SPC proslavlja Svetog Dimitrija Solunskog-Mitrovdan

- Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas praznik Svetog Dimitrija Solunskog, u narodu poznat kao Mitrovdan, u znak sjećanja na stradanje i smrt ovog svetitelja.

Republika Srpska 08.11.2020 | 08:28
SPC proslavlja Svetog Dimitrija Solunskog-Mitrovdan

Ovaj svetac je život okončao u tamnici 306. godine kao borac za hrišćansku vjeru.

Dimitrije je rođen u Solunu u trećem vijeku poslije Hrista za vrijeme cara Maksimilijana. Кada je od cara dobio naređenje da progoni hrišćane, on se na to nije obazirao već je javno propovijedao hrišćansku vjeru. Cara su obavijestili o neposlušnosti Dimitrijevoj, koji je preobraćao narod u hrišćanstvo.

Кada je car čuo da je solunski komandant i sam hrišćanin, naredio je da ga bace u tamnicu gdje je mučen, a potom pogubljen. Solunski hrišćani su ga tajno sahranili, a na mjestu njegovog groba kasnije je podignuta crkva. Sveti Dimitrije je proglašen zaštitnikom grada Soluna.

Crkveni spisi navode da se Sveti Dimitrije mnogo puta javljao i spasavao grad od zemljotresa i nesreća. I danas se vjeruje da je čudotvorna snaga njegovih moštiju izliječila mnogobrojne bolesnike.

Prema narodnom predanju i žitijima svetaca, Dimitrijev grob je odisao bosiljkom i smirnom, pa je zato taj svetac nazvan Mirotočivi.

Кult Svetog Dimitrija veoma je živ i kod Srba, a u srednjovjekovnoj Srbiji posvećeni su mu mnogobrojni hramovi, uključujući i crkvu u Pećkoj Patrijaršiji i kapelu u manastiru Visoki Dečani.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Staroslavenski

08.11.2020 08:04

Žitije je životopis sveca ili svetice. Uglavnom, sva žitija imaju vaspitni poduku protiv gramzivosti i činjenja zla ljudima. Sebičnjaštvo je veliki grijeh. I kad je neko ružno vam uradio morate oprostiti, a ako niste sigurni u to manite se od iskušenja da kažete nešto ružno.

ODGOVORITE
Name

zitije

08.11.2020 09:53

u tomeje razlika jer jedini na svijetu su srbi pravoslavci imaju svoje krsne slave zastitnike doma i poroda u svim vremenima su srbi pravoslavci slavili svoje krsne slave i slavice do vijeka

Name

Tacno

08.11.2020 10:43

Casni su se protiv zla borili i spasavali covjecanstvo pomocu nevidljivih duhovnih sila.Zlo i zli ljudi su uvijek postojali, kao i neko ko je spasavao od toga zla.....

Name

V. V

08.11.2020 08:48

Slava mu i milost! VELIKI SVETAC I PRAZNIK SVETI DIMITRIJE

ODGOVORITE
Name

MM

08.11.2020 11:02

Slava i milost svetom Dimitriji.

Name

ZENICAN

08.11.2020 09:48

svim srbima koji slave mitrovdan srecna i nazdravlje krsna slava i dajim gospod bog i sveti dimitrije bude na srecu i zdravlje i zastitu doma i poroda njihova krsna slava a nas svetac sveti dimitrije spasi svoj srbski narod pravoslavni i sve ljude dobre volje

ODGOVORITE
Name

Re

08.11.2020 10:27

Vjerujete li u Boga ili svece? Kako mrtav covjek moze spasiti grad od zemljotresa?

ODGOVORITE
Name

Moj mrtvi otac

08.11.2020 12:02

Ne znam kako, ali on ili Božija moć odgurnu svako zlo od mene. Da li neko može verovati da kiša padne na groblju samo i da ja iziđem kao da ništa nije bilo. Vetar ni od kud itd. Ja lično nisam čak ni krštenja, ali verujem u sve ovu zadnju godinu.

Name

Srecan nam

08.11.2020 10:38

Praznik.

ODGOVORITE
Name

православље

08.11.2020 12:52

Слава и част Светом великомученику Димитрију ! Амин !

ODGOVORITE
Name

Pitam se

09.11.2020 20:12

JUČE SAM BIO u NEVESINJSKOJ ,,SPC,,RAZLOG VIŠESTRUK A PRETOČEN SAMO U ISTINSKU MOLITVU,..MORAM NAPOMENUTDA SAM NOSIO ČAK I ,,MASKU,,ZBOG SITUACIJE ZVANE,,,COVID,,NA LITURGIJI SU BILA UVAŽENA SVEŠTENA LICA KOJA SU JE I SLUŽILA..MIR I TIŠINU SU POČELE REMETITI NARUŽNE I DRSKE RIJEČI ,,ATANASIJA,, KOJE SU BILE UPUĆENE VJERNICAMA KOJE SU DOŠLE U PANTALONAMA i KOJE SU NOSILE TAŠNE....KRITIKE SU BILE JAKO DRSKE DO TE MJERE DA JE NEKE OD NJIH TJERAO IZ HRAMA PA ČAK I DAVAO SM JERNICE DA ODLAZE ZA ,,AM ERIKU,,,GOVOREĆI DA NE BRUKAJU,,,ČESTITO NEVESINJE I AKO SAM VIDIO SVOJIM OčIMA i ONE KOJI ,,DOKAZANO BRUKAJU i SRAMOTE,,,M ISLIM DA Je,,ATANASIJE,,,IMAO NAČINA DA UKAŽE VJERNICAMA I DA ,,SPC,, DONESE PRAVILO D NIKO NE MOŽE OD VJERNICA UĆI U HRAM OBUČEN U PANTALONE...NEGO UMJESTO D IH OKUPI I D JE SRETAN ŠTO SU TU U OVA TEŠKA VREMENA I UMJESTO D PONOVI ,,OSTAJTE OVDJE,,,GOVORI ,,,,IDITE U AMERIKU ,,,NIJE VAljDA DA TREBA DA IDEMO U ,,AMERIKU,,DA TAMO PALIMO SVIJEĆE ZA SVOJE ŽIVE I PREMINULE....PITAM SE

ODGOVORITE