СПЦ прославља Светог Димитрија Солунског-Митровдан

- Српска православна црква /СПЦ/ прославља данас празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сјећања на страдање и смрт овог светитеља.

Република Српска 08.11.2020 | 08:28
СПЦ прославља Светог Димитрија Солунског-Митровдан

Овај светац је живот окончао у тамници 306. године као борац за хришћанску вјеру.

Димитрије је рођен у Солуну у трећем вијеку послије Христа за вријеме цара Максимилијана. Када је од цара добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповиједао хришћанску вјеру. Цара су обавијестили о непослушности Димитријевој, који је преобраћао народ у хришћанство.

Када је цар чуо да је солунски командант и сам хришћанин, наредио је да га баце у тамницу гдје је мучен, а потом погубљен. Солунски хришћани су га тајно сахранили, а на мјесту његовог гроба касније је подигнута црква. Свети Димитрије је проглашен заштитником града Солуна.

Црквени списи наводе да се Свети Димитрије много пута јављао и спасавао град од земљотреса и несрећа. И данас се вјерује да је чудотворна снага његових моштију излијечила многобројне болеснике.

Према народном предању и житијима светаца, Димитријев гроб је одисао босиљком и смирном, па је зато тај светац назван Мироточиви.

Култ Светог Димитрија веома је жив и код Срба, а у средњовјековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој Патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Старославенски

08.11.2020 08:04

Житије је животопис свеца или светице. Углавном, сва житија имају васпитни подуку против грамзивости и чињења зла људима. Себичњаштво је велики гријех. И кад је неко ружно вам урадио морате опростити, а ако нисте сигурни у то маните се од искушења да кажете нешто ружно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитије

08.11.2020 09:53

у томеје разлика јер једини на свијету су срби православци имају своје крсне славе заститнике дома и порода у свим временима су срби православци славили своје крсне славе и славице до вијека

Name

Тацно

08.11.2020 10:43

Цасни су се против зла борили и спасавали цовјецанство помоцу невидљивих духовних сила.Зло и зли људи су увијек постојали, као и неко ко је спасавао од тога зла.....

Name

В. В

08.11.2020 08:48

Слава му и милост! ВЕЛИКИ СВЕТАЦ И ПРАЗНИК СВЕТИ ДИМИТРИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

08.11.2020 11:02

Слава и милост светом Димитрији.

Name

ЗЕНИЦАН

08.11.2020 09:48

свим србима који славе митровдан срецна и наздравље крсна слава и дајим господ бог и свети димитрије буде на срецу и здравље и заститу дома и порода њихова крсна слава а нас светац свети димитрије спаси свој србски народ православни и све људе добре воље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2020 10:27

Вјерујете ли у Бога или свеце? Како мртав цовјек мозе спасити град од земљотреса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој мртви отац

08.11.2020 12:02

Не знам како, али он или Божија моћ одгурну свако зло од мене. Да ли неко може веровати да киша падне на гробљу само и да ја изиђем као да ништа није било. Ветар ни од куд итд. Ја лично нисам чак ни крштења, али верујем у све ову задњу годину.

Name

Срецан нам

08.11.2020 10:38

Празник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

православље

08.11.2020 12:52

Слава и част Светом великомученику Димитрију ! Амин !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

09.11.2020 20:12

ЈУЧЕ САМ БИО у НЕВЕСИЊСКОЈ ,,СПЦ,,РАЗЛОГ ВИШЕСТРУК А ПРЕТОЧЕН САМО У ИСТИНСКУ МОЛИТВУ,..МОРАМ НАПОМЕНУТДА САМ НОСИО ЧАК И ,,МАСКУ,,ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ ЗВАНЕ,,,ЦОВИД,,НА ЛИТУРГИЈИ СУ БИЛА УВАЖЕНА СВЕШТЕНА ЛИЦА КОЈА СУ ЈЕ И СЛУЖИЛА..МИР И ТИШИНУ СУ ПОЧЕЛЕ РЕМЕТИТИ НАРУЖНЕ И ДРСКЕ РИЈЕЧИ ,,АТАНАСИЈА,, КОЈЕ СУ БИЛЕ УПУЋЕНЕ ВЈЕРНИЦАМА КОЈЕ СУ ДОШЛЕ У ПАНТАЛОНАМА и КОЈЕ СУ НОСИЛЕ ТАШНЕ....КРИТИКЕ СУ БИЛЕ ЈАКО ДРСКЕ ДО ТЕ МЈЕРЕ ДА ЈЕ НЕКЕ ОД ЊИХ ТЈЕРАО ИЗ ХРАМА ПА ЧАК И ДАВАО СМ ЈЕРНИЦЕ ДА ОДЛАЗЕ ЗА ,,АМ ЕРИКУ,,,ГОВОРЕЋИ ДА НЕ БРУКАЈУ,,,ЧЕСТИТО НЕВЕСИЊЕ И АКО САМ ВИДИО СВОЈИМ ОчИМА и ОНЕ КОЈИ ,,ДОКАЗАНО БРУКАЈУ и СРАМОТЕ,,,М ИСЛИМ ДА Је,,АТАНАСИЈЕ,,,ИМАО НАЧИНА ДА УКАЖЕ ВЈЕРНИЦАМА И ДА ,,СПЦ,, ДОНЕСЕ ПРАВИЛО Д НИКО НЕ МОЖЕ ОД ВЈЕРНИЦА УЋИ У ХРАМ ОБУЧЕН У ПАНТАЛОНЕ...НЕГО УМЈЕСТО Д ИХ ОКУПИ И Д ЈЕ СРЕТАН ШТО СУ ТУ У ОВА ТЕШКА ВРЕМЕНА И УМЈЕСТО Д ПОНОВИ ,,ОСТАЈТЕ ОВДЈЕ,,,ГОВОРИ ,,,,ИДИТЕ У АМЕРИКУ ,,,НИЈЕ ВАљДА ДА ТРЕБА ДА ИДЕМО У ,,АМЕРИКУ,,ДА ТАМО ПАЛИМО СВИЈЕЋЕ ЗА СВОЈЕ ЖИВЕ И ПРЕМИНУЛЕ....ПИТАМ СЕ

ОДГОВОРИТЕ