Огорчени грађани: - Да ли се Бањалука гради на криминалу?

-Ако парола Бањалука се гради подразумијева и незаконито и нерационално грађење и бетонирање нашег града, онда нам се све то, да извинете на изразу, гади.

Република Српска 08.11.2020 | 11:20
Огорчени грађани: - Да ли се Бањалука гради на криминалу?

Становници Улице Драгана Бубића обратили су се писмом градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу кога подсјећају да је "милион пута до сада поновио у обраћању јавности да се Бањалука гради, па га питају : - Да ли се Бањалука гради на криминалу?

- Можда звучи преоштро, али ово није никакав предизборни панфлет или било шта томе слично, већ просто вапај нас Бањалучана , који су поштено купили станове са жељом да овдје останемо живјети и подизати своју дјецу. Али из дана у дан нас у томе обесхрабрују. Тражили смо да разговарамо са Вама,безброј пута...Нисте се удостојили доћи,а камоли разумјети нас и наше насеље - наводе становници наведене улице.

Наглашавају да су кроз различите порезе и таксе граду уплатили око четири милиона марака и питају - Шта смо за то добили?!

"Када смо уселили у новоизграђену зграду имали смо проблем са приватним паркингом који је нелегално пљачкао станаре јер немамо паркинга,а Ви сте ћутали, а из године у годину низали су се бројни комунални пропусти. Видимо да , посебно посљедњи мјесец обилазите многа градилишта , мјесне заједнице и насеља. Очекивали смо да ћете навратити и у наше насеље. Међутим, не долазите. Нема ни Ваших политичких опонената. Али они ни не треба да долазе", наводи се у писму.

Даље додају да им као члан једне странке не треба ни он, градоначелник Бањалуке, већ као човјек , као неко које најодговорнији за функционисање нашег града.

"Нас политика не интересује, већ како сте некада управо Ви знали рећи, Бањалука људског лица. А господине Градоначелниче, гдје је та и таква Бањалука? Можда је Ви тако и видите,али ми станари зграде у Улици Драгана Бубића ,сигурно не. Зашто? Па много је разлога. Када би нас посјетили то би Вам и рекли. Овако смо приморани да на овај начин искажемо своје незадовољство. Не знамо да ли ћете ово и читати. Али у мору сумње да хоћете , постоји и она кап да ћете то ипак учинити, па у тој нади Вам се и обраћамо", наводе огорчени становници поменуте улице у Бањалуци.

А када би барем, стоји у писму, на петнаестак минута дошли у наше насеље за то кратко вријеме навели би дуг списак наше огорчености.

"Рекли би Вам да немамо ни једну зелену површину, дјечије игралиште, паркинг... Гдје се то могло да изда грађевинска дозвола на основу привременог паркинга, који сада истиче, грађани остају без паркинга, а тиме и грађевинских дозвола.Више од годину дана град ради усвојену измјену регулационог плана за наше насеље. Да ли се чува у ладици док не прођу избори? Издани су урбанистички услови за још двије зграде."Кафић Дуо" добио је пресуду за поништење грађевинске дозволе,а инвеститор и даље ради ,да ли инспекција неће да излази на позиве грађана или не смије!?", стоји у писму Радојичићу.

Доказ да је комплетан регулациони план израђен противзаконито, наводе да је потврдило и ресорно министарство, али и даље веома важан документ на основу којег се гради све, нису поништили.

"Господине Градоначелниче, ми станари ове улице немамо главну саобраћајницу кроз насеље а да би се довезли до станова свакодневно морамо чинити прекршаје скрећући преко пуне линије .О тротоарима, бициклистичким стазама, довољном броју контејнера да и не говоримо.Шта ће бити када буду изграђене још четири планиране зграде, није тешко закључити", наводе огорчени становници тог бањалучког насеља и питају да ли је нерационална градња и интерес појединца важнији од општег добра.

"Прст на чело Градоначелниче и запитајте се шта ће Вам значити све што добро урадите у овом граду ако овакве мрље оставите иза себе. Можда сте притиснути и немоћни да ово ријешите?! Али одговорност мора постојати. Очекујемо да ћете нам се обратити. Ако то не учините сматраћемо да сте ,ако сте легалиста, устукнули и затворили очи пред криминалом који је очигледан", констатују огорчени грађани и упозаравају:

-Ако парола Бањалука се гради подразумијева и незаконито и нерационално грађење и бетонирање нашег града, онда нам се све то, да извинете на изразу, гади.

На крају писма поручују градоначелнику Радојичићу да ово не схвати као покушај његове дискредитације,  већ као пријатељски пружену руку и позив да их посјети, за добро овог града, свих нас и наше дјеце.

"Један уман човјек је рекао да је свијет опасно мјесто за живот, не због људи који су зли, већ због добрих људи, који ништа не предузимају", закључено је у писму становника Улице Драгана Бубића градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу, које је достављено нашој редакцији.

(БН) 

Коментари / 70

Оставите коментар
Name

Дон

08.11.2020 10:26

Хајмо реално, људи купе станове у згради која нема паркинг, и онда се буне што немају паркинг? Ово нема нигде, стварно смо хит од нације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја Батак

08.11.2020 11:13

МИ јесмо комедија од народа горам долам,војке тујке али овде је ипак крива власт .Ваљда кад се гради зграда ,робна куца,скола и било ста друго треба планирти и паркинге

Name

Рис

08.11.2020 11:16

Ови су се цак бунили сто се гради нови блок поред њих па це казу буљити једни другима у станове. Био прилог прије годину или две. Мислим да су они, нисам сигуран

Name

Ре: Дон

08.11.2020 11:24

Већина станова се распрода и прије него је зграда изграђена а камоли паркинг.

Name

Ре Неко

08.11.2020 11:26

Прочитај мало текст па коментариши , пусти странке и Радојичића на миру.

Name

Хана

08.11.2020 11:36

Нама треба Меритократија: водство, теоретски засновано на заслугама, таленту, вештини, интелигенцији и другим релевантним вештинама, пре него на наследу (аристократија), богатству (плутократија) или вољи вецине (демократија). Инаце даље срљамо у пропаст!

Name

Посматрач

08.11.2020 11:56

Бања Лука тек почиње личити на градско насеље... А ови што причају да је некад била град нек се сјете како су изгледали поједини дијелови града прије 30 година (неколико сеоских насеља између неколико блокова стамбених зграда)

Name

Ре Дон

08.11.2020 12:07

Мамлазе, кад су куповали станове били су преварени свјесно за паркинг. Привремени паркинг је лаз криминалаца које Снсд стити, јер су у талу са њима. Гдје постоји зграда са привременим паркингом у закону...?

Name

Директ

08.11.2020 12:48

Ре: Дон, а неки и по неколико пута. :)))

Name

Директ

08.11.2020 12:49

Посматрач, да, као бетон цитy. :)))

Name

Борац

08.11.2020 12:52

Бањалуцани! Ко је убио Давида???

Name

Ја

08.11.2020 13:55

Могли су бирати гдје стан купити за своје паре.

Name

Ми6

08.11.2020 13:58

Ја колико знам да се не мозе зграда правити нити добити папири уколико немате довољан број паркинг мјеста. То је права истина тако да немојте лагати. Незадовољни станар а има их таквих и код мене је незадовољан са својим зивотом.

Name

Ре Дон

08.11.2020 14:10

Не буди смијешан. Шта раде урбанисти? Какви регулациони планови се доносе? Постоји пропис колико паркинг мјеста мора бити на број станова. Шта ради градски архитекта већ 4 године?

Name

Ре Писматрач

08.11.2020 14:19

Ако под градским насељем подразумијеваш блокове зграда без пратећих садржаја, зелених површина, одговарајућих саобраћајница, паркинга, дјечијих игралишта и осталог, онда си у праву. Мени се ипак много више свиђала “стара” Бањалука (у већини случајева). Нећу рећи да ништа не ваља што је урађено послије рата, али сматрам да се претјерало са бетонизацијом и градњом стамбених објеката у центру. Центар је требало осмислити другачије, а станове градити у приградским насељима. Површина БЛ је велика и има доста простора за стамбена насеља. Погледај велике градове у Европи, Америци, Аустралији.., стамбена насеља се граде на периферији.

Name

Опет Ре

08.11.2020 18:24

Немас права никога називати мамлазом,зграду ради приватник то је приватно власништво,сетили се пред изборе на пар дана,а ти мало смањи вредја је,ти најпаметнији,ти иди у Коњиц пусти нас Србе

Name

Ацо

08.11.2020 18:33

Е Дон оцито да ниси процитао текст...станари су обманути или ти преварени...јер паркинг постоји али на приватној земљи...

Name

Марко

09.11.2020 14:58

Па овај што пише да су се бунили зато што ће да буље једном другом у прозор нека прође Бориком, Новом Вароши, Старчевицом, Мејданом, Кочићевим венцем па нек погледа како се градило а дотични ако вили да буљи и да му буље нека замоли инвеститоре да му направе једну такву зграду па кад крене негдје а оно га неко од комшија затворио питај Бога који. Било је и паркинга и свега али то инвеститоре неинтетесујевјер само губе. Како неко може дати грађевинску са привременим паркингом шта мисле кад тај паркинг истекне шта онда јер на том паркингу је планиран стамбено пословни објекат. Купац мора да изиграва шерлок Холмса још је људима тај паркинг загађен и инвеститор им наплаћује исти. То да смо неки људи све и мј покидали и паркирали па нека он тужи па онда да видимо даље

Name

Игор Р.

08.11.2020 10:30

Ух, ово боли... Право ме заболе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фурсет Јанковиц

08.11.2020 11:23

Не,не гради се на криминалу него на здравој економији!

Name

Директ

08.11.2020 13:17

Ја теби, ти мени и сви сретни. Здрава економија. :)))

Name

Наравно

08.11.2020 10:34

Од 1992. године..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Наравно

08.11.2020 11:23

Потписујем!

Name

Нострадамус

08.11.2020 10:42

Па драги суградјани сами сте уцествовали у том криминалу.У тај криминал сте улозили и Вас новац и не видим разлога да прозивате своје сараднике у криминалу тј.садасњу власт.Прихватите да зивите са таквим власцу или бирајте другу .Не мозе нам бити боље ако мијењамо власт,а не мијењамо себе.Једино сто прихватам да је ипак власт висе одговорна од градјана,али нисте смјели да дозволите да оваква власт пусти тако дубоко своје коријење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВА ГОДИНА

08.11.2020 10:42

КО ЊЕГА СТА ПИТА.ОН САМО ИЗВРСАВА НАЛОГЕ МАФИЈЕ.ЈЕЛ МИСЛИТЕ ДА ИМ СЕ СМИЈЕ СУПРИСРАВИТИ.ОН ЈЕ ЦРНОГОРАЦ И ВИДИ КАКО У ЦРНОЈ ГОРИ И СРБИЈИ ОРИДЈУ ОНИ КОЈИ СЕ СУОРОСТАВИО МАФИЈИ .ПОКУСАО ЈЕ РАДОЈЦИЦ ДА СЕ ИЗВУЦЕ ПРЕ ПАР ГИДИНА ПА КАД ЈЕ ВИДИО КАКО БИ ПРИСАО И ОНДА СЕ УЦУТИО.РЈЕСЕЊЕ СУ БИРАЦИ ДА ГА СКЛОНЕ И ДА НЕ ДОЗВОЛИ ДА ИЗА ЊЕГА ДОДЈУ ДРУГИ ПРИПАДНИЦИ КРИМОСА А ТО СЕ ЗНА У БАЊА КУЦИ КО СУ ТИ.АКО ТО НЕ УРАДИТЕ ДЈЕЦА ЦЕ ВАМ ПОСТАТИ РОБОВИ И РИПКИЊЕ ОВИХ БАХАТИХ ПОЛИТИЦАРА И ТАЈКУНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. X

08.11.2020 11:40

А по чему то сад нисмо робови? Немамо своје привреде, немамо свог скоро ничега и имамо власт која продаје причу да смо велесила?! Робови смо ми одавно.

Name

XXЛ

08.11.2020 10:43

НОРМАЛНО ДА СЕ ГРАДИ НА ЛОПОВЛУКУ И КРИМИНАЛУ...И УГРАДЗИВАЊУ..НАЗАЛОСТ АЛИ ЈЕ ИСТИНА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста

08.11.2020 10:44

Како ће Радојићић против Чубриловића кад му овај скупља гласове, џаба сте кречили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

08.11.2020 10:44

Бањалучани тражили сте и учествовали да имате овакве смрадове. Будите поносни на њих. Чему сада кукњава? То је ваш избор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. X

08.11.2020 11:42

Избор којих црних Бањалучана...оних што су протјерани 90их? Или ових што су од 90их колонизовали град (знамо ко су)? Којих Бањалучана?

Name

Бањалучанин

08.11.2020 10:49

Као прво, гдје су ваше зграде, некад је било насеље без објеката високоградње. Само куће. Ја сам огорчен што се иједна ваша зграда направила. Имали смо мирно насеље без буке, гужве и загађења. Онда сте дошли ви! Запитајте се како су ваше зграде изграђене, ко је промијенио регулациони план? Све лажни душебрижници и легалисти. Запитајте се мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гириварадхари@yахоо.цом

08.11.2020 18:07

То је све исто,Тузла ,Бања Лука ,Сарајево,нема градјана,нема градског духа,све је мртво попуњено са људима који једноставно незнају зивјети ту ,а сви имају заједницку црту а то је да мрзе и оно мало градјана сто је остало.

Name

Постено

08.11.2020 21:43

ТАЧНО.

Name

Град и досљаци

08.11.2020 23:20

Па некада су такодјер долазили сељаци па с временом постали градска раја.

Name

Да да

08.11.2020 10:50

Апсолутно у криминалу као и у осталим градовима посебно у добоју!сипа и остале полицијске службе не раде ништа зато што су и њихови шефови унутра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарма

08.11.2020 10:54

Нека он поциње изградњу моста у доцу, а он сам прије мјесец дана рекао за један Бањалуцки портал да це изградња поцети за две године јел нема новца. Уствари да је веома скуп пројекат и да нису рјесени сви имовинско правни односи. Од сликања поред Врбаса седам дана пред изборе нема ниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

08.11.2020 11:25

Одобрен је кредит ЕБРД-а од 7.5 милиона марака. Мост ће се градити. И прије него кажете да је тендер намјештен за Интеграл, морам вас обавијесити да је ЕБРД спровео тендерску процедуру. Хоћете рећи да је су и у Бриселу корумпирани?

Name

Директ

08.11.2020 12:58

ЕБРД нам је увалио кредит и боли их брига како ћемо га вратити. Да ли из профита или из буџета, њима је свеједно.

Name

Ре БЛ

08.11.2020 13:08

Ма јок, нема тамо корупције, тамо само поднесу оставку кад нешто није уреду, како је могуће у БЛ отворити тржни центар и не остави се на путу искључење или укључење, како се добије дозвола

Name

Бањалучанин

08.11.2020 15:32

Прво, какве везе има тржни центар са градњом моста? Друго, који то тржни центар нема искључење или укључење на саобраћајницу? Зашто ширите неистине?

Name

Борис

08.11.2020 10:55

У Бања Луци је много примјера УРБИЦИДА јер је непланска илегална градња на сваком кораку. Најновији примјер тога је покушај градње небодера на локацији некадашњег кина Козара. Ту нема мјеста за паркирати бицикл, а камоли паркинга и простора за толику зграду

ОДГОВОРИТЕ
Name

козара

08.11.2020 11:02

Па код нас је све незаконито од самог поцетка , лосе темеље имамо и то нас неце нигдје одвести. власт дрзи увјек пар појединаца са својим породицама и терорису цитав неук народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

08.11.2020 11:04

Наравно да је у питању криминал и прање новца и то потпомогнуто разним субвенцијама које даје власт како би њихови инвеститори лакше продали станове. Ту је , наравно , и порез (или како га већ зову) на капиталну добит приликом продаје некретнина којима се уништава конкуренција у нешто старијим становима и кућама. Е сада , улога банака које у томе имају свој интерес је мало мутна али и банке , у сваком случају , фаворизују кредитирање таквих станова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кеш лова

08.11.2020 11:07

Бањалуку, у бурлиној владавини граде ђаволи са криминалцима РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРОИН ЦИТY

08.11.2020 11:08

СВЕ ЈЕ ТО ПРАЊЕ ПАРА НАРКО БАНДЕ. КАО И У МАЈЦИ СРБИЈИ. ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.11.2020 11:11

Из Добоја сам,а цесто дођем у БЛ,али су град усрали за ових 20г исто Добој.Урбанистички немају висе смисла.Напрве зграду од 15 станова,без паркинга,гразе,а да не говорим о приступу згради.Нико не планира имал довљно воде,струје,о том накнадно размишљају,ако размишљају.Није сам разлог економске природе засто људи одлазе има милион разлога,али најгора је неправда

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мр. X

08.11.2020 11:47

У праву сте...најсмјешније што је градоначелник БЛ именовао неке пејзажне, градске и којекакве архитекте (паразите на буџету)...а резулате њиховог рада видимо?!

Name

Бањалучани

08.11.2020 11:12

Бањалучани су огорчени на Мркоњичке сељачине Мг минд, Арагоста , Кесић , Тегелтија , Арагоста прави зграде као и Кајо на отетим на криминалан начин , Бошњачким земљиштима и то све уз помоћ Радојичића хаос је у граду , нема паркинга , нема зеленила у ужем дијелу града рецимо у насељу Анте јакица као и у Борику људи се туку за паркинг мјесто , никад већи јаз међу грађанима Бањалуке а поготово са овим из Мркоњића и Дрвара

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аја

08.11.2020 11:57

Немој одвајати сељачину Мићу Чичића-Калдеру од тих сељака из Мркоњића,ту је он по култури са вровцима а још покваренији по не људству,па јел отео земљу од мајке Ружице Сокић и присвојио себи и јос пријетио Ружици како це је возити у гепеку,стара лопурда и пресудјени утајивац пореза,гдје год се могла украсти марка Мића је украо,откуд њему да је вецински власник ГП Крајина а радницима у Калдери је остао дузан плате за 2019 и 2020 годину сто даје у коверти,а курчи се како је поклонио земљу да се гради Руско-правиславни дом у БЛ,па јел му то ћаћевина да он даје земљу по БЛ,а није у стању одвести ауто до БЛ јер за сељака није него коњска запрега.....

Name

ВЕТЕРАН

08.11.2020 11:15

Сада имате прилику да мало промијените власз у Б луци па да видите да ли се мијења на боље. Са старим већ знате..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас

08.11.2020 11:17

Све написали савјетници једног кандидата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

08.11.2020 11:29

Не разумијем? Да ли је у тексту нешта спорно или неистинито? Какве везе има ко је написао ако је истина? Ови што граде као и ови што им то дозвољавају , исто тако , имају своје савјетнике , адвокате , судије , полицију , тужилаштва , ... .

Name

Бањалучанин, рођени

08.11.2020 12:20

РЕ БАШ ПА, кад знаш ко је написао, знаш ли и да ли је Трамп готов? Ко ће побиједити на нашим изборима? Ко се служи накнадни врећама, ко је обучио Демократе у Америци како се трпају гласови?

Name

Милан

08.11.2020 11:22

Нису то "огорчени грађани" већ страначки активисти СДС-а и ПДП-а који исцрпљују последњи атом снаге неби икако поправили катастрофално стање у својим редовима јер ће се по свему судећи борити за изборни цензус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре милан

08.11.2020 12:51

Ти си мрзње одслепио. Обицни си паразит.

Name

Бане

08.11.2020 12:57

Ре. Милан. Мој Милане мајмуне са гране. Само мајмун и малоумник може бранити ову мафијашке секту а ко год има имало памети види да сте сви од реда бандити и секташи.... Сјеме вам се затрло....

Name

Милан за Ре милан и Бане

08.11.2020 15:04

Зашто одмах цвркућете, да вас није мало жацнуло!

Name

Сад

08.11.2020 11:46

Се питају градјани па цитава БиХ се гради на криминалу ево вец 30год. Добро јутро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тони Монтана

08.11.2020 11:51

Онако леп Мајами се изградио од дроге и коцке, зашто не би и Б. Лука, бре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.11.2020 13:14

С тим да је тамо правна држава увијек барем један корак испред мафије, ма колико мафија јака била, док овдје је мафија увијек испред правне државе и то не један корак, већ хиљаду корака. Е ту се суштински разликујемо ми од Америке. :)))

Name

БЛ

08.11.2020 11:53

бањалука се вец 25 година урусава, краде и унистава..све оно сто смо изградили радним акцијама по граду је унистено, фекалије и даље иду у ријеку врбас..руководиоци овог града су малоградјански аматери, лопови и клосари..цујес ли радојицицу , клосару? доста те било, ти и твоји у затвору треба да заврсите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

08.11.2020 13:59

Све остало од СДС а и њихове владавине. Сада се све теско исправља али иде на боље. Град је одлицан какав је био!!!

Name

Марко

08.11.2020 12:02

Глупи народе настави гласати као и до сада! Престаните се стално бунити несто! ВИ СТЕ КРИВИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

08.11.2020 12:08

Ма дајте ко је ту Бањалучанин све сљегло са села ,газе преко живих људи да би уживали у свом конформизму...

ОДГОВОРИТЕ
Name

08.11.2020 12:11

БАЊАЛУКА СЕ И РУШИ И ГРАД НА КРИМИНАЛУ! КРИМИНАЛЦИ ИЗГРАЂУЈУ ВЛАСТИТЕ УСТАНОВЕ А СВЕ ШТО ИМ СМЕТА ОНИ ТО РУШЕ ПА МАКАР И ПРИВАТНЕ ПОСИЈЕДЕПА МАКАР ТУКЛИ И ПРИТВАРАЛИ ВЛАСНИКЕ, ДОК ОНИ НЕ ОДРАДЕ ШТА ОНИ ЖЕЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА Лука

08.11.2020 12:20

Господин миксета,је направио еко топлану и наплацује паусал цитаву годину с гријање никакво,смјенити гада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огњен

08.11.2020 12:22

Само нек се прави и гради тако и треба у градским срединама а ко хоце мир нека уде на село.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

08.11.2020 13:28

Само нек се гради, само нек се ради. Није битно гдје, није битно ништа. Нит' квалитет градње, нити на шта личи. Важно је да се гради. :)))

Name

Ре

08.11.2020 17:26

У бањалуцмон насељу Дракулиц, пола Суботицке ул. и цијела Ловценска ул. немају тротоар и канализацију али је замјеник градонацелника г. Амидзиц ријесио тај дугогодисњи проблем и то само око своје куце. Ових дана нон стоп се цују масине у том дијелу Дракулица и нигдје висе. Нема образа ова власт, морала....ницега!!!! Исто тако у Сарговцу прескоцисе дио Суботицке и асвалтирасе други дио како је некоме тамо одговарало, док наса дјеца и даље иду цестом до сколе, газе по рупама , упадају у фекалне локве. Градонацелник Радојициц све то одобрио и даље одобрава!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

туки те

08.11.2020 20:34

Лопови накрали се колико само пара дали на кампању а колко су људи могли нахранити битно је да они узму паре и подјеле а ти што немаш и нетребас да живиш

ОДГОВОРИТЕ