питање је који ће од "недемократских"система да настрада. Мислим, они који немају нуклеарно наоружање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми смо

08.11.2020 17:31

Свој резим сами уклонили 2000-те. Све те земље, њихов народ би и сам мијењао резим.

Name

08.11.2020 17:16

Није побиједио него покраооо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

08.11.2020 17:31

Ако није онако како се нама свидја или како би ми хтјели онда је превара, покрадено... хало Србенде, то је Америка, него како цемо ми даље, овај Бинден це несто и овдје мијењати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајд

08.11.2020 17:41

Не лупетајте демократи су покрали изборе то сви знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисеркроне

08.11.2020 18:24

Види како се "струцни" око избора. Као да ми имамо ста реци, види се како смо ми поцели са гласањем прије 30 година и одмах забрљали. Да нас је тамо мало висе ми би и код њих исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каисеркроне

08.11.2020 18:37

Милијарде потлацених људи сиром свијета прате са ододусевљењем изборе у УСА, тако и ми, и мастају да и они то исто могу али им резим кљуца: Немојте ни помисљати багро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2020 18:54

Да је крокодил био противкандидат Трумпу побиједио би . Људи су хтјели да Трумп оде па да не знам ко да доје .. Људима је пун qраз његовог нарцисма !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како је побиједио

09.11.2020 22:05

Ево ти неких чињеница:Флорида са 11 милиона гласова се преброји за дан. Па када су видели да је победио Трамп иако он није ту рачунао да ће победити креће фарса у 5 држава. Тако у Џорџији која има 5 милиона гласова се броји 4 дана. Није логично.Излазност у САД је 65%,а у ових 5 држава излазност је 101%,107%113%,121%,127%.Све то је Трампов тим задокументовао. Умрли од короне су гласали поштом, гласови Војске који су листом за Трампа су волшебно нестали. Машине за бројање које су чудно Сорошеве су Трампове гласове приписали Бајдену, бројачи гласова у мајицама и качкетима са логом Баиденове кампање. Ово није прича Срба и Србије већ Трамповог тима које медији игноришу, али то ће ићи на америчке судове па након пресуда ће тек бити готово а за то вријеме Трамп игра голф.