Од сиромаха до милионера- Ко је Џо Бајден?

Након два покушаја, политички ветеран, сенатор у шест мандата и бивши потпредседник Џо Бајден постао је нови председник Сједињених Америчких Држава.

Свијет 07.11.2020 | 19:37
Од сиромаха до милионера- Ко је Џо Бајден?

Председничку функцију је одувек желео, још откада је 1972. године први пут изабран у Сенат. Одлучио је и ове године да није престар за нову трку, да је и даље у току са дешавањима и струјама у Демократској партији и да га не брину речи жена које су га оптужиле да их је довео у непријатну ситуацију пошто их је неприкладно додиривао. Након четири напета и неизвесна дана, и тешке борбе против републиканца Доналда Трампа - проглашен је победником америчих избора.

Ко је Џо Бајден?

Шармантног осмеха и са дугогодишњим искуством, оставља утисак добродушног "ујка Џоа" који би можда могао да уједини нацију дубоко подељену у ери Доналда Трампа. Његове великим напором стечене реторичке способности донеле су му обожавање маса, али је због склоности гафовима често био предмет исмевања.

Био је сведок прераних смрти најближих. Гледао је више пута како му се политичке амбиције распадају, па их изнова градио. Преживео је и неколико озбиљних скандала. Али чак ни у сумраку каријере није одустао од свог деценијског циља.

Трећа срећа

Џозеф Робинет Бајден Млађи рођен је 20. новембра 1942. године у Скрантону у Пенсилванији. Радо истиче да потиче из радничке породице, а не скрива ни да је као дечак толико муцао да су му се ругали. Када је имао 11 година његова породица се сели на север Делавера где је 1965. године дипломирао из области историје, политичких наука и енглеског језика. У наредне четири године похађа и Сиракјушки универизет права где стиче звање доктора права.

Први пут је изабран у Сенат 1972. године као шести најмлађи сенатор у историји Сједињених Држава. Поново је биран у Сенат шест пута и био је четврти сенатор по старешинству у тренутку када је дао оставку да би преузео позицију потпредседника 2009. године. Био је дугогодишњи члан и бивши председавајући Комитета за спољне односе.

Бајдену је ово био трећи, и овога пута, успешни покушај да се докопа Беле куће. Претходна два неславно су се завршила - није успео ни да догура до страначке номинације, одустајући у раним фазама трке због неубедљиве подршке. Године 1988. покушао је да постане најмлађи кандидат након Џона Кенедија, али га је поразио Мајкл Дукакис који ће се потом изгубити од Џорџа Буша старијег. Покушао је поново 2008. године, али против Барака Обаме и Хилари Клинтон није имао шансе.

Међутим, Обама ће га касније изабрати за потпредседника и укључити у политичко одлучивање много више него што су то ранији председници чинили са својим заменицима. Њих су двојица за осам година у Белој кући створила и искрено пријатељство.

По завршетку свог потпредседниковања давао је контрадикторне одговоре о својој кандидатури. Пролећа 2019. године ипак је одлучио да уђе у председничку трку за номинацију Демократске партије. Крајем августа 2020. године, Бајден званично постаје кандидат демократа на председничким изборима, али је номинацију изборио још почетком априла исте године када се његов главни ривал Берни Сандерс повукао из трке.

Политика

Од почетка бурне кампање Бајден има стабилну предност на предизборним анкетама. То је умирило страхове да ће демократе бити заинтересованије за некога са страначке левице попут Сандерса, насупрот центристе Бајдена.

Економска агенда Бајдена укратко би могла да се опише као оживљавање средње класе. Познато је Америка има пропорцијално мању средњу класу у односу на друге развијене државе. Управо зато се Бајденов економски план највише ослања на социјалну и политичку стабилност.

Својим планом "Поново изградити боље", који у центар енергетске политике ставља климатске промене, подразумева улагања од две хиљаде милијарди долара намењених чистој енергији, пословима и инфраструктури у наредне четири године.

Живот обележен трагедијама

Иако је дуго вагао да ли да се кандидује за овогодишње изборе, 2015. године ту дилему није имао. Осећао је, према сопственим речима, да је он прави кандидат за председничку фукцију и да је коначно дошло његово време. Међутим, те планове је још у зачетку сасекла незамислива трагедија.

У време полагања друге заклетве, јануара 2013, Бајден је био убеђен да ће након истека другог потпредседничког мандата трећи пут окушати изборну срећу. Али те године је његов син Бо почео да добија вртоглавице и халуцинације, а потом је завршио у болници. Тада је добио дијагнозу тумора глиобластома у четвртом ступњу. После такве дијагнозе, очекивани животни век пацијента је између 12 и 14 месеци.

Бајден је истог тренутка желео да одустане од уласка у трку, али је Бо био тај који је инсистирао да је то његова дужност. Ипак, сва разматрања су престала када је Бо након тешке борбе преминуо крајем маја 2015. године. Бајден је у својој књизи "Обећај ми, тата" објавио дневнички запис те трагичне вечери.

- Мај, тридесети. 7:51 увече. Десило се. Мој боже, мој дечаче. Мој прелепи дечаче - написао је Бајден.

Нажалост, то није био први пут да је Бајден сведочио прераној смрти својих најближих. Његова прва супруга Неилија Хантер и једногодишња ћерка Наоми погинуле су у аутомобилској несрећи 1972. када су ишле у божићни шопинг, само неколико недеља након што је Бајден први пут изабран за сенатора. У несрећи су њихови синови Бо (4) и Хантер (2) били тешко повређени, а тада 30-годишњи Бајден положио је заклетву за сенатора поред њихових болничких кревета.

Од сиромаха до милионера 

Успио или не да извуче Америку из финансијске кризе, једно је сигурно, Бајден је себе материјално осигурао. Човјек који је деценијама словио за "сенатора средње класе", а једно вријеме и другог најсиромашнијег сенатора у САД, успио је себи да обезбиједи милионе.

Према недавним процјенама Бајден, који је за вријеме потпредсједниковања зарађивао око 225.000 долара годишње, сада је "тежак" око 9 милиона долара. Амерички медији пишу да има око 4 милиона долара само у некретнинама, јер он и супруга Џил посједују двије куће у Делаверу, и имају инвестиције вредне бар још толико, као и милионску федералну пензију.

Сада ће Бајден зарађивати око 400.000 долара годишње, а Џил је рекла да ће наставити да ради.

(Телеграф/Блиц)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Сале

07.11.2020 19:12

Трумп није за политику. Направио је хаос и толико много сукоба преко цијеле Америке. Дерња се као јарац и ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

07.11.2020 21:07

Видјецес сад кад зарате на пар фронтова..Трумп какав год да је имао је умјерену политику и није чекићао непослушне.. Има јос несто а то су писма гласаца која су пристигла постом..Док су стискали дугмиц Трумп је водио, како је поста долазила он је губио..Не треба бити превисе паметан

Name

Гергелy

07.11.2020 19:19

За Балканске битанге он је сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

07.11.2020 20:15

Пука сиротиња, тамо мора 30% пореза да плати на годишњем нивоу.

Name

Ре

07.11.2020 22:24

Добро казес,наси владајуци политицари су битанге у сваком смислу те ријеци.

Name

РАЛЕ

07.11.2020 19:25

ТРАЖИО СИ И ОДОБРАВАО БОМБАРДОВАЊЕ И УНИШТАВАЊЕ СРБИЈЕ.АКО БОГА ИМА ДАБОГДА ЗА КРАТКО ВРИЈЕМЕ ЗАВРШИО КАО И ОСТАЛИ ФАСИСТИ ГАДЕ АМЕРИЦКИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Груцо

07.11.2020 19:46

Мој Бајдене, ко ти је крив кад се не знас снаци. Баја са 60000 годисње има милијарду, а ти за цитав зивот 9 милиона устедио?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Десетине

07.11.2020 21:18

Пљацка вијека.

Name

За трцину времена

07.11.2020 21:20

Дупло висе.....

Name

Ре

07.11.2020 22:28

Платице Баја цех за све те опљацкане милионе.Ако не платис на мосту платицес на цуприји.У сваком слуцају,неко це платити.

Name

Горан

07.11.2020 19:58

Он јр сиротан за насе поједине газде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

07.11.2020 20:22

Несковиц је за њега газда по приходима. Каква црна Америка, у Босни се зиви америцки сан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

07.11.2020 21:04

Овај је за власника "Брчко-Гаса" ситна риба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

07.11.2020 21:16

Е тако це нас Зока да побједи бродског Трампа, који се у стотој разлетио по граду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постени Бајден

07.11.2020 21:21

Залазе се за афроамерицке сиротињске цетврти,а и других.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цастан цовјек

07.11.2020 21:22

Ко краде, тај убија, ко убија тај лазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

07.11.2020 21:55

Овај шлама неће дочекати

ОДГОВОРИТЕ
Name

медији

07.11.2020 22:05

Ко га је прогласио за побједника?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је????

07.11.2020 22:28

Лопов и сотона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

08.11.2020 04:27

свако мора умријет то је једина правда за све и за сиромаха и милионера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

08.11.2020 06:30

Балканизација САД-а!!! Надјес будалу са неизивљеним амбицијама, улозис мало пара да од ње направос своју "лутку на концу" и газдујес преко ње док ти сви остали робују...Мафија, она недобронамјерна и бескрупулозна, преузима и Америку надајуци се да це преузети свијет...Јос једна борба добра и зла - па како заврси...У сваком слуцају леле и куку свима нама, нас 7 милијарди, који смо изван њиховог круга пакла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.11.2020 09:56

Бајден је будала и лутка на концу, а Трамп је академик ако сам те добро схватио? Није ни теби лако децко.

Name

Бели

08.11.2020 07:49

Биједа сколована и васпитана од ДУБОКЕ ДРЗАВЕ која зна ста ради. То је категоруја људи који су били НИСТА А САД СУ НЕСТО непитају се ниста и у стању су све урадити пи наредјењу прави Језуити и немогу да схватим НАСЕ људе који ликују и славе га па они су легализовали канибалске ресторане па ста јос треба да знамо??

ОДГОВОРИТЕ